MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Pati, a masz jakieś wiarygodne źródło tego suplementu?25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
roma wrote:Dziękuję Pati za odpowiedź. Skład ok ale zastanawia mnie k1 - to witamina wpływająca na krzepliwość krwi. Nie wiem czy można ją łączyć z clexane... Na codzień biorę k2 - ta wiem że nie ma żadnych interakcji z lekami na krzepliwość.
Nie kazdy kto ma mthfr ma problemy z krzepliwością. Ja mam ja ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2016, 12:16
-
Kurcze, ja mam totalny mętlik w głowie. Poza mthfr w kierunku zakrzepicy nic nie wyszło - robiłam antykoagulant toczenia, przeciwciała antyfosfolipidowe, mutację genu protrombiny i czynnik leiden. Lekarze w moim przypadku mają podzielone zdania co do clexane. I chociaż niby nie ma wskazań to nie wiem czy lekarz zaryzykuje poprowadzić mi ciążę bez clexane...25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
MonaLiza wrote:roma chodzisz do genetyka ? Kto Wam zleca badanie MTHFR? Ja ciagle sie waham czy zrobic na własną rękę, ale co potem z tymi wynikami? Do jakiego lekarza isć.25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
nick nieaktualnyMonaLiza wrote:roma chodzisz do genetyka ? Kto Wam zleca badanie MTHFR? Ja ciagle sie waham czy zrobic na własną rękę, ale co potem z tymi wynikami? Do jakiego lekarza isć.
Nam zasugerował lekarz "dla spokoju". Wyszła mi lekka postać mutacji. Zabuliłam za poradę genetyczną i pani dr mnie uspokoiła. W opisie mutacji jest zawarty jej opis i wpływ na ewentualną ciążę (suplementuje się kobietę odpowiednimi lekami). Większość kobiet ma mutację. Zwiększono mi kwas foliowy do 5. A tak na serio to robi się to badanie przede wszystkim przy powtarzających się poronieniach. Ja takich nie miałam bo nigdy w ciąży nie byłam.
-
Dzięki za odp. Ja z zachodniopomorskiego. Mam nawet skierowanie do poradni genetycznej, ale nie wiem czy chce mi sie czekac, jechać 200 km . POmyślałam, że sama zrobię. Są jakieś testy domowe za 330 zł w necie. I dopiero z wynikami do genetyka pójść. Chyba, że najpierw zbadam homocysteinę i kws foliowy , bo to mam za darmo w pakiecie medycznym swoim. I jak to nie wyjdzie w normie to wtedy te mutacje, jak myslicie?
-
nick nieaktualnyMonaLiza wrote:Dzięki za odp. Ja z zachodniopomorskiego. Mam nawet skierowanie do poradni genetycznej, ale nie wiem czy chce mi sie czekac, jechać 200 km . POmyślałam, że sama zrobię. Są jakieś testy domowe za 330 zł w necie. I dopiero z wynikami do genetyka pójść. Chyba, że najpierw zbadam homocysteinę i kws foliowy , bo to mam za darmo w pakiecie medycznym swoim. I jak to nie wyjdzie w normie to wtedy te mutacje, jak myslicie?
Ja może jestem dziwna, ale w takich wypadkach już nie patrzę co taniej tylko aby skutecznie (raz a dobrze).
Na NFZ to ze dwa lata z tym wszystkim będziesz się kulała. A skąd dokładnie jesteś? W Poznaniu są nieźli specjaliści. -
MonaLiza ja też z zachodniopomorskiego, jak umawiałam się w Szczecinie do genetyka na nfz, to pół roku czekania dlatego pojechałam do immunologa na Śląsk a do genetyka do WarszawyHashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI histero z resekcją
01.2016 I ICSI 1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu czekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest 6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 5bb
16.09.2024 FET 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
11.2024 AMH 0,36 -
Ja też myślę że warto pofatygować się do genetyka chociażby po to, żeby zbadać kariotyp. Mi też chodziło po głowie żeby sobie odpuścić, a jak się okazało wyszedł mi kariotyp nieprawidłowy i znalazłam główna przyczynę poronień. W Rudzie śląskiej na konsultację z genetykiem na NFZ czeka się ok tygodnia a na badanie kariotypu ok miesiąca. Mthfr można zrobić prywatnie w diagnostyce za ok 250 zł.25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
MonaLiza wrote:Dzięki za odp. Ja z zachodniopomorskiego. Mam nawet skierowanie do poradni genetycznej, ale nie wiem czy chce mi sie czekac, jechać 200 km . POmyślałam, że sama zrobię. Są jakieś testy domowe za 330 zł w necie. I dopiero z wynikami do genetyka pójść. Chyba, że najpierw zbadam homocysteinę i kws foliowy , bo to mam za darmo w pakiecie medycznym swoim. I jak to nie wyjdzie w normie to wtedy te mutacje, jak myslicie?
Ja też najpierw sama się badam w kierunku mthfr, a później z wynikami do lekarza ginekologa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2016, 10:33
-
MonaLiza wrote:Dzięki za odp. Ja z zachodniopomorskiego. Mam nawet skierowanie do poradni genetycznej, ale nie wiem czy chce mi sie czekac, jechać 200 km . POmyślałam, że sama zrobię. Są jakieś testy domowe za 330 zł w necie. I dopiero z wynikami do genetyka pójść. Chyba, że najpierw zbadam homocysteinę i kws foliowy , bo to mam za darmo w pakiecie medycznym swoim. I jak to nie wyjdzie w normie to wtedy te mutacje, jak myslicie?
bez sensu kupować "zestaw domowy" jak invicta robi pakiet MTHRF, V leiden i mutacje G20210A w genie protrombiny - czynnik II za 400zł wszystko z krwi- robiłam je w czerwcu.
Zrób do tego homocysteinę i według uznania Białko C i białko S oraz subpopulacje limfocytów. Obraz tych wyników powie lekarzowi już dużo o tobie.
Z tymi wynikami jedz do lekarza.
Ja osobiści z takimi samymi wynikami ide do hematologa (we wrzesniu - kolejka mimo tego ze prywatnie).soleil lubi tę wiadomość
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
nick nieaktualnyefta wrote:bez sensu kupować "zestaw domowy" jak invicta robi pakiet MTHRF, V leiden i mutacje G20210A w genie protrombiny - czynnik II za 400zł wszystko z krwi- robiłam je w czerwcu.
Zrób do tego homocysteinę i według uznania Białko C i białko S oraz subpopulacje limfocytów. Obraz tych wyników powie lekarzowi już dużo o tobie.
Z tymi wynikami jedz do lekarza.
Ja osobiści z takimi samymi wynikami ide do hematologa (we wrzesniu - kolejka mimo tego ze prywatnie). -
ja byłam z wynikami z "domowego testu" u lekarza - nie miał żadnych zastrzeżeń; kupiłam pakiet 5 czy 6 mutacji i zapłaciłam ok. 330 zł - to chyba atrakcyjna oferta; do badania potrzebny był wymaz z policzka - tak jak pobiera się w warunkach domowych wymaz, aby zostać dawcą szpiku - to działa analogicznie, nie wiem, skąd takie wątpliwości co do wiarygodności badania
jeśli chodzi o mnie, to wyszły mi mutacje MTHFR - obie heterozygoty; wg lekarza wszystko jest ok, duża liczba ludzi posiada tę mutację, ale problemem jest homozygota, a nie heterozygota - pełna wątpliwości poszperałam w necie i okazało się, żę dużo na ten temat można znaleźć na portalu nasz bocian, w wątkach konsultacyjnych z lekarzami - poczytałam i okazało się, żą stanowisko tych lekarzy jest identyczne ze stanowiskiem mojego lekarza, czyli heterozygota to nie problem. Na wszelki wypadek zrobiłam badanie homocysteiny i wyszło na poziomie 5,2 (jednostek nie pamiętam).
Przyjmuję więc, że jest ok.efta lubi tę wiadomość
-
Phyllis wrote:ja byłam z wynikami z "domowego testu" u lekarza - nie miał żadnych zastrzeżeń; kupiłam pakiet 5 czy 6 mutacji i zapłaciłam ok. 330 zł - to chyba atrakcyjna oferta; do badania potrzebny był wymaz z policzka - tak jak pobiera się w warunkach domowych wymaz, aby zostać dawcą szpiku - to działa analogicznie, nie wiem, skąd takie wątpliwości co do wiarygodności badania
jeśli chodzi o mnie, to wyszły mi mutacje MTHFR - obie heterozygoty; wg lekarza wszystko jest ok, duża liczba ludzi posiada tę mutację, ale problemem jest homozygota, a nie heterozygota - pełna wątpliwości poszperałam w necie i okazało się, żę dużo na ten temat można znaleźć na portalu nasz bocian, w wątkach konsultacyjnych z lekarzami - poczytałam i okazało się, żą stanowisko tych lekarzy jest identyczne ze stanowiskiem mojego lekarza, czyli heterozygota to nie problem. Na wszelki wypadek zrobiłam badanie homocysteiny i wyszło na poziomie 5,2 (jednostek nie pamiętam).
Przyjmuję więc, że jest ok.
do jakiego specjalisty chodzisz? (immunolog, genetyk, hematolog? )
ja też mam 2 mutacje MTHFR obie hetero - gin z kliniki leczenia niepłodnosci przepisała mi kwas foliowy 2mg, acard, wit, prenatalne i zastrzyki cexane od owulacji.
moja homocysteina to 9,38
a ty jakie masz leki w związku z mutacją?6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
efta, chodzę do hematologa; dodatkowo mam chorobę autoimmunologiczną i przeciwciała ANA 1:320; ginekolog, oprócz acardu, nie kazał brać nic poza zwykłym kwasem foliowym; o metafolinie twierdzi, że to chwyt marketingowy, że nie ma żadnych badań potwierdzających lepszą wchłanialność tejże, mimo to zażywam i zwykły kwas i również matafolinę (ale to na własną rękę); biorę jeszcze witaminę b12 (methylcobalaminę), ale dzisiejsze wyniki homocysteiny stawiają pod znakiem zapytania konieczność dalszej suplementacji
o clexanie rozmawiałam z ginekologiem pod kątem mojej choroby autoimmunologicznej i twierdzi, że heparynę przepisuje w ciąży tylko, jeśli w badaniu usg widzi odklejającą się kosmówkę -
Phyllis wrote:efta, chodzę do hematologa; dodatkowo mam chorobę autoimmunologiczną i przeciwciała ANA 1:320; ginekolog, oprócz acardu, nie kazał brać nic poza zwykłym kwasem foliowym; o metafolinie twierdzi, że to chwyt marketingowy, że nie ma żadnych badań potwierdzających lepszą wchłanialność tejże, mimo to zażywam i zwykły kwas i również matafolinę (ale to na własną rękę); biorę jeszcze witaminę b12 (methylcobalaminę), ale dzisiejsze wyniki homocysteiny stawiają pod znakiem zapytania konieczność dalszej suplementacji
o clexanie rozmawiałam z ginekologiem pod kątem mojej choroby autoimmunologicznej i twierdzi, że heparynę przepisuje w ciąży tylko, jeśli w badaniu usg widzi odklejającą się kosmówkę
dziękuje za odpowiedź.
ja też na własną rękę bede brała metafolinę i methylcobalaminę - juz zamówiłam i czekam na dostawę.
ja clexane brałam pod koniec pierwszej ciąży, bo miałam słabe przepływy pępowinowe i dzidzia przestała rosnąć - pewnie dlatego gin zdecydowała się na podawanie zastrzyków już w okresie starań o kolejną ciążę.
jaki masz dzisiejszy wynik homocysteiny ? podrosła ci, bo w poprzednim poscie napisałaś że 5,2?
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
homocysteinę badałam tylko raz i dzisiaj właśnie odebrałam wynik - 5,2
co do clexane - mam zamiar ubłagać o niego lekarza, jeśli zajdę w ciążę; ja mam za sobą dwie bezproblemowe ciąże (i dwójkę zdrowych dzieci) oraz jedno poronienie w X 2014 - ale myślę, że tu immunologia miesza; aktualnie staram się o ciążę od 14 miesięcy, ale bez efektów -
Phyllis wrote:homocysteinę badałam tylko raz i dzisiaj właśnie odebrałam wynik - 5,2
co do clexane - mam zamiar ubłagać o niego lekarza, jeśli zajdę w ciążę; ja mam za sobą dwie bezproblemowe ciąże (i dwójkę zdrowych dzieci) oraz jedno poronienie w X 2014 - ale myślę, że tu immunologia miesza; aktualnie staram się o ciążę od 14 miesięcy, ale bez efektów
widzisz co lekarz to inna opinia.
mi clexane przepisał gin z kliniki. moj gin na nfz tez twierdzi, że clexane przy 2 mutacjach to podstawa i to na refundację.
masz bardzo ładną homocysteinę widać , że odpowiednie suplementy pomagają.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota