Polna IN VITRO
-
WIADOMOŚĆ
-
Dotipik wrote:Tak, po wstępnym castingu Polna:) nie wiem jeszcze jak do końca będzie z lekarzami, trochę tylko się obawiam, czy nie są za mlodzi, w sensie czy mają aż tyle doświadczenia, ale z drugiej strony, przez to mogą się bardziej starać i być obojętni.
Wiem, że lekarze też nie są "bogami" i o wiele rzeczy trzeba samemu zadbać, ale liczę na ich profesjonalizm i zaangażowanie.
Tutaj właśnie się otwiera kolejny temat .Nie wiem czy to zależy od danego pokolenia czy poprostu jednostki ,ale z jednej strony Profesorowie wiadomo doświadczenie,ale z drugiej strony to będąc u młodych lekarzy dowiedziałam się więcej niż u niejednego profesora bardziej podążają za nowościami itd oczywiście nie wkładam wszystkich do jednego worka są profesorowie co się szkolą z najnowszej wiedzy ,ale bardziej mam wrażenie , że idą utartymi schematami starą wiedzą oczywiście nie ujmuje żadnemu profesorowi itd stwierdzam czyste fakty .Kiraaa lubi tę wiadomość
-
Dotipik wrote:Tak, po wstępnym castingu Polna:) nie wiem jeszcze jak do końca będzie z lekarzami, trochę tylko się obawiam, czy nie są za mlodzi, w sensie czy mają aż tyle doświadczenia, ale z drugiej strony, przez to mogą się bardziej starać i być obojętni.
Wiem, że lekarze też nie są "bogami" i o wiele rzeczy trzeba samemu zadbać, ale liczę na ich profesjonalizm i zaangażowanie.
pewnie. Wszędzie będą plusy i minusy. Tak jak mówisz, fajnie że ktoś ma większe doświadczenie, ale czasem za tym niestety idzie brak entuzjazmu. Za to na początku kariery widać większe zaangażowanie, ale może brakować trochę przewidywania itp. trzymam kciuki za sukces !!! ja na razie jestem w Medart i mimo różnych wtop po zmianie lekarza jestem zadowolona. No ale zobaczymy jak efekt, bo to dużo więcej czynników niż tylko lekarz prowadzącystarania od 06.2022
👩🏼31 lat
hashimoto ❌
cienkie endo❌
MTHFR, PAI-1 ❌
AMH 4,1✅
kariotyp✅
Owulacje✅
cross match 12% (w 2023)
Kir Bx ✅
ANA 3 ✅ oprócz dsDNA, które słabo dodatnie
ALLO - MLR 30,6 % (w 2023 przed ciążami)
krzywa insulinowa i cukrowa ✅
homocysteina 4,45✅
zespół antyfosfolipidowy wykluczony ✅
👦🏻 33 lata
Ciężka oligospermia❌
Kariotyp ✅
Badanie urologiczne ✅
Badanie w kierunku mikrodelecji regionu AZF chromosomu Y ✅
Badanie w kierunku mutacji w genie CFTR ✅
niedoczynność tarczycy, zbyt wysoka prolaktyna ❌
HLA DQ2/DQ8 ❌
INVIMED POZNAŃ I IVF - ICSI (14 🥚▶️4 ❄️)
- 2 transfery -
- trzeci transfer - dwa zarodki; 8+2 puste jajo
Medart Poznń
II IVF ICSI/MACS- 6.05.2024 - 20 🥚▶️3❄️❄️❄️po PGT-a 2 prawidłowe
zespół ashermana usunięte zrosty i wydaje się, że ok
15.12.24 - transfer ❄️5.1.1. (Atosiban, encorton, acard, intralipid, clexane, relanium) cb 💔 -
ZOSIA92 wrote:Kiraaa Tobie również powodzenia 🍀
Dzięki 🙏 same kłody pod nogi ale walczę dalej 💪🏻💪🏻starania od 06.2022
👩🏼31 lat
hashimoto ❌
cienkie endo❌
MTHFR, PAI-1 ❌
AMH 4,1✅
kariotyp✅
Owulacje✅
cross match 12% (w 2023)
Kir Bx ✅
ANA 3 ✅ oprócz dsDNA, które słabo dodatnie
ALLO - MLR 30,6 % (w 2023 przed ciążami)
krzywa insulinowa i cukrowa ✅
homocysteina 4,45✅
zespół antyfosfolipidowy wykluczony ✅
👦🏻 33 lata
Ciężka oligospermia❌
Kariotyp ✅
Badanie urologiczne ✅
Badanie w kierunku mikrodelecji regionu AZF chromosomu Y ✅
Badanie w kierunku mutacji w genie CFTR ✅
niedoczynność tarczycy, zbyt wysoka prolaktyna ❌
HLA DQ2/DQ8 ❌
INVIMED POZNAŃ I IVF - ICSI (14 🥚▶️4 ❄️)
- 2 transfery -
- trzeci transfer - dwa zarodki; 8+2 puste jajo
Medart Poznń
II IVF ICSI/MACS- 6.05.2024 - 20 🥚▶️3❄️❄️❄️po PGT-a 2 prawidłowe
zespół ashermana usunięte zrosty i wydaje się, że ok
15.12.24 - transfer ❄️5.1.1. (Atosiban, encorton, acard, intralipid, clexane, relanium) cb 💔 -
Tak na Polnej oprócz doc Brązerta jest młoda kadra ,ale ja również czułam się tam bardzo dobrze zaopiekowana widać pasje u pozostałych lekarzy jaką ma docent Brązert ,zaangażowanie .Co do doświadczenia mi po kilku nieudanych procedurach i braku zarodków udało się u doc B medycznie Polna stoi na wysokim poziomie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia, 07:23
-
Kiraaa witaj:)
Ja jestem po 2 procedurach w Medart - w pierwszej nie było transferu - po badaniu zarodków oba zostały odrzucone. Drugi transfer nieudany.
Różnice:
1. Szkolenie z podawania leków - w Medart tylko informacja - wkłucie w brzuch. Polna - dokładne wytłumaczenie co jak i dlaczego.
2. W trakcie USG - Medart lekarz patrzył - powiedział czasem co widzi. Polna - doktor tłumczy co widzi.
3. Badanie zarodków - dostępne tylko w Medart - dostaliśmy informacje, że zarodki są nieprawidłowe, ale nie było wyjasnienia dlaczego. Polna - spojrzeli na wyniki i wyjaśnili, że nie ma powtarzjących się abberacji. Dodatkowo - można dystkutować czy były wskazania do badań zarodków w ogóle - na polnej dopiero zasugerowali by zrobić kariotypy (wszystko w porządku).
4. Ciąża pozamaciczna - pojechałam do Medart z betą powyżej 20tys - lekarz nie zauważył ciąży w jajowodzie (nie wiem co się stało) - Polna - operacja usunięcia pękniętego jajowodu.
5. Kontakt - dodzwonienie się do Medart - wymaga cierpliwości. Polna - nie miałam jeszcze problemu.
6. Inne objawy - jestem migrenowcem i tylko na Polnej zostało to wzięte pod uwagę.
7. Medart - wygląda eksluzywnie - i taki jest, na Polnej masz bardziej lekarski klimat
8. Położne na Polnej to złoto (jestem po wizycie na dwóch oddziałach i na obu są przemiłe
Ogólnie jak byliśmy w Medart, miałam wrażenie, że mniej informacji nam dawano nawet jak dopytywałam. Na początku mi to nie przeszkadzało, ale teraz czuję się lepiej. Może to kwestia lekarza w MedArt. Na chwilę obecną, cieszę się, że zmieniliśmy klinikę.
🙍♂️88' 🙍♀️89'. 🐶😸😸
06.2022 💉 IVF krótki protokół
2 zarodki - oba nieprawidłowe ❌
08.2022 💉 IVF krótki protokół
4 zarodki - 1 prawidłowy
Biopsje endometrium - wykryte zapalenie - leczenie wlewami/antybiotykami
04.2023 transfer nieudany 💔
08.2023💔 naturals - poronienie samoistne w 4 tyg
03.2024 💔 naturals - ciąża pozamaciczna, laparoskopia - prawy jajowód usunięty -
Chciałabym się dołączyć do dyskusji również jestem w Medart, ale też rozglądam się za Polną, umówiłam wizytę do doc Brązerta na luty, żeby zerknął na naszą dokumentację. Po drugim transferze na przebadanym
zarodku i pełnej obstawie immuno zakończonym cb szukam innej furtki i mam nadzieję, że będzie nią doc Brązert.
Mogę prosić o opinie o doc, chodzi właśnie o kontakt z pacjentem, o podejście ?
Mamy: ❄️5.1.1❄️5.1.1❄️5.1.1❄️6.2.1❄️4.1.1❄️4.1.1
✖️02.09.24 transfer 5.1.1 💔 (cs: encorton, clexane, prolutex, duphaston)
11.24 Cross match 38.3% ⭢ immunosupresja
✖️02.01.25 transfer 4.1.1 cb 4 + 6💔 (cs: atosiban, accofil, relanium, clexane, encorton, prolutex, duphaston)
KIR Bx: ➕2DS2; ➖2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
Allo 27,6% -
LoliM wrote:Chciałabym się dołączyć do dyskusji również jestem w Medart, ale też rozglądam się za Polną, umówiłam wizytę do doc Brązerta na luty, żeby zerknął na naszą dokumentację. Po drugim transferze na przebadanym
zarodku i pełnej obstawie immuno zakończonym cb szukam innej furtki i mam nadzieję, że będzie nią doc Brązert.
Mogę prosić o opinie o doc, chodzi właśnie o kontakt z pacjentem, o podejście ?
Jeżeli chodzi o podejście do pacjenta to szczerze byłam u wielu lekarzy i takiego lekarza jak docent nie spotkałam o wysokiej kulturze osobistej szacunku do pacjenta i również innych osób wypowiadając swoje odmienne zdanie .Jeżeli chodzi o kontakt pacjent -lekarz to doktor poprostu pozostał człowiekiem i też jest bardzo szczery w przekazywaniu różnych informacji również tych złych .LoliM lubi tę wiadomość
-
Manka wrote:Jeżeli chodzi o podejście do pacjenta to szczerze byłam u wielu lekarzy i takiego lekarza jak docent nie spotkałam o wysokiej kulturze osobistej szacunku do pacjenta i również innych osób wypowiadając swoje odmienne zdanie .Jeżeli chodzi o kontakt pacjent -lekarz to doktor poprostu pozostał człowiekiem i też jest bardzo szczery w przekazywaniu różnych informacji również tych złych .
To właśnie też mnie zaskoczyło również miałam takie doświadczenie, że lekarze często negatywnie wypowiadają się jeżeli chodzi o jakieś leczenie jak np u poprzedniego lekarza było źle prowadzone a u docenta właśnie tego nie ma jest w sensie, że można się z kimś nie zgadzać mieć odmienne zdanie z kulturą wypowiedzi. -
Zosia 92, czytałam gdzieś Twój post, że mieliście mozaikę w Medart, też taką mamy i dwa niezbadane. Mogę wiedzieć jaka opinie na temat mozaiki udzielił Ci genetyk ? U nas 30% nieprawidłowości, a dokładnie monosomia chromosomu 9…się zastanawiam nad transferowaniem jej…Mamy: ❄️5.1.1❄️5.1.1❄️5.1.1❄️6.2.1❄️4.1.1❄️4.1.1
✖️02.01.25 transfer 4.1.1 cb 4 + 6💔 (cs: atosiban, accofil, relanium, clexane, encorton, prolutex, duphaston)
Allo 27,6% -
LoliM wrote:Zosia 92, czytałam gdzieś Twój post, że mieliście mozaikę w Medart, też taką mamy i dwa niezbadane. Mogę wiedzieć jaka opinie na temat mozaiki udzielił Ci genetyk ? U nas 30% nieprawidłowości, a dokładnie monosomia chromosomu 9…się zastanawiam nad transferowaniem jej…
Trochę żałuję, że tak późno udałam się do genetyka aby jak najwięcej się dowiedzieć na temat badań zarodków.Mi genetyk mówiła, że praktycznie w 99% każdy zarodek na początku jest mozaiką zależy z jakiego fragmentu się pobiera biopsję i w większości przypadków wady ulegają samonaprawianiu .Po drugie to , że mamy zarodek po badaniu NGS nie oznacza , że nie rozwinie się wada letalna bo to jest wada rozwojowa a zarodek dalej się rozwija i np dowiemy się już w 12 tygodniu ciąży.U mnie z medycznego punktu widzenia zarodek od strony genetyka był dopuszczony do transferu .Natomiast szczerze u mnie ta właśnie wiedza spowodowała taką blokadę , że nie potrafiłam podjąć decyzji .Z perspektywy badać zarodki jak są ku temu wskazania nieprawidłowy kariotyp ,nosicielstwo choroby genetycznej kogoś z rodziny czy wiek około 40 roku życia.Badanie zarodków niby ma wprowadzić spokój a niestety bynajmniej ja to tak odczuwam powoduje dodatkowy stres jaką podjąć decyzję bo to potem my musimy iść z nią dalej .Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia, 21:15
-
ZOSIA92 wrote:Trochę żałuję, że tak późno udałam się do genetyka aby jak najwięcej się dowiedzieć na temat badań zarodków.Mi genetyk mówiła, że praktycznie w 99% każdy zarodek na początku jest mozaiką zależy z jakiego fragmentu się pobiera biopsję i w większości przypadków wady ulegają samonaprawianiu .Po drugie to , że mamy zarodek po badaniu NGS nie oznacza , że nie rozwinie się wada letalna bo to jest wada rozwojowa a zarodek dalej się rozwija i np dowiemy się już w 12 tygodniu ciąży.U mnie z medycznego punktu widzenia zarodek od strony genetyka był dopuszczony do transferu .Natomiast szczerze u mnie ta właśnie wiedza spowodowała taką blokadę , że nie potrafiłam podjąć decyzji .Z perspektywy badać zarodki jak są ku temu wskazania nieprawidłowy kariotyp ,nosicielstwo choroby genetycznej kogoś z rodziny czy wiek około 40 roku życia.Badanie zarodków niby ma wprowadzić spokój a niestety bynajmniej ja to tak odczuwam powoduje dodatkowy stres jaką podjąć decyzję bo to potem my musimy iść z nią dalej .
Właśnie też żałuję, że trochę zaufałam na ślepo chcąc jak najlepiej… ale może to było potrzebne by być w tym miejscu, w którym jesteśmy… teraz jak nie ma takiej opcji w sumie lepiej 😂🙍♂️88' 🙍♀️89'. 🐶😸😸
4 zarodki - 1 prawidłowy
03.2024 💔 naturals - ciąża pozamaciczna, laparoskopia - prawy jajowód usunięty -
To ja jeszcze dodam coś od siebie mi to powiedział genetyk w Łodzi , że niestety nie znamy podłoża większości wad rozwojowych mimo że znaczna ich część ma podłoże genetyczne.Potrafimy nieźle wyjaśnić mechanizmy chorób monogenowych ,ale większość wad i chorób jest wieloczynnikowa z nieznanymi czynnikami modyfikatorowymi np te same mutacje często mają różną ekspresję
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 07:33
-
Emfanka też byłaś w Medart ?
I z drugiej strony ile się czeka na kwalifikacje ? W sumie my jesteśmy w programie i teraz myślę jak to wygląda, gdyby nam się tutaj nie udało i chcielibyśmy zmienić klinikę. Czy kwalifikacja od nowa…Mamy: ❄️5.1.1❄️5.1.1❄️5.1.1❄️6.2.1❄️4.1.1❄️4.1.1
Allo 27,6% -
LoliM wrote:Emfanka też byłaś w Medart ?
I z drugiej strony ile się czeka na kwalifikacje ? W sumie my jesteśmy w programie i teraz myślę jak to wygląda, gdyby nam się tutaj nie udało i chcielibyśmy zmienić klinikę. Czy kwalifikacja od nowa…
Każda procedura zakończona transferem wszystkich zarodków= nowa klasyfikacja .Czas oczekiwania zależy ,ale tak od 2 tygodni do 3 zależy też pewnie od okresu jakie aktualnie jest obłożenieLoliM lubi tę wiadomość
-
LoliM wrote:Emfanka też byłaś w Medart ?
I z drugiej strony ile się czeka na kwalifikacje ? W sumie my jesteśmy w programie i teraz myślę jak to wygląda, gdyby nam się tutaj nie udało i chcielibyśmy zmienić klinikę. Czy kwalifikacja od nowa…
Tak, byłam w MedArt
U nas poszliśmy na kwalifikacje we wrześniu - praktycznie na pierwszej wizycie dostaliśmy informację, że spełnimy wymogi, natomiast doktor poprosiła o wykonanie dodatkowych badań (m.in. Kariotyp gdzie na wynik się czeka prawie miesiąc) więc gotowi byliśmy listopad/grudzień, ale nie zaczęliśmy procedury, ze względu na święta. Natomiast i tak miałam jeszcze kilka razy kontrolę czy wszystko w porządku.
A teraz ruszyliśmy już z przytupem od 2 stycznia- ostatnie badanie czy nie ma torbieli i od 7 stycznia stymulacja.🙍♂️88' 🙍♀️89'. 🐶😸😸
4 zarodki - 1 prawidłowy
A kogo polecacie z lekarzy ? Mi cały czas doc Brązert nie chce wyjść z głowy 🙈 jestem ciekawa co powie mi na wizycie w lutym…Mamy: ❄️5.1.1❄️5.1.1❄️5.1.1❄️6.2.1❄️4.1.1❄️4.1.1
Allo 27,6% -
LoliM wrote:A kogo polecacie z lekarzy ? Mi cały czas doc Brązert nie chce wyjść z głowy 🙈 jestem ciekawa co powie mi na wizycie w lutym…
Doc Brązert tam ma największe doświadczenie uczy pozostałych lekarzy .W Twoim przypadku do Niego bym poszła pozostali tak z nim konsultują.LoliM lubi tę wiadomość
-
LoliM wrote:A kogo polecacie z lekarzy ? Mi cały czas doc Brązert nie chce wyjść z głowy 🙈 jestem ciekawa co powie mi na wizycie w lutym…
Ja polecam doc Brązerta, konkretny, rzeczowy i ma dużą wiedzę. Ogólnie na wizytę kwalifikacyjną mieliśmy mieć po 2 tyg od podpisania dokumentów niestety z racji miesiączki musiałam przełożyć i mam w przyszłym tygodniuLoliM lubi tę wiadomość
Starania od 2021
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️34 L
AMH- 3.33, 3.77, Kir Bx,NK 15,7%
witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
🔥-18kg
👨35 L
bad nasienia ✅️morfo 4%
Kariotyp-✅️
trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
19.11.2022 1 IUI ☑️💔