X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną PCO - zespół policystycznych jajników
Odpowiedz

PCO - zespół policystycznych jajników

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida ja się nie znam czy ciąża czy nie...ale moim zdaniem weź wszystkie wyniki, swoje wykresy, wyniki męża i maszeruj do innego gina!!!!!!!!!!!!!! po to choćby poznać zdanie innego lekarza...!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jeśli to ciąża, jak piszą kobietki to GRATULACJE...:-)

Doris-83 lubi tę wiadomość

• Idia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Które normy kap? Dla progesteronu? Podałam. Dla 1 trymestru od 4 do 147 a ja mam 59.

uwo9skjovnetfmk9.png
  • sebza Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ok, ale Twoja beta jest ciążowa! Widzi betę ciążową i mówi, że to na pewno nie ciąża??

atdci09k89ytpjkc.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moge go okreslic jednym zdaniem JPRDL jaki złomek...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2014, 19:52

weronika86 lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idia wrote:
    Które normy kap? Dla progesteronu? Podałam. Dla 1 trymestru od 4 do 147 a ja mam 59.
    to nie sa zle ....zrob kolejna bete jutro i do innego gina lec po lutke albo dupka...

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Idia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jutro zrobię betę.... Z progesteronem czy bez?

uwo9skjovnetfmk9.png
  • Idia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe co by Gosia powiedziała. Ona miała podobnie z badaniem.

sebza lubi tę wiadomość

uwo9skjovnetfmk9.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niee progesteronu nie rob tylko bete...

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idia wrote:
    Ciekawe co by Gosia powiedziała. Ona miała podobnie z badaniem.

Nie chciałam polubić, tylko zacytować. Nikt z forum nie da Ci 100% pewności, poza tym kluczowe są jednostki. Pytałam a nie, ale nie odpowiedziałaś, nie wiesz, czy Gosia albo inna dziewczyna miała w tych samych jednostkach, więc takie porównywanie nie ma sensu.
    Poza tym tu beta jest kluczowa...

Chanela, gosia81 lubią tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • Idia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze raz ten progesteron ;) 4 do 147 mIU/ml ja mam 59.

Nie odpowiedziałam bo nie zauważyłam. Jutro zrobię betę i rozeznam się w temacie ginekologa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2014, 20:06

uwo9skjovnetfmk9.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nie pomogę, bo ja dla progesteronu to znam jednoski nmol/l albo ng/ml..
    Trudno mi powiedzieć, jaki progesteron powinien być w ciazy przy tej jednostce, no ale wynika jasno, że jest w normie, co tylko potwierdza ciążę.

atdci09k89ytpjkc.png
  • Idia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu trzymajcie kciuki za drugą betę jutro. Rano zrobię. Wynik dostanę wieczorem. Będę znać rokowania.

uwo9skjovnetfmk9.png
  • Idia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie dzięki wam lepiej się czuję. Gin mnie przestraszył dziś tym hmmm dziwnym podejściem.

uwo9skjovnetfmk9.png
  • chmurreczkaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem tu u Was nowa. Tak w skrócie o sobie: mam PCOS, HIPERINSULINIZM, PROBLEMY Z CUKREM I TAKIE TAM. Całe lata byłam leczona przez gina-idiotę, co oczywiście nic nie dało. Pod koniec ubiegłego roku trafiłam w końcu do odpowiedniej kliniki na panią ginekolog, która kazała mi zgubić kilka kilo do marca, zrobić serię badań itd. W międzyczasie okazało się, że mam ureaplasmę, dostaliśmy z mężem zakaz współżycia na 20 dni i antybiotyki, a ja dodatkowo globulki. Pozostałe badania, poza wymienionym wyżej cukrem i wysokim AMH, KTÓREGO NALEŻAŁO SIĘ SPODZIEWAĆ (8,7) były w normie. Biorę METFORMAX500, lUTEINĘ, BY REGULOWAĆ CYKLE i taki preparat co nazywa się INOFOLIC. Waga mi dość ładnie spadła (5kg w 2 m-ce). W czasie wstrzemięźliwości jaki zalecił nam lekarz pojawiła się miesiączka. Było to 10.02. Czas, w którym mogliśmy na nowo spółkować:), dokładnie pokrył się z terminem ovu, który wskazały testy. Fakt, że w ogóle ovu wystąpiła był dla mnie szokiem. Wspóżyliśmy w okresie płodnym 3 razy :) Moja gin zaleciła zrezygnować z luteiny w tym cyklu, bo @ powinna się pojawić skoro była ovu, a jak nie to wiadomo. Dziś 29 dc, zrobiłam jak ta wariatka 2 testy, a tu klapa. Czy to możliwe, że ovu jednak nie było? Że wyniki testu były fałszywe? Dlaczego nie mam miesiączki? Gin kazała czekać do końca tyg i zrobić betę, ale może któraś z Was tak miała...?

Rozpoczęliśmy już 4 rok starań... Nadal czekamy na nasz mały Cud!
    Laparoskopia 31.08.16 - usunięta przegroda macicy 2cm i ogniska endometriozy I stopnia.
    Histeroskopia 6.12.16. - reszta przegrody docięta, macica jest gotowa na przyjęcie lokatora.
    1 IUI- 10.01.17 - ????? (@ 25.01)
  • Idia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałyście to:

http://wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych

uwo9skjovnetfmk9.png
  • gosia81 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 05:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idia, ja w 10 dpo miałam betę 34, więc bardzo podobnie do Ciebie. Na spokojnie zrób drugą betę po 48h i przyrost będzie tu kluczowy. Jeśli chcesz zrobić progesteron to zrób - dla własnego spokoju. Ja przy becie już progesteronu nie robiłam, ale też od kiedy zobaczyłam pozytywny test ciążowy suplementuję progesteron na wszelki wypadek (tfu tfu).

Ja w ogóle na twoim miejscu spuściłabym wodę po lekarzu idiocie, który nie przejmuje się takim wysokim TSH a olewa wynik bety - oczywiście, może to być ciąża biochemiczna - jeśli beta zacznie spadać, to sprawa się wyjaśni, więc tak czy inaczej idź na tą betę. Idia - trzeba mieć odwagę odciąć się od złych lekarzy - są toksyczni dla naszej psychiki i szkodzą naszemu zdrowiu. Ja taki krok uczyniłam w czerwcu zeszłego roku po zmarnowaniu trzech lat u gina-bęcwała, który wpierw nie leczył mnie w ogóle obiecując gruszki na wierzbie, wywoływał mi sztucznie @ żebym się "nie martwiła", a potem gdy zażądałam działania obraził się, że byłam u endokrynologa i bez diagnostyki chciał mi walić podwójną dawką CLO. Między innymi dzięki zmianie lekarza doszłam do tej zielonej kropki na wykresie...
    I dodam jeszcze, że mnie tu dziewczyny na forum uświadomiły z jakim bucem miałam styczność, więc skorzystaj z ich rad.

Przy czym uprzedzam - wysokie TSH to mogą być pewne kłopoty w ciąży, więc zamiast do gina konowała idź do endokrynologa, nawet na płatną wizytę jeśli beta się podniesie. Choć na pociechę powiem Ci, że mam koleżankę, która z dramatycznie wysokim TSH (bo prawie nie ma już tarczycy) urodziła zdrowe dziecko, ale była pod ścisłą opieką i kontrolą gin-endo w Krakowie.

Trzymam kciuki i powodzenia!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2014, 06:13

kapturnica, Idia, Doris-83, weronika86 lubią tę wiadomość

f2wl3e5epdkwr2t5.png
    5b09anliajytu9pv.png
  • Idia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Gosia :) już do Endo mnie dziewczyny wysłały i to one mi o TSH powiedziały i o powadze sytuacji. Leki juz dostałam. Dziś zrobię drugie betaHCG. Trzymajcie kciuki.

gosia81 lubi tę wiadomość

uwo9skjovnetfmk9.png
  • gosia81 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chmurreczkaa - nie połapałam się w końcu kiedy była ta owulacja i który dzień po owulacji jest teraz. Jeśli zazwyczaj masz stabilną fazę lutealną, to możesz faktycznie iść na betę, ale jeśli było to u Ciebie zmienne - to trzeba poczekać do dnia @ (wyznaczonego według najdłuższej fazy lutealnej). Miesiączki przy PCOS to efemerydy, więc spóźnienie terminu, nawet przy domniemanej owulacji, to nic dziwnego. Owulacja w PCOS też bywa trudna sprawą do ustalenia - ja np. nawet według monitoringu miałam jej nie mieć, a była. Mierzysz temperaturę? Może ona Ci podpowie, czy warto iść na betę.
    Powodzenia i cierpliwości życzę.

f2wl3e5epdkwr2t5.png
    5b09anliajytu9pv.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia masz racje z tym pcos...wszystko jest poprdolone z pochrzanionym :-/
    u mnie zamiast zaczac spadac koncem cyklu to rosnie , zeby bylo smieszniej...zrobilam drugi z kolei test tym razem 10tke i wyszedl jak sie spodziewalam ujemny..a tempka podniosla sie,,,

chmurreczka musimy czekac na @ tak jak i ty mam dzis 29dzien cyklu...ovu monitorowane oko9lo16dnia cyklu bylo....testy wyszly ujemne, a temp rosnie.... i nic nam nie zostaje tylko czekac dalej co bedzie...ja na bete pojde jesli w sobote @ sie nie pojawi.....

Doris-83, weronika86 lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapturnica!
    Zaciska kciuki, dupę i Kegla!
    Może kolejny cud PCOS?
    Mnie też już raz się udało :-)Tylko Tobie życzę szczęśliwego finału :-)

Idia, weronika86 lubią tę wiadomość

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
‹‹ 184 185 186 187 188 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ