WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Norwegia- in vitro
Odpowiedz

Norwegia- in vitro

Oceń ten wątek:
  • Aggga08 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    Nie nie mam planienia tylko czasami takie cos mam...nie mam pojecia czy mam nadzerke...

To jest normalne, nic się nie przejmuj

kaktus85 lubi tę wiadomość

• kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 19 września 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie po co wy robicie te wszystkie badania...chodzi mi o dziewczyny ktore juz są wciazy...czy robiciw je bo lekarz wam kaze czy same chcecie bo mialyscie problemy z zajsciem wciaze...???

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia wrote:
    Mialam ba mysli badania genetyczne. Oczywiscie nie sprecyzowalam krew w Diagnostyce zlecaja. Ja robilam w szpitalu ba wladna reke i wyszlo 500 zl taniej. Np Ana w Vitrolive 150 zl w szpitalu 17 zł :) teraz robilam bardzo duzy pakiet w szpitalu na Arkońskiej, jestem bardzo zadowolona. Bede tam robila tym bardziej ze wiekszosc robia na miejscu w swoim laboratorium.
    Harmony robiłam 3 tyg temu i już było w diagnostyce. Tam coś się pozmienialo bo nawet położna mi o tym mówiła. Czystość pochwy też mam wynik z diagnostyki.

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Dokładnie tak jest . FT4 rośnie TSH się obniża przy nadczynności . Ja mam TSH 0,001 FT4 23.

U Ciebie FT4 wskazuje nadal na niedoczynność ..........
    U mnie przy zmianie dawki też ft4 rosło, potem przy utrzymaniu dawki malalo. Teraz mam tsh na poziomie 0,5. Takiego przed ciążą nie miałam. TSH może wariować, ftp i ft3 jest dużo ważniejsze. Choć moja endokrynolog mówi że w ciąży to wszystko szaleje i patrzy tylko na TSH. Ja na Twoim miejscu powtórzyłabym wyniki, bo TSH nie zawsze jest wiarygodne.

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Mazwopka Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samo TSH to marne odzwierciedlenie . Tsh to hormon przysadki mózgowej i generalnie to on moze sie wąchać diametralnie z dnia na dzień . Chociażby z powodu stresu, nieprzespanej nocy , cyklicznym niedoborze snu i innymi czynnikami wpływającymi na nas z zewnątrz .
    Ja bym powtórzyła badania

• Mazwopka Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Miałam wizytę kilka razy u Pawła w Riks... Nie poszłabym prywatnie do niego
    Nie ogarnia chłop sprawy czy idzie norweskim systemem sredniowiecznym ?

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mazwopka wrote:
    Nie ogarnia chłop sprawy czy idzie norweskim systemem sredniowiecznym ?

Moim zdaniem taki mało zdecydowany....
    I tak, przesiakniety norweskim systemem.

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie po co wy robicie te wszystkie badania...chodzi mi o dziewczyny ktore juz są wciazy...czy robiciw je bo lekarz wam kaze czy same chcecie bo mialyscie problemy z zajsciem wciaze...???
    a o jakie badania Ci chodzi? O tych o które pytałam? Część z nas ma np niedoczynnośc tarczycy i hashimoto. badamy bo musimy, nie dla przyjemności ;)

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoja36 wrote:
    U mnie przy zmianie dawki też ft4 rosło, potem przy utrzymaniu dawki malalo. Teraz mam tsh na poziomie 0,5. Takiego przed ciążą nie miałam. TSH może wariować, ftp i ft3 jest dużo ważniejsze. Choć moja endokrynolog mówi że w ciąży to wszystko szaleje i patrzy tylko na TSH. Ja na Twoim miejscu powtórzyłabym wyniki, bo TSH nie zawsze jest wiarygodne.
    A mi lekarz mówił, że w sumie w ciąży to całkowicie można nie badac tsh bo właśnie ze względu na hormony ciążowe jest niemiarodajne. Ważne ft4. No nic będę brała jak biorę teraz i na następnej wizycie skontroluję raz jeszcze. Może nie zdążyło jeszcze zareagować bo za szybko zbadałam po zmianie dawki...a tsh zwariowało po prostu ;) Jak tam urlop? Maluszek dokazuje ??

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Mar2śka ja Ci nie pomogę ;-) w ciąży postępowanie jest pewnie inne - burza hormonów itd

Weryfikacje powinno się robić po 4 tygodniach od zmiany dawki. O ile zwiększyłaś dawkę ?

Który lekarz kazał Ci zwiększyć dawkę - polski endokrynolog ?

Jakie miałaś ostatnio FT4 przy TSH 2,7?
    Dokładnie nie pamiętam :/ jeszcze w normie ale niższe niż teraz. I własnie ze względu na spadające ft4 lekarz zasugerował żeby dawke podbić. Mówił,że ważniejsze od tsh jest właśnie ft4. Może ja po prostu tak świruję w ciąży i już :P. Będę brała bez zmian może sie unormuje i sprawdzę tak jak sie powinno po 4-6 tyg bo 2,5 to faktycznie się lekko wygłupiłam ;) Brałam 25 euthyroxu. Teraz mam przez 5 dni 50 a 2 dni 25. Tak mi zalecała wcześniej moja endo. Bo jak brałam sama 50tke to już w ogóle tsh leciało i się zaczęła dziwnie czuć. I wychodzi na to, że 50 za dużo a 25 za mało.Jak zmniejszyłam dawkę czułam sie ok. A podniesienie dawki zasugerował mój rodzinny. Więc postawiłam na rozwiązanie o którym mówiła endo w wypadku gdyby 50 było za dużo. Nie mam teraz kontaktu z endo w PL bo ona konsultacji telefonicznych nie udziela. Chyba zmienię lekarza.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciążą brałam 25, odkąd tylko wiem o ciąży biorę 37,5 (półtorej tabletki). Według zalecenia ginekologa-endokrynologa w Polsce i polskiej endokrynolog. Chyba się to sprawdza. Ale oczywiście każdy ma inne dolegliwości i trzeba słuchać specjalisty.

mar2śka lubi tę wiadomość

• kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie jak sie teraz liczy w ktorym tygodniu ciazy jestem??

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    W którym dniu cyklu miałaś transfer? Cykl sztuczny czy naturalny? Ilu dniowy zarodek? Bo ja tak wszystkiego nie pamiętam ;)

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamietam w ktorym dniu. Na cyklu sztucznym, 5dniowy zarodek

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • Aggga08 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się zastanawiam... Jeśli teraz się nie uda... Warto wogole próbować czy lepiej od razu dawczynie wybrać? Mam jedno podejście w Riks ale prawdopodobnie z niego zrezygnuje i wybiorę Danię.

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    Nie pamietam w ktorym dniu. Na cyklu sztucznym, 5dniowy zarodek
    Ogólnie liczy się tak, że od dnia punkcji odejmujesz 14 dni bo zazwyczaj ok 14dc występuje owu. Ciażę liczy się od 1 dnia cyklu/miesiączki. U Ciebie w takim razie od dnia transferu odejmij 19 dni i to będzie tak jakby Twój 1dc.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    Ja przed ciążą brałam 25, odkąd tylko wiem o ciąży biorę 37,5 (półtorej tabletki). Według zalecenia ginekologa-endokrynologa w Polsce i polskiej endokrynolog. Chyba się to sprawdza. Ale oczywiście każdy ma inne dolegliwości i trzeba słuchać specjalisty.
    majola a jak Ty się masz? Przypomnij na kiedy masz termin? Ja 2.10 idę na ostatnie usg. Ciekawa jestem jak wygląda moja Malutka bo to będzie już 30tc.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wiesz ze mocno ci kibicuje i mam nadzieje ogromne ze Tym razem sie uda
    Dania? Dawczyni skąd te plany w ogole ?
    Ja jestem przy drugim podejściu i juz wiem ze do końca bede próbować i wpływać na nich ze chce laparoskopię (jesli bede musiała)to nie jest normalne zeby przy każdej miesiączce miec cystę i ze nie ma to wpływu na zajście w ciąże,skąd wiem ze mam? Niestety ale widze kiedy kawał mięsa ze mnie wychodzi i jaka ulgę po tym odczuwam
    Nie moge pozwolić sobie na wyjazd do pl chociaż myślałam ze tak zrobię
    Alda jestem przy drugiej dawce gonal f (150) kontrol za tydzień w czwartek
    Pytanie mam takie czy zawsze pobieranie jajeczek odbywa sie rano ?
    Ja juz na przód myśle ;) ale musze hehe

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skąd plany? Hm.. Ewidentnie coś jest nie tak skoro za mną już 3 próby i za każdym razem wszystko pięknie do 3 doby a pizniej klapa... Kariotypy zrobione, defragmentacja dna plemników też więc wychodzi na to że moje jajeczka są do d....

• Zoja36 Autorytet

Wysłany: 21 września 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    Od dnia punkcji odejmij mniej więcej dwa tygodnie i to jest początek ciąży wg wyliczeń lekarskich

k0kdx1hpz2nssibk.png
‹‹ 243 244 245 246 247 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ