Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • MisiaMisia Autorytet
    Postów: 1459 1977

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 14:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z wysoką prolaktyną to trochę inna bajka. Przyczyn może być kilka. Osobiście nie radzę leczyć się na własną rękę. Lepiej poddać się prowadzeniu dobrego lekarza. Najlepiej ginekologa endokrynologa.
    Wysoka prolaktyna może być skutkiem guzków na przysadce mózgowej ale bez paniki. Dobrym leczeniem hormonalnym można się tego pozbyć.
    Nie można brać leków na własną rękę, bo lekarz dostosowuje dawki rożnych leków do wieku pacjentki, objawów, celu obniżenia prolaktyny w końcu konkretnych wartości wynikających z badań z krwi.
    Prolaktynę podwyższa znacząco stres ale również niedoczynność tarczycy.
    Prolaktynę podnosi też Kochane moje ....seks. Więc mi tu nie prowadzić czarnowidztwa!
    Jak Was głowa nie boli to jest git. Nawet jak to niezłośliwe guzki, to da się je lekami załatwić.
    Niektóre leki też podwyższają prolaktynę.

    MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 14:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczęta powiedzcie mi jeśli robiłam prolaktyne w 5 dc i wynik jest 9,9 ng/ml ( norma 1,3 - 25,0)), czyli w normie to czy powinnan powtórzyć ja po obciążeniu? czy jesli zwykła prolaktyna jest w normie to jest mozliwosć żeby po obciażeniu była za wysoka?

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 14:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dodam jeszcze ze w 5dc robiłam też
    FSH - 4,4 norma dla I fazy 3.9 - 12,0
    LH - 1,9 norma dla I fazy : 1,5 - 8,0
    Estriadol - 40,50 norma dla I fazy 18 - 147

    stosunek LH do FSH 0,43 :( ale Progesteron wyszedł w 7 dpo 25,44 więc moze coś z ta prolaktyna mam nie tak ?

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Robotka1 Autorytet
    Postów: 6880 6735

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha trzeba zrobić po obciążeniu bo ja właśnie miałam bez obciążenia w normie a po obciążeniu tragedia.....

    no własnie i chyba po jutrze pójdę zbadać LH i FSH bo jeszcze nie badałam


    dzięki MISIA za odp. ja jestem pod opieką lekarza i wie co przyjmuję

    qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2421 7068

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie czyli lepiej zdać się na lekarza :)

    Mycha a ja z kolei czytałam i mój ginek też jest tego zdania że badanie prolaktyny z obciążeniem jest już archaiczne i bez znaczenia dla diagnostyki.

    I bądź tutaj mądra :/ Ahh

    Angelius Provita

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • Guniaczek Autorytet
    Postów: 1364 1222

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co lekarz to inna teoria, ja mam 22, przy normie do 23, wszędzie w necie czytam, że to już za dużo, że powinnam mieć ok. 10, pytałam o to 5 lekarzy, każdy twierdzi że wszystko jest w porządku ... i bądź mądra

    O tym że z obciążeniem jest archaiczne też każdy mówił, bo pytałam czy nei powinnam tak zbadac też

    starania od 2013 r.
    mąż:
    - morfologia 1-2%,
    - 2 operacje ŻPN,
    - hormony, suple, dieta, sport

    ja - 2021 wyszło, że:
    - KIR Bx - brak implantacyjnych,
    - TNF alfa ↑
    - białko S ↓
    - MTHFR - homozygota CC

    Genetyka ok

    2015 nieudane IVF, jeden zarodek
    - 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
    - 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
    - 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
    - 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
    Zarzio, Encorton, Acard)
    mamy jeszcze ❄️
  • MisiaMisia Autorytet
    Postów: 1459 1977

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktynę najlepiej jednak robić w drugiej połowie cyklu. Są tacy którzy stawiają na 18-20 dc. Ja bym stawiała czas pomiędzy 18 a 23 dc jeżeli cykl wynosi ok 28 dni.
    I pamiętajcie, że najbardziej miarodajny wynik jest ok 2 h po przebudzeniu i rzecz jasna na czczo. Najlepiej pobrać krew w okolicy g. 8-ej.

    Guniaczek lubi tę wiadomość

    MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no własnie co lekarz to inna teoria . Mój endo powiedział że jak ta zwykła jest w normie to po obciążeniu nie ma co robić a ja czytałam ze dziewczyny tak jak Robotka miały dobry wynik a po obciążeniu do d..y i bądź tu mądry.
    I chyba bede musiała jednak zrobić na własna ręke a u mnie to koszt ok 80zl z tabletka no ale co jak mus to mus

    MisiaMisia lubi tę wiadomość

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Guniaczek Autorytet
    Postów: 1364 1222

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMisia wrote:
    Prolaktynę najlepiej jednak robić w drugiej połowie cyklu. Są tacy którzy stawiają na 18-20 dc. Ja bym stawiała czas pomiędzy 18 a 23 dc jeżeli cykl wynosi ok 28 dni.
    I pamiętajcie, że najbardziej miarodajny wynik jest ok 2 h po przebudzeniu i rzecz jasna na czczo. Najlepiej pobrać krew w okolicy g. 8-ej.

    No popatrz, a mi kazała zrobić między 3 a 5 dc i powiedziała, że nie powinno być na czczo i nie od samego rana tylko koło 11-12

    chcę teraz zrobić jeszcze raz zanim zacznę brać castagnus, wszędzie czytam że najlepiej na czczo i z samego rana jak się jest dośc wyspanym więc tak zrobię, najwyżej zrobię drugi raz w drugiej połowie cyklu :)

    MisiaMisia lubi tę wiadomość

    starania od 2013 r.
    mąż:
    - morfologia 1-2%,
    - 2 operacje ŻPN,
    - hormony, suple, dieta, sport

    ja - 2021 wyszło, że:
    - KIR Bx - brak implantacyjnych,
    - TNF alfa ↑
    - białko S ↓
    - MTHFR - homozygota CC

    Genetyka ok

    2015 nieudane IVF, jeden zarodek
    - 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
    - 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
    - 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
    - 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
    Zarzio, Encorton, Acard)
    mamy jeszcze ❄️
  • MisiaMisia Autorytet
    Postów: 1459 1977

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guniaczek wrote:
    No popatrz, a mi kazała zrobić między 3 a 5 dc i powiedziała, że nie powinno być na czczo i nie od samego rana tylko koło 11-12

    chcę teraz zrobić jeszcze raz zanim zacznę brać castagnus, wszędzie czytam że najlepiej na czczo i z samego rana jak się jest dośc wyspanym więc tak zrobię, najwyżej zrobię drugi raz w drugiej połowie cyklu :)


    Bardzo ufam swojemu lekarzowi i stąd takie informacje. Bardzo dobra znajoma pracująca w laboratorium upierała się przy 2h po przebudzeniu. No i mój Luby lekarz choć innej specjalizacji zdaje się przytakiwać tym informacjom.

    Guniaczek lubi tę wiadomość

    MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • Guniaczek Autorytet
    Postów: 1364 1222

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 22:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tym lekarzom u mnie za grosz nie ufam.... moja prolaktyna w górnej granicy jest ok, mąż ma ruchliwośc plemników 13 % przy normie powyżej 30% i oboje jesteśmy zdrowi i nic u nas poprawiać nie trzeba, także skorzystam z twoich rad, zbadam jutro ok 8 rano:) i koło 20 dnia :)

    MisiaMisia lubi tę wiadomość

    starania od 2013 r.
    mąż:
    - morfologia 1-2%,
    - 2 operacje ŻPN,
    - hormony, suple, dieta, sport

    ja - 2021 wyszło, że:
    - KIR Bx - brak implantacyjnych,
    - TNF alfa ↑
    - białko S ↓
    - MTHFR - homozygota CC

    Genetyka ok

    2015 nieudane IVF, jeden zarodek
    - 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
    - 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
    - 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
    - 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
    Zarzio, Encorton, Acard)
    mamy jeszcze ❄️
  • MisiaMisia Autorytet
    Postów: 1459 1977

    Wysłany: 7 stycznia 2014, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guniaczek wrote:
    Ja tym lekarzom u mnie za grosz nie ufam.... moja prolaktyna w górnej granicy jest ok, mąż ma ruchliwośc plemników 13 % przy normie powyżej 30% i oboje jesteśmy zdrowi i nic u nas poprawiać nie trzeba, także skorzystam z twoich rad, zbadam jutro ok 8 rano:) i koło 20 dnia :)

    Jej, czas zatem wziąć sprawę w swoje ręce.

    Guniaczek lubi tę wiadomość

    MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • Robotka1 Autorytet
    Postów: 6880 6735

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 09:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    badajmy się dziewczyny :) ja jutro pędzę na LF i FSH a co:) akurat 3dc bede mieć:)

    qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atra81 wrote:
    Staramy się prawie 2 lata. Mam sporo stresu, tak czytam to forum i może pora zrobić sobie tą prolaktynę... Po skierowanie do gina czy do endo? Na NFZ czy prywatnie? Może macie namiary w okolicach Opola? Pozdrawiam.


    Ja chodzę do Opola do endo bardzo fajna pani doktor :-) Klinika Samarytanin w opolu dr. Szczepanik no niestety prywatnię chodzę wizyta 100 zł ale zawsze dr robi usg i jast kompetentna :-)
    Odrazu trafiła mi z lekami :-) Teraz wizytę mam 30 stycznia

  • olka30 Autorytet
    Postów: 4743 3545

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja prolaktyna 33 bez obciążenia po obciążeniu prawie 370 :( I tak już trochę spadła, chyba po ziółkach. I lekarz nic nie robi, bo na bromergon bardzo źle zareagowałam. Tak, że wasze wyniki w cale nie są takie złe.

    Jk6fp1.pngRjgsp1.png pgaCp1.pngq4sUp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka30 wrote:
    Moja prolaktyna 33 bez obciążenia po obciążeniu prawie 370 :( I tak już trochę spadła, chyba po ziółkach. I lekarz nic nie robi, bo na bromergon bardzo źle zareagowałam. Tak, że wasze wyniki w cale nie są takie złe.


    Ja bym zmieniła lekarza a:/
    Ja pierwsze 2 tygodnie na bromku byłam nie do życia a endo kazało albo przeczekać albo przyjść po inne leki na prl ale sa dość drogie powiedziała :/ A więc przeczekałam te dwa tygodnie i teraz bromek nic a nic mi nie robi :-) A wyniki mam ok już :-)

  • olka30 Autorytet
    Postów: 4743 3545

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wylądowałam w szpitalu po półtory tygodnia, nie chcę tego powtarzać, bo myślałam że wykituję.

    Jk6fp1.pngRjgsp1.png pgaCp1.pngq4sUp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 10:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka30 wrote:
    Ja wylądowałam w szpitalu po półtory tygodnia, nie chcę tego powtarzać, bo myślałam że wykituję.

    A no chyba że aż tak źle było :/ No działa paskudnie :/ten bromek ale działa za to :-)

  • Pismak Autorytet
    Postów: 2421 7068

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 12:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guniaczek wrote:
    Ja tym lekarzom u mnie za grosz nie ufam.... moja prolaktyna w górnej granicy jest ok, mąż ma ruchliwośc plemników 13 % przy normie powyżej 30% i oboje jesteśmy zdrowi i nic u nas poprawiać nie trzeba, także skorzystam z twoich rad, zbadam jutro ok 8 rano:) i koło 20 dnia :)

    Guniaczek tylko z tym badaniem prolaktyny to po owulce zrób dopiero tak 7-9 dpo. Piszę to dlatego że ja np. mam owu dopiero ok 16-18 dc i wtedy 20 dc jest za wcześnie na badanie także zobacz kiedy Ci ovufriend wyznaczy owu i wtedy policz te 7 dni i zrób badanie :)

    MisiaMisia lubi tę wiadomość

    Angelius Provita

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • olka30 Autorytet
    Postów: 4743 3545

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie nie wiem czemu ma być po owulce, lekarze sami mówią że najlepiej robić od 3-5 dc. De facto ja badałam prolaktynę chyba we wszystkich możliwych dc i wielkich różnic w poziomie nie ma. Nie żebym się czepiała, tylko tak z ciekawości chciałabym wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej :)

    Jk6fp1.pngRjgsp1.png pgaCp1.pngq4sUp1.png
‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ