MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
ania8306 wrote:Lipcowka dzięki Ja też robiłam ten test od nich. Mimo że jest prosty, później zastanawiałam się czy było wystarczająco dużo śliny
Ja od tego cyklu biorę Acard. Mój lekarz "olał" moją mutację, także do wszystkiego doszłam sama - oczywiście dzięki forum
hmmmm jakbym czytała o sobie... no nic dzięki Wam dziewczyny zawsze można rozwiązać problem z niedrążącymi temat lekarzamiania8306 lubi tę wiadomość
-
Dawki ustaliłam sobie sama. Lekarz mnie tylko wysłuchał i nie wnikał.
Odradzam Wam branie syntetycznego kwasu foliowego, z naszą mutacją nie jesteśmy w stanie go przetworzyć i kumuluje się w naszych komórkach. Może też zaszkodzić dziecku.
Poziom homocysteiny ok. 7 jest bardzo dobry.ania8306 lubi tę wiadomość
Nigdy nie wolno tracić nadziei -
ania8306 wrote:Dziewczyny jesteście chyba doświadczone w tym temacie - proszę o odpowiedź. Czy zejście z homocysteiny z wyniku 11,57 na 6,93 w 4,5 miesiąca to dobry wynik? Czy lepiej zmienić dawkowanie? Jaki poziom homocysteiny jest najlepszy przy mojej mutacji (w stopce)?
Powodzenia!ania8306 lubi tę wiadomość
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualnyDziewczyny ratujcie ponad miesiąc temu homocysteina 11.2 kwas foliowy 27 (norma cos koło 18). Dzisiaj zbadane homocysteina 11 kwas 33! Jem actifolin 0.8 tam jest 0.4 zwykłego i 0.4 metylowanego. W połowie lipca bede mieć ivf mój lekarz to zlewa...na wynik mutacji mthfr nadal czekam. Na wtorek mam hematologa ale chwilowo jestem przerażona....a b12 mam 370
-
Dorotka ja mam kwas foliowy 37,5 homocysteine 9,90 witaminę B 12 630 w środę miałam transfer, lekarz powiedział żeby brać dalej femibion bo homocysteine w górnej granicy normy. Kupiłam sobie jeszcze fully active B complex Dictor's BEST. Sprawdź sobie skład, nie ma zwykłego kwasu foliowego więc wydaje się rozsądną opcja, dodatkowo ma duzo Wit b6 i b12 co powinno zbić homocysteine
-
nick nieaktualnyTylko ze ja jem magne b6 8tbl dziennie bo mi miesnie skaczą. A znacie może jakiegoś lekarza w Krakowie co zna się na mthfr? Mój ginekolog z kliniki mnie totalnie olal....i skomentował ze piękny kwas już nic nie rozumiem i nie wiem co mam myśleć...boje się robić ivf ze się przez to nie uda...a już jestem na antykach wiec jak powiedziałam A chce powiedzieć B...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 17:19
-
nick nieaktualnylipcowka86 wrote:Dorotka mnie stymulacja poszła bardzo ładnie a widzisz jakie mam wyniki.
Dobrze pamiętam że chodzisz do Macierzyństwa do dr M ?
Mnie bardziej martwią kwestie zagniezdzenia i utrzymania ciąży...stymulacja mam nadzieje ze się udaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 18:20
-
nick nieaktualnyAha ok. Czyli w Macierzynstwie nie maja z tym problemu. Bo się właśnie zastanawiam czy mi da Clexane bo steryd musze mieć na bank...a troche się go boje bo odkąd brałam przy stymulacji to się nabawilam candidy i już brałam 6 rożnych leków a ona nie odpuszcza...wlasnie czekam na wyniki posiewu mykologicznego bo w sumie nie wiem czy dalej jej nie mam...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 18:57
-
witam was już od paru dni czytam to forum.. dziś się dowiedziałam, że mam mam mutacje mthfr a1298c heterozygota, na resztę wyników czekam ( 2 poronienia,ost 1 9tc pomimo acardu, claxen, kwasu foliowego i duphastonu) obecnie czekam na wyniki badań z kosmówki oraz kariotypy ) nie wiem od czego zacząć bo myślałam pozytywnie, że poronienie było przypadkiem... polecicie mi jakiegoś dobrego genetyka bądź ginekologa ? pozdrawiam
-
nick nieaktualnyMam tę samą mutację. Każdy mi mówi, że to ta łagodniejsza forma. Bardzo mi przykro z powodu strat Ja przy następnej ciąży też będę na clexane... Miałam nadzieję, że to mi da gwarancję donoszenia, ale widzę, że nie Zrobiłam badania na krzepliwość krwi i mam lekką trombofilię. Badałaś przeciwciała? Może Twój organizm odrzuca zarodki myśląc, ze to choroba?
-
nick nieaktualny
-
Czara-jeszcze nieie , jutro jadę zbadać, czekam też za wynikami Czynnik V Leiden i Mutacja genu protrombiny. Jak narazie mam umówioną wizytę u dr Jerzak ..nie mam pojęcia gdzie się zgłaszać. narazie mam wyniki przeciwciał kardiolipinie - które są ok, p/c. antygenom lozyska-ujemne i ANA2 mam słabo dodatnie..na reszte czekam a jutro planuje zrobić wlasnie homocysteinę i nie wiem co jeszcze..
ja sie czułam super.. i w 12 tc dowiedzialam sie ze plod 2 tyg bez akcji serca.. sama nie wiem co teraz.. -
Optymistyczna88 wrote:Czara-jeszcze nieie , jutro jadę zbadać, czekam też za wynikami Czynnik V Leiden i Mutacja genu protrombiny. Jak narazie mam umówioną wizytę u dr Jerzak ..nie mam pojęcia gdzie się zgłaszać. narazie mam wyniki przeciwciał kardiolipinie - które są ok, p/c. antygenom lozyska-ujemne i ANA2 mam słabo dodatnie..na reszte czekam a jutro planuje zrobić wlasnie homocysteinę i nie wiem co jeszcze..
ja sie czułam super.. i w 12 tc dowiedzialam sie ze plod 2 tyg bez akcji serca.. sama nie wiem co teraz..
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
Dziewczyny dzis odebrałam wyniki - znaleziono MTHFR A 1298C. Nie ma pytlko napisane czy homo czy hetero albo nie umiem odczytać.. pytanie mam odnośnie suplementacji - co bierzecie? Bo zaczęłam czytać ale się już mega pogubilam.. jedyne co wiem to nie powinno sie brac zwyklego kwasu foliowego tylko foliany. Byłabym wdzięczna :*][/url]