Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi endo powiedziała że w obojętnie którym dniu mam badać prl i tsh jak będę robiła wyniki do kontroli :-)

  • Pismak Autorytet
    Postów: 2421 7068

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 14:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka30 wrote:
    W sumie nie wiem czemu ma być po owulce, lekarze sami mówią że najlepiej robić od 3-5 dc. De facto ja badałam prolaktynę chyba we wszystkich możliwych dc i wielkich różnic w poziomie nie ma. Nie żebym się czepiała, tylko tak z ciekawości chciałabym wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej :)

    Mi tak ginek powiedział żeby zbadać po owu razem z progresteronem bo wtedy można stwierdzić czy prolaktyna zakłóca owu i wpływa na progresteron. niestety u mnie okazało się że mam wysoką ale dobry progresteron więc badałam drugi raz na początku cyklu w 3dc. Ogólnie to prolaktynę można badać w każdym dniu ale jak chce się dowiedzieć czy wpływa na cykl (m. in. na ovu) to najlepiej badać w fazie lutealnej. Bo jak już pisałam wysoka prolaktyna świadczy o problemie ale nie wskazuje jaki to problem. U mnie wiem że tarczyca odpada i chyba wpływ na cykl też więc zostają tylko te guzki ale i tak dopiero ginek powie mi co dalej robić

    MisiaMisia lubi tę wiadomość

    Angelius Provita

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • olka30 Autorytet
    Postów: 4743 3545

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 14:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam niedoczynność, ale leczoną i teraz jak zaczęłam pić zioła ojca Sroki, wyniki mam idealne, aż sama się zdziwiłam, dopiero potem wpadłam na to że ziółka mogły pomóc. Progesteron w 21 dc miałam 19, więc nawet ponad normę. A prolaktyna dupa :(

    Jk6fp1.pngRjgsp1.png pgaCp1.pngq4sUp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka ale są jeszcze inne leki na prl . Podpytaj lekarza :-)

  • olka30 Autorytet
    Postów: 4743 3545

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę jutro do nowej endo, zobaczymy co powie, ale mojej siostrze dała leki choć miała mniejszą prolaktynę więc myślę, że będzie dobrze :)

    Jk6fp1.pngRjgsp1.png pgaCp1.pngq4sUp1.png
  • MisiaMisia Autorytet
    Postów: 1459 1977

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jedna rzecz, która mi się zresztą zdarzyła ze 2-3 razy. Tyle zidentyfikowałam. Wysoka prolaktyna może też mieć związek z LUF. Chodzi o niepękające pęcherzyki. To dość długi temat ale wspominam bo sama tego doświadczyłam. Objaw to bolące nabrzmiałe piersi nie tylko po ovu ale utrzymujące się do @ i po niej. Miałam takie wzrosty prolaktyny, że na szybko brałam leki na pęknięcie pęcherzyka z poprzedniego cyklu. Dlatego warto też monitorować cykle.

    MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • mrth666 Autorytet
    Postów: 338 353

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 12:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszym badaniu prolaktyny wynosiła ona 17 natomiast po obciążeniu 369. Lekarz stwierdził hiperprolaktynemie. Połówka tabletki nie obniżyła mi prolaktyny natomiast po zwiększeniu dawki wynosi ona teraz u mnie 3.07 a po obciążeniu 7.68. Czy nie jest ona teraz za niska? Wizytę mam dopiero za tydzień a wolałabym teraz wiedzieć ;x

    w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrth666 wrote:
    Przy pierwszym badaniu prolaktyny wynosiła ona 17 natomiast po obciążeniu 369. Lekarz stwierdził hiperprolaktynemie. Połówka tabletki nie obniżyła mi prolaktyny natomiast po zwiększeniu dawki wynosi ona teraz u mnie 3.07 a po obciążeniu 7.68. Czy nie jest ona teraz za niska? Wizytę mam dopiero za tydzień a wolałabym teraz wiedzieć ;x

    po obciążeniu masz zwiększoną jedynie 2,5 raza. Ja wcześniej mialam 11 x przekroczoną po obciążeniu, po zażywaniu bromka 0,5 tabl przez 2 m-ce mam zwiększoną jedynie o 3 razy (listopad) i mój gin powiedział że to jest wynik wzorowy :) więc Twój wydaje mi się też jest dobry :)

  • mrth666 Autorytet
    Postów: 338 353

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnBe wrote:
    po obciążeniu masz zwiększoną jedynie 2,5 raza. Ja wcześniej mialam 11 x przekroczoną po obciążeniu, po zażywaniu bromka 0,5 tabl przez 2 m-ce mam zwiększoną jedynie o 3 razy (listopad) i mój gin powiedział że to jest wynik wzorowy :) więc Twój wydaje mi się też jest dobry :)


    Dzięki Kochana :) czyli jest dobrze :D

    w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrth666 wrote:
    Dzięki Kochana :) czyli jest dobrze :D
    nie ma za co, to tylko moje zdanie... upewnij sie koniecznie u swojego gienka :)

  • gagatka Przyjaciółka
    Postów: 63 21

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    ja już mam długą historię z prolaktyną :( od dwóch lat staram się o dzidzię, ale na każdym kroku piętrzą się kłopoty...
    Lekarz zaczął od sprawdzenia prl i tarczycy i pierwszy wynik przy normie 100-400 (jakaś dziwna miara) był 730, a po obciążeniu 3300 i oczywiście stwierdzono jeszcze niedoczynność tarczycy... dostałam bromka, ale się źle czułam więc lekarka zmieniłą na dostinex, który brałam przez ponad rok. wyniki się ustabilizowały, ale efektów dalej nie był, więc w październiku zmieniłam gina, który poprosił, żeby odstawić leki, bo uważał, że biorę już za długo i za dużo (0,5 tab na tydzień). odstawiłam zrobiłam badania i wyszło 146 a po godzinie 204, czyli szaleństwo... poszłam do nowego endo do którego odesłał mnie gin, który zmienił mi leki znowu na bromka (stwierdziła, że dostinex powinno się tylko brać przy hiperprolaktynemii spowodowanej gruczolakami przysadki, a nie niedoczynnością tarczycy, tak jak to jest u mnie) i eutyrox na letrox. już po kilku dniach czułam się fantastycznie.
    zrobiłam wyniki w grudniu rewelacja...
    poszłam do endo i stwierdziła, że jak jest tak dobrze i skoro TSH jest ok to mam odstawić bromka, bo jak wyregulujemy tarczycę to PRL sama się unormuje... więc odstawiłam i po miesiącu, czyli kilka dni temu zrobiłam badania ... masakra TSH jest 0,35 (norma 0,27-4,2, oczywiście dla staraczek ok 1)a PRL 928 (norma 100-500) nie robiłam po obciązeniu, bo nie miałam czasu, ale tej drugiej nigdy nie miałam przekroczonej, więc to badanie wydaje się bez sensu.
    jutro idę do gina i do endo i zobaczymy co oni na to :(
    jestem wściekła, bo nie miałam teraz owulacji, a kilka kolejnych cykli muszę znów poświęcić na normowanie PRL...

    Aniołek 15.07.2014 [*] 10/8 tc

    158cd6493ea9e9f08104cb7f152e0471.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1297

    Wysłany: 29 stycznia 2014, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w ktorym dc robi się prolaktynę z obciążeniem?

  • Sylvka Autorytet
    Postów: 1732 1432

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Wtrące się do tego wątku ponieważ moja prolaktyna jest za wysoka co wyszło niedawno... Moje pytanie do Was czy któreś udało się już zafasolkować i po jakim czasie od wyrównywania prolaktyny? Ja dopiero 2 tydz. jadę na bromku i sama nie wiem co myśleć... Boję się, że potrwa to wieki. Pozdrawiam :)

    zem33e5e6jfqk7t2.png
    5.09.21r. Antosia 11 +3 TC [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. 👶🍼
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]


  • Robotka1 Autorytet
    Postów: 6880 6735

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę drugi miesiąc i nic;)
    ale znam dziewczyne co niedawno zafasolkowała przy wysokiej prolaktynie

    qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • Eweloka84 Autorytet
    Postów: 6019 3763

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej odebrałam dzis wyniki jak dla mnie saw normie ale wiadomo lekarz oceni , chociaz na necie oczywiscie kazdy co innego :O oszaleć mozna

    TSH - 2,20 uIU/ml ( normy 0,25- 5,00)

    Progesteron 10,96 ng/ml ( 0,25-0,54 f. folik/ 0,25-6,22 f. owul./1,50-20,oo f. lut./ <0,41 menop.)

    Prolaktyna 18,63 ng/ml ( 5,00- 35,00 f. owulacyjna, 0,70-19,00- menop.)

    Córcia Natalka :* :*
    nqtkdf9hwyyfmv3n.png
  • Sylvka Autorytet
    Postów: 1732 1432

    Wysłany: 31 stycznia 2014, 15:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robotka1 wrote:
    ja biorę drugi miesiąc i nic;)
    ale znam dziewczyne co niedawno zafasolkowała przy wysokiej prolaktynie

    sama nie wiem co o tym myśleć..

    zem33e5e6jfqk7t2.png
    5.09.21r. Antosia 11 +3 TC [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. 👶🍼
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]


  • aniulkab86 Ekspertka
    Postów: 137 55

    Wysłany: 17 lutego 2014, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej odebrałam dzisiaj wyniki badań w 3 dc i sama nie wiem co mam myśleć. Niby w normie:
    FT3 4,94 (3,8-6)
    FT4 10.06 (7.86-14,41)

    ale martwi mnie:
    P/c anty-TPO <10,0 IU/ml (0-35)
    prolaktyna 31,06
    a po obciążeniu prolaktyna 174,51

    Chyba czas wybrać się do lekarza :(

    bfars8fw0g28yjry.png

    b3c1882628645acb65def862c735147f.png
  • Klif Autorytet
    Postów: 1053 848

    Wysłany: 3 marca 2014, 18:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie mi. Byłam dziś na badaniu prolaktyny z metoklopramidem, czyli badanie na czczo, godzinę i dwie po tabletce. Przysłali mi na maila wynik, ale tam jest tylko jedna liczba. Czy to jest jakoś uśrednione? Czy powinni przysłać wszystkie trzy wyniki?Nic z tego nie rozumiem :(

    ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Klif Autorytet
    Postów: 1053 848

    Wysłany: 3 marca 2014, 21:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny doszła reszta wyników i chyba są złe :(
    PRL - prolaktyna (ICD9:N59)
    (Surowica)
    279,90 mIU/l Kobiety:
    przed menopauzą 83 - 622

    PRL - prolaktyna (ICD9:N59)
    (1h po MTC)
    7722,00 mIU/l Kobiety:
    przed menopauzą 83 - 622

    mIU/l x 0,047=ng/ml
    PRL - prolaktyna (ICD9:N59)
    (2h po MTC)
    5679,00 mIU/l Kobiety:
    przed menopauzą 83 - 622

    ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Sowaa Autorytet
    Postów: 447 151

    Wysłany: 4 marca 2014, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, postanowiłam Wam przedstawić mój wynik prolaktyny, ponieważ zastanawiam się czy nie jest ona obecnie za niska ???

    Moja prolaktyna wynosiła :
    29,48 ng/ml przy normie 4,79 - 23,3

    Po miesiącu stosowania bromergonu (1tab.) wynosi:
    2,60 ng/ml przy normie 4,79 - 23,3



    Marzenia to realne cele z odroczonym terminem realizacji...

    34bwyx8dfkd7ouw5.png
‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ