Forum Starając się z pomocą medyczną Problemy z tarczycą / wysokie TSH
Odpowiedz

Problemy z tarczycą / wysokie TSH

Oceń ten wątek:
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 27 marca 2014, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiu wrote:
    Dziewczyny, byłam ponownie u endokrynolog. Moje tsh z ostatniego badania to 1,1...(powtórzony tydzień po tym jak wyszło 1,3) Przypominam, że 20 lutego wynosił 2,75. Poszłam więc ze swoimi idealnymi wynikami do endo, która 2 tyg wcześniej stwierdziła u mnie niedoczynność (na podstawie tsh i pomacania moich rąk). Tym razem powiedziała, że trudno wymarzyć sobie lepsze wyniki...(idealne na ciąże itp). Również pomacała moje ręce, ale tym razem nie zauważyła niczego niepokojącego... USG również w normie, 4 małe guzki, ale poza tym zadnych nieprawidłowości. Czy faktycznie cudownie ozdrowiałam w przeciągu 2 tygodni? Czy ci lekarze g...o się znają i robią z nas idiotów.
    samo tsh jest ruchome i ono sie czesto waha...ale ze macajac taka opinia??? nie wiem co ci napisac....moze popropstu trzymaj reke na pulsie i co jakis czas monitoruj sobie hormony zwlaszcza ft4 ..samo tsh do konc nie ejst wiarygodne....

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Ksiu Koleżanka
    Postów: 33 22

    Wysłany: 27 marca 2014, 12:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ft3 i ft4 mam w normie, chociaz jak sprawdzałam sobie tym kalkulatorem to miałam 16% może pamiętasz. Pani dr powiedziała jednak patrząc na wszystko że wyniki idealne...
    A co do tsh to powiedziała także, że wystarczy że krew długo stoi nieodwirowana, bo np zbierają wiecej probek do wysylki i juz moze byc tsh zawyzone, wiec trzeba na to wziąć poprawkę...
    Tak czy siak mi przez ostatnie 1,5 roku tsh sukcesywnie rosło do 2,75, a tu nagle taka zmiana.
    Pytalam jej tez czy dieta moze miec na to wplyw, bo zaczelismy jesc wiecej ryb, sushi, łykam codziennie tran... Kap Ty wiesz dużo na temat diety myślisz ze to moze miec wplyw na zmiane wyniku ?

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 27 marca 2014, 12:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jajk najbardzie Ksiu dieta ma znaczenie!!! jesli jest jakas niedoczynnosc dieta mozesz poprawic dzialanie tarczycy..jesli jesz duzo ryb morskich to suplementujesz jod....dodatkowo kwasy omega tez w superr sposob wpl na tarczyce..Powiem ci tak..bierz przez palce jej tesksty bo sama dokladnie wiesz ze musisz sobie to pilnowac jesli zaobserwujesz u siebie zmiany nastroju wahania wagi , jakies zmeczenie ,wypadanie wlosow to zrob badania..A na razie wcinaj rybki ;) i suplementuj sie

    Ksiu lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 2 kwietnia 2014, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobra chanela ,mam wyniki sa lepsze niz myslalam zwlaszcza balam sie tych antygenow
    Badanie Parametr Wynik Jednostka L H Norma
    TSH TSH 0,574 µIU/ml (0,270 4,200) N
    FT3 FT3 3,57 pg/ml (2,00 4,40 )N
    FT4 FT4 1,52 ng/dl (0,93 1,70) N
    anty-TPO anty-TP0 86,15 IU/ml (0,00 34,00) H
    anty-TG anty-TG 118,40 IU/ml (0,00 115,00) H

    Mialam nosa zrobic synowi badania i kurdee ma gorsze niz ja wyniki
    TSH TSH 2,880 µIU/ml (0,270 4,200 )N
    FT3 FT3 5,17 pg/ml (2,00 4,40) H
    FT4 FT4 1,23 ng/dl( 0,93 1,70) N
    anty-TP anty-TPO 177,60 IU/ml (0,00 34,00) H
    anty-TG anty-TG 202,30 IU/ml (0,00 115,00) H
    Teraz tylko nie wiem czy antygeny wyciszylam dieta czy antygeny takie juz mialam ehhh w kazdym razie zrobilam przelicznik na kalkulatorze i ja mam odpowiednio ft4 76 ,62% a było 2miesiace temu 22% i ft3 65,42% a bylo zaledwie 9% wiec wyniki moje sa o niebo lepsze po 8tyg leczenia na euthyroxie..
    Chanela daj znac co powiedzial ci endo na antygeny Wiem ze dzis masz wizyte

    Pal licho moje wyniki ale musze z mlodym tez endo odwiedzic ma stanowczo ft3 za wysokie i antygeny niestety gorsze niz ja...Co do tsh mam tez meiszane odczucia czy juz nie zaczyna sie u niego niedoczynnosc

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2014, 17:44

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • lulu_ovufriend Autorytet
    Postów: 364 347

    Wysłany: 2 kwietnia 2014, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam już wcześniej w tym wątku i dziś odświeżam, bo byłam u nowego endokrynologa. Niebo a ziemia! Pierwsza pani endo poświęciła mi jakieś 5 minut i poza tym, że mam Hashimoto co może skutkować poronieniami lub uszkodzeniem płodu ALE nie da mi żadnych leków nic się nie dowiedziałam... Dziś u nowej pani dr spędziłam pół godziny: wypytała o rodzinę, o schorzenia, o różne objawy... oglądała moją skórę, szyję, trądzik... okazuje się, że to, że ciągle jest mi zimno i wiecznie jestem śpiąca oraz że mam skórę jak tarka i nie pomaga na to żadne balsam - to typowe dla Hashimoto i co więcej - to się leczy!

    Dostałam Euthyrox w dawce na razie 25, ponowne badanie krwi i kontrola za 2 miesiące. Zobaczymy, jak wyniki wyjdą i wówczas ustalimy dalsze dawkowanie.

    Jestem niesamowicie wkurzona na tą pierwszą lekarkę, bo już od pół roku mogłabym się leczyć... natomiast cieszę się, że nie zaniechałam tematu i między innymi dzięki forum i Wam zaczęłam drążyć i znalazłam innego lekarza. Bardzo jestem ciekawa, co teraz - z pewnością za te 2 miesiące dam znać!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2014, 18:35

    Marlena, Carmen92, kapturnica, polkosia, aja lubią tę wiadomość

    qdkk3e5e8pqfcpg2.png

    n59ycwa1tmfbsmtq.png
  • Ewelcia Autorytet
    Postów: 2050 2915

    Wysłany: 17 kwietnia 2014, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 17:56

  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 17 kwietnia 2014, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia masz rację, TSH powinnaś mieć maksymalnie do 2 przy staraniach bo inaczej grozi to poronieniem. Progesteron masz ładny więc tu nie szukałabym przyczyny. Lekarz powinien przepisać Ci jakieś tabletki na zbicie tarczycy. Tym bardziej że poroniłaś w krótkim czasie dwa razy.
    Mój lekarz powiedział że progesteron powinien być badany między 22 a 24 d.c.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Ewelcia Autorytet
    Postów: 2050 2915

    Wysłany: 18 kwietnia 2014, 08:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 17:56

  • Milcia Autorytet
    Postów: 6798 5797

    Wysłany: 18 kwietnia 2014, 09:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelecia ja startowałam w czerwcu zeszłego roku z poziomu 4,28. Po miesiącu brania Euthyroxu 25 spadło do 2,00. następnie dawka 50, ale spadło do 0,7 i endo kazała wskoczyć na dawke 37,5. Przy tej dawce miałam zazwyczaj między 1,2 a 1,8. Na poczatku marca miałam 1,67, a pod koniec już 2,27. U mnie ogólnie spadla, ale sie waha. Teraz mam dawkę 62,5.

    ltCGp1.png HZoWp2.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też staramy się od roku i nic... przeprowadziliśmy się za granicę i lekarz już po pierwszej wizycie zlecił badania, bez czekania az minie tyle, czy tyle czasu itp... u męża wyszło wszystko ok, a u mnie po badaniach z krwi wyszło, ze mam za wysokie TSH, wynosiło 3,750 odrazu dostałam od gina eferox 50 (chodzę do ginekologa-endokrynologa) biorę go od 2 tygodni i w przyszłym tygodniu mam oddać krew na skontolowanie czy spada i t4... a dodatkowo na estradiol i progesteron...
    w którym cyklu bo uregulowaniu TSH udało wam się zajść w ciążę?
    Mi lekarz powiedział, że kiedy to unormujemy i dalej nic nie będzie to wtedy wyśle mnie na bardziej szczegółowe badania (HSG,laparo)

  • Ciapulinka Ekspertka
    Postów: 184 161

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 14:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, u mnie udało się już w drugim cyklu brania Euthyroxu -a startowałam z TSH niecałe 7. Wcześniej bezowocnie starałam się zajść przez 8 miesięcy.

  • Ewelcia Autorytet
    Postów: 2050 2915

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 17:56

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 maja 2014, 16:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    roxa jak miło Cie widziec dzisaj odebralam moje wyniki tsh do d.... mam 3.8 tsh to za duzo musze isc do lekarza przy staraniach tyle nie powinno byc a ja sie dziwie że nie moge schudnac 3 kilogramow teraz mam odpowiedz

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 maja 2014, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny powiedzcie mi czy lekarz rodzinny ktory zlecil mi badanie tsh przepize mi euthyrox czy wysle do endokrynologa ?

  • Ewelcia Autorytet
    Postów: 2050 2915

    Wysłany: 21 maja 2014, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 17:57

  • Marlena Autorytet
    Postów: 831 646

    Wysłany: 22 maja 2014, 11:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia mojej mamie euthyrox przepisuje normalnie rodzinny. Myślę że warto iść i zapytać tym bardziej że do endo na nfz szybko można się nie dostać(nie wiem jak u Ciebie ale u mnie pod koniec lutego nie było już zapisów na ten rok).

    Mnie np euthyrox chciał wypisać gin.

    dla pocieszenia powiem Ci że Twój wynik nie jest aż taki zły :) moja mama ma obecnie ponad 40. Ja na szczęście z 4,08 spadłam już do 2,65 :)

    [*] Arek - 19.01.2014

    3i499vvjojbctpry.png

    9ewnugpjmowidtwe.png
  • Wonderwall Ekspertka
    Postów: 208 124

    Wysłany: 3 czerwca 2014, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2015, 23:22

  • Basia594 Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Dziewczyny, liczę na Waszą radę:

    W czerwcu 2013 TSH - 1.976 (norma 0.35 - 4.94)
    2 czerwca 2014:
    TSH - 4.34 (norma 0.27 - 4.2)
    FT3 - 2.95 (norma 2 - 4.4)
    FT4 - 1.15 (norma 0.93 - 1.7)

    Czy podwyższone TSH może być przez stres? Ostatnio nie było u mnie najlepiej.
    Wizytę u lekarza mam dopiero 20 czerwca.
    Czy powtórzyć to badanie na TSH przed wizytą?
    Może zrobić też nadanie na przeciwciała przeciwtarczycowe?

    Basia594
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 20:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbadaj sobie zarówno Anty-TPO jak i Anty-TG :)
    I najlepiej przed samą tą wizytą do tego jeszcze raz TSH, FT3 i FT4.
    To bardzo ważne dla endokrynologa (jeśli jest sensowny) mieć te informacje.

    vanessa lubi tę wiadomość

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 21:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia rób zawsze badania przed wizytą. Niepotrzebnie chodzisz i badasz się co 20 dni.

    kapturnica lubi tę wiadomość

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ