Reprofit Ostrava
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamy wyniki.
Niestety, moja panika była uzasadniona: uzyskaliśmy tylko 2 zarodki z 5 i 6 doby. Reszta padła.
Jestem załamana. Liczyłam, że będziemy mieli więcej szans i że jednak z KD będzie znacznie lepiej. A tu okazuje się, że jest średnio, nawet bardzo.
Co mogło pójść nie tak?36 lat
Endometrioza IV st. (3 laparoskopie)
AMH: <0,20
FSH: 19
wodniaki jajowodów (laparotomia wrzesień 2022)
pierwsza procedura 11.2021 - 1 zarodek
11 dpt - beta 2,30 💔
druga procedura 05.2022 - degeneracja komórki po zapłodnieniu 💔
trzecia procedura 07.2022 - brak dobrych komórek do zapłodnienia 💔 💔 💔
11.2022 - Reprofit, KD, 2 zarodki, dobre wyniki pgt
transfer - 19 grudnia 2022 (estrofem 3x1, utrogestan 3x400, duphaston 3x1, agolutin 1x1, atosiban, neoparin, acard)
8 dpt - betaHCG 46,60; progesteron 31,48
10dpt - betaHCG 31,50; progesteron 30,98 💔
11dpt - betaHCG 16, ciąża biochemiczna
maj 2023 - transfer zarodka z KD (cykl sztuczny)
6dpt - betaHCG 13,9
8dpt - betaHCG 77,40
11dpt - betaHCG 149,50
13dpt - betaHCG 84 💔
grudzień 2023 - transfer zarodka z KD (cykl sztuczny)
❣️ jest dziewczynka
termin porodu: 07.09.2024 -
katszo wrote:Mamy wyniki.
Niestety, moja panika była uzasadniona: uzyskaliśmy tylko 2 zarodki z 5 i 6 doby. Reszta padła.
Jestem załamana. Liczyłam, że będziemy mieli więcej szans i że jednak z KD będzie znacznie lepiej. A tu okazuje się, że jest średnio, nawet bardzo.
Co mogło pójść nie tak?
Katszo, trzymam kciuki żeby te 2 zarodki przerodziły się w Wasze upragnione szczecie. W końcu ważna jest jakość a nie ilość. Domyślam się, że liczyłaś na więcej ale mam nadzieję, że to wystarczy żebyś została mamą, czego życzę Ci z całego serca. Postaraj się myśleć pozytywnie, jesteśmy z Tobą 💪katszo, Monika29, mała, AGAaa lubią tę wiadomość
Invicta
2 x IUI 👎
Gameta
3 x IVF ➡️ 5 transferów (4 x blastka 4.1.1 + 1 x blastka 4.2.2) ➡️1 cb, 1 poronienie w 9tc 💔
3 x AZ w Pl - nieudane 😔
01.03.2023 - Transfer AZ - 4.1.1 Pl
8 dpt - beta 99,33 mlU/ml, prog 27,60 ng/ml
10 dpt - beta 162,60 mlU/ml, prog 25,21 ng/ml
14 dpt - beta: 842 mlU/ml, prog 21,10 ng/ml,TSH 2,12, FT3 3,09, FT4 1,39
14 dpt - jest pęcherzyk 👍
26 dpt - beta 16050 mlU/ml, prog 24,28 ng/ml
6t4d (30 dpt) - jest 💓 CRL 0,59 cm
10t3d - CRL 3,41 cm
12t3d - CRL 6,63 cm, prenatalne ok
14t5d - 100g maluszka
19t3d - 220g, dziewczynka 👧
21t5d - 419g, połówkowe ok
23t5d - 560g dziewczynki
28t4d - 1260g dziewczynki
30t3d - 1423g, prenatalne ok
41+0 - 3460 g, 58 cm szczęścia 👧 💗
-
Hejka dziewczyny jestem po stymulacji w Reproficie, 4 komórki a finalnie została 1 blastka 1xB która zamrożono. Macie jakieś doświadczenia z wczesna blastka? Będzie dobrze? Pozdrawiam i życzę Wam wszystkim wszystkiego dobrego 😘
Monika29, mała lubią tę wiadomość
-
Co mogło pójść nie tak?
O kurczę, strasznie mi przykro Naprawdę miałam nadzieję, że efekt będzie podobny do tego, co jest u Myszy. Rozumiem, że liczyliście na więcej zarodków i pewnie czułabym podobne rozczarowanie Ale pamiętaj, że te dwa zarodki mogą dać dwa zdrowe bobaski! I tego się trzymajmy!
A co poszło nie tak... Nie wiem, czy ktokolwiek będzie w stanie Ci odpowiedzieć. Wielu rzeczy niestety nie można zbadać, ocenić w laboratorium. Często nawet embriolodzy nie potrafią powiedzieć, co zawiniło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 18:38
2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
nick nieaktualnykatszo wrote:Mamy wyniki.
Co mogło pójść nie tak?
Kurcze przeraziłam się tym co się stało u Ciebie... 8 grudnia mamy punkcje dawczyni, również mamy bardzo dobre nasienie i fragmentację, problem jest u mnie. Nie wyobrażam sobie mieć tylko dwóch zarodków..
Poproś o kontakt z embriologiem, zapytaj co poszło nie tak. Strasznie dużo odpadło jak na zdrową dawczynie i dobre nasienie . W Reprofit jest gwarancja 2 blastek - ale nie pamiętam czy obie mają być z 5 doby ? Tutaj chyba Arzu miała podobnie, że zarodki były nieprawidłowe po badaniu i klinika zaproponowała rekompensatę. Ile lat miała dawczyni ? -
Co mogło pójść nie tak?
2 zarodki to 2 szanse na ciaze, pamietaj. Wiem ze boli, ze czlowiek liczy na wiecej bo dla mnie KD to tez juz ostatnia deska ratunku. Jak widac nie zawsze jest tak ogromna szansa jak myslimy. Wszedzie gdzie pytalam, czytalam, zawsze mi mowili ze po 3/4 dobie jezeli zarodki padaja to wina ze strony meskiej- no tak najczesciej. Komorka jezeli jest zla to albo sie nie zaplodni albo padnie duzo szybciej. Tu zarodki walczyly do konca wiec problem pojawil sie pozniej.
Braliscie jakies dodatki do hodowli ? Jak wyniki Twojego meza ?
U mojego meza morfologia byla 0%. W reprofit wyszla ledwo co 1%. Dr powiedzial ze trzeba wziac picsi a my jeszcze dolozylismy macs. Wynik znasz. Ale czy sa to poprawne zarodki, ktore dadza ciaze i zdrowe dziecko ? tego nikt nie wie.
-
Mieliśmy metodę MACS.36 lat
11 dpt - beta 2,30 💔
transfer - 19 grudnia 2022 (estrofem 3x1, utrogestan 3x400, duphaston 3x1, agolutin 1x1, atosiban, neoparin, acard)
6dpt - betaHCG 13,9
8dpt - betaHCG 77,40
11dpt - betaHCG 149,50
13dpt - betaHCG 84 💔
❣️ jest dziewczynka
Co mogło pójść nie tak?
może czynnik męski, wiele zaburzeń w rozwoju zarodka powstaje de novo po połączeniu gamet, w znacznej ilości przypadków obie strony w równym stopniu mogą odpowiadać, że zarodki padły... nie da się tego zweryfikować... jeśli mogę pocieszyć Cie swoim nieszczęściem to powiem że u mnie było podobnie, 2 z 9 zarodków poszły do badań pgt, okazały się chore, 1 zarodka nie dało się zbadać, ale nie jest super klasy wiec też raczej jest chory... reszta padła równo po 4 dobie... no ale pgt było na moje życzenie, zaproponowano mi bezpłatnie 2 niebadane zarodki z AZ albo 1 badany. Rekompensata nie obejmuje kolejnej darmowej stymulacji dawczyni bo miałam 3 zarodki. Jeśli byś została kompletnie z niczym w KD to pewnie zwróciliby część kosztów, bo dawczyni to 1500 euro.
In vitro nieważne czy na naszych gametach, czy adoptowanych nie daje żadnej gwarancji.Salome lubi tę wiadomość
-
Katszo niezmiernie mi przykro.. przytulam.26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt mamy ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm Maleństwa ❤
➡️21+0 tc 03.03.23 USG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️26+4 tc 11.04.23 957g.➡️30+4 tc 1432 g.
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g.
➡️34+4 tc 2411 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
-
arzu wrote:może czynnik męski, wiele zaburzeń w rozwoju zarodka powstaje de novo po połączeniu gamet, w znacznej ilości przypadków obie strony w równym stopniu mogą odpowiadać, że zarodki padły... nie da się tego zweryfikować... jeśli mogę pocieszyć Cie swoim nieszczęściem to powiem że u mnie było podobnie, 2 z 9 zarodków poszły do badań pgt, okazały się chore, 1 zarodka nie dało się zbadać, ale nie jest super klasy wiec też raczej jest chory... reszta padła równo po 4 dobie... no ale pgt było na moje życzenie, zaproponowano mi bezpłatnie 2 niebadane zarodki z AZ albo 1 badany. Rekompensata nie obejmuje kolejnej darmowej stymulacji dawczyni bo miałam 3 zarodki. Jeśli byś została kompletnie z niczym w KD to pewnie zwróciliby część kosztów, bo dawczyni to 1500 euro.
In vitro nieważne czy na naszych gametach, czy adoptowanych nie daje żadnej gwarancji.
arzu, nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałam: w ramach rekompensaty zaproponowali Ci 2 niezbadane zarodki AZ lub jeden zbadany, tak? nowej stymulacji z nasieniem partnera nie ma i trzeba zapłacić od nowa wszystko?36 lat
11 dpt - beta 2,30 💔
6dpt - betaHCG 13,9
8dpt - betaHCG 77,40
11dpt - betaHCG 149,50
13dpt - betaHCG 84 💔
❣️ jest dziewczynka
katszo wrote:arzu, nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałam: w ramach rekompensaty zaproponowali Ci 2 niezbadane zarodki AZ lub jeden zbadany, tak? nowej stymulacji z nasieniem partnera nie ma i trzeba zapłacić od nowa wszystko?
nie wiem czy to można nazwać rekompensatą, nie wiem czy to jest w umowie, trzeba by doczytać... ja to jakby odebrałam jako wyjście na przeciw trudnej sytuacji... zwłaszcza że koszt tego to nie bułka z masłem... nawet jakbyś całkiem z niczym została to rekompensaty nie stanowi ponowna procedura z KD i stymulowanie innej dawczyni, przynajmniej tak zrozumiałam... żałowaliśmy potem że nie zrobiliśmy procedury z nasieniem pół na pół z dawcą i męża, bo byśmy mieli klarowny obraz sytuacji... ale z drugiej wówczas nie miałam przekonania czy są podstawy ku temu... ale ponowna procedura KD uważam w naszym przypadku nie ma sensu... była tu wcześniej Goldi na forum, której wpisy skłoniły mnie do takiej refleksji...
dajecie do pgt te 2 zarodki? -
arzu wrote:nie wiem czy to można nazwać rekompensatą, nie wiem czy to jest w umowie, trzeba by doczytać... ja to jakby odebrałam jako wyjście na przeciw trudnej sytuacji... zwłaszcza że koszt tego to nie bułka z masłem... nawet jakbyś całkiem z niczym została to rekompensaty nie stanowi ponowna procedura z KD i stymulowanie innej dawczyni, przynajmniej tak zrozumiałam... żałowaliśmy potem że nie zrobiliśmy procedury z nasieniem pół na pół z dawcą i męża, bo byśmy mieli klarowny obraz sytuacji... ale z drugiej wówczas nie miałam przekonania czy są podstawy ku temu... ale ponowna procedura KD uważam w naszym przypadku nie ma sensu... była tu wcześniej Goldi na forum, której wpisy skłoniły mnie do takiej refleksji...
dajecie do pgt te 2 zarodki?
Czyli zdecydowaliście się na AZ?
Tak, dajemy oba do pgt. W tej sytuacji uważam, że to była dobra decyzja. Nie chciałabym obudzić się później z ręką w nocniku. Zobaczymy, co odpisze Rakosova. Pewnie będą mnie zapewniać, że 2 zarodki to dużo i mam się nie zamartwiać. Ale ech... Decyzja o KD była jedną z najpoważniejszych w moim życiu, byłam przekonana, że teraz już z górki. A tu okazuje się, że za każdą ścianą nowa ściana. Emocjonalnie jestem wypluta.
36 lat
11 dpt - beta 2,30 💔
6dpt - betaHCG 13,9
8dpt - betaHCG 77,40
11dpt - betaHCG 149,50
13dpt - betaHCG 84 💔
❣️ jest dziewczynka
Anna1990 wrote:Kurcze przeraziłam się tym co się stało u Ciebie... 8 grudnia mamy punkcje dawczyni, również mamy bardzo dobre nasienie i fragmentację, problem jest u mnie. Nie wyobrażam sobie mieć tylko dwóch zarodków..
Poproś o kontakt z embriologiem, zapytaj co poszło nie tak. Strasznie dużo odpadło jak na zdrową dawczynie i dobre nasienie . W Reprofit jest gwarancja 2 blastek - ale nie pamiętam czy obie mają być z 5 doby ? Tutaj chyba Arzu miała podobnie, że zarodki były nieprawidłowe po badaniu i klinika zaproponowała rekompensatę. Ile lat miała dawczyni ?
Piszesz: "Nie wyobrażam sobie mieć tylko dwóch zarodków.." - rozumiem, że masz dobre intencje, ale takie teksty naprawdę nie pomagają, tylko jeszcze ciągną w dół. Język ma znaczenie - bądźmy jednak bardziej otwarte na innych.Emily0723, AGAaa, The_sleeping_beauty lubią tę wiadomość
36 lat
11 dpt - beta 2,30 💔
6dpt - betaHCG 13,9
8dpt - betaHCG 77,40
11dpt - betaHCG 149,50
13dpt - betaHCG 84 💔
❣️ jest dziewczynka
katszo wrote:Czyli zdecydowaliście się na AZ?
Tak, dajemy oba do pgt. W tej sytuacji uważam, że to była dobra decyzja. Nie chciałabym obudzić się później z ręką w nocniku. Zobaczymy, co odpisze Rakosova. Pewnie będą mnie zapewniać, że 2 zarodki to dużo i mam się nie zamartwiać. Ale ech... Decyzja o KD była jedną z najpoważniejszych w moim życiu, byłam przekonana, że teraz już z górki. A tu okazuje się, że za każdą ścianą nowa ściana. Emocjonalnie jestem wypluta.
To dobrze, że badacie, to bardzo dobrze. Oni nie powiedzą ani za dużo ani za mało, takie tam że trzeba być dobrej myśli bla bla bla... ale ja po swoich wynikach hodowli racjonalnie patrząc to przeczuwałam, że pgt może nie wyjść dobrze, i słusznie że się nie nakręcałam na bobaski, ostatnie szanse i cud boży, bo się oswoiłam z tym uprzednio to nie było dramatu i histerii czy publicznych szlochów z lamentami, i w sumie jakoś to znoszę bez łez, tylko czuję potworne zmęczenie, brak sił, nie wiem czy to depresja czy żałoba po KD, bo miewałam takie już po poprzednich procedurach nastroje... jak pgt źle wyszło to oni na moją wizytę przygotowującą do transferu tego niebadanego zarodka przyszli w szerszym gremium, z psychologiem, pielęgniarką, chyba tak w razie W, 4 osoby były... bardzo mi się to ich podejście podoba, bardzo to profesjonalne, ale nie zdecydowaliśmy się na AZ, mówię pass.. no nie mam serca już do tych procedur i latania po lekarzach... na decyzje nie ma jakiegoś ograniczenia czasowego, jeśli byśmy się zdecydowali to znajdą dawcą raz dwa, ewentualnie jakby nie było gotowych zarodków to spreparują pod cechy fenotypowe biorców, i wtedy się czeka miesiąc albo dwa...rezerwacja zarodków z dawstwa jest bezpłatna przez pół roku a potem 120 euro /rok rezerwacja... jeśli byś chciała rodzeństwo to też nie ma problemu i wtedy dopłacasz za trzeci niebadany zarodek 1350 euro, albo za drugi badany 2300 euro, płatność przy transferze... wywiedziałam się ale decyzji nie podjęliśmy... na tym wątku była dziewczyna niedawno, której nicku aktualnie nie pamiętam, i ona miała podobną sytuację do mnie i ona z mężem zdecydowali się na AZ.
Bardzo Ci życzę z całego serca żebyś pozytywnie się zaskoczyła wynikiem pgt, bardzo!!! żeby przy zarodkach świeciło się na zielono, i żeby szybko opublikowali wyniki, bo 2 zarodków one powinny być po ok. 10-14 dniach w systemie, ale mnie ich nie dali czekali do spotkania...Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 20:11
katszo lubi tę wiadomość
-
arzu wrote:To dobrze, że badacie, to bardzo dobrze. Oni nie powiedzą ani za dużo ani za mało, takie tam że trzeba być dobrej myśli bla bla bla... ale ja po swoich wynikach hodowli racjonalnie patrząc to przeczuwałam, że pgt może nie wyjść dobrze, i słusznie że się nie nakręcałam na bobaski, ostatnie szanse i cud boży, bo się oswoiłam z tym uprzednio to nie było dramatu i histerii czy publicznych szlochów z lamentami, i w sumie jakoś to znoszę bez łez, tylko czuję potworne zmęczenie, brak sił, nie wiem czy to depresja czy żałoba po KD, bo miewałam takie już po poprzednich procedurach nastroje... jak pgt źle wyszło to oni na moją wizytę przygotowującą do transferu tego niebadanego zarodka przyszli w szerszym gremium, z psychologiem, pielęgniarką, chyba tak w razie W, 4 osoby były... bardzo mi się to ich podejście podoba, bardzo to profesjonalne, ale nie zdecydowaliśmy się na AZ, mówię pass.. no nie mam serca już do tych procedur i latania po lekarzach... na decyzje nie ma jakiegoś ograniczenia czasowego, jeśli byśmy się zdecydowali to znajdą dawcą raz dwa, ewentualnie jakby nie było gotowych zarodków to spreparują pod cechy fenotypowe biorców, i wtedy się czeka miesiąc albo dwa...rezerwacja zarodków z dawstwa jest bezpłatna przez pół roku a potem 120 euro /rok rezerwacja... jeśli byś chciała rodzeństwo to też nie ma problemu i wtedy dopłacasz za trzeci niebadany zarodek 1350 euro, albo za drugi badany 2300 euro, płatność przy transferze... wywiedziałam się ale decyzji nie podjęliśmy... na tym wątku była dziewczyna niedawno, której nicku aktualnie nie pamiętam, i ona miała podobną sytuację do mnie i ona z mężem zdecydowali się na AZ.
Bardzo Ci życzę z całego serca żebyś pozytywnie się zaskoczyła wynikiem pgt, bardzo!!! żeby przy zarodkach świeciło się na zielono, i żeby szybko opublikowali wyniki, bo 2 zarodków one powinny być po ok. 10-14 dniach w systemie, ale mnie ich nie dali czekali do spotkania...
Bardzo Ci dziękuję. Przeszłaś piekło, ale z tego co piszesz to przynajmniej mają jakieś humanitarne podejście do człowieka w tej klinice. I rozumiem całkowicie Twój stan - ja też znoszę już to wszystko bez łez i przypuszczam, że jednak są to mocne epizody depresyjne, więc powinnyśmy uważać. Ja do tego wszystkiego jeszcze liżę rany po 30 szwach na brzuchu, które dopiero zaczęły się goić. Wyglądam okropnie, czuję się w środku pusta. Ta pustka to pewnie oznaka żałoby po wszystkim, co straciłyśmy lub czego nie będziemy mieć - wielki temat do przepracowania. Nie wiem, czy do udźwignięcia.
Czyli lepiej nie nastawiać się na wyniki pgt - w tej sytuacji chyba nie mam co liczyć na szczęście. A czy nie proponowali Wam jeszcze jednej procedury z KD? Czy po prostu Wy już odpuściliście na dobre?
36 lat
11 dpt - beta 2,30 💔
6dpt - betaHCG 13,9
8dpt - betaHCG 77,40
11dpt - betaHCG 149,50
13dpt - betaHCG 84 💔
❣️ jest dziewczynka
katszo wrote:Bardzo Ci dziękuję. Przeszłaś piekło, ale z tego co piszesz to przynajmniej mają jakieś humanitarne podejście do człowieka w tej klinice. I rozumiem całkowicie Twój stan - ja też znoszę już to wszystko bez łez i przypuszczam, że jednak są to mocne epizody depresyjne, więc powinnyśmy uważać. Ja do tego wszystkiego jeszcze liżę rany po 30 szwach na brzuchu, które dopiero zaczęły się goić. Wyglądam okropnie, czuję się w środku pusta. Ta pustka to pewnie oznaka żałoby po wszystkim, co straciłyśmy lub czego nie będziemy mieć - wielki temat do przepracowania. Nie wiem, czy do udźwignięcia.
Czyli lepiej nie nastawiać się na wyniki pgt - w tej sytuacji chyba nie mam co liczyć na szczęście. A czy nie proponowali Wam jeszcze jednej procedury z KD? Czy po prostu Wy już odpuściliście na dobre?
przeglądałam wyniki badań pgt, które dziewczyny podawały na różnych forach, no i miałam jakiś osąd swojej sytuacji... więc Ja przyjęłam dla siebie taką strategię, żeby się nie nastawiać, wiadomo że to i tak człowiek ma nadzieję, ale żeby być jakkolwiek gotowym na zły scenariusz jeśli się wydarzy, żeby potem sobie z tym poradzić, i że lepiej mile się zaskoczyć.. bo tu nie chodzi tylko o pieniądze, które są ogromne przy szalejącym kursie waluty, ale i o decyzje o adopcji komórek, mnie ta decyzja zajęła ponad pół roku, a przed nią po bezpośrednio n-tej nieudanej procedurze też jak teraz byłam zrezygnowana, że nie, że pass, koniec i do widzenia... może wrócę do tematu.... nie wiem, jedyne co wiem że teraz nie dam rady psychicznie tego ogarnąć, tego wszystkiego już jest po prostu dla mnie za dużo... ja generalnie jestem otwarta na każdą adopcję i społeczną a tym bardziej prenatalną... ale to jednak co innego być otwartym, a co innego jak się stoi przed taką decyzją, twarzą w twarz... człowiek podejmuje takie niestrudzone wysiłki, a tu jak pisałaś ściana za ścianą, ja się czuję przymuszana tymi ścianami do decyzji, nie podoba mi się taka presja, miałam i mam też różne rozkminki filozoficzne w zakresie adopcji prenatalnej... no muszę złapać równowagę bo mimo że się nastawiałam na złe pgt to i tak chyba nie da się na to przygotować w 100%...
nie proponowali nam drugiej procedury KD tylko już AZ, oczywiście jak chcemy to nie ma problemu... przez chwilę rozważaliśmy taką opcję, ale stwierdziliśmy że już lepiej zainwestować pieniądze w kolejny przebadany zarodek AZ, spróbować dwa razy i jak się nie uda to finito i koniec pieśni, bo serio wyląduję w psychiatryku, trzeba żyć, nie mogę tak w nieskończoność... ale póki co nie dam rady i tego AZ...
Najgorszy jest dzień w którym dostaje się trudną wiadomość, bo emocje sięgają zenitu, panikuje się, ale po kilku dniach klaruje się decyzja... wydaje mi się że przede wszystkim trzeba działać w zgodzie ze sobą...katszo lubi tę wiadomość
-
Katszo przykro mi 😘 trzymam kciuki żeby pgt wyszło dobre i żeby były ciążę, bo jeśli są zdrowe to są 2 szanse ❤ ✊✊✊✊
Jeżóweczka lubi tę wiadomość
Córka z zespołem wad genetycznych
Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
-
To wszystko jest bardzo trudne. Okropnie ciezka droga. Ja nie mialam watpliwosci czy chce kd, czy moze nawet zarodek. Dla mnie opcja byla prosta- chce dziecko. Poszlismy w strone dawczyni ze wzgledu na decyzje meza. Postawilismy wszystko na jedna karte.
Teraz kiedy jestem po transferze nie mam watpliwosci, codziennie lapie sie na tym ze marze o tym by ten kropek z nami zostal 🙌❤️ Modle sie o to. Nawet przez mysl mi nie przechodzi ze to czesc "obca" a porownanie mam bo mam tez dziecko z naturalnej ciazy. Wiem ze by bylo tak samo i z zarodkiem ale oczywiscie rozumiem jezeli dla kogos caly ten proces adopcji czy pol adopcji (kd) jak to ja mowie, prenatalnej jest owiany jakimis niepewnosciami.
Mam nadzieje ze kazdej z nas sie tu uda, pomimo ze lapia mnie dreczace i dolujace mysli.Salome, Monik4991, Monika29 lubią tę wiadomość