Polna IN VITRO
-
WIADOMOŚĆ
-
Patisonek 25 wrote:Takie świeże spojrzenie lekarza myślę że też dużo pomoże a lekarz na pewno znajdzie na Was pomysł wierzę że Wam się uda ❤️
My mamy odpoczynek od starań od zeszłego roku w zasadzie i szczerze mówiąc taka przerwa dobrze robi na głowę więc osobiście bym się nie zastanawiała będąc na Twoim miejscu, sama przeżyłam biochemy i to też bardzo wpływa na psychikę 🫂
U nas będzie dobry rok przerwy 💪 ale Ci powiem , że tak odpoczęłam, że teraz jestem "głodna" walki taki reset dla głowy też dobry .Wiadomo każda z nas jest inna jedna potrzebuje więcej czasu inna w miesiąc się zregeneruje .Patisonek 25 lubi tę wiadomość
-
Goździk2024 wrote:Dziewczyny powiedzcie mi bo zapomniałam się spytać czy mozna mieć jakiś wgląd do wyników badań które były pobrane na wizycie kwalifikacyjnej ?
Mam daleko do Poznania i nie mam możliwości podjechania a tak z ciekawości chciałabym widzieć
Jest portal pacjenta na który spływają wszystkie wyniki ,posiewy itd tylko ja to zakładałam w czasie pandemii jak nie było wyników papierowych i dostałam jakiś kod na kartce jednorazowy do logowania teraz jest przez profil zaufany i coś jeszcze może dziewczyny co ostatnio zakładały jeszcze podpowiedza w każdym razie można założyć konto na stronie szpitala i tam też są umawiane wizyty itd itp -
OlgaW wrote:Dziewczynka mam pytanko koleżanka się zastanawia nad tym projektem endometriozy na Polnej a Ty jako osoba chorująca i lecząca się u specjalisty od tego co o tym sądzisz? Byś się zapisała ? Dla mnie obcy temat .
Napisze tak jest to badanie kliniczne jak w każdej innej dziedzinie medycyny na różne schorzenia i jest robiony na nie nabór pacjentów spełniających określone kryteria.Co do treści medycznej robią to ośrodki , które nie specjalizują się typowo w leczeniu endometriozy nie tylko Polna bardziej bym się skłaniała jeżeli by to ogłosiły ośrodki ,które typowo zajmują się leczeniem endometriozy .Dwa względem laparoskopii według najnowszych wytycznych robi się operacje raz w życiu porządną ponieważ każde otwarcie brzucha może spowodować rozsianie już istniejących zmian plus zrosty ,które niestety nawet jak są usuwane to się odnawiają zależy kto jakie ma predyspozycje. Co z wynikiem badania założenie względem laparoskopii no ok ,ale właśnie jak lekarz nie wie gdzie szukać zmian to może nic nie stwierdzić ( Tutaj bym miała inne podejście jak operatorem by był lekarz który codziennie operuje endometrioze ) .Plan leczenia jest ustalany na podstawie tego gdzie są zmiany ,jakie te zmiany są jak wielkie itd itp test tego nie powie i tutaj by trzeba wrócić do specjalnego USG czy rezonansu magnetycznego specjalnym protokołem ,histeroskopii . Osobiście bym się nie zapisała tylko od razu udała się do specjalisty od endometriozy zaoszczędziła czas i pieniądze na innych lekarzy bo i tak podstawą jest porządne USG,które trwa zdecydowanie dłużej od takiego standardowego.Pewnie jak bym nie miała tej wiedzy co dzisiaj to moje podejście by było inne i też jak diagnozujemy choroby to nie testem a wieloma procedurami . Ostatecznie każda musi sama zadecydować.agatkaagatka, Karina89, OlgaW lubią tę wiadomość
-
Goździk2024 wrote:Dziewczyny powiedzcie mi bo zapomniałam się spytać czy mozna mieć jakiś wgląd do wyników badań które były pobrane na wizycie kwalifikacyjnej ?
Mam daleko do Poznania i nie mam możliwości podjechania a tak z ciekawości chciałabym widzieć
Elektroniczny portal pacjenta strony szpitala też mam tylko zakładałam kilka lat temu nie wiem dokładnie jak się teraz to robi czy są jakieś zmiany i tam są dostępne wyniki jedynie grupa krwi trzeba być po odbiór osobiście kiedyś jak robiłam to tam nie było. -
Dziewczynka wrote:Napisze tak jest to badanie kliniczne jak w każdej innej dziedzinie medycyny na różne schorzenia i jest robiony na nie nabór pacjentów spełniających określone kryteria.Co do treści medycznej robią to ośrodki , które nie specjalizują się typowo w leczeniu endometriozy nie tylko Polna bardziej bym się skłaniała jeżeli by to ogłosiły ośrodki ,które typowo zajmują się leczeniem endometriozy .Dwa względem laparoskopii według najnowszych wytycznych robi się operacje raz w życiu porządną ponieważ każde otwarcie brzucha może spowodować rozsianie już istniejących zmian plus zrosty ,które niestety nawet jak są usuwane to się odnawiają zależy kto jakie ma predyspozycje. Co z wynikiem badania założenie względem laparoskopii no ok ,ale właśnie jak lekarz nie wie gdzie szukać zmian to może nic nie stwierdzić ( Tutaj bym miała inne podejście jak operatorem by był lekarz który codziennie operuje endometrioze ) .Plan leczenia jest ustalany na podstawie tego gdzie są zmiany ,jakie te zmiany są jak wielkie itd itp test tego nie powie i tutaj by trzeba wrócić do specjalnego USG czy rezonansu magnetycznego specjalnym protokołem ,histeroskopii . Osobiście bym się nie zapisała tylko od razu udała się do specjalisty od endometriozy zaoszczędziła czas i pieniądze na innych lekarzy bo i tak podstawą jest porządne USG,które trwa zdecydowanie dłużej od takiego standardowego.Pewnie jak bym nie miała tej wiedzy co dzisiaj to moje podejście by było inne i też jak diagnozujemy choroby to nie testem a wieloma procedurami . Ostatecznie każda musi sama zadecydować.
Wejdę w słowo sama choruje na endometrioze i leczyłam się na Polnej .Zgadzam się w 100% . Już lepiej zainwestować w rezonans magnetyczny specjalnym protokołem dla endometriozy i rezonans specjalnym protokołem dla żył w zespole przekrwienia biernego miednicy często idzie w parze z endometriozą albo chociaż USG doppler miednicy u dobrego specjalisty w Poznaniu niestety z tym ciężko .Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 16:47
OlgaW lubi tę wiadomość
-
Karina89 wrote:Wejdę w słowo sama choruje na endometrioze i leczyłam się na Polnej .Zgadzam się w 100% . Już lepiej zainwestować w rezonans magnetyczny specjalnym protokołem dla endometriozy i rezonans specjalnym protokołem dla żył w zespole przekrwienia biernego miednicy często idzie w parze z endometriozą albo chociaż USG doppler miednicy u dobrego specjalisty w Poznaniu niestety z tym ciężko .
Tak też miałam rezonans specjalnym protokołem aby ocenić czy będzie potrzebna operacja i w jakim zakresie . -
Dotipik wrote:Cześć, czy wiecie czy na Polnej robią "probny transfer"?
Ogólnie robią jak podchodziłam trzy i cztery lata temu do transferu u doc B to miałam cykl przed transferem warto zapytać.Jak jest teraz to nie wiem może jakieś nowe badania się pojawiły na ten temat czy coś.Dotipik lubi tę wiadomość
-
Karina89 wrote:Wejdę w słowo sama choruje na endometrioze i leczyłam się na Polnej .Zgadzam się w 100% . Już lepiej zainwestować w rezonans magnetyczny specjalnym protokołem dla endometriozy i rezonans specjalnym protokołem dla żył w zespole przekrwienia biernego miednicy często idzie w parze z endometriozą albo chociaż USG doppler miednicy u dobrego specjalisty w Poznaniu niestety z tym ciężko .
Z ciekawości pytam kto jest wart uwagi przy zespole przekrwienia ? Ja byłam u siebie w mieście w Krakowie jak jeszcze mieszkaliśmy -
Sukienka wrote:Dziewczyny powiedzcie proszę czy jak biorę sterydy to można badać cukier? Zapomniałam się zapytać docenta.
Kiedyś jak sobie zbadałam cukier i wyszedł wysoki to docent mówił , że nie badamy cukrów biorąc sterydy bo wyniki wychodzą niemiarodajne .Dopiero po odstawieniu np robimy krzywą cukrową. Tyczy się to osób zdrowych .Jeżeli jest np cukrzyca na insulinie to postępowanie jest inne .Sukienka lubi tę wiadomość
-
agatkaagatka wrote:Kiedyś jak sobie zbadałam cukier i wyszedł wysoki to docent mówił , że nie badamy cukrów biorąc sterydy bo wyniki wychodzą niemiarodajne .Dopiero po odstawieniu np robimy krzywą cukrową. Tyczy się to osób zdrowych .Jeżeli jest np cukrzyca na insulinie to postępowanie jest inne .
Dzięki to poczekam 🙂IVF 2024 .
4 ❄️❄️❄️❄️
1 transfer bhcg 0,2
2 transfer bhcg 330 ,720 ,1629 .
19.02.2025 jest ♥️ -
Sukienka wrote:Dziewczyny powiedzcie proszę czy jak biorę sterydy to można badać cukier? Zapomniałam się zapytać docenta.
Dokładnie nie badamy bo będą wychodziły" cuda "łącznie z cukrzycą,stanem przedcukrzycowym itd oczywiście jak nie bierzemy leków czy insuliny . -
Dziewczynka wrote:Z ciekawości pytam kto jest wart uwagi przy zespole przekrwienia ? Ja byłam u siebie w mieście w Krakowie jak jeszcze mieszkaliśmy
Osobiście mam do polecenia specjalistę z Bydgoszczy i Warszawy . Kraków też ma dobrą obstawę w tym zakresie . Chociaż jest to jeszcze mało poznany problem i specjaliści dość różnią się w zaleceniach głównie w przypadku połączenia endometriozy i zespołu przekrwienia a jak wiemy w tym schodzeniu bardzo ważna jest praca nad odpowiednim ukrwieniem macicy .Dziewczynka lubi tę wiadomość