Norwegia- in vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
Witaj Claaudiar na tym forum nie ma chyba dziewczyny która ma PCOS, insulinooporość itd.
Znając norweskie podejście to dla nich takie " jednostki chorobowe" nie istnieją ............
Tutaj nie robi się takich szczegółowych badań jak w Polsce . W Norwegii jest "średniowiecze" tak określiła ich moja ginekolog z Polski - po wspólnej konferencji z lekarzami z Norwegii .......... Szkoda słów ..............
Nie możesz zajść w ciąże to jedynie co badają to: badanie nasienia, dziewczyny wysyłają na laparoskopię i badają poziom hormonów i tyle .........
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2017, 16:22
-
Szczęśliwego Nowego Roku Oby noc Sylwestrowa 2018r była dla Nas bezsenna a powodem bezsenności było nocne karmienie naszych dzieci
Aggga tak jak napisałaś po 14 dniach nowe opakowanie Ty już niedługo wizyta i zastrzyki - ale ten czas "leci"
Daj znać po wizycie , jakie będziesz miała zastrzyki i jakie dawki .............
Martaja lubi tę wiadomość
-
Dziękuję za odpowiedź! Tego oczywiście ani lekarz ani Pani w aptece nie powiedziała... Czytałam ulotkę oczywiście ale musiałam potwierdzić. Oj leci czas leci, 3.01 mam wizytę i pierwszy ultralyd. Długo do zastrzyków skoro biorę spray od 19.12? Jak to mniej więcej wygląda?
-
Aggga jeżeli na USG będzie wszystko ok tzn. jajniki będą "uśpione" to od 5.01 chyba zaczniesz brać zastrzyki
Jeżeli nie będzie zastrzyków w szpitalnej aptece to w tej " Vitusapotek Jernbanetorget" powinny być . Mi przepisali zastrzyki z dnia na dzień i nie było możliwości żebym je zamówiła w aptece więc miałam niezły maraton i stres bo w szpitalu w aptece nie mieli ale w tej na Jernbanetorget były
-
Aggga08 a Ty nie dostałaś planu jak ma wyglądać przebieg całej stymulacji przed zabiegiem ivf ze swojej kliniki? Ja zawsze dostaje cały tzw skjema for hormonstimulering- i tam mam wszystko napisane co kiedy i w jakich ilościach stosować, ja mam napisane , ze synarele zmieniam po 15 dniu i u mnie to wypadło na 01/01/18 jutro idę do mojego gin na sprawdzenia czy uśpione jajniki, jak wszystko będzie Ok 7 zaczynam zastrzyki wczoraj byłam jeszcze w aptece zarezerwować leki na odbiór w piątek (nigdy dużo wcześniej nie kupuje żeby nie trzymać w domu tylko tuż przed zaczęciem brania leków odbieram z apteki) i okazało się , ze brak recepty na prednisolon , już do nich pisałam , żeby dostali bo na niedziele muszę mieć , jak jutro okaże się ze jest Ok z jajnikami
Alda a jak Twój nastrój przed stymulacja ? -
Ja dostałam 7 dni wcześnie okres i jutro zaczynam zastrzyki ....... chyba .......... napisałam do kliniki i czekam jaka decyzja
Teraz jestem w Polsce i całe szczęście że leki zabrałam ze sobą ......... w ostatniej chwili załatwiałam certyfikat na przewóz leków...........
Od jutra kłucie
-
ojjjjj dziewczyny Aggga08 i Alda to jestem troche za Wami bo ja dopiero jutro bede wiedziala kiedy zastrzyki....ale i tak fajnie , ze jestesmy stymulowane troche jakby razem trzymam kciuki za Was i za siebie!!!
Alda to dobrze , ze wzielas ze soba leki! Nawet nie wiedziałam ze jakiś certyfikat potrzeba? Napisz coś więcej o tym? -
Martaja ja leki chciałam mieć przy sobie a nie w bagażu głównym. Przy kontroli wyjęłam leki ( 3 opakowania Menopur i 5 Orgalutran) a wiadomo że to strzykawka i płyn więc obie rzeczy zabronione w bagażu podręcznym pokazałam certyfikat i nie było problemu . Certyfikat to zwykła kartka z pieczątką szpitala ( Porsgrunn ) i dyrektora medycznego . Tam są wymienione leki które będą przewożone i dane osoby dla której są te leki Miałam też cała rozpiskę z kliniki i recepty
-
Martaja z tego co pamiętam to Ty bardzo dobrze reagujesz na stymulację - dużo komórek jajowych . Problem jest dopiero z zarodkami ? Tak ?
U Was jest zwykle IVF czy ICSI ?
U mnie jest problem z ilością i jakością komórek - niestety .............
-
Alda zazwyczaj kolo 10-11 komórek mi pobierają, jeżeli chodzi o ilość zapładnianych komórek jakiś szału nie ma bo zazwyczaj są to do 4 max, u nas ostatnio było tylko ivf a 2 poprzednie podejścia pół na pół niestety nasze zarodki ne są zbyt trwałe...
Dziś mój gin powiedział ze wszystko ładnie wyglada a potem dzwonili z porsgrunn , ze mam zaczynać zastrzyki 7czyli zgodnie z rozpisanym od nich planem
Alda a Ty kiedy masz ultralyd?