X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Norwegia- in vitro
Odpowiedz

Norwegia- in vitro

Oceń ten wątek:
  • alda Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Claaudiar na tym forum nie ma chyba dziewczyny która ma PCOS, insulinooporość itd.

Znając norweskie podejście to dla nich takie " jednostki chorobowe" nie istnieją ............

Tutaj nie robi się takich szczegółowych badań jak w Polsce . W Norwegii jest "średniowiecze" tak określiła ich moja ginekolog z Polski - po wspólnej konferencji z lekarzami z Norwegii .......... Szkoda słów ..............

Nie możesz zajść w ciąże to jedynie co badają to: badanie nasienia, dziewczyny wysyłają na laparoskopię i badają poziom hormonów i tyle .........

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2017, 16:22

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hei dziewczyny. Dobrze rozumiem że po 14 dniach mam zacząć nowa synarele? Psikam 2 razy dziennie do obu dziurek

• alda Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwego Nowego Roku :-) :-) :-) Oby noc Sylwestrowa 2018r była dla Nas bezsenna ;-) a powodem bezsenności było nocne karmienie naszych dzieci :-)

Aggga tak jak napisałaś po 14 dniach nowe opakowanie :-) Ty już niedługo wizyta i zastrzyki - ale ten czas "leci" ;-)
    Daj znać po wizycie ;-), jakie będziesz miała zastrzyki i jakie dawki .............

Martaja lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź! Tego oczywiście ani lekarz ani Pani w aptece nie powiedziała... Czytałam ulotkę oczywiście ale musiałam potwierdzić. Oj leci czas leci, 3.01 mam wizytę i pierwszy ultralyd. Długo do zastrzyków skoro biorę spray od 19.12? Jak to mniej więcej wygląda?

• alda Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga jeżeli na USG będzie wszystko ok tzn. jajniki będą "uśpione" to od 5.01 chyba zaczniesz brać zastrzyki ;-)

Jeżeli nie będzie zastrzyków w szpitalnej aptece to w tej " Vitusapotek Jernbanetorget" powinny być . Mi przepisali zastrzyki z dnia na dzień i nie było możliwości żebym je zamówiła w aptece więc miałam niezły maraton i stres bo w szpitalu w aptece nie mieli ale w tej na Jernbanetorget były ;-)

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O super dzięki za info

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 a Ty nie dostałaś planu jak ma wyglądać przebieg całej stymulacji przed zabiegiem ivf ze swojej kliniki? Ja zawsze dostaje cały tzw skjema for hormonstimulering- i tam mam wszystko napisane co kiedy i w jakich ilościach stosować, ja mam napisane , ze synarele zmieniam po 15 dniu i u mnie to wypadło na 01/01/18 :) jutro idę do mojego gin na sprawdzenia czy uśpione jajniki, jak wszystko będzie Ok 7 zaczynam zastrzyki :) wczoraj byłam jeszcze w aptece zarezerwować leki na odbiór w piątek (nigdy dużo wcześniej nie kupuje żeby nie trzymać w domu tylko tuż przed zaczęciem brania leków odbieram z apteki) i okazało się , ze brak recepty na prednisolon , już do nich pisałam , żeby dostali bo na niedziele muszę mieć , jak jutro okaże się ze jest Ok z jajnikami :)
    Alda a jak Twój nastrój przed stymulacja ?

• alda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam 7 dni wcześnie okres i jutro zaczynam zastrzyki ;-) ....... chyba .......... napisałam do kliniki i czekam jaka decyzja ;-)

Teraz jestem w Polsce i całe szczęście że leki zabrałam ze sobą ......... w ostatniej chwili załatwiałam certyfikat na przewóz leków...........

Od jutra kłucie ;-)

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpisali ;-) zaczynam jutro ;-)

pati1980, Martaja lubią tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaja - nie, co i w jakich ilościach nie było napisane... O zmianie sprayu też nie. Dostałam tylko żółta kartkę gdzie szpital wpisuje daty po kontrolach usg itd.
    Ja od dziś zaczynam zastrzyki! Byłam na ultralyd, wszystko pięknie

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojjjjj dziewczyny Aggga08 i Alda to jestem troche za Wami bo ja dopiero jutro bede wiedziala kiedy zastrzyki....ale i tak fajnie , ze jestesmy stymulowane troche jakby razem ;) trzymam kciuki za Was i za siebie!!!
    Alda to dobrze , ze wzielas ze soba leki! Nawet nie wiedziałam ze jakiś certyfikat potrzeba? Napisz coś więcej o tym?

• alda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaja ja leki chciałam mieć przy sobie a nie w bagażu głównym. Przy kontroli wyjęłam leki ( 3 opakowania Menopur i 5 Orgalutran) a wiadomo że to strzykawka i płyn więc obie rzeczy zabronione w bagażu podręcznym pokazałam certyfikat i nie było problemu . Certyfikat to zwykła kartka z pieczątką szpitala ( Porsgrunn ) i dyrektora medycznego . Tam są wymienione leki które będą przewożone i dane osoby dla której są te leki ;-) Miałam też cała rozpiskę z kliniki i recepty ;-)

e5skzzc.png

[**]

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda -dzieki za informacje , będziesz na całej stymulacji w Pl? na ile dni masz przewidziane zastrzyki?

• alda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaja Leki mam na 9 dni ;-) Wracam w weekend ;-) A Ty jak 7-go zaczniesz zastrzyki to po ilu dniach masz kontrolne USG ?

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaja å może jutro już zaczniesz? Ja dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej i od dzisiaj zastrzyki

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja następna kontrole mam 15/01 czyli po 8dniach zastrzyków , o 11 czyli jeszcze przed ewntualna kontynuacja zastrzyków,bo ja zazwyczaj kolo 17 robię

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I wtedy będzie wiadomo co wyhodowałam:)
    Aggga08 No może?? Ale raczej nie sadze, ostatnio musiałam stosować synarele tydzień dłużej niż było to zaplanowane, bo tak stwierdził mój gin , ze jajniki nie były uśpione wystarczająco ;)

• alda Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaja z tego co pamiętam to Ty bardzo dobrze reagujesz na stymulację - dużo komórek jajowych . Problem jest dopiero z zarodkami ? Tak ?

U Was jest zwykle IVF czy ICSI ?

U mnie jest problem z ilością i jakością komórek - niestety .............

e5skzzc.png

[**]

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda zazwyczaj kolo 10-11 komórek mi pobierają, jeżeli chodzi o ilość zapładnianych komórek jakiś szału nie ma bo zazwyczaj są to do 4 max, u nas ostatnio było tylko ivf a 2 poprzednie podejścia pół na pół :) niestety nasze zarodki ne są zbyt trwałe...
    Dziś mój gin powiedział ze wszystko ładnie wyglada a potem dzwonili z porsgrunn , ze mam zaczynać zastrzyki 7czyli zgodnie z rozpisanym od nich planem :)
    Alda a Ty kiedy masz ultralyd?

• Martaja Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 jaka masz dawkę menopuru? Czyli Ty nie wiesz na ile dni masz zaplanowane zastrzyki? Kiedy następny ultralyd?

‹‹ 114 115 116 117 118 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ