Reprofit - po drugiej stronie brzuszka
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, ostatnio ciężko mi Was nadrobić, a co dopiero coś napisać!
Aniu, mam nadzieję, że Tobiaszek dziś pięknie będzie spał w nocy bez bólu brzucha i częstych pobudek. A co na wizycie u osteopaty ćwiczycie? Może już pisałaś, ale nie pamiętam 🙈
Mała, fajnie, że się odezwałaś! Ach, czuć z Twoich postów ogroooomną miłość do Twojego szczęścia.☺️ Ania dobrze pisze, że dzieci od 3msc mają mniejszy przyrost - norma to 17-18g, więc u Was jest bardzo dobrze!
Monika, wszystkiego najlepszego dla Aleksa z okazji kolejnej miesięcznicy! Piękny prezent zrobił tym siadem i sobie, i Wam 😃
Mysza, domyślam się, jak wzruszające było to wyjście z gabinetu. Jesteś bardzo dzielną kobietą! 👏
Magra, mam nadzieję, że wszystko dobrze u Was po szczepieniu?
U nas wizyta z CDL poszła bardzo dobrze Okazało się, że mamy problem z hiperwypływem, o czym po trosze wiedziałam, ale sądziłam, że to tylko na początku karmienia. A tu przyczyną krzyku i płaczu było to, że za mocno to mleko leciało, a nie to, że było go za mało. Wystarczyła zmiana pozycji i od razu jest elegancko i spokojnie i już nie mam ochoty (jak na razie!) rzucać kp i przejść na mm Co do przyrostów, to rzeczywiście te 20g to nie za wiele, ale po tym, jak młody będzie zjadać dłużej z jednej piersi, to się dostanie do mleka z 2 fazy i zje więcej tłuszczu. Musimy jeszcze udać się do fizjoterapeuty, bo kochaniutki ma napięcia w obręczy barkowej i do neurologopedy ze względu na napięcia w buźce (ale dostaliśmy już zestaw ćwiczeń). No i ucieszyłam się, bo pytałam o to długie spanie młodego i bałam się, że będę musiała go wybudzać na karmienie, ale na szczęście nie, ufff. A młody śpi już nawet ponad 8h ciągiem 😃 Miałam nawet wcześniej telekonsultację z pediatrką, czy to na pewno bezpieczne, bo wyczytałam na grupie Hafija, że nie wolno pozwalać na tak długie przerwy w karmieniu, ale tam to chyba lubią męczyć matki 🤪
mała, Monika29, aaaania87, mlia, Ewa3bit, The_sleeping_beauty lubią tę wiadomość
2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
Salome wrote:Hej dziewczyny, ostatnio ciężko mi Was nadrobić, a co dopiero coś napisać!
Aniu, mam nadzieję, że Tobiaszek dziś pięknie będzie spał w nocy bez bólu brzucha i częstych pobudek. A co na wizycie u osteopaty ćwiczycie? Może już pisałaś, ale nie pamiętam 🙈
Mała, fajnie, że się odezwałaś! Ach, czuć z Twoich postów ogroooomną miłość do Twojego szczęścia.☺️ Ania dobrze pisze, że dzieci od 3msc mają mniejszy przyrost - norma to 17-18g, więc u Was jest bardzo dobrze!
Monika, wszystkiego najlepszego dla Aleksa z okazji kolejnej miesięcznicy! Piękny prezent zrobił tym siadem i sobie, i Wam 😃
Mysza, domyślam się, jak wzruszające było to wyjście z gabinetu. Jesteś bardzo dzielną kobietą! 👏
Magra, mam nadzieję, że wszystko dobrze u Was po szczepieniu?
U nas wizyta z CDL poszła bardzo dobrze Okazało się, że mamy problem z hiperwypływem, o czym po trosze wiedziałam, ale sądziłam, że to tylko na początku karmienia. A tu przyczyną krzyku i płaczu było to, że za mocno to mleko leciało, a nie to, że było go za mało. Wystarczyła zmiana pozycji i od razu jest elegancko i spokojnie i już nie mam ochoty (jak na razie!) rzucać kp i przejść na mm Co do przyrostów, to rzeczywiście te 20g to nie za wiele, ale po tym, jak młody będzie zjadać dłużej z jednej piersi, to się dostanie do mleka z 2 fazy i zje więcej tłuszczu. Musimy jeszcze udać się do fizjoterapeuty, bo kochaniutki ma napięcia w obręczy barkowej i do neurologopedy ze względu na napięcia w buźce (ale dostaliśmy już zestaw ćwiczeń). No i ucieszyłam się, bo pytałam o to długie spanie młodego i bałam się, że będę musiała go wybudzać na karmienie, ale na szczęście nie, ufff. A młody śpi już nawet ponad 8h ciągiem 😃 Miałam nawet wcześniej telekonsultację z pediatrką, czy to na pewno bezpieczne, bo wyczytałam na grupie Hafija, że nie wolno pozwalać na tak długie przerwy w karmieniu, ale tam to chyba lubią męczyć matki 🤪
Mój poszedł spać na noc o 18 i teraz siedzę jak na szpilkach i czekam czy już robić mleko czy jeszcze chwila i tak się zastanawiam czy jak poszedł tak wcześnie spać to nie wstanie np o 4 i już mnie zmusi do wstania z łóżka 🤔
A po szczepieniu wszystko dobrze😊Ewa3bit, Salome lubią tę wiadomość
-
Salome pięknie przesypia noce twój Królewicz. Trochę zazdraszczam ale może kiedyś i ja doczekam takiej nocy 😉
I tak, kocham nad życie tego małego człowieka, ba nawet moi sąsiedzi go uwielbiają taki jest cudowny 🥰
To prawda z tym dłuższym karmieniem z jednej piersi żeby dziecko dostało więcej tłustego mleka. Moja położna mi tłumaczyła, że jeśli dziecko ssie krócej niż 10 min z jednej piersi to przy kolejnym karmieniu powinnam dostawić ponownie do tej samej, żeby właśnie wypiło też mleko z 2 fazy. Do niedawna to działało, bo malutki pięknie
przybierał ale ostatnio nie ma ochoty na jedzenie, wszystko inne jest ciekawsze.
Mogę zapytać w jakiej pozycji masz karmić żeby nie było hiperwypływu? U mnie to samo, mleko tryska jak z fontanny i muszę ściągać żeby dziecku było lżej, bo jak pije z takich pełnych to po chwili styrany jak koń po westernie 🤣Magra3, I gave up, aaaania87, Salome lubią tę wiadomość
Starania 10 lat
36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️
[/url] -
Aleks całuje wszystkie ciocie i dziękuję 🥰 od wczoraj co chwila siada i siada i jest mega szczęśliwy bo świat z takiej perspektywy jest fajniejszy 🤣
Mała Aleks miał jeden moment że słabiej jadł - zęby. Miał problem żeby ssać , widać było że ma dyskomfort w chwytaniu dziąsłami butli. Wagi nie pamiętam ale był duży 🤣 spoko i na Twojego królewicza przyjdzie czas że będzie spał całe noce 😀
Magra haha to albo uważacie albo może będzie drugie 😉😘 cieszę się że po szczepieniu wszystko dobrze, ucałuj malego w brodę 😘
Aniu czyli wizyta u osteopaty udana ? Może Tobiaszek wchodzi już w ten okres że bóle brzucha odejdą w zapomnienie? 🙂
Salome super że trafiłaś na super cdl i że mały teraz pięknie je ! ♥️ Co do obręczy barkowej to ćwiczenia są proste i powinno pójść raz dwa 🙂 z tym karmieniem to prawda, mi też pediatra i zaprzyjaźniona położna mówiły że jeśli dziecko dobrze przybiera na masie to niech śpi całą noc jak ma ochotę 😀
Kid_aa dzięki 😘 ja póki co daje 2x mam, owocki, obiadek i kaszkę. Moja gin jak wyciagnela małego to mówi do mnie że może jeszcze jedno ? Bo on jest taki słodki a że już wiemy jak to zrobić to .....🤣🙈aaaania87, mała, Magra3, Salome, The_sleeping_beauty lubią tę wiadomość
Córka z zespołem wad genetycznych
Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
-
mała wrote:No i dzisiaj matka przeżyła szok, dziecko przespało 5 godzin od ostatniego karmienia aż musiałam go wybudzić, bo nie byłam jeszcze na to gotowa psychicznie 🤣
mała, Ewa3bit lubią tę wiadomość
Córka z zespołem wad genetycznych
Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
-
Salome priv
O ja głupia, wyobraźnie sobie ze mój Młody śpi a ja nie bo się stresuje ze nie zjadł o 23 🙈 mój mąż mnie wybudził z głębokiego snu bo nie był w stanie wybudzić synka na jedzenie i teraz sobie leżakuje patrząc w sufit bo nie wiem o co chodzi z tym spaniem 😂mała, Magra3, Salome, Monika29 lubią tę wiadomość
-
Monia, ucałuj Aleksa również ode mnie i oczywiście gratuluję mu kolejnego, pięknego etapu 😁
Mała, rozbroilas mnie z tym "styranym koniem po westernie".
Co do dłuższego karmienia piersią i zjadania przez malucha mleka z 2 fazy piersi, to też się e wypowiem. Była u mnie położna - na pierwszej wizycie patronażowej - i zaleciła właśnie, aby karmić z jednej piersi minimum co 4h. Tzn. karmi się lewą piersią, to prawa odpoczywa min. 4h, a potem zmiana. Mówiła też, żeby przystawiać dziecko na kilka minut do piersi i wtedy zjada ono tę "mleczną wodę", odłożyć dziecko i popracowac laktatorem np. 2 min. i znów przystawić dziecko do tej samej piersi i niech je już tyle, ile potrzebuję, a najlepiej z 15 min ciągiem. Oczywiście to wersja dla początkujących mamusiek, które próbują rozkręcić laktację. To tzw. 2 faza pobudzania laktacji, bo 1 faza to tzw. szpitalna, gdzie przystawia się dziecko na 15 min do obu piersi, podczas jednego karmienia. Według mnie, wspomniana 2 faza, sprawdza się bardzo dobrze, bo sama widzę ich efekty. Co prawda nie mam nawału mleka i nie wiem, czy kiedykolwiek będę miała, bynajmniej jednak Mlody - za dnia - jest wyłącznie na piersi. Nocą zaś karmimy się mm, ale to dla wygody matki i dziecka, bo przesypiamy ciągiem 4h 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2024, 02:40
mała, Ewa3bit, Salome, Monika29 lubią tę wiadomość
-
Monika29 wrote:Nie no padłam , jak mogłaś się nie przygotować do spania 5 h ???🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Mała musisz się oswajać z tym 😹
A na zęby to chyba ma jeszcze trochę czasu. A znając mnie to ja potrzebuję kilku lat żeby być na to gotowa 🤣Ewa3bit, Monika29 lubią tę wiadomość
Starania 10 lat
[/url] -
aaaania87 wrote:Salome priv
O ja głupia, wyobraźnie sobie ze mój Młody śpi a ja nie bo się stresuje ze nie zjadł o 23 🙈 mój mąż mnie wybudził z głębokiego snu bo nie był w stanie wybudzić synka na jedzenie i teraz sobie leżakuje patrząc w sufit bo nie wiem o co chodzi z tym spaniem 😂Ewa3bit, aaaania87, Magra3, Salome lubią tę wiadomość
Starania 10 lat
[/url] -
I gave up wrote:Monia, ucałuj Aleksa również ode mnie i oczywiście gratuluję mu kolejnego, pięknego etapu 😁
Mała, rozbroilas mnie z tym "styranym koniem po westernie".
Co do dłuższego karmienia piersią i zjadania przez malucha mleka z 2 fazy piersi, to też się e wypowiem. Była u mnie położna - na pierwszej wizycie patronażowej - i zaleciła właśnie, aby karmić z jednej piersi minimum co 4h. Tzn. karmi się lewą piersią, to prawa odpoczywa min. 4h, a potem zmiana. Mówiła też, żeby przystawiać dziecko na kilka minut do piersi i wtedy zjada ono tę "mleczną wodę", odłożyć dziecko i popracowac laktatorem np. 2 min. i znów przystawić dziecko do tej samej piersi i niech je już tyle, ile potrzebuję, a najlepiej z 15 min ciągiem. Oczywiście to wersja dla początkujących mamusiek, które próbują rozkręcić laktację. To tzw. 2 faza pobudzania laktacji, bo 1 faza to tzw. szpitalna, gdzie przystawia się dziecko na 15 min do obu piersi, podczas jednego karmienia. Według mnie, wspomniana 2 faza, sprawdza się bardzo dobrze, bo sama widzę ich efekty. Co prawda nie mam nawału mleka i nie wiem, czy kiedykolwiek będę miała, bynajmniej jednak Mlody - za dnia - jest wyłącznie na piersi. Nocą zaś karmimy się mm, ale to dla wygody matki i dziecka, bo przesypiamy ciągiem 4h 😁
Mi na pobudzenie laktacji na początku pomógł chyba najbardziej Femal.tiker i sen. Widziałam zależność w ilości mleka od przespanych godzin.
Wszystkiego dobrego dla Was, nawet nie wiesz jak się cieszę że już tulisz swoje szczęście 🥰I gave up lubi tę wiadomość
Starania 10 lat
[/url] -
Dziewczyny, jak ja Wam zazdroszczę tego mleka...
U mnie totalna posucha - mała nie chce ostatnio piersi bo chyba wkurza się, że jest mało mleczka, a laktatorem wyciagam 20-30 ml 🥺
Myślcie, że da się to jeszcze podkręcić i uratować laktację po takim czasie od porodu (2,5 m-ca)?
Od samego początku było u mnie ciężko i byliśmy głównie na mm, a swoim tylko dokarmiałam z nadzieją, że te proporcje z czasem się odwrócą a tu coraz gorzej.Invicta
2 x IUI 👎
Gameta
3 x IVF ➡️ 5 transferów (4 x blastka 4.1.1 + 1 x blastka 4.2.2) ➡️1 cb, 1 poronienie w 9tc 💔
3 x AZ w Pl - nieudane 😔
01.03.2023 - Transfer AZ - 4.1.1 Pl
8 dpt - beta 99,33 mlU/ml, prog 27,60 ng/ml
10 dpt - beta 162,60 mlU/ml, prog 25,21 ng/ml
14 dpt - beta: 842 mlU/ml, prog 21,10 ng/ml,TSH 2,12, FT3 3,09, FT4 1,39
14 dpt - jest pęcherzyk 👍
26 dpt - beta 16050 mlU/ml, prog 24,28 ng/ml
6t4d (30 dpt) - jest 💓 CRL 0,59 cm
10t3d - CRL 3,41 cm
12t3d - CRL 6,63 cm, prenatalne ok
14t5d - 100g maluszka
19t3d - 220g, dziewczynka 👧
21t5d - 419g, połówkowe ok
23t5d - 560g dziewczynki
28t4d - 1260g dziewczynki
30t3d - 1423g, prenatalne ok
41+0 - 3460 g, 58 cm szczęścia 👧 💗
-
Ewa myśle ze zawsze są szanse, może wizyta u jakiejs dobrej cdl jak Ci bardzo zależy ? Pamiętaj ze nie zawsze laktator i to co masz w piersiach idzie w parze, niektóre dziewczyny nie mogą nic ściągnąć a karmią normalnie.
Dziewczyny w końcu wybudzilam młodego o 2 i zjadł - ale poszedł dalej w kime, dopiero koło 4 akcja z brzuszkiem - także są duże postępy
Never give up - ja nie miałam nawału w ogóle - i karmie - to mleko mi nie pryska - Młody musi je po prostu wyciągnąć - ale daje radę.Ewa3bit, mała, Salome, I gave up, Monika29 lubią tę wiadomość
-
aaaania87 wrote:Salome priv
O ja głupia, wyobraźnie sobie ze mój Młody śpi a ja nie bo się stresuje ze nie zjadł o 23 🙈 mój mąż mnie wybudził z głębokiego snu bo nie był w stanie wybudzić synka na jedzenie i teraz sobie leżakuje patrząc w sufit bo nie wiem o co chodzi z tym spaniem 😂aaaania87 lubi tę wiadomość
-
U nas starsza chora, chyba jej test zrobie ale tak sie boje co wyjdzie ... w klasie maja combo grypy, rsv i covid. Znowu strach o malutka, masakra, juz spanikowana jestem tyle ostatnio slyszalam o ciezkich przypadkach.
-
Mysza123 wrote:U nas starsza chora, chyba jej test zrobie ale tak sie boje co wyjdzie ... w klasie maja combo grypy, rsv i covid. Znowu strach o malutka, masakra, juz spanikowana jestem tyle ostatnio slyszalam o ciezkich przypadkach.
Oby to było zwykle przeziębienie, okropne są te choróbska. Jak to mówią byle do wiosny 😉Invicta
2 x IUI 👎
Gameta
3 x IVF ➡️ 5 transferów (4 x blastka 4.1.1 + 1 x blastka 4.2.2) ➡️1 cb, 1 poronienie w 9tc 💔
3 x AZ w Pl - nieudane 😔
10t3d - CRL 3,41 cm
14t5d - 100g maluszka
23t5d - 560g dziewczynki
-
Ewa3bit wrote:Dziewczyny, jak ja Wam zazdroszczę tego mleka...
U mnie totalna posucha - mała nie chce ostatnio piersi bo chyba wkurza się, że jest mało mleczka, a laktatorem wyciagam 20-30 ml 🥺
Myślcie, że da się to jeszcze podkręcić i uratować laktację po takim czasie od porodu (2,5 m-ca)?
Od samego początku było u mnie ciężko i byliśmy głównie na mm, a swoim tylko dokarmiałam z nadzieją, że te proporcje z czasem się odwrócą a tu coraz gorzej.
Wydaje mi się że czasami można powalczyć jeśli ma się siłę i możliwości. Myślę że dobra cdl mogłaby pomóc.
U mnie kluczowy był kontakt z dzieckiem skóra do skóry, leżałam tak z cyckami na wierzchu, dziecko tylko w pieluszce i tuliliśmy się pod kocykiem i ciumkał kiedy tylko miał ochotę. I nawet kiedy piersi wydawały się puste to on sobie "zamawiał" pokarm męcząc te cycki cały czas.
I jest się wtedy trochę jak jego niewolnica i niestety trzeba odpuścić wiele rzeczy jak gotowanie, sprzątanie. Trudne to ale dopóki laktacja porządnie nie ruszy to trzeba się oddać dziecku. Tylko ja miałam łatwiej bo dziecko było malutkie a twoja to już duża panna i ciężko ją będzie przyspawać do piersi a i pewnie zatyczki do uszu byłyby potrzebne jak się zacznie awanturować 😉
Ewa3bit, Monika29 lubią tę wiadomość
Starania 10 lat
[/url] -
aaaania87 wrote:Ewa myśle ze zawsze są szanse, może wizyta u jakiejs dobrej cdl jak Ci bardzo zależy ? Pamiętaj ze nie zawsze laktator i to co masz w piersiach idzie w parze, niektóre dziewczyny nie mogą nic ściągnąć a karmią normalnie.
Dziewczyny w końcu wybudzilam młodego o 2 i zjadł - ale poszedł dalej w kime, dopiero koło 4 akcja z brzuszkiem - także są duże postępy
Never give up - ja nie miałam nawału w ogóle - i karmie - to mleko mi nie pryska - Młody musi je po prostu wyciągnąć - ale daje radę.
Muszę chyba poszukać jakiejś cdl w okolicy.
Laktatora używałam też wcześniej i mleczka było jednak więcej, chociaż też bez szału 😉
Buziaki dla śpioszka Tobiaszka 😘
U nas są wyzwania związane z zaśnięciem małej ale jak już zaśnie to przesypia ok. 8-9 godzin w nocy. Butlę z mlekiem daję jej na śpiocha mniej więcej co 3 godziny - wiem, że jest głodna bo zaczyna się wtedy kręcić i pcha rączki do buzi. 😉 Czasem przebudzi się na chwilę gdy zmieniam pampersa. Staram się nie dopuścić do większego przebudzenia bo wtedy czeka mnie godzina walki z usypianiem 🙃Invicta
2 x IUI 👎
Gameta
3 x AZ w Pl - nieudane 😔
10t3d - CRL 3,41 cm
14t5d - 100g maluszka
23t5d - 560g dziewczynki
-
Ucałowany
Ewa Ty jesteś z Gdyni ? Tam nie ma siedziby dziewczyn z zaufajpoloznej ? Mogłabyś się z nimi skontaktować.
My zazwyczaj z usypianiem nie mamy problemów ale ostatnio jesteśmy w trakcie skoku - i wieczory to jeden wielki krzyk z szarpaniem piersi - i tak przynajmniej godzina zanim zaśnie. Także bardzo współczuje 😏Ewa3bit lubi tę wiadomość
-
Mysza123 wrote:U nas starsza chora, chyba jej test zrobie ale tak sie boje co wyjdzie ... w klasie maja combo grypy, rsv i covid. Znowu strach o malutka, masakra, juz spanikowana jestem tyle ostatnio slyszalam o ciezkich przypadkach.
Kciuki żeby nie wyszło żadne świństwo, zrobiłabym jednak test.