Forum Starając się z pomocą medyczną PCO - zespół policystycznych jajników
Odpowiedz

PCO - zespół policystycznych jajników

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 lutego 2015, 22:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz to robi sie laproskopowo, czesto razem ze sprawdzaniem droznosci jajnikow, zgadzam sie ze jest to ryzykowne ale mi pomoglo kiedy leki nie dzialaly.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 22:58

  • natalica06 Autorytet
    Postów: 1445 504

    Wysłany: 11 lutego 2015, 11:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pisałam wcześniej część swoich wyników, teraz mam już wszystkie:
    Testosteron
    Testosteron 1,64 nmol/l (0,22 - 2,90)
    DHEAS (s)
    DHEA-S 323,3 ug/dl (98,8 - 340)
    SHBG (s)
    SHBG (s) 37,23 nmol/l (19,8 - 122)
    Androstendion (s)
    Androstendion 3,2 ng/ml (0,3 - 3,5)
    skoro wszystko w normie to nie mam tego pco?? umrę ze stresu do tego 25-tego, kiedy idę na wizytę

    201602111680.png
  • michasia-K Autorytet
    Postów: 426 194

    Wysłany: 21 lutego 2015, 20:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś


    O PCOS dowiedziałam się rok temu. Nidy nie miałam regularnych miesiączek, ale zawsze mieściłam się od 28 do 40 dniach. Rok temu nie dostałam okresu przez 60 dni. Poszłam do lekarza ginekologa- stwierdził PCOS. Dostałam tabletki Diana, które jadłam rok, później zmieniłam za poradą lekarza na atywie, gdyż postanowiłam starać się o dziecko. Zabrałam ostatnie opakowanie i czekałam na okres. Niestety nie przyszedł tylko zamiast niego dziwne plamienia.
    Pomimo tego, że to były plamienia w dniach która powinna nastąpić owulacja zrobiłam test owulacyjny- wyszedł pozytywny. Po czym przeczytałam na internecie, że przy policystycznych jajnikach testy mogą wyjść pozytywne, a i tak nie ma się owulacji.
    Po tygodniu od zrobienia testu poszłam na badania krwi.
    o Dziwo LH miałam nawet niskie.

    Dziewczyny czy jest szansa, że jednak miałam tą owulację?
    Bardzo chcę zajść w ciąże.
    Z tego co czytałam jest tu wiele mam! I da się z PCOS zajść w ciąże

    klz915nmlia8kvj4.png[/ur
    8zw0xzdv2s81qw2y.png
    12 cykl strań
    14.01.2016 pierwsza wizyta w klinice
    1cs lametta + ovitrelle -beta HCG- 551,50 mIU/ml
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 21 lutego 2015, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej jakbyś sobie w okolicach takiego pozytywnego testu owulacyjnego poszła na monitoring. Usg robi się co kilka dni- lekarz będzie mógł potwierdzić czy faktycznie doszło do pęknięcia pęcherzyka. Ja testy owulacyjne superpozytywne potrafię mieć nawet 3 w cyklu- co tydzień, ale jeszcze nigdy nie udało się potwierdzić owulacji ;)

    Idź na monitoring, będziesz wiedziała mniej więcej na czym stoisz i opracujecie z lekarzem strategię na pokonanie dziada PCO ;)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • michasia-K Autorytet
    Postów: 426 194

    Wysłany: 23 lutego 2015, 17:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za odpowiedź :)

    a czy któraś z Was miała robione badanie AMH?

    klz915nmlia8kvj4.png[/ur
    8zw0xzdv2s81qw2y.png
    12 cykl strań
    14.01.2016 pierwsza wizyta w klinice
    1cs lametta + ovitrelle -beta HCG- 551,50 mIU/ml
  • mala_s Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 26 lutego 2015, 12:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny z PCO.

    Pisałam, że sprzedaję zakupione w USA preparaty D-chiro inositol. Z trzech, zostało już jedno opakowanie więc ostatnia szansa żeby dostać to w Polsce, więcej nie mogę odsprzedać ponieważ sama potrzebuję... Oto link do ogłoszenia:

    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/d-chiro-inositol-600mg-3x,6402.html

    całuję :*

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 lutego 2015, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    michasia-K wrote:
    dzięki za odpowiedź :)

    a czy któraś z Was miała robione badanie AMH?

    ja mialam niedawno - wynik AMH 12,76 - wysokie, bo tez mam PCO

  • Izik Autorytet
    Postów: 263 162

    Wysłany: 26 lutego 2015, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny brałyscie pregnyl? mi wyszedł dzis pozytywny test boje sie ze to przez to jest 12 dni po zastrzyku.

    STWIERDZONE CIĘŻKIE PCO;-(
    17 cykl starań
    f2w3krntia7lgct7.png
  • michasia-K Autorytet
    Postów: 426 194

    Wysłany: 27 lutego 2015, 19:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje AMH to 4.52
    Androstendion 3,15
    TSH 1,070
    FSH 4,03
    LH 5,76
    Prolaktyna 11,09
    Testosteron 51,82

    w sumie nie wiem czy mam się martwić, czy cieszyć.
    W poniedziałek ginekolog, wszystkiego się dowiem.

    Dziewczyny a tak z Waszego doświadczenia,
    co myślicie o moich wynikach?

    klz915nmlia8kvj4.png[/ur
    8zw0xzdv2s81qw2y.png
    12 cykl strań
    14.01.2016 pierwsza wizyta w klinice
    1cs lametta + ovitrelle -beta HCG- 551,50 mIU/ml
  • michasia-K Autorytet
    Postów: 426 194

    Wysłany: 27 lutego 2015, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izik wrote:
    Dziewczyny brałyscie pregnyl? mi wyszedł dzis pozytywny test boje sie ze to przez to jest 12 dni po zastrzyku.

    ja jestem dopiero na początku drogi, więc Ci nie pomogę

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2015, 10:09

    klz915nmlia8kvj4.png[/ur
    8zw0xzdv2s81qw2y.png
    12 cykl strań
    14.01.2016 pierwsza wizyta w klinice
    1cs lametta + ovitrelle -beta HCG- 551,50 mIU/ml
  • Izik Autorytet
    Postów: 263 162

    Wysłany: 27 lutego 2015, 23:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    oprócz prolaktyny bo nie wiem jakie są normy to wszystko super;-)

    STWIERDZONE CIĘŻKIE PCO;-(
    17 cykl starań
    f2w3krntia7lgct7.png
  • michasia-K Autorytet
    Postów: 426 194

    Wysłany: 28 lutego 2015, 08:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izik wrote:
    oprócz prolaktyny bo nie wiem jakie są normy to wszystko super;-)
    Prolaktyna podobno jak najbardziej w normie.
    Więc dlaczego tego okresu nadal nie mam? :(

    Izik- widzę, że ciąża?
    GRATULUJE! i zazdroszczę!

    klz915nmlia8kvj4.png[/ur
    8zw0xzdv2s81qw2y.png
    12 cykl strań
    14.01.2016 pierwsza wizyta w klinice
    1cs lametta + ovitrelle -beta HCG- 551,50 mIU/ml
  • Nytusia84 Koleżanka
    Postów: 42 15

    Wysłany: 28 lutego 2015, 08:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla wszystkich z POC polecam : http://www.tlustezycie.pl/2014/02/pcos-czyli-zespo-policystycznych.html

    Nieświadomie tyle błędów popełniałam ... poczytajcie

  • lilijka91 Debiutantka
    Postów: 6 1

    Wysłany: 28 lutego 2015, 10:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytam na pewno :D Ja oprócz PCOS mam jeszcze niedoczynność tarczycy i cukrzycę. No zestawik jak się patrzy. Nie wiem za jakie grzechy... Jak widzę jedną kreskę na teście to aż mnie trzęsie ale nie poddaję się, w końcu zostanę mamą. Od tygodnia biore leki na tarczyce i piję inofem, dwie saszetki dziennie. Czy któraś z was go przyjmuje? Zmieniło się u was samopoczucie po nim i poprawiły wyniki?

    lilijka91
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 lutego 2015, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilijka91 ja tez mam pcos i tarczyce lecze sie od 5dni euthyrox n50 i cyprest.po tych lekach dostalam okres za 4dni

  • ILKA88 Przyjaciółka
    Postów: 130 40

    Wysłany: 4 marca 2015, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tak cicho na tym wątku? :) u mnie sytuacja kiepska... inofolic nic z nic nie dał, clo na mnie nie działa (2-gi cykl z clo i brak owulacji) nie wiem co dalej ale jestem jakimś dziwnym przypadkiem. Nie mam objawów zewnętrznych typu owłosienie i otyłość a mimo to moje jajniki nie pracują :(( w dodatku nie mogę brać metforminy bo bardzo źle na nią reaguję :///

    ckailhb8ez7m7qlw.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 marca 2015, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ILKA88 wrote:
    Co tak cicho na tym wątku? :) u mnie sytuacja kiepska... inofolic nic z nic nie dał, clo na mnie nie działa (2-gi cykl z clo i brak owulacji) nie wiem co dalej ale jestem jakimś dziwnym przypadkiem. Nie mam objawów zewnętrznych typu owłosienie i otyłość a mimo to moje jajniki nie pracują :(( w dodatku nie mogę brać metforminy bo bardzo źle na nią reaguję :///

    mialam podobnie, clo slabo i prawie nie dzialal (mialam 6 cykli z nim) metformina - ladniejsze wykresy po niej (ale gdy laczylam z clo lub dongiem - wygladaly owulacyjnie, ale nie mam potwierdzenia owulki w usg) Ah te PCO - malo co na nas dziala :/ niestety... inofolic pije juz ponad pol roku i tez jakos specjalnie nie zauwazylam poprawy... cykle bez lekow jak byly tak nadal sa 60 -70 dni... obecnie szykujemy sie do IVF - w zyciu nie sadzilam, ze takie bede miala problemy w zajsciu w ciaze... boje sie, ze nigdy nie bede mama, ale poki co jakas nadzieja jest - jeszcze nie przestalismy walczyc... walka trwa juz troche ponad 1,5 roku <3

  • ILKA88 Przyjaciółka
    Postów: 130 40

    Wysłany: 5 marca 2015, 11:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 damy radę, ja nie biorę innej opcji pod uwagę :) Mój lekarz twierdzi, że napewno będę w ciąży i tego się trzymam. Postanowiłam stopniowo zacząć wprowadzać metforminę od pół tabletki dziennie może się uda.A półtora roku starań to wcale nie tak długo! Moja koleżanka, która jest zdrowa starała się 2 lata także spokojnie.Ja dopiero miałam 2 cykle z clo także moja przygoda z lekami się zaczyna, najgorsze jest to, że nie ma nawet owulacji a gdzie tu dalej.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 11:46

    Anna255 lubi tę wiadomość

    ckailhb8ez7m7qlw.png
  • Narinka Ekspertka
    Postów: 175 196

    Wysłany: 8 marca 2015, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Ja również jestem nieszczęśliwą posaidaczką PCOS. Każdy cykl wspomagany Duphastonem, bo inaczej @ nie widać. Długie, nieregularne cykle, często bezowulacyjne. Clo prowadziło u mnie do przestymulowania jajników i torbieli. W ciążę udało mi się zajść 2 miesiące po HSG, bez żadnych wspomagaczy, no prawie, bo kilka razy w szczęśliwym cyklu piłam ziółka Ojca Sroki nr 3, ale nie robiłam tego regularnie, może co 2-3 dzień. Niestety ciążą cieszyłam się tylko 22 tygodnie. Doszło u mnie do niewydolności ciśnieniowo-szyjkowej, silnej infekcji i przedwczesnego porodu 11.01.2015r. Synuś żył tylko godzinę, bo był jeszcze bardzo malutki i nie dawali mu żadnych szans. Niewydolność szyjkowa niestety też jest zmorą PCOS-owiczek :(. Przed kolejną ciążą będę musiała mieć operacyjnie zakładany szew z dostępu brzusznego na szyjkę macicy, bo niestety moja szyjka jest tak słaba, że nie utrzyma ciąży bez tego szwu. Dodam, że u mnie ładne cykle się pojawiły kiedy wprowadziłam zdrowy tryb życia, tzn. dieta i ruch fizyczny.

  • michasia-K Autorytet
    Postów: 426 194

    Wysłany: 8 marca 2015, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u ginekologa.
    Niestety nie mogła mnie zbadać bo dostałam dzień wcześniej okresu(?!)
    Pomimo tego przyjęła mnie. Zrobiła "wywiad środowiskowy", zobaczyła wyniki.
    Powiedziała, że wyniki mam dobre, hormony zadziałały na mnie idealnie, brak okresu w zeszłym miesiącu, a samo plamienie było spowodowane 'unormowaniem' hormonów, ale jeszcze muszę zrobićbadania, aby mogła zobaczyć czy mam owulację. estradiol i DHEAS( 2-7 dc) i estradiol i progesteron( 18 dc).
    Będę mieć wyniki to mam zgłosić się do niej.
    A co najważniejsze powiedziała mi, że jest dobrej myśli bo jestem osobą szczupłą i mam brać fiolik, bo "chodzi nam o to, żeby urodziło się zdrowe dziecko. PRAWDA?"
    Jestem pełna nadziei, że się uda :) :)


    Narinka- bardzo mi przykro, że tak to się skończyło. Na pewno jest to dla Ciebie bardzo trudne.
    Jedyne optymistyczna myśl to taka, że da się zajść w ciąże!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2015, 20:26

    klz915nmlia8kvj4.png[/ur
    8zw0xzdv2s81qw2y.png
    12 cykl strań
    14.01.2016 pierwsza wizyta w klinice
    1cs lametta + ovitrelle -beta HCG- 551,50 mIU/ml
‹‹ 254 255 256 257 258 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego