Forum Starając się z pomocą medyczną Prolaktyna po obciążeniu
Odpowiedz

Prolaktyna po obciążeniu

Oceń ten wątek:
  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 23 października 2015, 11:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam wyniki:

    prl 33,9 ng/ml (4,8-23,3)
    po 1h 218,8 ng/ml
    po 2h 150,4 ng/ml

    nie wiem co to oznacza, zakres dla wszystkich wyników jest taki sam :/ wizytę mam dopiero w następnym tygodniu, wychodzi na to, że castagnus troszeczkę mi pomógł - wcześniej miałam 43. jest to mój drugi miesiąc leczenia.

    Fasola1234 lubi tę wiadomość

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 23 października 2015, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina ty masz akurat po obciazeniu w normie a normalna podniesiona. Pewnie dostaniesz bromka na obnizenie ;)

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 października 2015, 23:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a w jakich dawkach bierzecie bromka?

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 25 października 2015, 02:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak jak widac w opisie polowke na noc

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 29 października 2015, 10:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj byłam u endo, przez 4 dni 1/4 a potem po 1/2 na noc

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • Madziuuuula Autorytet
    Postów: 1199 675

    Wysłany: 29 października 2015, 10:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę pól tabletki na noc. Brałam do ustnie, ale mialam bóle głowy i lekarz zalecił mi wkładac sobie do pochwy na noc i od razu lepiej się czuję.

    201609111661.png
    Filipek, 62 cm i 3660 g radości:)
  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 31 października 2015, 22:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny prolaktyna po obciazeniu ma byc badana i leczona. Jestem zywym przykladem. Mialam niesamowite szczescie trafic na doktora ktory mi zlecil to badanie. Prolaktyna normalna 16 przy normach do 30. Cykle do 50 dni od zawsze, dr stwierdzil brak owulki. Pierwszy cykl z bromkiem (bralam od 3dc) owulka na wykresie 13 dc super regularnie. 2 cykl owulka 14, 15 dc i wlasnie test clearblue potwierdzil mi 2 kreseczki ! Balam sie ze bede miala powazne problemy z zajsciem a tu wystarczylo pol bromka :)

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Felicidad Koleżanka
    Postów: 53 27

    Wysłany: 31 października 2015, 22:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Moja prolaktyny na czczo wynosi 650 a norma do 500 a po obciążeniu 9 x większa. Mój lekarz przepisał mi dostinex 1/2 tab. Na tydzien. Za dwa mięs. Powtórzyć badania. U mnie podwyższona mogła być przez stres w pracy ale nie mam 100% pewności a nie mam możliwości iść teraz powtórzyć badania. Dzisiaj kolezanka dowiedziała się że jest w ciąży po dwóch miesiacach brania Dostinexu tak więc mam nadzieję ze i mnie to pomoże :)

    xnw4krnttz5ceq7m.png
  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 31 października 2015, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicidad jezeli nie ma innych problemow tylko prolaktyna to szybciutko zafasolkujesz :)

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Felicidad Koleżanka
    Postów: 53 27

    Wysłany: 1 listopada 2015, 15:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka mam taka nadzieje . Narazie nic więcej nie stwierdzono. Tarczyca 1,6 więc chyba ok. Cykle regularne. Dla swojego zdrowia zminimalizowalam stres- zmieniłam otoczenie w pracy. Długo pracowalam na nocna zmianę więc to też mogło spowodować problemy z prolaktyna, teraz pracuje na popołudnia i po 2 tyg. Czuje że mój organizm inaczej funkcjonuje. Trzymam mocno kciuki za siebie i za inne staraczki :)

    xnw4krnttz5ceq7m.png
  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 1 listopada 2015, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicidad ja tsh mam 2. Kaz swojemu wpieprzac wit c codziennie. Pomaga. Moj zjadal w tym miesiacu :)

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • alciak Autorytet
    Postów: 1073 439

    Wysłany: 17 listopada 2015, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro wizyta u lekarza podsumowująca moje badania m.in. prolaktyny, a mój pierwszy cykl z castagnusem ciągnie się chyba w nieskończoność... owulacja 23 dc, a dziś 32 dc, nawet nie czuję, żeby coś się miało zbliżać, ani miesiączka, ani ciąża... dziwne... ktoś ma podobne doświadczenia?

    JULIA - godz. 7:27; 19.12.2016 r.
    57 cm, 3750 g szczęścia <3
    TYMON - godz. 9:16; 19.02.2020 r.
    57 cm, 3700 g szczęścia <3
  • Madusia Znajoma
    Postów: 24 2

    Wysłany: 17 listopada 2015, 19:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam. Jesli mozecie zerknijcie na ta prolaktyne moja...to sa moje wyniki prolaktyny 55,51 normy 4,79 /23,3
    po obciazeniu 337.2 czy jest zle ???

  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 18 listopada 2015, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alciak wrote:
    Jutro wizyta u lekarza podsumowująca moje badania m.in. prolaktyny, a mój pierwszy cykl z castagnusem ciągnie się chyba w nieskończoność... owulacja 23 dc, a dziś 32 dc, nawet nie czuję, żeby coś się miało zbliżać, ani miesiączka, ani ciąża... dziwne... ktoś ma podobne doświadczenia?

    Tak ja miałam, ale w drugim miesiącu z castagnusem, cykl wydłużył mi się do 36 dni :/ potem znowu wrócił ale 29 trwał, a teraz na bromku znowu mam dłuższy, bo już 32dc i jeszcze nic.

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 listopada 2015, 20:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, staram się o dziecko od ponad roku, dziś zrobiłam badanie na prolaktynę i jestem w szoku. Mam 66,1 to bardzo dużo...Wyczytałam że to właśnie prolaktyna uniemożliwia mi zajście w ciążę... Chciałam się dowiedzieć jak długo i czym byłyście leczone, dziewczyny z wysoką prolaktyną?
    Wyczytałam że to właśnie prolaktyna uniemożliwia mi zajście w ciążę...
    Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 21 listopada 2015, 16:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina prolaktyne sie b szybko zbija lekami :) ja bralam bromergon i zaszlam w 2 miesiacu brania :)

    Sandrina90 lubi tę wiadomość

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Sunflower Przyjaciółka
    Postów: 118 207

    Wysłany: 21 listopada 2015, 19:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj rozpoczęłam kurację Dostinexem w związku z 13 krotnie podwyższoną prolaktyną, co ujawniło się podczas badania krwi z metoklopramidem. Staramy się od 5 miesięcy o 2 dziecko. Póki co czuję się bardzo senna po tym leku, oby okazał się skuteczny.


    (25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
    29.06.12 mój 1 cud <3
    16.09.2016 mój 2 cud <3
  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 21 listopada 2015, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflower organizm sie przyzwyczai do leku. Dostinex i tak podobno nie ma skutkow ubocznych jak np bromek ;) . zycze szybkiej fasolki

    Sunflower lubi tę wiadomość

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • alciak Autorytet
    Postów: 1073 439

    Wysłany: 22 listopada 2015, 21:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak już wcześniej pisałam po 1h po metoklopramidzie mam prolaktynę blisko 6000! Po wizycie u lekarza dostałam Parlodel, stopniowo wprowadzanie kolejnych dawek, a po 21 dniach 2 x dziennie 1 tabletka. I z jednej strony słyszę od Was, że to skuteczne, z drugiej słyszałam opinię od innego lekarza, że w jednym ze znanych szpitali w Warszawie odstąpiono od takich badań - na prolaktynę, ponieważ prawie zawsze kobiety mają wahania dla tego hormonu, czyli badanie nie było miarodajne. W związku z dwoma sprzecznymi opiniami lekarza z dwóch różnych szpitali w Warszawie umówiłam się na trzecią konsultację, mam nadzieję rozstrzygającą, do trzeciej Pani doktor z jeszcze innego szpitala ;)

    Mam pytanie macie pomysł dlaczego dostałam Parlodel a nie bromergon? Jest duża różnica w cenie w tych tabletkach. Trochę przeraża mnie teź dawka, najczęściej czytam o połowie tabletki na noc, a nie 2 dziennie, stąd pomysł na konsultacje z innym lekarzem. Dodam tylko, że podstawową prolaktynę mam w normie. A na moje pytanie czy przy Parlodelu odstawić castagnus usłyszałam, że nie, że będzie pomagać jeszcze bardziej. Czytając jednak o obserwowanych efektach ubocznych przy połowie tabletki na noc np. Bromka, zaczynam się bać czy ja przy takiej końskiej dawce będę w ogóle funkcjonować?! :)

    JULIA - godz. 7:27; 19.12.2016 r.
    57 cm, 3750 g szczęścia <3
    TYMON - godz. 9:16; 19.02.2020 r.
    57 cm, 3700 g szczęścia <3
  • Sunflower Przyjaciółka
    Postów: 118 207

    Wysłany: 23 listopada 2015, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alciak i Nowatorka- trochę mnie zmartwiły te wątpliwości na temat wpływu obniżenia PRL przez leki na płodność. Jutro idę na wizytę do lekarza, który zapisał mi Diostinex- według ulotki efekty uboczne - są "grube" np. skłonność do niepohamowanych zachowań seksualnych, hazard, obżarstwo, senność , bóle głowy lol. Póki co mi dolega jedynie senność i ból głowy- biorę 1/4 tabletki dziennie od piątku.
    W czwartek idę do innego lekarza ginekologa endokrynologa, który jest świetny, ale co z tego jak wiecznie "niedostepny"- ciekawe co powie na temat metod doktorka od Diostinexu.
    Też mnie zastanawia dlaczego jedni lekarze zapisują Bromka, inni Parodel Diostinex? A niektórzy w ogóle nie badają pod kątem prolaktyny z obciążeniem. Hmmm


    (25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
    29.06.12 mój 1 cud <3
    16.09.2016 mój 2 cud <3
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego