MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
ja w sumie chciałabym brać clexane dla spokoju psychicznego, z drugiej strony dociera do mnie racjonalny argument, że skoro podwyższona homocysteina może powodować zakrzepy, a ją mam ją na prawidłowym poziomie, to heparyna nie jest mi potrzebna
to, co mnie najbardziej denerwuje u lekarzy, to brak spójnego stanowiska - co lekarz, to opinia; dlaczego nie są jednomyślni? z drugiej strony mam zaufanie do mojego ginekologa (i hematologa również), jest naprawdę świetnym specjalistą -
a z jakiej częsci Polski jesteś. bo ja z pomorskiego i szukam dobrego hematologa co zna się na ciążach.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Cześć,
Phyllis chyba mówimy o tym samym "teście domowym" za 330 zł. Za te badania co są w tym teście zapłaciłabym w laboratorium ok 1000 zł. Więc chyba się skuszę tym bardziej, że robiłaś je i nie było kompilkacji żadnych. Pytałam ich jak wygląda wynik i jest to normalny wynik jak wynik
Ja jestem z Koszalina i moi ginekolodzy trochę rozkładają ręce. O heparynie nawet nikt nie wspomniał.. Teraz na własną rękę biorę acard.
O skierowaniu na kariotyp też nikt nie słyszał, że po dwóch poronieniach należy się jak psu miska.. Tacy to lekarze są właśnie.
Zrobię te badania genetyczne jeszcze i udam się najpierw u mnie do hematologa.
Phyllis lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, ja też mam mutację mutację genu MTHFR polimorfizm A1298C heterozygotyczny - pozostałe wyniki ok, czekam jeszcze na wyniki antykoagulantu tocznia i muszę jeszcze przeciwciała beta2glikoproteinowe zrobić, bo Białko C, S, przeciwciała kariolip., pozostałe mutracje V leiden i protrombina ok, kariotyp też, a lekarz genetyk z Rudy Śląskiej zalecił mi heparynę w ciąży, teraz B12 i kwas foliowy w postaci folianów i acard, także rzeczywiście różnie do tematu pochodzą. Mój ginekolog zdziwił się, że aż tak restrykcyjnie genetyk podeszła do tematu, ale może to ze względu na moje 3 poronienia. Phyllis ja też mam homocysteinę w normie, a jednak leki kazali brać - heparynę am od razu refundowaną. Także rzeczywiście każdy lekarz inaczej do tego podchodzi.
Aha - no i refundacja na nfz kariotypu i mutacji od 3 poronień się podobno zaczyna - mi kazali do Rudy wieść wyniki z 2 abrazji i wyniki bety z jednej biochemicznej - pozytywny i kolejny jak już spadła - dobrze, że miałam zrobioną w ogóle wtedy, ale przy kolejnej ciąży i pozytywnym teście od razu robię betę.
Mam synka na szczęście (po pierwszej stracie się udało), potem dwa poronienia i od marca 2014 brak ciąży - także jeszcze niepłodność doszła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 09:35
-
Phyliss, wysłałam zapro. Mam kilka pytań. Również jestem z Wielkopolski. Jakich lekarzy być poleciła? Możesz napisać na priv.
MonaLiza, ja również korzystałam z ich usług, ale wymaz miałam pobierany w punkcie pobrań. Na wynik mam czekać do 2 tygodni. -
Monaliza, myślę, że ten sam test, to samo laboratorium - wynik dostałam po około 14 dniach roboczych na maila i pocztą - są odpowiednie podpisy i certyfikaty. I tak, jak napisała Haana - można też wymaz pobierać w jednym z ich punktów pobrań albo samodzielnie.
Haana, napisałam priv.
Widzę, że większośc z Was ma zaleconą heparynę w ciąży. Ginekolog i hematolog nie widzieli u mnie potrzeby, to może genetyk będzie ją widział - szukam w takim razie jakiegoś kontaktu do genetyka i udam się na wizytę, zobaczymy, co on powie.lilou, Haana, ewelinka2210 lubią tę wiadomość
-
Madzik_6 wrote:Ja też mam tą mutacje i lekarka mi przepisała b12 b6 folian - formy metylowane, kwas foliowy 5 mg, modulator homocysteiny i acard. Do tego dieta. Ja mam homocysteine 8.60 i lekarka mówiła że podwyższona. Przy staraniach powinno się mieć poniżej 8
MaDziK, jaka dietę zalecił ci lekarz na te mutacje MTHFR?
Peonia88
-
Ja jak coś mam papiery ze szpitala, że było łeżeczkowanie.
A badania o ktorych myslę, to z tej strony:http://www.testdna.pl/pakiet-badan-po-poronieniu/
Phyllis stąd brałaś? Badanie domowe z wysyłką do baloratorium kosztuje 330 zł. A jak chce żeby materiał pobrali w placówce to 430 zł. jakoś tak. -
lilou wrote:MaDziK, jaka dietę zalecił ci lekarz na te mutacje MTHFR?
lilou lubi tę wiadomość
2 IUI
Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
IVF - czerwiec
23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
-
Czesc dziewczyny, ja aktualnie czekam na wyniki mutacji, narazie odebralam wynik homocysteiny 13,8 ehh jest b. wysoki, czyli moge juz potym wnioskować ze moge miec mutację genu MTHFR? Co sadzicie o takiej wysokiej homocysteinie?
PozdrawiamLipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Kasiak621 wrote:Czesc dziewczyny, ja aktualnie czekam na wyniki mutacji, narazie odebralam wynik homocysteiny 13,8 ehh jest b. wysoki, czyli moge juz potym wnioskować ze moge miec mutację genu MTHFR? Co sadzicie o takiej wysokiej homocysteinie?
Pozdrawiam
Kasiak, a suplementujesz kwas foliowy? W jakiej formie i dawce?hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 , IUI 14 XII 2016 synek Dawid urodzony 9.9.2017
-
Ylya, ja biore tylko vita miner prenatal dha,a tam chybaa jest syntetyczny kwas foliowy w dawce 400 mcgLipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Kasiak, to nie jest jakaś tragiczna homocysteina, nie ma powodów do paniki. Wygląda na to, że możesz mieć jakiś problem z metylacją. Jeśli wyjdzie Ci ta mutacja (ale też ważne, czy C czy A czy homo czy hetero) to może się okazać, że nie przyswajasz kwasu foliowego w zwykłej postaci w ogóle. Wtedy należy dziękować niebiosom, że się ciąża nie powiodła, że dostałaś sygnał, że możesz coś zadziałać. Wiesz, czym grozi niedobór folianów w organizmie przy ciąży... Jeśli to się potwierdzi, pewnie dostaniesz suplementację kwasem w formie zmetylowanej lub wg teorii innych ginów mega zwiększoną dawkę zwykłego kwasu foliowego, po 3 miesiącach takiej kuracji powinnaś być gotowa.
Ja nie bardzo wierzę w samo "zbijanie homocysteiny", jej podwyższony poziom jest efektem czegoś, trzeba wpłynąć na przyczynę.
Czytałam, że chodzisz do Wyroby. Ja też. On się tymi mutacjami raczej w ogóle nie przejmuje, bardziej Milewicz, ale on wali mega dawki kwasu foliowego i przy C homozygocie ordynuje clexane w ciąży. Każe też zrobić inne badania związane z krzepliowścią, może warto w Twoim przypadku zrobić cały ten pakiet. Tylko to trochę uderzy po kieszeni..hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 , IUI 14 XII 2016 synek Dawid urodzony 9.9.2017
-
MonaLiza wrote:JA jestem przed badaniami, ale chce zaczac już brac kwas foliowy metylowany. Co najleoiej bez recepty kupic?
trzy suplementy w w wersji zmetylowanej:
WITAMINA B12 METYLOKOBALAMINA
WITAMINA B6 KOENZYMATYCZNA P-5-P SWANSON
SOLGAR FOLIAN (METAFOLINA) 400UGMonaLiza lubi tę wiadomość
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga