Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • pati87 Autorytet
    Postów: 2474 1509

    Wysłany: 22 czerwca 2016, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od kolejnej @ beda starania. Jestem w 15dc ale mam nieregularne cykle 32-39 z ostatniego roku. Wiec nie wiem kiedy @ przyjdzie.
    Teraz sie nie staram bo koniec sierpnia mam slub i sie w suknie bym nie zmiescila.

    Suplementuje sie nadal tak samo. Prztnioslo mi to efekt w postaci niskiej homocysteiny. Bez zadnych diet

    iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

  • pati87 Autorytet
    Postów: 2474 1509

    Wysłany: 22 czerwca 2016, 10:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dziekuje :) za mile slowa

    iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

  • efta Autorytet
    Postów: 1652 811

    Wysłany: 30 czerwca 2016, 18:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie dziewczyny
    dziś odebrałam wyniki:
    Detekcja mutacji C677T w genie MTHFR - heterozygota CT
    Detekcja mutacji A1298C w genie MTHFR heterozygota AC

    ktoś może mi coś powiedzieć?
    nie mam pojecia co to oznacza, jeszcze nic nie czytałam, nic nie wiem....

    6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Wasp Ekspertka
    Postów: 290 65

    Wysłany: 1 lipca 2016, 06:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    witajcie dziewczyny
    dziś odebrałam wyniki:
    Detekcja mutacji C677T w genie MTHFR - heterozygota CT
    Detekcja mutacji A1298C w genie MTHFR heterozygota AC

    ktoś może mi coś powiedzieć?
    nie mam pojecia co to oznacza, jeszcze nic nie czytałam, nic nie wiem....
    A nie mialas od razu rozmowy z lekarzem??
    U nas w lodzi od razu tak bylo :)
    Masz mutacje genu podejrzewam, i bedziesz musiala suplementowac kwas foliowy...ale lekarzem nie jestem i nie jestem pewna. :)

    Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

    Mutacja Mthfr

    YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • efta Autorytet
    Postów: 1652 811

    Wysłany: 4 lipca 2016, 18:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, nie miałam.
    odebrałam wyniki internetowo.
    wizyta w klinice leczenia niepłodnosci za kilka dni (w piątek)
    już poczytałam i troche wiem. Ale poki lekarz nie powie co i jak to spokojnie nie zasnę.

    6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Kasia 1988 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 5 lipca 2016, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny:).
    jestem tu nowa,mam za soba 2 poronienia na wczesnym etapie ( 5tydz i 10 tydz) dziś odebrałam wyniki badań genetycznych i szukam informacji...

    -mam mutacje A1298C genu MTHFR heterozygota

    czekam jeszcze na kariotypy,
    wizyte mam w poniedziałek i dodatkowo zrobię B12, homocysteinę i kwas foliowy.
    myślicie że z takim zestawem badań lekarz bedzie mogł coś stwierdzić i zaproponowac jakies leczenie? czy w ogóle mam szanse na zdrowe dziecko?

  • efta Autorytet
    Postów: 1652 811

    Wysłany: 5 lipca 2016, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia 1988 - ja o swoich 2 mutacjach dowiedziałam się 4 dni temu, jeszcze też mało wiem. Ale mam tą samą mutację co ty i 2 lata temu urodziłam zdrowe dziecko. Wszystko jest możliwe!!!

    6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Zygzak Koleżanka
    Postów: 79 19

    Wysłany: 7 lipca 2016, 17:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati87 pięknie spadła :) Ja dzisiaj też odebrałam wynik i tez mam ładną homocysteine.

    Kasia1988 oczywiście, że masz szansę na zdrowe dziecko. Akurat Twoja mutacja to ta z najlagodniejszych :)

    Kiciiaaa lubi tę wiadomość

    4 Aniołki, Synek <3
    Mutacja mthfr c677t homo, dodatnie p/ciała antykardiolipinowe, allo-mlr 0%, genotyp kir AA, choroba raynauda, hiperprolaktynemia czynnościowa, amh 9,77, pcos, insulinooporność
    AsthenoTeratozoospermia
  • Agxi Koleżanka
    Postów: 53 7

    Wysłany: 10 lipca 2016, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny mam prośbę. Robiłam ow tym msc badania (jestem po ciąży obumarlej w styczniu) trochę na oślep. Mój gin twierdzi ze wszystko ok i tak się zdarza, ale już nie chce dłużej czekać. Zrobiłam m.in. wit b12 wyszło mi 415 (normy 197-771) i homocysteine i wyszło mi 10.50. Jak się domyślacie kwas foliowy biorę od dłuższego czasu. Myślicie żeby zrobić badania na mthfr? Pati87 czemu Twój profesor uważa że przy staraniach homocysteina powinna być poniżej 9? Z góry dzięki za odp. Będę wdzięczna.

  • Wasp Ekspertka
    Postów: 290 65

    Wysłany: 11 lipca 2016, 08:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A robilas badania na zespol antygosdolipidowy np i inne tymu cytmegalia, toxoplazmoza??
    Faktycznie Czesto przy c obumarles wystepuje mthfr, ale po 1 razie na nfz Ci sie niestety nienalezy :(

    Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

    Mutacja Mthfr

    YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • Agxi Koleżanka
    Postów: 53 7

    Wysłany: 11 lipca 2016, 11:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytomegalia i toxo wyniki mam w porządku. Wasp na nfz nawet nie liczę. CHce sobie zrobić prywatnie to badanie. O moją ciąże, którą straciłam starałam się rok. i ciężko mi teraz też zajść w ciąże.

  • Wasp Ekspertka
    Postów: 290 65

    Wysłany: 12 lipca 2016, 08:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zrob, pewnie, jesli mozesz prywatnie, tylko oprocz mthfr vleiden, bialko s, ialkoc ...hmm wiecej nie pamietam. Musialabym zajrzec co mialam badane. :)

    Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

    Mutacja Mthfr

    YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • Agxi Koleżanka
    Postów: 53 7

    Wysłany: 12 lipca 2016, 10:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie zrobię tylko mthfr i veiden, jest jakieś promo w invivicie :) Skorzystam. I będę mieć pewność, że wyniki miarodajne, bo przeczytałam na formu, że jeżeli chodzi o badania genetyczne to w diagnostyce (a tam najczęściej chodzę) nie są do końća miarodajne. poza tym wychodzi mi drożej.
    Wasp a jaką masz mutację i co na to Ci przepisano? A jakie badania jeszcze robiłaś?
    Wiesz też nie chcę robić za dużo. Tylko to jak mi wyjdzie to idę do immunologa.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 lipca 2016, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny.
    Może któraś z Was mi pomoże.

    Oto moje wyniki mutacji:

    Stwierdzono genotyp homozygotyczny C/C wariantu C677T w genie kodującym enzym reduktazę metylenotetrahydrofolianu (MTHFR). Obecność genotypu C/C nie wpływa na zmianę aktywności tego enzymu. W populacji polskiej stwierdza się występowanie około 52% pacjentów homozygotycznych C/C.

    Stwierdzono obecność wariantu heterozygotycznego A1298C co może powodować nieznaczny wzrost ryzyka łagodnej hiperhomocysteinemii (15 - 30 umol/l). Nosicielstwo genotypu A/C polimorfizmu A1298C genu MTHFR należy rozpatrywać w powiązaniu z genotypem C/T polimorfizmu C677T, gdyż może prowadzić do obniżenia aktywności enzymu MTHFR do około 30-40%.


    Z czym to się je?
    Jestem przerażona.

  • Wasp Ekspertka
    Postów: 290 65

    Wysłany: 12 lipca 2016, 12:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agxi wrote:
    Na razie zrobię tylko mthfr i veiden, jest jakieś promo w invivicie :) Skorzystam. I będę mieć pewność, że wyniki miarodajne, bo przeczytałam na formu, że jeżeli chodzi o badania genetyczne to w diagnostyce (a tam najczęściej chodzę) nie są do końća miarodajne. poza tym wychodzi mi drożej.
    Wasp a jaką masz mutację i co na to Ci przepisano? A jakie badania jeszcze robiłaś?
    Wiesz też nie chcę robić za dużo. Tylko to jak mi wyjdzie to idę do immunologa.

    Mialam badania na trombofilie, na vleiden, kariotypy, mthfr, biafko S i bialko C.
    Mam mutacje mthfr A1298C, mialam fraxiparine (to samo co clexanne) acard kwas foliowy 5mg i encorton. :)

    Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

    Mutacja Mthfr

    YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • pati87 Autorytet
    Postów: 2474 1509

    Wysłany: 14 lipca 2016, 17:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agxi wrote:
    Cześć dziewczyny mam prośbę. Robiłam ow tym msc badania (jestem po ciąży obumarlej w styczniu) trochę na oślep. Mój gin twierdzi ze wszystko ok i tak się zdarza, ale już nie chce dłużej czekać. Zrobiłam m.in. wit b12 wyszło mi 415 (normy 197-771) i homocysteine i wyszło mi 10.50. Jak się domyślacie kwas foliowy biorę od dłuższego czasu. Myślicie żeby zrobić badania na mthfr? Pati87 czemu Twój profesor uważa że przy staraniach homocysteina powinna być poniżej 9? Z góry dzięki za odp. Będę wdzięczna.
    Z tego co pamietam przy wyzszej homocysteinie niz 9 czesto sa problemy z ciaza lub z dzieckiem.
    Zreszta nie tylko moj profesor tak sadzi bo nie tylko ja pisalam o tym na tym forum bo juz ktos pisalam chybatu o tym.
    Dzis dostalam @ i rozpoczynamy starania

    iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 21 lipca 2016, 22:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam już wyniki badań na mutacje. Wyszło mi to co widać w podpisie. O dziwo póki co wszystkie badania miałam zrobione na Nfz i wcale długo nie czekałam na wizytę czy wyniki. Pani genetyk zaleciła suplementacje zmetylowanym kwasem foliowym, B12 i B6, do tego acard, w razie pozytywnego testu heparyna. Co pół roku mam kontrolować poziom homocysteiny, właśnie odebrałam wynik 9,81. Chyba mogła by być niższa...

    Na sierpień mam wizytę u immunologa, też na Nfz. Od lekarki rodzinnej dostałam skierowanie na badania:
    Morfologia krwi
    OB, CRP
    APTT, INR
    TSH

    Bo ta poradnia immunologiczna zaleca wykonanie ich przez lekarza pierwszego kontaktu zanim do nich skieruje.

    Wiecie co jest najgorsze, że te badania, to każdy sobie rzepkę skrobie, lekarze się ze sobą nie konsultują, nie chcą wchodzić w cudze dziedziny i pacjent chcąc nie chcąc diagnozuje się w internecie :/

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
  • Madzik_6 Ekspertka
    Postów: 273 73

    Wysłany: 22 lipca 2016, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam tą mutacje i lekarka mi przepisała b12 b6 folian - formy metylowane, kwas foliowy 5 mg, modulator homocysteiny i acard. Do tego dieta. Ja mam homocysteine 8.60 i lekarka mówiła że podwyższona. Przy staraniach powinno się mieć poniżej 8

    2 IUI :-(
    Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
    IVF - czerwiec :-(
    23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
  • migotka_83 Ekspertka
    Postów: 311 75

    Wysłany: 22 lipca 2016, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik_6 wrote:
    Ja też mam tą mutacje i lekarka mi przepisała b12 b6 folian - formy metylowane, kwas foliowy 5 mg, modulator homocysteiny i acard. Do tego dieta. Ja mam homocysteine 8.60 i lekarka mówiła że podwyższona. Przy staraniach powinno się mieć poniżej 8
    Madziu, a gdzie kupowała te formy metylowane b12 i b6?

    3i49zbmhg4kfjp76.png

    5 lat walki...
    3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
    Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
    Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
    Ciąża pozamaciczna 05.2018
    NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
    05.2019 Naturalsik ❤
  • Madzik_6 Ekspertka
    Postów: 273 73

    Wysłany: 23 lipca 2016, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio kupowałam na allegro, lekarka mi mówiła że w aptekach ciężko znaleźć, podała mi również stronę na której mogę zamówić www.iherb.com

    migotka_83 lubi tę wiadomość

    2 IUI :-(
    Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
    IVF - czerwiec :-(
    23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego