MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
ja w sumie chciałabym brać clexane dla spokoju psychicznego, z drugiej strony dociera do mnie racjonalny argument, że skoro podwyższona homocysteina może powodować zakrzepy, a ją mam ją na prawidłowym poziomie, to heparyna nie jest mi potrzebna
to, co mnie najbardziej denerwuje u lekarzy, to brak spójnego stanowiska - co lekarz, to opinia; dlaczego nie są jednomyślni? z drugiej strony mam zaufanie do mojego ginekologa (i hematologa również), jest naprawdę świetnym specjalistą -
a z jakiej częsci Polski jesteś. bo ja z pomorskiego i szukam dobrego hematologa co zna się na ciążach.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014
mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna
2 IUI 
3IUI grudzień 2016
serduszko bije
pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga

-
Cześć,
Phyllis chyba mówimy o tym samym "teście domowym" za 330 zł. Za te badania co są w tym teście zapłaciłabym w laboratorium ok 1000 zł. Więc chyba się skuszę tym bardziej, że robiłaś je i nie było kompilkacji żadnych. Pytałam ich jak wygląda wynik i jest to normalny wynik jak wynik
Ja jestem z Koszalina i moi ginekolodzy trochę rozkładają ręce. O heparynie nawet nikt nie wspomniał.. Teraz na własną rękę biorę acard.
O skierowaniu na kariotyp też nikt nie słyszał, że po dwóch poronieniach należy się jak psu miska.. Tacy to lekarze są właśnie.
Zrobię te badania genetyczne jeszcze i udam się najpierw u mnie do hematologa.
Phyllis lubi tę wiadomość

-
Hej dziewczyny, ja też mam mutację mutację genu MTHFR polimorfizm A1298C heterozygotyczny - pozostałe wyniki ok, czekam jeszcze na wyniki antykoagulantu tocznia i muszę jeszcze przeciwciała beta2glikoproteinowe zrobić, bo Białko C, S, przeciwciała kariolip., pozostałe mutracje V leiden i protrombina ok, kariotyp też, a lekarz genetyk z Rudy Śląskiej zalecił mi heparynę w ciąży, teraz B12 i kwas foliowy w postaci folianów i acard, także rzeczywiście różnie do tematu pochodzą. Mój ginekolog zdziwił się, że aż tak restrykcyjnie genetyk podeszła do tematu, ale może to ze względu na moje 3 poronienia. Phyllis ja też mam homocysteinę w normie, a jednak leki kazali brać - heparynę am od razu refundowaną. Także rzeczywiście każdy lekarz inaczej do tego podchodzi.
Aha - no i refundacja na nfz kariotypu i mutacji od 3 poronień się podobno zaczyna - mi kazali do Rudy wieść wyniki z 2 abrazji i wyniki bety z jednej biochemicznej - pozytywny i kolejny jak już spadła - dobrze, że miałam zrobioną w ogóle wtedy, ale przy kolejnej ciąży i pozytywnym teście od razu robię betę.
Mam synka na szczęście (po pierwszej stracie się udało), potem dwa poronienia i od marca 2014 brak ciąży - także jeszcze niepłodność doszła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 09:35
-
Phyliss, wysłałam zapro. Mam kilka pytań.
Również jestem z Wielkopolski. Jakich lekarzy być poleciła? Możesz napisać na priv.
MonaLiza, ja również korzystałam z ich usług, ale wymaz miałam pobierany w punkcie pobrań. Na wynik mam czekać do 2 tygodni. -
Monaliza, myślę, że ten sam test, to samo laboratorium - wynik dostałam po około 14 dniach roboczych na maila i pocztą - są odpowiednie podpisy i certyfikaty. I tak, jak napisała Haana - można też wymaz pobierać w jednym z ich punktów pobrań albo samodzielnie.
Haana, napisałam priv.
Widzę, że większośc z Was ma zaleconą heparynę w ciąży. Ginekolog i hematolog nie widzieli u mnie potrzeby, to może genetyk będzie ją widział - szukam w takim razie jakiegoś kontaktu do genetyka i udam się na wizytę, zobaczymy, co on powie.
lilou, Haana, ewelinka2210 lubią tę wiadomość
-
Madzik_6 wrote:Ja też mam tą mutacje i lekarka mi przepisała b12 b6 folian - formy metylowane, kwas foliowy 5 mg, modulator homocysteiny i acard. Do tego dieta. Ja mam homocysteine 8.60 i lekarka mówiła że podwyższona. Przy staraniach powinno się mieć poniżej 8
MaDziK, jaka dietę zalecił ci lekarz na te mutacje MTHFR?
Peonia88
-
Ja jak coś mam papiery ze szpitala, że było łeżeczkowanie.
A badania o ktorych myslę, to z tej strony:http://www.testdna.pl/pakiet-badan-po-poronieniu/
Phyllis stąd brałaś? Badanie domowe z wysyłką do baloratorium kosztuje 330 zł. A jak chce żeby materiał pobrali w placówce to 430 zł. jakoś tak.
-
Mam unikać w diecie białka (choć ja za bardzo nie ograniczam bo białko jest prawie we wszystkich produktach) gluten, cukry proste i laktoze. Do tego mam ćwiczyć kardio 2-3 razy w tygodniu żeby ten nadmiar toksyn wypocićlilou wrote:MaDziK, jaka dietę zalecił ci lekarz na te mutacje MTHFR?
lilou lubi tę wiadomość
2 IUI
Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
IVF - czerwiec
23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
-
Czesc dziewczyny, ja aktualnie czekam na wyniki mutacji, narazie odebralam wynik homocysteiny 13,8 ehh jest b. wysoki, czyli moge juz potym wnioskować ze moge miec mutację genu MTHFR? Co sadzicie o takiej wysokiej homocysteinie?
PozdrawiamLipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:( brak zarodków
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka 🥲
3 IVF 2❄️❄️
8.12.2025 po 4 latach przerwy ❄️3BB
5dpt beta 10,4 progesteron 16....
7dpt beta 45 progesteron 27
9dpt beta 122.2 progesteron 66
11 dpt beta 288.8 progesteron 71.4
14 dpt beta 1086.7 progesteron 30
21 dpt beta 20268.9 progesteron 90.9
31.12 mamy ❤️
Cudzie trwaj ❤️ -
Kasiak621 wrote:Czesc dziewczyny, ja aktualnie czekam na wyniki mutacji, narazie odebralam wynik homocysteiny 13,8 ehh jest b. wysoki, czyli moge juz potym wnioskować ze moge miec mutację genu MTHFR? Co sadzicie o takiej wysokiej homocysteinie?
Pozdrawiam
Kasiak, a suplementujesz kwas foliowy? W jakiej formie i dawce?hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016
, IUI 14 XII 2016
synek Dawid urodzony 9.9.2017 
-
Ylya, ja biore tylko vita miner prenatal dha,a tam chybaa jest syntetyczny kwas foliowy w dawce 400 mcgLipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:( brak zarodków
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka 🥲
3 IVF 2❄️❄️
8.12.2025 po 4 latach przerwy ❄️3BB
5dpt beta 10,4 progesteron 16....
7dpt beta 45 progesteron 27
9dpt beta 122.2 progesteron 66
11 dpt beta 288.8 progesteron 71.4
14 dpt beta 1086.7 progesteron 30
21 dpt beta 20268.9 progesteron 90.9
31.12 mamy ❤️
Cudzie trwaj ❤️ -
Kasiak, to nie jest jakaś tragiczna homocysteina, nie ma powodów do paniki. Wygląda na to, że możesz mieć jakiś problem z metylacją. Jeśli wyjdzie Ci ta mutacja (ale też ważne, czy C czy A czy homo czy hetero) to może się okazać, że nie przyswajasz kwasu foliowego w zwykłej postaci w ogóle. Wtedy należy dziękować niebiosom, że się ciąża nie powiodła, że dostałaś sygnał, że możesz coś zadziałać. Wiesz, czym grozi niedobór folianów w organizmie przy ciąży... Jeśli to się potwierdzi, pewnie dostaniesz suplementację kwasem w formie zmetylowanej lub wg teorii innych ginów mega zwiększoną dawkę zwykłego kwasu foliowego, po 3 miesiącach takiej kuracji powinnaś być gotowa.
Ja nie bardzo wierzę w samo "zbijanie homocysteiny", jej podwyższony poziom jest efektem czegoś, trzeba wpłynąć na przyczynę.
Czytałam, że chodzisz do Wyroby. Ja też. On się tymi mutacjami raczej w ogóle nie przejmuje, bardziej Milewicz, ale on wali mega dawki kwasu foliowego i przy C homozygocie ordynuje clexane w ciąży. Każe też zrobić inne badania związane z krzepliowścią, może warto w Twoim przypadku zrobić cały ten pakiet. Tylko to trochę uderzy po kieszeni..hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016
, IUI 14 XII 2016
synek Dawid urodzony 9.9.2017 
-
MonaLiza wrote:JA jestem przed badaniami, ale chce zaczac już brac kwas foliowy metylowany. Co najleoiej bez recepty kupic?
trzy suplementy w w wersji zmetylowanej:
WITAMINA B12 METYLOKOBALAMINA
WITAMINA B6 KOENZYMATYCZNA P-5-P SWANSON
SOLGAR FOLIAN (METAFOLINA) 400UG
MonaLiza lubi tę wiadomość
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014
mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna
2 IUI 
3IUI grudzień 2016
serduszko bije
pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga