Norwegia- in vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
Zoja36 wrote:Chyba właśnie tak
majola lubi tę wiadomość
-
alda wrote:Coraz bardziej dochodzę do wniosku że wina leży po stronie embriologów , laboratorium . Rozumiem czasem się zdarza ale to jest za często ...........
U nas na forum chyba tylko w Riksie mają takie wpadki ...... czy to nie dziwne ....... ?
Rozumiem z 4 nie przetrwa 2 ale wszystkie .......... hmmmmmmm
Zresztą na ostatniej wizycie w Riks miałam spięcie z panią embriolog na cały szpital mnie chyba słyszeli tak mi podniosła ciśnienie że szkoda słów ....
Riks jest szpitalem Uniwersyteckim więc może studenci po części biorą udział w całym procesie - na "czymś" muszą się uczyć .......
Tak samo i ja myślę... ze wina embriologow może byc...
Dziwne to jest, naprawdę... zaczelam sie stresowac ze kiepskie zarodki, moje byly 3 dniowe a podobno po 3 dobie zarodka męska strona ma najwiekszy wpływ na jego jakosc. Zdziwilo mnie to bo partner wyniki idealne, wiec wydaje mi sie ze w moim przypadku albo coasting im zaszkodzil albo ktorys z embriologow...
W sobotę puncja, mam nadzieję ze tym razem wszystko bedzie tak jak powinno byc -
Zoja36 wrote:Czarodziejka info dla Ciebie. Czy Ty jesteś pewna, że będziesz miała NIPT test? Ja trochę poszperalam w necie i owszem jest on zatwierdzony od marca 2017, ale na maj 2018 nie został jeszcze wprowadzony, bo przecież "potrzebują na to czasu" Link do artykułu:
https://nhi.no/familie/graviditet/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/undersokelser/dobbelttest-et-alternativ-til-fostervannsprove/
A ja się doczytałam w wiadomości ze szpitala że teraz idę do nich na wstępne usg i badanie krwi a potem jeszcze raz w 12 tygodniu mam się stawić na tzw duo test zwany też KUB test.
Z tego co mnie lekarka zapewniała, to będzie to usg genetyczne i nipt. Jutro chciałam sie wybrać do położnej, to zachaczę o moja lekarkę i jeszcze raz dopytam. Jeszcze sie zastanawiam czy będzie jakiś specjalista w szpitalu w lipcu, bo mi 12 tydzień wypada na 20 lipca. A wogole to jakie są norweskie normy czasowe na badanie usg genetyczne? 12t0d do ? -
Czarodziejka wrote:Z tego co mnie lekarka zapewniała, to będzie to usg genetyczne i nipt. Jutro chciałam sie wybrać do położnej, to zachaczę o moja lekarkę i jeszcze raz dopytam. Jeszcze sie zastanawiam czy będzie jakiś specjalista w szpitalu w lipcu, bo mi 12 tydzień wypada na 20 lipca. A wogole to jakie są norweskie normy czasowe na badanie usg genetyczne? 12t0d do ?
Czarodziejka A przypomnij w jakim mieście wykonujesz badania?
I jak się czujesz? -
Mirandzia wrote:W Bergen tez można robić prywatnie ale... trzeba iść na wizytę lekarska żeby lekarz wypisał zlecenie. w Volvat ok 1500 nok wizyta +krew.
Mirandzia w Bergen też jest Furst i nie musisz mieć skierowania - zlecenia na badania od lekarza
http://www.furst.no/ta-prove-hos-oss/her-finner-du-oss/bergen---strandkaien/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 21:11
Alutka 32 lubi tę wiadomość
-
Zoja36 wrote:11-13 tydzień.
Czarodziejka A przypomnij w jakim mieście wykonujesz badania?
I jak się czujesz?
Badania robię w Tromso.
Czuje sie w kratkę jeden dzień umieram, a drugi w miarę. Jak nie mam odruchu wymiotnego, to jakoś jestem w stanie funkcjonować. Całe szczęście że mi się jutro zaczynaja długie wakacje. Dziś było bardzo źle. Co zjadłam to mnie muliło, bądź sprint to porcelany. A Ty jak się czujesz? Jesteś tydzień i jeden dzień do przodu.
-
Czarodziejka wrote:Badania robię w Tromso.
Czuje sie w kratkę jeden dzień umieram, a drugi w miarę. Jak nie mam odruchu wymiotnego, to jakoś jestem w stanie funkcjonować. Całe szczęście że mi się jutro zaczynaja długie wakacje. Dziś było bardzo źle. Co zjadłam to mnie muliło, bądź sprint to porcelany. A Ty jak się czujesz? Jesteś tydzień i jeden dzień do przodu. -
Alutka 32 wrote:Wyprosiłam dzisiaj wyniki:) Blodprøvesvar; TSH; 1,4, f-T4; 17, f-T3; 5,5. P-TPO; 12
Super AlutkaAlutka 32 lubi tę wiadomość
-
Zoja36 wrote:W sumie tydzień przed Tobą Muszę poprawić tą datę. Ja też czuję się w kratkę, każdy dzień inny, choć więcej tych gorszych. Dzisiaj bez bólu głowy i nawet całkiem dobrze, oby tak do końca dnia, to zrobię ciasto Ja dostałam dzisiaj odpowiedź ze szpitala że tutaj w Stavanger nie robią testu NIPT. Także muszę zadowolić się podstawową diagnostyką prenatalną. W Polsce kosztują nifty 2500 zł. Chyba nie zdecyduje się jechać. Ja póki co na zwolnieniu i jak tak dalej pójdzie będę tak ciągnąć. A Ty fajnie masz z długimi wakacjami. A potem co, planujesz wrócić do pracy? Pozdrawiam i życzę poprawy samopoczucia.
Dziś od rana umieram, cieszę się że ten dzień się kończy i zaraz idę spać. W nocy nie ma nudności ja niestety muszę wrócić do pracy bo dostaje nowe umowy od 1sierpnia. Pracuje w 2 szkołach, z czego w jednej nie wiem dokładnie ile procent dostanę, bo to na roczne zastępstwo... znowu... Wiem że po 3 latach zastępstw, muszę dostać na stałe, wiec narazie sie uśmiecham, biorę wszystkie godziny i pracuje prawie bez zwolnień. Uściski przesyłam i oby nam szybko zmieniła się aura A kiedy masz termin prenatalnych?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny