prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
Z wysoką prolaktyną to trochę inna bajka. Przyczyn może być kilka. Osobiście nie radzę leczyć się na własną rękę. Lepiej poddać się prowadzeniu dobrego lekarza. Najlepiej ginekologa endokrynologa.
Wysoka prolaktyna może być skutkiem guzków na przysadce mózgowej ale bez paniki. Dobrym leczeniem hormonalnym można się tego pozbyć.
Nie można brać leków na własną rękę, bo lekarz dostosowuje dawki rożnych leków do wieku pacjentki, objawów, celu obniżenia prolaktyny w końcu konkretnych wartości wynikających z badań z krwi.
Prolaktynę podwyższa znacząco stres ale również niedoczynność tarczycy.
Prolaktynę podnosi też Kochane moje ....seks. Więc mi tu nie prowadzić czarnowidztwa!
Jak Was głowa nie boli to jest git. Nawet jak to niezłośliwe guzki, to da się je lekami załatwić.
Niektóre leki też podwyższają prolaktynę.
-
hej dziewczęta powiedzcie mi jeśli robiłam prolaktyne w 5 dc i wynik jest 9,9 ng/ml ( norma 1,3 - 25,0)), czyli w normie to czy powinnan powtórzyć ja po obciążeniu? czy jesli zwykła prolaktyna jest w normie to jest mozliwosć żeby po obciażeniu była za wysoka?
-
dodam jeszcze ze w 5dc robiłam też
FSH - 4,4 norma dla I fazy 3.9 - 12,0
LH - 1,9 norma dla I fazy : 1,5 - 8,0
Estriadol - 40,50 norma dla I fazy 18 - 147
stosunek LH do FSH 0,43 ale Progesteron wyszedł w 7 dpo 25,44 więc moze coś z ta prolaktyna mam nie tak ? -
Mycha trzeba zrobić po obciążeniu bo ja właśnie miałam bez obciążenia w normie a po obciążeniu tragedia.....
no własnie i chyba po jutrze pójdę zbadać LH i FSH bo jeszcze nie badałam
dzięki MISIA za odp. ja jestem pod opieką lekarza i wie co przyjmuję -
No właśnie czyli lepiej zdać się na lekarza
Mycha a ja z kolei czytałam i mój ginek też jest tego zdania że badanie prolaktyny z obciążeniem jest już archaiczne i bez znaczenia dla diagnostyki.
I bądź tutaj mądra Ahh20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Co lekarz to inna teoria, ja mam 22, przy normie do 23, wszędzie w necie czytam, że to już za dużo, że powinnam mieć ok. 10, pytałam o to 5 lekarzy, każdy twierdzi że wszystko jest w porządku ... i bądź mądra
O tym że z obciążeniem jest archaiczne też każdy mówił, bo pytałam czy nei powinnam tak zbadac teżstarania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
- hormony, suple, dieta, sport
ja - 2021 wyszło, że:
- KIR Bx - brak implantacyjnych,
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
2015 nieudane IVF, jeden zarodek
- 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
- 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
- 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
- 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
Zarzio, Encorton, Acard)
- 27.04 transfer 3BA - (encorton, accofil, acard, neoparin) -
Prolaktynę najlepiej jednak robić w drugiej połowie cyklu. Są tacy którzy stawiają na 18-20 dc. Ja bym stawiała czas pomiędzy 18 a 23 dc jeżeli cykl wynosi ok 28 dni.
I pamiętajcie, że najbardziej miarodajny wynik jest ok 2 h po przebudzeniu i rzecz jasna na czczo. Najlepiej pobrać krew w okolicy g. 8-ej.Guniaczek lubi tę wiadomość
-
no własnie co lekarz to inna teoria . Mój endo powiedział że jak ta zwykła jest w normie to po obciążeniu nie ma co robić a ja czytałam ze dziewczyny tak jak Robotka miały dobry wynik a po obciążeniu do d..y i bądź tu mądry.
I chyba bede musiała jednak zrobić na własna ręke a u mnie to koszt ok 80zl z tabletka no ale co jak mus to musMisiaMisia lubi tę wiadomość
-
MisiaMisia wrote:Prolaktynę najlepiej jednak robić w drugiej połowie cyklu. Są tacy którzy stawiają na 18-20 dc. Ja bym stawiała czas pomiędzy 18 a 23 dc jeżeli cykl wynosi ok 28 dni.
I pamiętajcie, że najbardziej miarodajny wynik jest ok 2 h po przebudzeniu i rzecz jasna na czczo. Najlepiej pobrać krew w okolicy g. 8-ej.
No popatrz, a mi kazała zrobić między 3 a 5 dc i powiedziała, że nie powinno być na czczo i nie od samego rana tylko koło 11-12
chcę teraz zrobić jeszcze raz zanim zacznę brać castagnus, wszędzie czytam że najlepiej na czczo i z samego rana jak się jest dośc wyspanym więc tak zrobię, najwyżej zrobię drugi raz w drugiej połowie cykluMisiaMisia lubi tę wiadomość
starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
ja - 2021 wyszło, że:
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
Zarzio, Encorton, Acard)
Guniaczek wrote:No popatrz, a mi kazała zrobić między 3 a 5 dc i powiedziała, że nie powinno być na czczo i nie od samego rana tylko koło 11-12
chcę teraz zrobić jeszcze raz zanim zacznę brać castagnus, wszędzie czytam że najlepiej na czczo i z samego rana jak się jest dośc wyspanym więc tak zrobię, najwyżej zrobię drugi raz w drugiej połowie cyklu
Bardzo ufam swojemu lekarzowi i stąd takie informacje. Bardzo dobra znajoma pracująca w laboratorium upierała się przy 2h po przebudzeniu. No i mój Luby lekarz choć innej specjalizacji zdaje się przytakiwać tym informacjom.Guniaczek lubi tę wiadomość
-
Ja tym lekarzom u mnie za grosz nie ufam.... moja prolaktyna w górnej granicy jest ok, mąż ma ruchliwośc plemników 13 % przy normie powyżej 30% i oboje jesteśmy zdrowi i nic u nas poprawiać nie trzeba, także skorzystam z twoich rad, zbadam jutro ok 8 rano:) i koło 20 dnia
MisiaMisia lubi tę wiadomość
starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
ja - 2021 wyszło, że:
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
Zarzio, Encorton, Acard)
Guniaczek wrote:Ja tym lekarzom u mnie za grosz nie ufam.... moja prolaktyna w górnej granicy jest ok, mąż ma ruchliwośc plemników 13 % przy normie powyżej 30% i oboje jesteśmy zdrowi i nic u nas poprawiać nie trzeba, także skorzystam z twoich rad, zbadam jutro ok 8 rano:) i koło 20 dnia
Jej, czas zatem wziąć sprawę w swoje ręce.Guniaczek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAtra81 wrote:Staramy się prawie 2 lata. Mam sporo stresu, tak czytam to forum i może pora zrobić sobie tą prolaktynę... Po skierowanie do gina czy do endo? Na NFZ czy prywatnie? Może macie namiary w okolicach Opola? Pozdrawiam.
Ja chodzę do Opola do endo bardzo fajna pani doktor Klinika Samarytanin w opolu dr. Szczepanik no niestety prywatnię chodzę wizyta 100 zł ale zawsze dr robi usg i jast kompetentna
Odrazu trafiła mi z lekami Teraz wizytę mam 30 stycznia -
nick nieaktualnyolka30 wrote:Moja prolaktyna 33 bez obciążenia po obciążeniu prawie 370 I tak już trochę spadła, chyba po ziółkach. I lekarz nic nie robi, bo na bromergon bardzo źle zareagowałam. Tak, że wasze wyniki w cale nie są takie złe.
Ja bym zmieniła lekarza a:/
Ja pierwsze 2 tygodnie na bromku byłam nie do życia a endo kazało albo przeczekać albo przyjść po inne leki na prl ale sa dość drogie powiedziała A więc przeczekałam te dwa tygodnie i teraz bromek nic a nic mi nie robi A wyniki mam ok już -
nick nieaktualny
-
Guniaczek wrote:Ja tym lekarzom u mnie za grosz nie ufam.... moja prolaktyna w górnej granicy jest ok, mąż ma ruchliwośc plemników 13 % przy normie powyżej 30% i oboje jesteśmy zdrowi i nic u nas poprawiać nie trzeba, także skorzystam z twoich rad, zbadam jutro ok 8 rano:) i koło 20 dnia
Guniaczek tylko z tym badaniem prolaktyny to po owulce zrób dopiero tak 7-9 dpo. Piszę to dlatego że ja np. mam owu dopiero ok 16-18 dc i wtedy 20 dc jest za wcześnie na badanie także zobacz kiedy Ci ovufriend wyznaczy owu i wtedy policz te 7 dni i zrób badanieMisiaMisia lubi tę wiadomość
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
W sumie nie wiem czemu ma być po owulce, lekarze sami mówią że najlepiej robić od 3-5 dc. De facto ja badałam prolaktynę chyba we wszystkich możliwych dc i wielkich różnic w poziomie nie ma. Nie żebym się czepiała, tylko tak z ciekawości chciałabym wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej