MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania moim zdaniem takie problemy mogą być dziedziczone jak każde inne, dlatego lekarz zawsze zadaje pytanie czy ktoś w rodzinie już na to chorował....
Biopsja endometrium to dobry pomysł bo jeśli jest nieprawidłowe lub jest stan zapalny to też może skutkować niepowodzeniami. -
nick nieaktualnylipcowka86 wrote:Ania moim zdaniem takie problemy mogą być dziedziczone jak każde inne, dlatego lekarz zawsze zadaje pytanie czy ktoś w rodzinie już na to chorował....
Biopsja endometrium to dobry pomysł bo jeśli jest nieprawidłowe lub jest stan zapalny to też może skutkować niepowodzeniami.
I widzisz... żadna z ginekolożek nie zapytała... a człowiek tak zestresowany na wizytach, że wcale o takich rzeczach nie myśli. -
Ania1003 wrote:I widzisz... żadna z ginekolożek nie zapytała... a człowiek tak zestresowany na wizytach, że wcale o takich rzeczach nie myśli.
Notuj sobie pytania na bieżąco na kartce i później zabierz ją ze sobą to najlepszy sposób, żeby o niczym nie zapomnieć -
nick nieaktualnyDostałam dzisiaj wynik SHBG 72,93 nmol/l (32,40 - 128,00) jest ok?
Testosteron dla przypomnienia: 63,95ng/dl (6,00 - 82,00)
Czy to SHBG też wpływa na mutacje? PCOS?
Dostałam dzisiaj testy. W poniedziałek jest zamówiony kurier po odbiór. Także poczekam z patyczkami do niedzieli i potem będzie czekanie jeszcze na wynik. -
Dziewczyny,
pomocy . Wlasnie odebralam wyniki mutacji:
MTHFR_677C-T uklad heterozygotyczny
MTHFR-1298A-C uklad heterozygotyczny
PAI-1G 4 G uklad heterozygotyczny.
Co moge sama zakupic zanim dostane sie do lekarza?
Dziekuje Wam z gory za odpowiedz...25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
kinga1185 wrote:Dziewczyny,
pomocy . Wlasnie odebralam wyniki mutacji:
MTHFR_677C-T uklad heterozygotyczny
MTHFR-1298A-C uklad heterozygotyczny
PAI-1G 4 G uklad heterozygotyczny.
Co moge sama zakupic zanim dostane sie do lekarza?
Dziekuje Wam z gory za odpowiedz...
Hej, ja mam dokładnie taką samą sytuację.
Biorę folian z solgara i fully active B complex Dictor's BEST. Mogę poradzić byś całkowicie zrezygnowała ze zwykłego kwasu foliowego i przeszła na metylowy, to samo tyczy się suplementacji witaminami z grupy B.
Zbadaj sobie poziom kwasu foliowego, homocysteine i witaminę B 12. To na mutację MTHFR a na PAI od pozytywnego testu ciążowego będę przyjmować zastrzyki przeciwzakrzepowe.
-
Dziekuje bardzo. Juz nie biore kwasu foliowego . A za 3 tygodnie robie kwas foliowy i homcysteine. Wit B12 mam w normie, dosyc dobrej. A jakie dawki? Czy obojetne? I jeszcze jedno pytanie bylas u genetyka?
Dziekuje i pozdrawiam25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
nick nieaktualnylipcowka86 wrote:Hej, ja mam dokładnie taką samą sytuację.
Biorę folian z solgara i fully active B complex Dictor's BEST. Mogę poradzić byś całkowicie zrezygnowała ze zwykłego kwasu foliowego i przeszła na metylowy, to samo tyczy się suplementacji witaminami z grupy B.
Zbadaj sobie poziom kwasu foliowego, homocysteine i witaminę B 12. To na mutację MTHFR a na PAI od pozytywnego testu ciążowego będę przyjmować zastrzyki przeciwzakrzepowe.
Czyli przy PAI robi się zastrzyki w ciąży? -
Ania1003 wrote:Czyli przy PAI robi się zastrzyki w ciąży?
Tak mi powiedział mój lekarz. Są dwie szkoły na PAI jedni mówią że zastrzyki mają byc od owulacji bo inaczej się nie zagnieżdża a drudzy że od pozytywnej Bety. Mój lekarz jest z tych drugich...
Kinga mnie wyniki zinterpretował ginekolog który mnie prowadzi, ale dziewczyny chodziły do genetyka albo hematologa. -
Dziewczyny proszę Was o pomoc. Lekarz na urlopie. Jest w ciąży 31 dzień cyklu 4 tydzien i 3 dni. Mam mutacje mthfr hetero oraz pai homo. Biorę acard i heparyne. Badając miesiąc temu homocystejne wynik 10,2 . Biorę b12 metylokobalamine 1 mg oraz b6 ale ta zwykła postać 1.4 mg. Folianow aktywny 0.8 mg i zwykły kwas foliowy 0.4 mg. Dzisiaj zadałem homocysteiny i wynik 10.4 urósł. Boję się że coś się stanie. Czy moje dawki nie są za małe. Do ilu powinnam zwiększyć b12 i foliany? Czy brać aktywna b6 ? Ale znacie jakąś firmę? Bo o aktywne postacie ciężko w aptekach.
-
Też tak myślę bierz same metylowe, odstaw formy zwykłe
tak pomyślałam może kup z solgara Modulatory Homocysteiny powinien szybko pomóc
"Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
21.03.2022 transfer 2AA
5 dpt 21,4 7 dpt 61,2 10 dpt 205,9 14 dpt 955 23 dpt 💗
7.06.22 prenetralne, synek
18.07.22 pierwsze ruchy 19+5
22.07.2020 20+2 waga 329g połówkowe
30.09.22 3 genetyczne 30+2 1445g
12.12.2022 40+5 56 cm, 3550 g, g.15.55 😍
02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
15.02.2020 transfer 3AA
6 dpt 49,5 9 dpt 181,5 11 dpt 286 13 dpt 446 16 dpt 1446 19 dpt 3893
26 dpt ❤️ 12.03.2020
18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie synek
19.06.2020 pierwsze ruchy💗
21.07.2020 25+1 waga 776 g
21.08.2020 29+5 gene 1502g
09.09.2020 waga 1944g
34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
09.10.2020 36+4 - 54 cm, 2620g godz 23.21 😍 -
Sarrrra wrote:No właśnie mi genetyk powiedziała że przyswaja w 60 proc. A ile brać tego aktywnego ? B12 i kwasu foliowego ? Znasz jakąś firmę co ma aktywna b 6 ?
Ja biorę fully active B complex Dictor's BEST. Na początku po 1 dziennie. Teraz 1 tabletkę co drugi dzień na zmianę z folianem z solgara. -
Ja miałam przepisane na szybkie zbicie homocysteiny modulator homocysteiny 2x1 metylowane formy b12 5000 1x1, b6 100 4x1 i folian
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2017, 21:36
2 IUI
Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
IVF - czerwiec
23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
-
nick nieaktualnyBędę rano gmerać patyczkami po policzkach
Lh i estradiol rano też do zbadania i moja przygoda z wynikami chyba się kończy po 6 cyklach...
Starań nie będzie to nie widzę sensu. A czy zmienię kwas i będę brać witaminy... nie wiem. Nie mam do tego wszystkiego już siły.
Dzisiaj 2 osoby zapytały czy jestem w ciąży głaszcząc mnie przy tym po brzuchu...
Zrobiło mi się przykro i nawet nie potrafię swoich żali wylać... -
Ania rozumiem doskonale Twoje rozżalenie i rozczarowanie, ale najgorsze co możesz teraz zrobić to się poddać.... Jak to mówią trzeba wstać, poprawić koronę i walczyć dalej. Więc odpuść sobie miesiąc albo dwa i wracaj do walki bo jest o co !!
Ania1003 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnylipcowka86 wrote:Ania rozumiem doskonale Twoje rozżalenie i rozczarowanie, ale najgorsze co możesz teraz zrobić to się poddać.... Jak to mówią trzeba wstać, poprawić koronę i walczyć dalej. Więc odpuść sobie miesiąc albo dwa i wracaj do walki bo jest o co !!
Tak, wiem. Że nie można się poddawać. Ale sama nic nie zdziałam...
U nas tak sytuacja jest przewrotna, że nie można nic zaplanować.
Dzisiaj postanowiłam odciąć się od tematu szpitala.
Rano zrobiłam test na mutacje. Potem pojechałam przed 7 na wyniki. Powiedziałam że chcę LH i estradiol. Znowu trafiłam na tą babę która mi nie potrafi pobierać krwi... siedziałam 10min z igłą w łokciu a druga pielęgniarka uciskała mi biceps żeby krew spływała... ledwo 2cm nakapało.
Pojechałam potem do marketów pokupować trochę roślin na balkon w naszym nowym mieszkaniu. Potem nosiłam to- 6 kursów. Przyjechał pan założyć siatki na okna w końcu. Potem się zabrałam za doniczki. Zabrakło mi ziemi, musiałam znowu jechać i dokupić 40l... znowu kursy góra dół. Nie myślałam nic. O 15 akurat usiadłam na chwile. Zajrzałam na wyniki. A tam estradiol i Na!!! Sód... tą kartkę miałam w aucie z paragonem. Wkurzyłam się że to nie moje wyniki chyba. Dalej sprzątałam. Po 1.5h usiadłam już wypruta i znowu zajrzałam. A tam pusto!!! PUSTO! Wyniki zniknęły... nie wiem co jest...
Pomijając to ponowne grzebanie w żyle rano, potem nie sprawdziłam za co zapłaciłam... teraz jeszcze po czasie się kapnęłam że pielęgniarka się walnęła a do tego wyniki miały być o 16, były przed a teraz nie ma...
Wszystko robiłam żeby nie myśleć i pomogło, ale jak widać nic nie było tak jak trzeba...
Odechciewa się wszystkiego po takich przebojach...
Trzeba się szykować do szpitala jutro po 7 wyjazd. Do 9 mam się zjawić. Już bym chciała czwartek i wyjście do domu