X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Norwegia- in vitro
Odpowiedz

Norwegia- in vitro

Oceń ten wątek:
  • alda Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Claaudiar na tym forum nie ma chyba dziewczyny która ma PCOS, insulinooporość itd.

Znając norweskie podejście to dla nich takie " jednostki chorobowe" nie istnieją ............

Tutaj nie robi się takich szczegółowych badań jak w Polsce . W Norwegii jest "średniowiecze" tak określiła ich moja ginekolog z Polski - po wspólnej konferencji z lekarzami z Norwegii .......... Szkoda słów ..............

Nie możesz zajść w ciąże to jedynie co badają to: badanie nasienia, dziewczyny wysyłają na laparoskopię i badają poziom hormonów i tyle .........

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2017, 16:22

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hei dziewczyny. Dobrze rozumiem że po 14 dniach mam zacząć nowa synarele? Psikam 2 razy dziennie do obu dziurek

• alda Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwego Nowego Roku :-) :-) :-) Oby noc Sylwestrowa 2018r była dla Nas bezsenna ;-) a powodem bezsenności było nocne karmienie naszych dzieci :-)

Aggga tak jak napisałaś po 14 dniach nowe opakowanie :-) Ty już niedługo wizyta i zastrzyki - ale ten czas "leci" ;-)
    Daj znać po wizycie ;-), jakie będziesz miała zastrzyki i jakie dawki .............

Martaja lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź! Tego oczywiście ani lekarz ani Pani w aptece nie powiedziała... Czytałam ulotkę oczywiście ale musiałam potwierdzić. Oj leci czas leci, 3.01 mam wizytę i pierwszy ultralyd. Długo do zastrzyków skoro biorę spray od 19.12? Jak to mniej więcej wygląda?

• alda Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga jeżeli na USG będzie wszystko ok tzn. jajniki będą "uśpione" to od 5.01 chyba zaczniesz brać zastrzyki ;-)

Jeżeli nie będzie zastrzyków w szpitalnej aptece to w tej " Vitusapotek Jernbanetorget" powinny być . Mi przepisali zastrzyki z dnia na dzień i nie było możliwości żebym je zamówiła w aptece więc miałam niezły maraton i stres bo w szpitalu w aptece nie mieli ale w tej na Jernbanetorget były ;-)

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O super dzięki za info

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 a Ty nie dostałaś planu jak ma wyglądać przebieg całej stymulacji przed zabiegiem ivf ze swojej kliniki? Ja zawsze dostaje cały tzw skjema for hormonstimulering- i tam mam wszystko napisane co kiedy i w jakich ilościach stosować, ja mam napisane , ze synarele zmieniam po 15 dniu i u mnie to wypadło na 01/01/18 :) jutro idę do mojego gin na sprawdzenia czy uśpione jajniki, jak wszystko będzie Ok 7 zaczynam zastrzyki :) wczoraj byłam jeszcze w aptece zarezerwować leki na odbiór w piątek (nigdy dużo wcześniej nie kupuje żeby nie trzymać w domu tylko tuż przed zaczęciem brania leków odbieram z apteki) i okazało się , ze brak recepty na prednisolon , już do nich pisałam , żeby dostali bo na niedziele muszę mieć , jak jutro okaże się ze jest Ok z jajnikami :)
    Alda a jak Twój nastrój przed stymulacja ?

• alda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam 7 dni wcześnie okres i jutro zaczynam zastrzyki ;-) ....... chyba .......... napisałam do kliniki i czekam jaka decyzja ;-)

Teraz jestem w Polsce i całe szczęście że leki zabrałam ze sobą ......... w ostatniej chwili załatwiałam certyfikat na przewóz leków...........

Od jutra kłucie ;-)

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpisali ;-) zaczynam jutro ;-)

pati1980, Martaja lubią tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaja - nie, co i w jakich ilościach nie było napisane... O zmianie sprayu też nie. Dostałam tylko żółta kartkę gdzie szpital wpisuje daty po kontrolach usg itd.
    Ja od dziś zaczynam zastrzyki! Byłam na ultralyd, wszystko pięknie

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojjjjj dziewczyny Aggga08 i Alda to jestem troche za Wami bo ja dopiero jutro bede wiedziala kiedy zastrzyki....ale i tak fajnie , ze jestesmy stymulowane troche jakby razem ;) trzymam kciuki za Was i za siebie!!!
    Alda to dobrze , ze wzielas ze soba leki! Nawet nie wiedziałam ze jakiś certyfikat potrzeba? Napisz coś więcej o tym?

• alda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaja ja leki chciałam mieć przy sobie a nie w bagażu głównym. Przy kontroli wyjęłam leki ( 3 opakowania Menopur i 5 Orgalutran) a wiadomo że to strzykawka i płyn więc obie rzeczy zabronione w bagażu podręcznym pokazałam certyfikat i nie było problemu . Certyfikat to zwykła kartka z pieczątką szpitala ( Porsgrunn ) i dyrektora medycznego . Tam są wymienione leki które będą przewożone i dane osoby dla której są te leki ;-) Miałam też cała rozpiskę z kliniki i recepty ;-)

e5skzzc.png

[**]

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda -dzieki za informacje , będziesz na całej stymulacji w Pl? na ile dni masz przewidziane zastrzyki?

• alda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaja Leki mam na 9 dni ;-) Wracam w weekend ;-) A Ty jak 7-go zaczniesz zastrzyki to po ilu dniach masz kontrolne USG ?

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaja å może jutro już zaczniesz? Ja dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej i od dzisiaj zastrzyki

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja następna kontrole mam 15/01 czyli po 8dniach zastrzyków , o 11 czyli jeszcze przed ewntualna kontynuacja zastrzyków,bo ja zazwyczaj kolo 17 robię

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I wtedy będzie wiadomo co wyhodowałam:)
    Aggga08 No może?? Ale raczej nie sadze, ostatnio musiałam stosować synarele tydzień dłużej niż było to zaplanowane, bo tak stwierdził mój gin , ze jajniki nie były uśpione wystarczająco ;)

• alda Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaja z tego co pamiętam to Ty bardzo dobrze reagujesz na stymulację - dużo komórek jajowych . Problem jest dopiero z zarodkami ? Tak ?

U Was jest zwykle IVF czy ICSI ?

U mnie jest problem z ilością i jakością komórek - niestety .............

e5skzzc.png

[**]

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda zazwyczaj kolo 10-11 komórek mi pobierają, jeżeli chodzi o ilość zapładnianych komórek jakiś szału nie ma bo zazwyczaj są to do 4 max, u nas ostatnio było tylko ivf a 2 poprzednie podejścia pół na pół :) niestety nasze zarodki ne są zbyt trwałe...
    Dziś mój gin powiedział ze wszystko ładnie wyglada a potem dzwonili z porsgrunn , ze mam zaczynać zastrzyki 7czyli zgodnie z rozpisanym od nich planem :)
    Alda a Ty kiedy masz ultralyd?

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 jaka masz dawkę menopuru? Czyli Ty nie wiesz na ile dni masz zaplanowane zastrzyki? Kiedy następny ultralyd?

‹‹ 114 115 116 117 118 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ