MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć, mam nadzieję, że mi pomożecie mam mutacje mthfr A 1298 C w układzie heterozygotycznym, czy jest się czym przejmować ?? Co mam z tym robić ??
-
nick nieaktualnyHalszka112 wrote:Cześć, mam nadzieję, że mi pomożecie mam mutacje mthfr A 1298 C w układzie heterozygotycznym, czy jest się czym przejmować ?? Co mam z tym robić ??
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
SusannaDean wrote:Powinnaś porozmawiać z lekarzem na ten temat, ogólnie heterozygoty są 'lżejsze' od homo, suplementować się folianami, b12 i b6 - metylo. I pogadać czy nie potrzebujesz wyższego kwasu foliowego, ja dostałam 15 mg, oraz zbadaj homocysteinę.
I z tego co mi wiadomo to do starań wystarczy homka poniżej 8Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 13:14
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
Hej, ja generalnie nie polecam przy MTHFR zwykłej postaci kwasu foliowego, tylko metylowy. Przez 2 mc brałam 5mg i po zbadaniu poziom kwasu foliowego był 38 a norma 18...
Bardzo istotne przy badaniu homocysteiny jest miejsce pobrania krwi, jeśli oddajesz krew w punkcie a nie w laboratorium to surowica nie zostaje odrazu odwirowana i poziom homocysteiny cały czas rośnie. Więc żeby mieć pewność co do wyniku należało by zbadać poziom homocysteiny w laboratorium.
Ja za pierwszym razem homocysteinę miałam 9,90 po 3 tygodniach suplementacji Fully active B complex Doctor's BEST miałam już 6,40. Biorę też folian z Solgara. -
Lipcówka zgadzam się z toba dlatego pytam Susanna dla uściślenia jaki ona kwas poleca , bo dla mnie tak samo jak i dla ciebie zwykle formy kwasu foliowego są dla nas nie wskazane i nie wazne ktora forme mutacji mamy homo czy hetero
Moja homocysteina jak dowiedzialam sie o mutacji wynosila 14.50 po półtorej miesiaca zbilam ja Do 6.14 na samych metylach (kwas foliowy , b12, b6 wszystko firmy swansona )
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
Oliwcia widzę u Ciebie piękny suwaczek!! Gratuluję serdecznie
Ja jak odstawiłam 5mg kwas foliowy to w 1,5 mc zeszłam z 38 na 34, teraz już nawet femibion ze zwykłym kwasem foliowym odstawiłam więc zobaczymy co mi wyjdzie
0202oliwcia lubi tę wiadomość
-
Lipcowka a kiedy będziesz badała kwas ?
Ja badałam w sobotę i powoli spada, ale nadal ponad norme, czyli 24,84.
Oliwcia, a Ty miałaś kwas ponad norme ?0202oliwcia lubi tę wiadomość
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.