Obawy przed oddaniem zarodków do adopcji
-
WIADOMOŚĆ
-
aassiiaa wrote:W papierach z invicty jest napisane ze
- w wypadku smierci kobiety lub obojga partnerow , zarodki zostaja przekazane do adopcji
- w przypadku smierci faceta, kobieta moze zabrac zarodek 😳
Takie to troche niesprawiedliwe 🤷♀️
Ale z drugiej strony to nic dziwnego, że kliniki działają poza ustawą np. niby taka błaha sprawa z badaniami do procedury: ustawa mówi o 180dniach ważności a np. w Novum badanie czystości pochwy ma 1msc ważności (inaczej nie zrobią punkcji/transferu) a w Salve Łódź cała wirusówka to 3msce🤷♀️
Edit: PRZEPRASZAM! Racja, oboje partnerów musi umrzeć lub biorczyni jeśli zarodek powstał z jej komórek i dawcy nasienia a nie męża/partnera.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2021, 22:23
-
Bella93 wrote:To niezgodne z ustawą.
Ale z drugiej strony to nic dziwnego, że kliniki działają poza ustawą np. niby taka błaha sprawa z badaniami do procedury: ustawa mówi o 180dniach ważności a np. w Novum badanie czystości pochwy ma 1msc ważności (inaczej nie zrobią punkcji/transferu) a w Salve Łódź cała wirusówka to 3msce🤷♀️
Edit: PRZEPRASZAM! Racja, oboje partnerów musi umrzeć lub biorczyni jeśli zarodek powstał z jej komórek i dawcy nasienia a nie męża/partnera.
Chodzilo mi wlasnie o zarodek z gamet kobiety i jej partnera (nie dawcy)
Zwrocilam na to uwage czytajac papiery bo to nie sprawiedliwe dla faceta.
W ustawie chyba nie ma wlasnie dokadnie okreslonego tego punktu .
Mimo wszystko napisane jest ze mozna przechowywac 20 lat wiec mysle ze temat moze wrocic na starosc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2021, 22:36
Start starań-09.18 Ja 84r L; Amh 1 -1.8
07.07.20 *1 Histero - Mikropolipy (cykl naturalny), CD138 : 64/25mm2 * Brak leczenia , lekarz uznal wynik za poprawny 😳
12.08 transfer 5.1.1 - cb
09.09.20 - start leczenie - summamed 500 na 6 dni
04.01.21 Biopsja rysowa (slepa) druga faza cyklu CD138 : BRAK ; uNK ponad 100 silnie dodatnie / mm2
15.01.21 *2 Histero - Mikropolipy (cykl naturalny) CD138 : 8 kom , uNK - 70/80 mm2 - „metronidazol + tarivit „ 10 dni
18.03.21 *3 Histero - brak mikropolipow (cykl na antkach) CD138 BRAK
07.04.21 *4 Minihistero w drugiej fazie cyklu - 2/3 mikropolipy -usniete . CD138 BRAK ; uNK - do 70 na mm2
Immu - Il10: 151 Il2: 113 nk 22% uNk -100
19.08 - drugi transfer - beta 0
03.20 icsi ,, 2 zarodki - oba ok ( pgs) - transfery nieudane
09.21 imsi 2 zarodki - oba nieprawidlowe (pgs) - brak transferu
11.21 imsi 2 zarodki - 1 prawidlowy ❤️ - 🙏
01.22 imsi 2 zarodki - 1 prawidlowy ❤️ - nieudany -
Ktoś jeszcze wspominał (nie pamiętam w którym temacie), że można zastrzec rejon oddawania zarodków (np. dla par spoza jakiegoś określonego województwa). Dobre rozwiązanie, jak się boisz spotkać na ulicy znajomą twarz, a nie zamierzasz się poza Śląsk ruszać .
Krakowska lubi tę wiadomość
-
izabel_ka wrote:Tak, jestem przekonana o tym, że moglibyśmy kogoś uszczęśliwić i dać możliwość bycia rodzicem i to jest argument, który do mnie przemawia i słyszę go od męża. Jest to chyba największy dylemat, jaki przyszło mi do tej pory analizować. I najgorsze jest to, że nie ma tutaj wyjścia którego będę pewna w 100 procentach. Ktoś powie, że mogłam myśleć wcześniej. Tak, mogłam. Ale nie przeszło mi nawet przez myśl, że możemy uzyskać 6 zarodków w tej ostatniej procedurze gdzie w dwóch wcześniejszych straciliśmy wszystkie zarodki przed transferem. Mam dwie cudowne córeczki i napewno nie chcę już powiększać rodziny, pierwsza córka była już spełnieniem marzeń, a druga to już totalny cud. Jesteśmy spełnieni jako Rodzice. I z drugiej strony wiem, że dzięki nam ktoś może czuć się podobnie... Ale te obawy pozostają kurcze
I co zrobiliście??
My mamy 3kę dzieci, 1 naturals, 2 i 3 bliźniaki jednojajowe z 6dniowej blastki 😅😂😂🙈
Obecnie opłacamy mrożenie, ale im dłużej o tym myślę tym bardziej jestem zdecydowana na nieoddawanie zarodków, bo to są w 100% nasze dziedzi pod względem genetycznym. Gdyby chodziło o same komórki czy samo nasienie to nie mielibyśmy takich dylematów... -
Dzień dobry ,
przygotowuję pracę badawczą w dziedzinie Psychologii. W badaniach skupiam się na tym, co wpływa na kondycję emocjonalną kobiet przystępujących do procedury in vitro, aby ustalić jak najbardziej efektywnie wspierać emocjonalnie grupę kobiet leczących się z powodu niepłodności. Twój udział w badaniu jest bardzo cenny, zarówno z perspektywy badawczej, jak i tej praktycznej. Dzięki Twojemu zaangażowaniu dowiem się, jak lepiej pomagać innym ludziom.
Bardzo proszę o Twoją pomoc w tym badaniu.
https://forms.gle/quP93Gt7csuce1HU6 -