PCO - zespół policystycznych jajników
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurczę to ja nie wiem jak z tymi testami.Ja np w tym cyklu zaczęłam testowanie od 11dc
i wtedy były negatywne testy do 15 dnia później kreska taka sama jak kontrolna a 17 i 18 dc o wiele mocniejsza W zeszłym cyklu gin potwierdził pozytywny wynik testu pęcherzyk był 20mm a kilka dni po tym usg już testy negatywne -
Najlepszy jest monitoring cyklu. Ja sobie odpuściłam testy, ponieważ mam tendencję właśnie do niepękania pęchezrzyków i torbieli. Test pokazuje, że ciało przygotowuje się do owulacji, wzrasta poziom LH, ale czy pęcherzyk pęknie tego już na teście nie zobaczymy tylko na USG.
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny!
Miałyście kiedyś badany
1.estradiol, DHEA-SO4 (3-7 dc)
2.estradiol, progesteron (18dc)
Moje wyniki to:
1. ESTRADIOL- 33,52 pg/ml
DHEA-SO4- 380,60 ug/dl
2. ESTRADIOL- 42,91 pg/ml
PROGESTERON- 0,69 ng/ml
Ginekolog zleciła mi te badania w celu stwierdzenia czy mam owulację.
Odbierając te wyniki trochę się załamałam.Według mnie owulacji w tym miesiącu nie było.
MIAŁYŚCIE TAKIE BADANIE?
CZY KTOŚ COŚ MOŻE NA TEN TEMAT WIE???
-
ciri82 wrote:Hej, mogę do was dołączyć? Ja też mam PCOS, ale nie bardzo typowe, przy wzroście 158 cm ważę 58 kg, czyli w normie, mam regularne cykle i zawsze owulacyjne, wszystkie badanie idealne.
To czemu jest mowa o pcos? Przecież to określony zespół objawów, których jak rozumiem nie masz W takim razie nie masz pcos. -
Pcos to złe wyniki hormonów, typowy obraz usg kilka pęcherzyków bez dominującego, nieregularne długie cykle.Nadwaga nie koniecznie.Ja mam 167cm i 55kg ale obecnie na diecie, oby do 52 kg
Zmieniłam podejście do jedzenia, brązowy cukier, warzywa, sałatki, ciemne pieczywo i zobaczymy -
No właśnie ja też nie wiem d0 końca jak to jest z tym PCO. Ja mam regularne cykle.
Wydawało mi się do niedawna ze skoro progesteron wychodzi przyzwoity to mogę wierzyć, że owulacja się odbyła. Ale w tym cyklu chyba pójdę na monitoring dla pewności no bo ileż można tak w zawieszeniu? Szkoda trochę kasy, ale czego się nie robi dla wyższego celu...
Jakie badania oprócz progesteronu kazali Wam Wasi lekarze robić? Ja miałam tylko androstendion z zaleceń, a prolaktyne raz robiłam "dla siebie". jestem teraz w 8 dc myślicie, że coś jeszcze z hormonalnych mogę robić?19.07.2016 r. Aleksander
-
Aga23 wrote:Pcos to złe wyniki hormonów, typowy obraz usg kilka pęcherzyków bez dominującego, nieregularne długie cykle.Nadwaga nie koniecznie.
Ale właśnie koleżanka napisała,że ma cykle owulacyjne, regularne i idealne wyniki hormonów. No to gdzie tu pcos?
Zauważyłam,że modne ostatnio się stało diagnozowanie pcos. -
_analiza wrote:Jakie badania oprócz progesteronu kazali Wam Wasi lekarze robić? Ja miałam tylko androstendion z zaleceń, a prolaktyne raz robiłam "dla siebie". jestem teraz w 8 dc myślicie, że coś jeszcze z hormonalnych mogę robić?
glukoza i insulina (także po obciążeniu), estrogen, progesteron, prolaktyna, testosteron, androstedion, DHEAS, SHBG, wszystkie hormony tarczycy ( tsh, ft3, ft4, plus antygenty), LH i FSH (żeby sprawdzić ich stosunek również). Dodatkowo można sprawdzić witaminę D, bo wiele z pcos'owiczek ma duże niedobory, a to też bywa problem. -
sebza wrote:Zauważyłam,że modne ostatnio się stało diagnozowanie pcos.
Jak ostatnio byłam u lekarza endokrynologa- ginekologa.
Pani profesory zapytała z jakim problemem do niej przychodzę, powiedziałam PCOS.
Ona odpowiedziała mi " Wie Pani co teraz co, teraz lekarze bez zastanowienia diagnozują PCOS".
Za tydzień mam kolejną wizytę z tymi moimi nieszczęsnymi wynikami badań.
Ciekawe co mi powie i jaki będzie plan działania.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTez man pcos... cykle bezowulacyjne dochodzace nawet do 60 dni, usg dzien przed przybyciem @ po kilka malenkich pecherzykow na obu jajnikach, przytyłam ok 10kg w bardzo krotkim czasie jedzac tak jak zwykle... do tego lekko zawyzony testosteron i slaby progesteron... lekko zawyzone TSH (juz w normie) no i po zabiegu kolposkopii i lyzeczkowania poniewaz jedna cytologia wyszla zla a w piwtornej po 3 m-cach byly obecne komorki rakotwórcze... Teraz jestem 3 cykl na zastrzykach Gonal-f i caly czas mam nadzieje...
-
U mnie wyniki hormobów wszystkie w normie, glukoza i insulina również. Ale obraz jajników na USG - łańcuszek pęcherzyków wokół obu jajników. Do tego mam kilka nadprogramowych kg, z którymi walczę zdrową dietą i ruchem. I mam też troszkę nadmiernego owłosienia, mimo że testosteron jest ok. Cykle bezowulacyjne i nieregularne to u mnie norma, ale stosując dietę widzę, że jest zdecydowanie lepiej.
-
To jak to jest z tym inofemem? Pomaga? ja piję go dopiero miesiąc i nie wiem czy mogę już oczekiwać efektów. Podobno kuracja trwa 3 miechy... Staramy się o dziecko prawie trzy lata i trochę brakuje mi cierpliwości do leczenia. Póki co inofem mam pić dwa razy dziennie.milkami
-
Dzisiaj byłam u ginekologa.
Tak jak myślałam- owulacji nie było.
A więc:
Od jutra luteina przez 10 dni.
od 2 do 6 dc Clostilbegyt
od 7 do 12 dc estrofem
i znowu luteina 18 do 25 dc
+ siofor 2x dziennie.
A w drugim cyklu Test PCT
trzymajcie kciuki aby się udało -
nick nieaktualny
-
Hej u mnie nieciekawie... w 11 dc po dawce clo 3x1 nie było dużego pęcherzyka. Lekarz powiedział tylko że jest ich więcej niż jeden ale cyt. "to jeszcze nie to" i kazał przyjść w 16 dc... pewnie nic z tego nie będzie. Metforminę odstawiłam ostatecznie bo czuje się coraz gorzej z żołądkiem. Także zostają mi chyba tylko gonadotropiny (( Co do inofolicu to myślę, że jak ma się lekkie pcos to napewno pomoże, w moim przypadku nie było efektów chociaż schudłam troszkę z 52 na 48 kg, warto spróbować, na każdego inaczej działa, ja raczej jestem cięższym przypadkiem mimo braku innych objawów. Tracę powoli nadzieje.