prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa dziś odebrałam wyniki z prolaktyny (robione 5 dc bo tak zalecił gin) no i już zgłupiałam bo wynik to 1,92 ng/ml z podanymi normami:
kobiety nie w ciąży 2,8-29,3
w ciąży 9,7-208,5
po menopauzie 1,8-20,3
prolaktyna po 1 h 3,73 ng/ml
po 2 h 6,72 ng/ml
Wg mnie totalny misz masz
Mam nadzieje że Bromek nic mi tam nie namieszał -
aleksa.wawa wrote:Ja dziś odebrałam wyniki z prolaktyny (robione 5 dc bo tak zalecił gin) no i już zgłupiałam bo wynik to 1,92 ng/ml z podanymi normami:
kobiety nie w ciąży 2,8-29,3
w ciąży 9,7-208,5
po menopauzie 1,8-20,3
prolaktyna po 1 h 3,73 ng/ml
po 2 h 6,72 ng/ml
Wg mnie totalny misz masz
Mam nadzieje że Bromek nic mi tam nie namieszał
po jakim czasie przyjmowania bromergonu zrobiłaś te badania kontrolne?? -
Kobietki czy w pierwszym miesiącu przyjmowania leku obniżającego prolaktynę skróciły się wam miesiączki? Ja zawsze miałam raczej krótkie i skąpe, a po leku praktycznie tylko dwa dni...W 5dc miałam bóle miesiączkowe, gdzie o miesiączce dawno zapomniałam. Jakie są Wasze doświadczenia?Fasolka
-
Cześć Dziewczyny
Jestem tu dopiero pierwszy cykl, ale o dzidziusia staramy się już od kilku miesięcy...Zbadałam na własny koszt prolaktynę i wynik następujący:
34,15 ng/ml [4,79-23,30]
Wyraźnie widać, że ponad normę...mam teraz dylemat, byłam dziś u ginekologa i powiedział, że to trochę ponad normę i nie trzeba z tym nic robić.
Nie wiem, co o tym sądzić, jak czytałam po forach, to dziewczyny z podobnymi wynikami brały tabletki na zmniejszenie.
Druga sprawa, to że brałam Castagnus we wcześniejszym cyklu i nie wiem, czy mi nie namieszał, według Ovufr. owulacja była 8 dc, a cykl wydłużył mi się do 32 dni( przedtem 26-28)
Co o tym myślicie? -
ja trafiałam na różnych lekarzy... jedni chcieli mnie leczyć, drudzy nie itp. Także warto zasięgnąć opinię innego ginekologa lub endokrynologa. Prolaktynę masz za dużą i oczywiście trzeba to leczyć! Skonsultuj to z innym lekarzem lub endokrynologiem...do skutku, aż któryś zechce to leczyć pozdrawiam
sylwiunia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
tarczyce badałam w sierpniu (takie podstawowe badania),
pozostałe hormony w zeszłym miesiacu:
badanie FSH: 5,09 mlU/ml
badanie LH: 5,19 mlU/ml
badanie estradiol: 376,90 pmol/l
badanie testosteron: 0,722 ng/ml [0,084-0,481] - za wysoki( ale zewnętrznie nie mam objawów za wysokiego testosteronu)
badanie progesteron: 19,79 ng/ml
Z tym że badanie progesteronu robiłam 7 dni po tym, jak wyszedł mi pozytywny test owulacyjny, a tu ovufriend zrobiło mi numer i pokazało, że owulacja była 8 dc, więc nie wiem jak mam podejść do tego wyniku.
-
Ja też mam prolaktynę 41 i chyba właśnie przez tarczycę -robiłam tsh i wyszło prawie 6,71. Wczoraj byłam u endo i dostałam lek tylko na tarczycę. Prolaktyną kazała mi się nie przejmować. W przyszłym tygodniu idę do gina i jeszcze to skonsultuję.
-
nick nieaktualnyJa dzis odebrałam wyniki po dwóch miesiącach brania bromergonu 0.5 tabletki wieczorem: wyniki prolaktyny: 324.0 uIU/ml, po metoclopramidzie 978.4 uIU/ml Wcześniej była 11 razy przekroczona po MCP
Gin mówi żeby bromergon brać dalej w niezmienionej dawce. Uf... Jak sie cieszę że wynik taki dobrysylwiunia lubi tę wiadomość
-
prolaktyna spadła do 11,67 ng/ml więc w końcu mogę powiedzieć że wynik super, ale bromergon mam brać nadal w dawce 1,5 tabletki dziennie."Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
nick nieaktualnydziewczyny napiszcie po ilu dniach od rozpoczęcia brania bromergonu badałyście ponownie prolaktynę? mi lekarz kazał zrobić badanie po 40 dniach, z tym że wizytę mam umówioną tak, ze musiałabym zrobic to badanie po 35 dniach, nie wiem czy może to mieć większy wpływ na wynik czy nie?
-
Dziewczyny moja prolaktyna wynosiła 35,2 ng/ml, po miesiącu brania bromergonu spadła do 19.92 ng/ml. Dzisiaj zbadałam ją ponownie po półrocznej kuracji (23 dzień cyklu) i wyszła 24,5 ng/ml. To znaczy że moja dawka 0,5 tabletki dziennie jest już nie wystarczająca?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2013, 20:01