prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
olka30 wrote:W sumie nie wiem czemu ma być po owulce, lekarze sami mówią że najlepiej robić od 3-5 dc. De facto ja badałam prolaktynę chyba we wszystkich możliwych dc i wielkich różnic w poziomie nie ma. Nie żebym się czepiała, tylko tak z ciekawości chciałabym wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej
Mi tak ginek powiedział żeby zbadać po owu razem z progresteronem bo wtedy można stwierdzić czy prolaktyna zakłóca owu i wpływa na progresteron. niestety u mnie okazało się że mam wysoką ale dobry progresteron więc badałam drugi raz na początku cyklu w 3dc. Ogólnie to prolaktynę można badać w każdym dniu ale jak chce się dowiedzieć czy wpływa na cykl (m. in. na ovu) to najlepiej badać w fazie lutealnej. Bo jak już pisałam wysoka prolaktyna świadczy o problemie ale nie wskazuje jaki to problem. U mnie wiem że tarczyca odpada i chyba wpływ na cykl też więc zostają tylko te guzki ale i tak dopiero ginek powie mi co dalej robićMisiaMisia lubi tę wiadomość
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
nick nieaktualny
-
Jeszcze jedna rzecz, która mi się zresztą zdarzyła ze 2-3 razy. Tyle zidentyfikowałam. Wysoka prolaktyna może też mieć związek z LUF. Chodzi o niepękające pęcherzyki. To dość długi temat ale wspominam bo sama tego doświadczyłam. Objaw to bolące nabrzmiałe piersi nie tylko po ovu ale utrzymujące się do @ i po niej. Miałam takie wzrosty prolaktyny, że na szybko brałam leki na pęknięcie pęcherzyka z poprzedniego cyklu. Dlatego warto też monitorować cykle.
-
Przy pierwszym badaniu prolaktyny wynosiła ona 17 natomiast po obciążeniu 369. Lekarz stwierdził hiperprolaktynemie. Połówka tabletki nie obniżyła mi prolaktyny natomiast po zwiększeniu dawki wynosi ona teraz u mnie 3.07 a po obciążeniu 7.68. Czy nie jest ona teraz za niska? Wizytę mam dopiero za tydzień a wolałabym teraz wiedzieć ;x
-
nick nieaktualnymrth666 wrote:Przy pierwszym badaniu prolaktyny wynosiła ona 17 natomiast po obciążeniu 369. Lekarz stwierdził hiperprolaktynemie. Połówka tabletki nie obniżyła mi prolaktyny natomiast po zwiększeniu dawki wynosi ona teraz u mnie 3.07 a po obciążeniu 7.68. Czy nie jest ona teraz za niska? Wizytę mam dopiero za tydzień a wolałabym teraz wiedzieć ;x
po obciążeniu masz zwiększoną jedynie 2,5 raza. Ja wcześniej mialam 11 x przekroczoną po obciążeniu, po zażywaniu bromka 0,5 tabl przez 2 m-ce mam zwiększoną jedynie o 3 razy (listopad) i mój gin powiedział że to jest wynik wzorowy więc Twój wydaje mi się też jest dobry -
AnBe wrote:po obciążeniu masz zwiększoną jedynie 2,5 raza. Ja wcześniej mialam 11 x przekroczoną po obciążeniu, po zażywaniu bromka 0,5 tabl przez 2 m-ce mam zwiększoną jedynie o 3 razy (listopad) i mój gin powiedział że to jest wynik wzorowy więc Twój wydaje mi się też jest dobry
Dzięki Kochana czyli jest dobrze -
nick nieaktualny
-
Hej Dziewczyny,
ja już mam długą historię z prolaktyną od dwóch lat staram się o dzidzię, ale na każdym kroku piętrzą się kłopoty...
Lekarz zaczął od sprawdzenia prl i tarczycy i pierwszy wynik przy normie 100-400 (jakaś dziwna miara) był 730, a po obciążeniu 3300 i oczywiście stwierdzono jeszcze niedoczynność tarczycy... dostałam bromka, ale się źle czułam więc lekarka zmieniłą na dostinex, który brałam przez ponad rok. wyniki się ustabilizowały, ale efektów dalej nie był, więc w październiku zmieniłam gina, który poprosił, żeby odstawić leki, bo uważał, że biorę już za długo i za dużo (0,5 tab na tydzień). odstawiłam zrobiłam badania i wyszło 146 a po godzinie 204, czyli szaleństwo... poszłam do nowego endo do którego odesłał mnie gin, który zmienił mi leki znowu na bromka (stwierdziła, że dostinex powinno się tylko brać przy hiperprolaktynemii spowodowanej gruczolakami przysadki, a nie niedoczynnością tarczycy, tak jak to jest u mnie) i eutyrox na letrox. już po kilku dniach czułam się fantastycznie.
zrobiłam wyniki w grudniu rewelacja...
poszłam do endo i stwierdziła, że jak jest tak dobrze i skoro TSH jest ok to mam odstawić bromka, bo jak wyregulujemy tarczycę to PRL sama się unormuje... więc odstawiłam i po miesiącu, czyli kilka dni temu zrobiłam badania ... masakra TSH jest 0,35 (norma 0,27-4,2, oczywiście dla staraczek ok 1)a PRL 928 (norma 100-500) nie robiłam po obciązeniu, bo nie miałam czasu, ale tej drugiej nigdy nie miałam przekroczonej, więc to badanie wydaje się bez sensu.
jutro idę do gina i do endo i zobaczymy co oni na to
jestem wściekła, bo nie miałam teraz owulacji, a kilka kolejnych cykli muszę znów poświęcić na normowanie PRL... -
Cześć dziewczyny! Wtrące się do tego wątku ponieważ moja prolaktyna jest za wysoka co wyszło niedawno... Moje pytanie do Was czy któreś udało się już zafasolkować i po jakim czasie od wyrównywania prolaktyny? Ja dopiero 2 tydz. jadę na bromku i sama nie wiem co myśleć... Boję się, że potrwa to wieki. Pozdrawiam3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
hej odebrałam dzis wyniki jak dla mnie saw normie ale wiadomo lekarz oceni , chociaz na necie oczywiscie kazdy co innego oszaleć mozna
TSH - 2,20 uIU/ml ( normy 0,25- 5,00)
Progesteron 10,96 ng/ml ( 0,25-0,54 f. folik/ 0,25-6,22 f. owul./1,50-20,oo f. lut./ <0,41 menop.)
Prolaktyna 18,63 ng/ml ( 5,00- 35,00 f. owulacyjna, 0,70-19,00- menop.) -
Robotka1 wrote:ja biorę drugi miesiąc i nic;)
ale znam dziewczyne co niedawno zafasolkowała przy wysokiej prolaktynie
sama nie wiem co o tym myśleć..3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Hej odebrałam dzisiaj wyniki badań w 3 dc i sama nie wiem co mam myśleć. Niby w normie:
FT3 4,94 (3,8-6)
FT4 10.06 (7.86-14,41)
ale martwi mnie:
P/c anty-TPO <10,0 IU/ml (0-35)
prolaktyna 31,06
a po obciążeniu prolaktyna 174,51
Chyba czas wybrać się do lekarza -
Dziewczyny powiedzcie mi. Byłam dziś na badaniu prolaktyny z metoklopramidem, czyli badanie na czczo, godzinę i dwie po tabletce. Przysłali mi na maila wynik, ale tam jest tylko jedna liczba. Czy to jest jakoś uśrednione? Czy powinni przysłać wszystkie trzy wyniki?Nic z tego nie rozumiem
-
Dziewczyny doszła reszta wyników i chyba są złe
PRL - prolaktyna (ICD9:N59)
(Surowica)
279,90 mIU/l Kobiety:
przed menopauzą 83 - 622
(1h po MTC)
7722,00 mIU/l Kobiety:
przed menopauzą 83 - 622
mIU/l x 0,047=ng/ml
(2h po MTC)
5679,00 mIU/l Kobiety:
przed menopauzą 83 - 622 -
Cześć, postanowiłam Wam przedstawić mój wynik prolaktyny, ponieważ zastanawiam się czy nie jest ona obecnie za niska ???
Moja prolaktyna wynosiła :
29,48 ng/ml przy normie 4,79 - 23,3
Po miesiącu stosowania bromergonu (1tab.) wynosi:
2,60 ng/ml przy normie 4,79 - 23,3
Marzenia to realne cele z odroczonym terminem realizacji...