X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Norwegia- in vitro
Odpowiedz

Norwegia- in vitro

Oceń ten wątek:
  • majola Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    Raczej poczekam na wizytę u endokrynologa
    Masz rację. Zawsze warto słuchać się lekarza. W moim przypadku był to ginekolog-endokrynolog w Polsce i pani endokrynolog w Polsce. Obydwoje powiedzieli, że od testu pozytywnego mam brać półtorej dawki.
    Alda, jesteś niesamowita. Podziwiam pamięć i dziękuję za podsumowanie

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda a riks?

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Jak możecie to podpiszcie, temat nas też i może się w końcu coś zmieni na lepsze.
    https://www.petycjeonline.com/petycja_do_kancelarii_premiera_o_przygotowanie_ustawy_ktora_zapewniaby_refundacj_nfz_zabiegu_in_vitro_a_take_innych_metod_leczenia_niepodnoci?utm_source=whatsapp

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpisałam ;)

• alda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Alda a riks?

Riks tylko ja : pierwszy transfer - ciąża ale poroniłam więc do statystyk się nie liczy ;-)

Riks wypada bardzo słabo coś tam dzieje się „złego” ......, żeby trzem parom zarodki nie "przetrwały " rozmrażania ( nam 4, Wam 3 i WNadzieji)

Mój „pierwszy raz ” ;-) w Riks był z zupełnie inna ekipą lekarzy i embriologów później już nigdy ich nie widziałam - może odeszli na emerytury ........

Mam ndzieje że Ty rozpoczniesz dobrą passę Riks ;-) i go "odczrujesz” Trzymam kciuki :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 12:23

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tobie alda tez zarodki rozmrazania nie przetrwały???

• alda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Tobie alda tez zarodki rozmrazania nie przetrwały???

Tak 4 zarodki .

e5skzzc.png

[**]

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jak zwykle nie odbywa się bez problemu . Wizyta do endokrynologa umówiona ale odmowa urlopu z pracy. Wiec pojechałam do firmy rozmawiać z szefową i tak mnie zezłościła ze aż się popłakałam . Usłyszałam ze nie dostanę i już bo oni teraz nie mają zastępst bo mają dużo pracy każdy wyjeżdża itd. Wiec jej tłumacze o co chodzi . A ona ze mam tutaj lekarza. Ze ona nie będzie szukac zastępstwa itd . Trochę się z nią pokłóciłam i stanęło na tym ze jutro zapyta jednej osoby i jeśli ona się nie zgodzi wsiąść zastępstwa to mi nie da! Usłyszałam ze my Polki wszystko wyolbrzymiamy itd. Wiem ze mogę iść do fastlege prosić o zwolnienie a jeśli nie dostanę . A jak dostanę to szefowa głupia nie jest zorientuje się co jest grane i jeszcze mnie podpierdzieli do Navu ze wyjeżdżam na zwolnieniu. Zamiast się cieszyć ciążą to same problemy. Spać nie mogę , wiem o ciąży 3dni i tylko się stresuje . Mogę się zwolnić ale i tak obowiązuje mnie wypowiedzenie wiec i tak mnie to jakoś nie ratuje .

alda lubi tę wiadomość

Alutka
  • alda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka nie miałam polubić :-(

Jak będziesz miała wyniki od fastlege to ja Ci podam numer telefonu do mojej endokrynolog ! Nie denerwuj się !

A zresztą już Ci podam tylko zaakceptuj zaproszenie :-)

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Tak 4 zarodki .

Wiesz co się stało? Jaki był powód?

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Alutka nie miałam polubić :-(

Jak będziesz miała wyniki od fastlege to ja Ci podam numer telefonu do mojej endokrynolog ! Nie denerwuj się !

A zresztą już Ci podam tylko zaakceptuj zaproszenie :-)
    Kochana jesteś :) dziękuje aż się znowu poryczałam . Zaproszenie przyjęte :)

Alutka
  • alda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka jak Ci się uda załatwić urlop to mimo wszystko napisz do endokrynolog ;-) no chyba że wyniki TSH będą idealne :-)

TSH , ft4 ift3 w ciąży powinno się kontrolować co 4 tygodnie .

W Oslo chociaż badania można robić prywatnie a Wy macie "problem" - szkoda gadać ! Co za kraj........

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 13:19

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Wiesz co się stało? Jaki był powód?

Coraz bardziej dochodzę do wniosku że wina leży po stronie embriologów , laboratorium . Rozumiem czasem się zdarza ale to jest za często ...........

U nas na forum chyba tylko w Riksie mają takie wpadki ...... czy to nie dziwne ....... ?

Rozumiem z 4 nie przetrwa 2 ale wszystkie .......... hmmmmmmm

Zresztą na ostatniej wizycie w Riks miałam spięcie z panią embriolog na cały szpital mnie chyba słyszeli ;-) tak mi podniosła ciśnienie że szkoda słów ....

Riks jest szpitalem Uniwersyteckim więc może studenci po części biorą udział w całym procesie - na "czymś" muszą się uczyć .......

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 14:00

e5skzzc.png

[**]

• Mirandzia Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Alutka jak Ci się uda załatwić urlop to mimo wszysko napisz do endokrynolog ;-) no chyba że wyniki TSH będą idealne :-)

W Oslo chociaż badania można robić prywatnie a Wy macie "problem" - szkoda gadać ! Co za kraj........

W Bergen tez można robić prywatnie ale... trzeba iść na wizytę lekarska żeby lekarz wypisał zlecenie. w Volvat ok 1500 nok wizyta +krew. rodzinny nie powinien robić problemu z badaniami kontrolnymi tarczycy jeśli ktoś ma problem i trzeba często kontrolować. Och tak co za kraj z medycyna daleko w tyle. U mnie tez nie mogą zrozumieć po co kontrolować dla dietetyka skoro nie tyje. A już krzywa insulinowa i cukrowa to osobny temat. Przecież cukier masz Ok a ze insulinę trzeba sprawdzić przy IO to się nie orientują. Lekarze w Pl wymyślają

• alda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz patrzę że w Stavanger nie ma nawet prywatnego Volvat :-( to jest już naprawdę źle ...........

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dostałam info z kliniki ze mam im dac znać w październiku jak dostanę miesiączka. Recepty i reszta info przyjdą pocztą. Troche mnie podlamali że znów tyle muszę czekać. No ale co zrobić:-)

k1iygdz.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka info dla Ciebie. Czy Ty jesteś pewna, że będziesz miała NIPT test? Ja trochę poszperalam w necie i owszem jest on zatwierdzony od marca 2017, ale na maj 2018 nie został jeszcze wprowadzony, bo przecież "potrzebują na to czasu" Link do artykułu:
    https://nhi.no/familie/graviditet/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/undersokelser/dobbelttest-et-alternativ-til-fostervannsprove/

A ja się doczytałam w wiadomości ze szpitala że teraz idę do nich na wstępne usg i badanie krwi a potem jeszcze raz w 12 tygodniu mam się stawić na tzw duo test zwany też KUB test.

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    U mnie jak zwykle nie odbywa się bez problemu . Wizyta do endokrynologa umówiona ale odmowa urlopu z pracy. Wiec pojechałam do firmy rozmawiać z szefową i tak mnie zezłościła ze aż się popłakałam . Usłyszałam ze nie dostanę i już bo oni teraz nie mają zastępst bo mają dużo pracy każdy wyjeżdża itd. Wiec jej tłumacze o co chodzi . A ona ze mam tutaj lekarza. Ze ona nie będzie szukac zastępstwa itd . Trochę się z nią pokłóciłam i stanęło na tym ze jutro zapyta jednej osoby i jeśli ona się nie zgodzi wsiąść zastępstwa to mi nie da! Usłyszałam ze my Polki wszystko wyolbrzymiamy itd. Wiem ze mogę iść do fastlege prosić o zwolnienie a jeśli nie dostanę . A jak dostanę to szefowa głupia nie jest zorientuje się co jest grane i jeszcze mnie podpierdzieli do Navu ze wyjeżdżam na zwolnieniu. Zamiast się cieszyć ciążą to same problemy. Spać nie mogę , wiem o ciąży 3dni i tylko się stresuje . Mogę się zwolnić ale i tak obowiązuje mnie wypowiedzenie wiec i tak mnie to jakoś nie ratuje .
    Możesz jechać na zwolnieniu, trzeba tylko w formularzu wypełnić, że w tym i tym dniu masz zamiar opuścić kraj i nikt się nie przyczepi bo nie każde zwolnienie wymaga leżenia w domu

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoja36 wrote:
    Czarodziejka info dla Ciebie. Czy Ty jesteś pewna, że będziesz miała NIPT test? Ja trochę poszperalam w necie i owszem jest on zatwierdzony od marca 2017, ale na maj 2018 nie został jeszcze wprowadzony, bo przecież "potrzebują na to czasu" Link do artykułu:
    https://nhi.no/familie/graviditet/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/undersokelser/dobbelttest-et-alternativ-til-fostervannsprove/

A ja się doczytałam w wiadomości ze szpitala że teraz idę do nich na wstępne usg i badanie krwi a potem jeszcze raz w 12 tygodniu mam się stawić na tzw duo test zwany też KUB test.
    a ten duo to nie jest jak nasz polski Pappa??

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    a ten duo to nie jest jak nasz polski Pappa??
    Chyba właśnie tak

k0kdx1hpz2nssibk.png
‹‹ 205 206 207 208 209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ