SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Norwegia- in vitro
Odpowiedz

Norwegia- in vitro

Oceń ten wątek:
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Zoja bierzesz jod ??? Jak tak jaką dawkę ?
    Na początku brałam ale źle się czułam po jodzie, więc odstawiłam i do dzisiaj nie biorę. Mieszkam 3 km w linii prostej od morza więc odpuściłam.
    Przez ok 4 m-ce brałam tylko kwas foliowy. Potem witaminy elevit. W międzyczasie dołączyłam aspargin 2-3 tabletki bo skurcze łydek nie dawały spać. I jeszcze biorę żelazo i Wit C ale to tak od 6 m-ca bo mam niedokrwistość. I w sumie póki co tyle ;)

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze Wit D biorę 2000, takie zalecenie od endokrynolog. Bo wcześniej brałam 4000 tzn przed ciążą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 15:42

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam wiadomość z Porsgrunn że mam transfer mrozaka w styczniu. Napisali że reszta informacji i recepty przyjdą pocztą, tylko na co recepta skoro miałam mieć transfer na cyklu naturalnym. Nic z tego nie rozumiem.
    Pytałam ich czy mogę coś zrobić więcej, jakieś badania żeby się dowiedzieć dlaczego się nie udaje.
    Odpisali że tak bywa i jeśli chce to mogę się spotkać z lekarzem i przeanalizować te dwa podejścia.
    Odpisze im że bardzo chętnie z kimś się spotkam i pogadam :-)

k1iygdz.png
  • Mirandzia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoja36 wrote:
    Na początku brałam ale źle się czułam po jodzie, więc odstawiłam i do dzisiaj nie biorę. Mieszkam 3 km w linii prostej od morza więc odpuściłam.

Dziewczyny nie wiem jak to jest z jodem w ciąży ale mogę coś powiedzieć na temat picia płynu Lugola (piję taki robiony na receptę ). Robię to od 3 mcy i przyznaje że czuje się zdecydowanie lepiej. Zaczęłam przygodę z nim po sugestii znajomego lekarza, który słuchając o moich problemach z utrzymaniem ciąży i zachodzeniem a także kilka innych objawów zasugerował że mogę mieć niedobór jodu. Tarczyca zabiera jod z jajników, macicy itd. Badania żadnego nie robiłam bo to z dobowej zbiórki moczu podobno nie jest wiarygodne. Skonsultowałam to też z dietetykiem i nie miał nic przeciwko ale są pewne zasady przy przyjmowaniu , które obaj panowie mi przedstawili.
    Przy suplementacji jodem trzeba dodać:
    - magnez do 600mg,
    - wit c do 3 g , (tutaj nie przesadzam biore 1 kaps 1000 mg)
    - 200mg selenu,
    - 500 mg b3 (w dawce podzielonej, bo uczucie goraca swedzenia i pieczenia),
    - wit b2.

Ja przyjmuję B-complex Dr Best formy metylowane.
    Jeśli jest złe samopoczucie to 1\4 lyz soli w 1\2szkl wody. Picie słonej wody pomaga wyrzucić toksyny (np brom) które wypiera jod. Dużo pic i jeść jak najwięcej surowych i kiszonych.

Jeśli macie jakieś pytania to piszcie priv bo nie chciałabym zaśmiecać forum.

• Mirandzia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze znowu wrzuciło mi wszystko pod cytowany tekst. Przepraszam dziewczyny, które były cytowane ze wrzuciło to na Wasze konto :)) nie wiem co zrobiłam nie tak

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoja36 wrote:
    Jeszcze Wit D biorę 2000, takie zalecenie od endokrynolog. Bo wcześniej brałam 4000 tzn przed ciążą :)

Ja biorę 10 000

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie . Będę lecieć samolotem lot krótki Clexane biorę o godzinie 12:00 lot mam z samego rana . Powinnam w wziasc Clexane przed wylotem mimo iż to będzie dużo przed czasem czy planowo o tej samej godzinie ?

Alutka
  • Mirandzia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka nie jestem specjalistka ale ja bym wzięła o normalnej godzinie. Tym bardziej że bierzesz regularnie i dawka z dnia poprzedniego jeszcze działa. Tak mi się wydaje. Ja biorę przed lotem 3-4 godziny ale tylko wtedy. Nie jestem w ciąży i nie biorę regularnie. Zastrzyk podaje tylko przed długimi podróżami bo czuje różnicę. Po zastrzyku nogi mnie nie bolą.

• Czarodziejka Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj pierwszy raz zawitałam na porodówkę. Stres, karetka i noc w szpitalu już za mną. Zaczelam krwawić i z diagnozą, podejrzenia odklejania się łożyska, wysłali mnie na oddział noworodków. Stres na maxa bo to przecież 28 tydzień. Całe szczęście, wszystko w porządku i od 15 już jestem w domu. Jutro zaczynam przygotowywać torbę na „w razie czego”, wczoraj w stresie niczego nie mogłam znaleść i oczywiście zapomniałam podstawowych rzeczy. Dostałam w szpitalu szczoteczkę, ręcznik i koszulę ale, wiadomo że w swoich rzeczach lepiej sie człowiek czuje. Także tak ... ciotka dobra rada podpowiada ;) spakujcie się moje drogie wczesniej.

• alda Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czrodziejka jaka była przyczyna krwawienia ?

e5skzzc.png

[**]

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej Czarodziejka ale musieliście się denerwować ! Dla pocieszenia napisze ,że takie wcześniaczki mają już bardzo duże szanse na normalny rozwój . Oczywiście im dłużej maluch siedzi w brzuszku tym lepiej wiec oszczędzaj się jak możesz !! A co było przyczyną krwawienia ? Ja do tej pory się boje przedwczesnego porodu . A torbę w sumie spakowałam dopiero dzisiaj, jeszcze nie całkowicie ale większość już w niej leży .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 20:04

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia dzięki. tak zrobię !!

Alutka
  • alda Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    Dostałam wiadomość z Porsgrunn że mam transfer mrozaka w styczniu. Napisali że reszta informacji i recepty przyjdą pocztą, tylko na co recepta skoro miałam mieć transfer na cyklu naturalnym.

Możesz mieć cykl stymulowany: bierze się tabletki ( np.letrozol )od 3 dnia cyklu tylko przez 5 dni później robi kontrolne USG i testy owulacyjne . Nie dostajesz progesteronu , organizm musi poradzić sobie sam .

Dla mnie lepszy jest cykl sztuczny , mniej stresu i nie opierasz się na testach bo to jest jakiś żart .

pati1980 lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• Zoja36 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka dobrze że już w domku i jest ok. Oszczędzaj się i dużo odpoczywaj. Napisz nam skąd się wzięło to krwawienie. Ja też jeszcze nie jestem spakowana.

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Mirandzia Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati może bedziesz miala cykl sztuczny i wystawili recepte na Progynova. Ja myslectak jak Alda ze testy owulacyjne to jakis zart. Skontaktuj sie z nimi i spytaj. Nie upieraj siecprzy naturalbym bo przy tutejszym podejsciu to jest na odwal sie. Pisalam wczesniej jak to wyglada. Lekarz mi tlumaczyl w Pl.Oczywiscie robi sie na naturalnym ale z monitoringiem i badaniem hormonow. Trzeba sie wstrzelic w okienko jak to mowia fachowcy. A w No robia to na ślepo bazujac na testach z apteki.

• K. Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia wrote:
    Pati może bedziesz miala cykl sztuczny i wystawili recepte na Progynova. Ja myslectak jak Alda ze testy owulacyjne to jakis zart. Skontaktuj sie z nimi i spytaj. Nie upieraj siecprzy naturalbym bo przy tutejszym podejsciu to jest na odwal sie. Pisalam wczesniej jak to wyglada. Lekarz mi tlumaczyl w Pl.Oczywiscie robi sie na naturalnym ale z monitoringiem i badaniem hormonow. Trzeba sie wstrzelic w okienko jak to mowia fachowcy. A w No robia to na ślepo bazujac na testach z apteki.
    A ja mialam ten monitor cyklu z clearblue, i myslam ze mam owulacje tak jak on mowil czyli 18-19 dc, a tu niespodzianka bylam u lekarza w 25 dc a on mi mowi ze ja owulacje to mialam ale wczoraj ! Tak wiec te testy to sa wiecie takie mniej wiecej

n59y2n0ajnp6dihh.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie z tymi testami to różnie bywa. Miałam zamiar kupić ten monitoring cyklu z clearblue, ale nie wiem czy to nie starka pieniędzy. Zobaczymy co przyjdzie pocztą i wtedy będę z nimi dyskutować.
    Póki co chce odpocząć i nie myśleć o tym wszystkim bo mam dość. Jakos ciężko mi się tym razem pozbierać :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 15:16

k1iygdz.png
  • Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez tak myśle jak wy . Bazowanie na zwykłych testach owulacyjnych to żart jakiś . Raz mi test do 18 dnia cyklu pokazywał brak owulacji , ( zwykle miałam 12 dnia ) bez żadnej kontroli stwierdzili ze napewno owulacji nie było skoro test nie wykazał kazali wziasc ovitrele i zrobili transfer mrożaka w 20 albo 21 dna cyklu .

Alutka
  • Czarodziejka Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pękło mi naczynko, mała żyła w pochwie. Oni tez do końca nie wiedzieli dlaczego i gdzie dokładnie była przyczyna. Nic nie dźwigałam w ten dzień, raczej oszczędzałam się bardziej niż zwykle. Krwi było bardzo dużo, jak na taki dwu dniowy okres. Wyszło w sumie dużo strachu, ale nie mam tego złego... Zobaczyłam usg i przepływy. Lekarz był bardzo rzeczowy i dokładny. Miałam zrobione 3 razy ktg po 30 minut. Podsumowujac noc, mój chłop stwierdził że to najtańszy „hotel” w mieście. Musiał zapłacić 300 nok za spanie w pokoju ze mną ;)

Zoja36 lubi tę wiadomość

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka dobrze ze to nie było nic poważnego... Wyobrażam sobie jaki to dla was był stres....

Dziewczyny potrzebuje waszej porady.. Nie wiem ile z was czyta mojego bloga, więc w skrócie- partner miał robione badania nasienia w Polsce, m in test hba czy jakoś tak. Norma 80 % i więcej, u niego wynik 74 %. Więc wysłałam przetłumaczone badania do Danii, i teraz proponuja spróbować ICSI zamiast Ivf skoro to drugie nie dało ciąży. Co sądzicie? Może męczyć ich o picsi a nie samo icsi? Miała któras wogole picsi?

‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ