Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 lipca 2016, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny, jak widać w podpisie 3 poronienia za mną ( ostatnie listopad 2015)ale i dwoje dzieci ze mną☺. Z tym, że córka moja 12 latka urodziła się z wielowadziem, synek zdrowy. Prawdopodobnie przyczyną poronień była przegroda macicy, która została usunięta styczeń 2016r.
    Za 2 tygodnie mam wizytę u genetyka. Chciałam spytać czy on może mi zlecić badania na mutacje? Czy mam mu to zasugerować - czy jako genetyk sam powinien to wiedzieć?
    Kariotypy z mężem mamy prawidłowe.

    Ja od września 2015 biorę: 15mg kwasu foliowego, magnez b6, Wit d3, chela ferr, acard.
    Pati wspominała ze wysoka dawka jest szkodliwa - uważacie że biorę za dużą?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2016, 14:24

  • efta Autorytet
    Postów: 1652 811

    Wysłany: 30 lipca 2016, 09:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny orientujecie sie czy tabletki actifolin 2mg mają zmetylowaną formę kwasu foliowego? Nie wiem czy dobry kwas łykam.

    6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • pati87 Autorytet
    Postów: 2474 1509

    Wysłany: 30 lipca 2016, 20:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    dziewczyny orientujecie sie czy tabletki actifolin 2mg mają zmetylowaną formę kwasu foliowego? Nie wiem czy dobry kwas łykam.
    Actifolin zawiera 1mg kwasu syntetycznego i 1mg metylowanego

    iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

  • efta Autorytet
    Postów: 1652 811

    Wysłany: 31 lipca 2016, 08:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Actifolin zawiera 1mg kwasu syntetycznego i 1mg metylowanego

    dziękuje za odpowiedź ale nadal nie wiem czy się nadaje przy mutacji. Zostać przy tym czy zmienić? polecasz coś?

    6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Madzik_6 Ekspertka
    Postów: 273 73

    Wysłany: 31 lipca 2016, 10:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    Witajcie Dziewczyny, jak widać w podpisie 3 poronienia za mną ( ostatnie listopad 2015)ale i dwoje dzieci ze mną☺. Z tym, że córka moja 12 latka urodziła się z wielowadziem, synek zdrowy. Prawdopodobnie przyczyną poronień była przegroda macicy, która została usunięta styczeń 2016r.
    Za 2 tygodnie mam wizytę u genetyka. Chciałam spytać czy on może mi zlecić badania na mutacje? Czy mam mu to zasugerować - czy jako genetyk sam powinien to wiedzieć?
    Kariotypy z mężem mamy prawidłowe.

    Ja od września 2015 biorę: 15mg kwasu foliowego, magnez b6, Wit d3, chela ferr, acard.
    Pati wspominała ze wysoka dawka jest szkodliwa - uważacie że biorę za dużą?
    Mi lekarka przepisała 5mg kwasu foliowego Ale do tego mam brać jeszcze wersję zmetylowaną

    2 IUI :-(
    Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
    IVF - czerwiec :-(
    23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
  • nadia1 Ekspertka
    Postów: 233 226

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 08:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    dziękuje za odpowiedź ale nadal nie wiem czy się nadaje przy mutacji. Zostać przy tym czy zmienić? polecasz coś?

    Brałam actifolin 2 mg, ale gdzieś wyczytałam, że ponoć nie przetwarzamy zwykłego kwasu i odkłada się w organizmie działając toksycznie. Zmieniłam na kwas zawierający tylko metylofolian. Ja biorę z Solgar, ale wiem, że jest też ze Swansona i dużo tańszy.

    f2wl2n0aostlugvm.png
    iv09df9hod3fw1jt.png
  • efta Autorytet
    Postów: 1652 811

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadia1 wrote:
    Brałam actifolin 2 mg, ale gdzieś wyczytałam, że ponoć nie przetwarzamy zwykłego kwasu i odkłada się w organizmie działając toksycznie. Zmieniłam na kwas zawierający tylko metylofolian. Ja biorę z Solgar, ale wiem, że jest też ze Swansona i dużo tańszy.

    dziękuje.
    znlazłam coś takiego:
    http://allegro.pl/foliany-kwas-foliowy-800-folian-metafolina-swanson-i6112492798.html

    co o tym myślisz?

    6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • nadia1 Ekspertka
    Postów: 233 226

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    dziękuje.
    znlazłam coś takiego:
    http://allegro.pl/foliany-kwas-foliowy-800-folian-metafolina-swanson-i6112492798.html

    co o tym myślisz?

    Wg mnie ok, zawiera tą samą przyswajalną formę kwasu co actifolin(Quaterfolic) i nie ma w składzie kwasu syntetycznego, czyli nic się nie odkłada.

    f2wl2n0aostlugvm.png
    iv09df9hod3fw1jt.png
  • efta Autorytet
    Postów: 1652 811

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadia1 wrote:
    Wg mnie ok, zawiera tą samą przyswajalną formę kwasu co actifolin(Quaterfolic) i nie ma w składzie kwasu syntetycznego, czyli nic się nie odkłada.

    mam prośbę. kupujesz też swój kwas przez internet? możesz mi podać link do strony?

    6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Ewelinka33 Przyjaciółka
    Postów: 74 42

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Chcialabym sie poradzic bo wlasnie odkryto u mnie mutacje A1298C homozygota. Ginekolog ktory zastepuje moja lekarz w klinice sie nie przejal i zalecenia od niego to tylko baby aspirin jak dwie kreski na tescie a potem clexane.
    Wyczytalam sama na temat kwasu foliowego i planuje zaczac brac 800mcg methylfolianu (quarerfolic) plus jeszcze zestaw aktywnych methylowych wit b (b12-10mcg i b6-10mg). Oprocz tego biore jeszcze inofolik 400mcg kwasu foliowego.
    Mozecie mi doradzic czy to wystarczajace dawki i chyba baby aspirin tez powinnam od razu zaczac brac?
    Dodam ze homocysteina u mnie to 9.75 no I jeszcze nigdy w ciaze mi sie zajsc nie udalo a wizyte u mojej ginekolog mam za miesiac.

    hchyflw14swai9ho.png
  • nadia1 Ekspertka
    Postów: 233 226

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 08:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    mam prośbę. kupujesz też swój kwas przez internet? możesz mi podać link do strony?

    W okolicy mam apteki, które sprzedają te kwasy i tam kupuje. Możesz np. sprawdzić na stronie:
    http://www.solgar.pl/gdzie-kupic
    http://www.swanson.com.pl/apteki/

    f2wl2n0aostlugvm.png
    iv09df9hod3fw1jt.png
  • efta Autorytet
    Postów: 1652 811

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 09:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadia1 wrote:
    W okolicy mam apteki, które sprzedają te kwasy i tam kupuje. Możesz np. sprawdzić na stronie:
    http://www.solgar.pl/gdzie-kupic
    http://www.swanson.com.pl/apteki/

    dziękuje

    6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Madzik_6 Ekspertka
    Postów: 273 73

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka33 wrote:
    Dziewczyny,
    Chcialabym sie poradzic bo wlasnie odkryto u mnie mutacje A1298C homozygota. Ginekolog ktory zastepuje moja lekarz w klinice sie nie przejal i zalecenia od niego to tylko baby aspirin jak dwie kreski na tescie a potem clexane.
    Wyczytalam sama na temat kwasu foliowego i planuje zaczac brac 800mcg methylfolianu (quarerfolic) plus jeszcze zestaw aktywnych methylowych wit b (b12-10mcg i b6-10mg). Oprocz tego biore jeszcze inofolik 400mcg kwasu foliowego.
    Mozecie mi doradzic czy to wystarczajace dawki i chyba baby aspirin tez powinnam od razu zaczac brac?
    Dodam ze homocysteina u mnie to 9.75 no I jeszcze nigdy w ciaze mi sie zajsc nie udalo a wizyte u mojej ginekolog mam za miesiac.
    Ja mam homocysteine 8,7 i lekarka mówiła mi że troszkę za wysoko. Powinna być poniżej 8 przy staraniach. Ja oprócz zmetylowanych biorę dodatkowo kwas foliowy 5mg

    2 IUI :-(
    Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
    IVF - czerwiec :-(
    23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
  • efta Autorytet
    Postów: 1652 811

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik_6 wrote:
    Ja mam homocysteine 8,7 i lekarka mówiła mi że troszkę za wysoko. Powinna być poniżej 8 przy staraniach. Ja oprócz zmetylowanych biorę dodatkowo kwas foliowy 5mg

    co ile badasz homocysteine? moj wynik z połowy czerwca to 9,3 . Nie wiem czy już powtórzyć badanie czy coś spadło czy to za wcześnie.

    6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • roma Autorytet
    Postów: 2335 1681

    Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mogę się przyłączyć?
    Po krótce o sobie: mam za sobą 1 donoszoną ciążę i 4 poronienia w 8 - 9 tc. Badania kariotypu wykazały u mnie nieprawidłowości, a oprócz tego mam mutację mthfr A1298C heterozygota. Podchodzimy teraz do kolejnej próby w swoich staraniach.
    Suplementy które biorę pod kątem mutacji to:
    - B-200 balance swansona, gdzie jest metylokobalamina,
    - Folian 800 swansona (metylofolian)
    - TMG swansona
    - 5 mg kwasu foliowego
    Tymi suplementami zbiłam homocysteinę z 12.3 do 8.8. Mam do Was pytanie- jak wygląda sprawa przyjmowania wszystkich tych suplementów które bierzemy w momencie zajścia w ciążę? Nie są to preparaty stricte dla ciężarnych a na niektórych wręcz pisze że w ciąży nie wskazane (prawdopodobnie ze względu na brak przeprowadzonych badań). Czy w pierwszych tygodniach ciąży należy je kontynuować?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 10:37

    25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

    Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Madzik_6 Ekspertka
    Postów: 273 73

    Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    co ile badasz homocysteine? moj wynik z połowy czerwca to 9,3 . Nie wiem czy już powtórzyć badanie czy coś spadło czy to za wcześnie.
    Ja też badałam w czerwcu dopiero będę robić kolejne we wrześniu

    2 IUI :-(
    Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
    IVF - czerwiec :-(
    23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
  • wombi Autorytet
    Postów: 3843 2477

    Wysłany: 4 sierpnia 2016, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam już wyniki immunologii
    Mutacja MTHFR A 1298 C, wydłużony czas krzepnięcia i antykoagulant toczniowy LA1, przeciwciała ana2 met. iif i did screening, przeciwciała ana3 dsf70, jakiś MCHC w morfoligii za mało i podwyższone OB

    i co teraz???

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • pati87 Autorytet
    Postów: 2474 1509

    Wysłany: 6 sierpnia 2016, 11:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadia1 wrote:
    Brałam actifolin 2 mg, ale gdzieś wyczytałam, że ponoć nie przetwarzamy zwykłego kwasu i odkłada się w organizmie działając toksycznie. Zmieniłam na kwas zawierający tylko metylofolian. Ja biorę z Solgar, ale wiem, że jest też ze Swansona i dużo tańszy.
    ja tez biore kwas tylko metylowany

    http://allegro.pl/phoenix-nutrition-5-mthf-metafolina-1000-mcg-x60-i6251647083.html

    iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

  • pati87 Autorytet
    Postów: 2474 1509

    Wysłany: 6 sierpnia 2016, 11:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    Witam, mogę się przyłączyć?
    Po krótce o sobie: mam za sobą 1 donoszoną ciążę i 4 poronienia w 8 - 9 tc. Badania kariotypu wykazały u mnie nieprawidłowości, a oprócz tego mam mutację mthfr A1298C heterozygota. Podchodzimy teraz do kolejnej próby w swoich staraniach.
    Suplementy które biorę pod kątem mutacji to:
    - B-200 balance swansona, gdzie jest metylokobalamina,
    - Folian 800 swansona (metylofolian)
    - TMG swansona
    - 5 mg kwasu foliowego
    Tymi suplementami zbiłam homocysteinę z 12.3 do 8.8. Mam do Was pytanie- jak wygląda sprawa przyjmowania wszystkich tych suplementów które bierzemy w momencie zajścia w ciążę? Nie są to preparaty stricte dla ciężarnych a na niektórych wręcz pisze że w ciąży nie wskazane (prawdopodobnie ze względu na brak przeprowadzonych badań). Czy w pierwszych tygodniach ciąży należy je kontynuować?

    w ciąży bardzo dobry preparat to thorne prenatal basic

    iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

  • roma Autorytet
    Postów: 2335 1681

    Wysłany: 6 sierpnia 2016, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Pati za odpowiedź. Skład ok ale zastanawia mnie k1 - to witamina wpływająca na krzepliwość krwi. Nie wiem czy można ją łączyć z clexane... Na codzień biorę k2 - ta wiem że nie ma żadnych interakcji z lekami na krzepliwość.

    25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

    Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego