Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Ita Autorytet
    Postów: 1052 1122

    Wysłany: 3 października 2013, 09:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i nie wiem co o tym myśleć.

    Endo stwierdził, że bromergonu nie powinno się nigdy przepisywać bo to wszelkie zło i odciął mnie od leku, który nareszcie wyregulował mi cykle...

    Nie zaproponował mi natomiast nic w zamian. Jestem tym lekko przerażona. Stwierdził też, że żadne badania prolaktyny, nawet takie w których PRL jest dwa razy wyższa niż powinna nie przekonają go do zalecenia bromka.


    W kwestii braku ciąży i braku śluzu płodnego zaproponował wizytę w połowie kolejnego cyklu na monitoring cyklu i śluzu.

    atdck6nlmznf5qze.png
  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 3 października 2013, 11:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita wrote:
    No i nie wiem co o tym myśleć.

    Endo stwierdził, że bromergonu nie powinno się nigdy przepisywać bo to wszelkie zło i odciął mnie od leku, który nareszcie wyregulował mi cykle...

    Ja byłam u (kolejnego) ginkologa wczoraj i powiedział mi, że mam bromergon odstawić, bo moja prolaktyna zarówno ta sprzed przyjmowania bromergonu (ok. 50) jak i ta już po obniżeniu (ok.12) jest bardzo dobra. Ja już nie wiem czy wierzyć endokrynologowi, który mówi że mam brać, czy ginekologowi, który mówi, że tylko funduję sobie objawy niepożądane na własne życzenie. Dodam, że ten sam lekarz zignorował kwestię niedomogi lutearnej, twierdząc, że nic takiego jak 'niedomoga lutearna' nie istnieje, co zostało udowodnione naukowo. Moje wyniki badań FSH i LH wskazują jednak, że ten problem mnie dotyczy... Progesteron w II fazie cyklu wynosi ok. 8 i to podobno też jest bardzo dobry wynik według tego lekarza. Inne źródła mówią o tym że to za mało aby utrzymać zapłodnioną komórkę jajową i trzeba wprowadzić suplementację progesteronem w 2 fazie cyklu. Nie wiem już sama komu wierzyć, chyba powinnam polegać na zdrowym rozsądku i autodiagnozie. W następny piątek odwiedzę kolejnego ginekologa.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2013, 12:23

  • Andzia33 Autorytet
    Postów: 2018 4108

    Wysłany: 5 października 2013, 11:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenus juz ci pisałam ,że progesteron musi byc co najmniej 18 ,żeby utrzymac ciążę!

    Lenuś lubi tę wiadomość

    Andzia33
  • malgos741 Autorytet
    Postów: 7451 21129

    Wysłany: 5 października 2013, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dxziewczyny
    Ja też miałam wysoką prolaktynę lekarz przepisał mi norprolak 75 i mam w normie biorę te tabletki od czerwca, teraz kazał mi zmiejszyć dawkę bo w tym cyklu mam stymulację brałam clo na owu bo nie było dastałam zastrzyk w 10dc pregnyl na pęknięcie pęcherzyka i od 15dc mam brać luteinę.
    Lek norprolak 75 jest dobry na zbicie prolaktyny i po nim nie ma skutków ubocznych polecam cen to ok 130zł.

    01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 5 października 2013, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia33 wrote:
    Lenus juz ci pisałam ,że progesteron musi byc co najmniej 18 ,żeby utrzymac ciążę!

    Wiem, wiem, chciałam tylko podkreślić, że co lekarz, to inna diagnoza i wizja leczenia...lub jego braku.

  • muszka27 Ekspertka
    Postów: 233 120

    Wysłany: 12 października 2013, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny :) ja mam nieregularne cykle od zawsze i do tego PCO. Mój wynik prolaktyny to 291 (102-494), ale po obciążeniu wynik to 7265. Dopiero teraz, kiedy trafiłam na chyba dobrego ginekologa, zwrócił uwagę na poziom mojej prolaktyny po obciążeniu. Wyczytałam, że norma prolaktyny po obciążeniu powinna mieścić się do 10 razy więcej od poziomu wyjściowego. U mnie jest to 24 krotny wzrost, co wskazuje na hiperprolaktynemię czynnościową. Dostałam Bromergon 1/2 tabletki przez 2 miesiące i do ponownej kontroli :) Która z Was bierze Bromergon na podwyższoną prolaktynę, ale tylko po obciążeniu? I jakie miałyście wyniki?

    atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • muszka27 Ekspertka
    Postów: 233 120

    Wysłany: 12 października 2013, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyniki prolaktyny po obciążeniu?

    atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • olka30 Autorytet
    Postów: 4693 3527

    Wysłany: 28 października 2013, 07:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś dziewczyna miała takie skutki uboczne po Bromergonie jak okropny ból pleców, spięta mięśnie ramion i karku, dławienie przy połykaniu?? Wczoraj cały dzień spędziłam na SOR, bo myślałam że coś mi się stało z kręgosłupem, oczywiście żaden lekarz nie wpadł na to żeby spytać o leki, za to dawkę promieniowania przyjęłam wystarczającą na 10 lat. Dziś to samo mimo, że brałam mocne środki przeciwbólowe na noc, a rano tylko spojrzałam na szyję i moja tarczyca spuchła po prostu:( Temu nic nie mogę przełykać. Dodam, że od lat leczę niedoczynność, a te objawy utrzymują się od 3 dni, czyli od kiedy zwiększyłam dawkę Bromergonu. Wcześniej też czułam się masakrycznie, ale nie tak! Boję się, że całkiem mi rozwaliło tarczycę:(

    Jk6fp1.pngRjgsp1.png OSm4p1.png
  • muszka27 Ekspertka
    Postów: 233 120

    Wysłany: 28 października 2013, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie mam żadnych skutków ubocznych przyjmowania Bromergonu, zauważywałam bynajmniej na początku leczenia, że byłam spokojniejsza :)

    atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • olka30 Autorytet
    Postów: 4693 3527

    Wysłany: 29 października 2013, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety muszę ostrzec przed Bromergonem wszystkie dziewczyny, które od początku mają skutki uboczne. U mnie się skończyło się na tym, że o mało nie wykorkowałam. Jutro idę na badanie tarczycy i serca, bo nie wiem czy nie uszkodziłam. Świetne lekarstwo:( Przy okazji gin kazał mi odstawić wszystkie leki jakie zażywałam, więc kolejny cykl nie mam szansy na dzidziusia. Żyć się odechciewa. I nie ma nawet jednego tygodnia bez info o kolejnej kuzynce, koleżance, która właśnie zaszła:((.

    Jk6fp1.pngRjgsp1.png OSm4p1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 października 2013, 09:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :) Ja biorę Bromka ale dopochwowo. Omijam dzięki temu wszystkie skutki uboczne. Nie wiem jaki miałam poziom prolaktyny przed zaczęciem go brania bo moja pani gin stwierdzila podwyższoną prolaktyne na podstawie mlekotoku (sama bylam zdziwiona bo nigdy nie zaobserwowalam u siebie mleka w piersiach ;) ) Biore go dopiero pierwszy cykl. Natomiast druga pani gin do ktorej chodze zlecila mi badanie prolaktyny i to po obciazeniu 1 i 2 h bo chce wiedziec jaki mam w ogole poziom no i musi wykluczyc gruczolaka :/ ehhh czekam do @ i lece na badania.

    malgos741 lubi tę wiadomość

  • fabiola Autorytet
    Postów: 535 653

    Wysłany: 30 października 2013, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane, chciałabym Was prosić o poradę. Dzisiaj odebrała wyniki badań, badanie robiłam w 17dc. Prolaktyna 27,47 gdzie norma jest do 23,30. Myślicie że taki wynik może mieć wpływ na zajście w ciąże? Czy powinnam jak najszybciej udać się z tym do lekarza? Pytam bo dopiero co u niego byłam i nie wiem czy powinnam iść jeszcze raz czy odczekać jakiś czas. Błagam poradźcie.

    atdcjw4zbts1ljz3.png

    3i49jw4zl4uo1feg.png[/url]
  • Veri Autorytet
    Postów: 466 440

    Wysłany: 31 października 2013, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabiola, z tego co się orientuję za wysoka prolaktyna może być dużym utrudnieniem. Poza tym z tego co widziałam na Twoim wykresie masz jeszcze za wysokie TSH, a ono też podwyższa prolaktynę. Wiem, bo sama się leczę w tym kierunku. W miarę obniżania TSH spada mi tez prolaktyna - u Ciebie może być podobnie.

    qb3cg7rfwkxw9axa.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 października 2013, 10:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    fabiola wrote:
    Cześć Kochane, chciałabym Was prosić o poradę. Dzisiaj odebrała wyniki badań, badanie robiłam w 17dc. Prolaktyna 27,47 gdzie norma jest do 23,30. Myślicie że taki wynik może mieć wpływ na zajście w ciąże? Czy powinnam jak najszybciej udać się z tym do lekarza? Pytam bo dopiero co u niego byłam i nie wiem czy powinnam iść jeszcze raz czy odczekać jakiś czas. Błagam poradźcie.

    Prolaktyne sie bada w 2-5 dc a najlepiej w 3 dc. Ty robiłaś w 17 dc to wg mnie nieprawidlowo. Czy roblas prolaktyne po obciążeniu 1 i 2 h? To też istotne bo nawet jesli zwykla prolaktyna wyjdzie w normie lub lekko podwyzszona to ta po obciazeniu moze dac wynik czy są gruczolaki przysadki, a z tym o ciąze to już ciezko :/

    malgos741 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 października 2013, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co ja wiem, prolaktyne mozna badac w kazdym dniu, tak tez twierdzi moj lekarz, ja mialam 32 przy normie do 26 w pierwszym badaniu, potem w innym laboratorium ponad 800 przy normie okolo 400 (ale to bylo w innych jednostkach). Ja na twoim miejscu poradzilabym sie lekarza, taki poziom prolaktyny moze stanowic problem, choc nie musi. Warto tez w kolejnym cyklu powtorzyc badania, zeby sprawdzic czy to nie byl jednorazowy "wyskok".

  • fabiola Autorytet
    Postów: 535 653

    Wysłany: 1 listopada 2013, 21:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję Wam dziewczyny za pomoc. Mój ginekolog powiedział że to badanie mogę zrobić w dowolnym dniu cyklu. Robiłam tylko to zwykłe badanie. Chciałam zapytać o jeszcze jedno, czy jest możliwość że prolaktyna jest podwyższona z tego powodu że np zaszłam w ciąże w tym cyklu?

    atdcjw4zbts1ljz3.png

    3i49jw4zl4uo1feg.png[/url]
  • malgos741 Autorytet
    Postów: 7451 21129

    Wysłany: 3 listopada 2013, 10:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prolaktynę badam zawsze w 3dc tak mi lekarz kazał no i biorę norprolac 75.

    01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 listopada 2013, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem, ze kazdy lekarz mowi co innego, ja robie prolaktyne albo na poczatku cyklu albo 7 dpo. ale podobno robi sie obojetnie w jakim dniu.
    co do skutkow ubocznych to ich nie mam mimo tego ze biore cała tabletke...duzo dziewczyn ma skutki uboczne, bo bromergon jest zrobiony ze sporyszu, a to jest trucizna...
    mozna ominac skutki uboczne biorac go dopochwowo, tak samo sie wchłania a nie powoduje niczego nieprzyjemnego...
    przede mna jeszcze 4 miesiace brania leku i kolejne sprawdzenie czy prlolaktyna rosnie...

  • fabiola Autorytet
    Postów: 535 653

    Wysłany: 4 listopada 2013, 12:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny znalazłam gdzieś rozpiske kiedy, jakie badania powinno się robić. Nie wiem tylko czy trzeba się tego trzymać bo np mój ginekolog powiedział że prolaktyne mogę badać w dowolnym momencie.

    folitropina FSH - 3-5dc
    lutropina LH - 3-5dc
    estradiol - 12-14dc
    progesteron (luteina) - 21dc
    prolaktyna - 21 dc

    może się komuś przyda :)

    atdcjw4zbts1ljz3.png

    3i49jw4zl4uo1feg.png[/url]
  • Veri Autorytet
    Postów: 466 440

    Wysłany: 4 listopada 2013, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki fabiola :) Też słyszałam, że prolaktynę można badać w dowolnym dniu cyklu.
    Natomiast utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że mój lekarz coś popieprzył, bo kazał mi zrobić FSH, LH i estradiol między 18-21 dc. Bez sensu... :/

    qb3cg7rfwkxw9axa.png
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego