X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Salve Medica Łódź
Odpowiedz

Salve Medica Łódź

Oceń ten wątek:
  • Justyna_83 Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka-b5 wrote:
    Powiedzcie mi jakie macie TSH przed transferem? I czy duże i jakie znaczenie mają ft3 i ft4?
    Moja dr twierdzi że Tsh powinno być około 1.

Zgadza się bo moja endokrynolog powiedziała że starając się o dziecko powinnam zejść poniżej 1 (moje ostatnie TSH ze stycznia to wynik 0,938 )

• serwetka Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna_83 wrote:
    Zgadza się bo moja endokrynolog powiedziała że starając się o dziecko powinnam zejść poniżej 1 (moje ostatnie TSH ze stycznia to wynik 0,938 )

TSH samo o niczym nie świadczy. Tsh i ft4 zawsze robi się razem :) przynajmniej powinno. U mnie tsh jest ok, a ft4 na przykład za nisko dlatego trzeba zmniejszyć dawkę leku. Ja zaczynałam od euthyrox 50, później 0,5 tabletki 88 wiec 44, ostatnio znów było bardzo nisko i zmiana dawki 0,5 tabletki 75 czyli 37,5. Dwa dni temu robiłam znów badania wiec już po nich widzę, ze dalej za wysoka dawka i trzeba będzie zmniejszyć. Bardzo duże wahania są ostatnio u mnie. Po czasie zauważyłam, ze jak zmniejszamy dawkę leku to lepiej się czuje wiec już się cieszę 😜 zadaje sobie tylko pytanie czy skoro zmniejszamy dawki leku to tarczyca zaczyna „ więcej” sama pracować tzn. „ pobudziła „ się do pracy?

Ja 31 lat, hashimoto , amh 3,19
    M 34 lat słabe nasienie
    Brak dzieci, starania od czerwiec 2016
    Dwie nieudane IUI
    Marzec 2019 pierwsze podejście do in vitro ( 8 komórek, 4 dojrzałe , zapłodniły się 3, przetrwały 2), transfer blastki 3AA, blastka 4AB na zimowisku.
    Kwiecień 2019 podejście do crio transferu blastki 4AB
  • anulka-b5 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serwetka wrote:
    TSH samo o niczym nie świadczy. Tsh i ft4 zawsze robi się razem :) przynajmniej powinno. U mnie tsh jest ok, a ft4 na przykład za nisko dlatego trzeba zmniejszyć dawkę leku. Ja zaczynałam od euthyrox 50, później 0,5 tabletki 88 wiec 44, ostatnio znów było bardzo nisko i zmiana dawki 0,5 tabletki 75 czyli 37,5. Dwa dni temu robiłam znów badania wiec już po nich widzę, ze dalej za wysoka dawka i trzeba będzie zmniejszyć. Bardzo duże wahania są ostatnio u mnie. Po czasie zauważyłam, ze jak zmniejszamy dawkę leku to lepiej się czuje wiec już się cieszę 😜 zadaje sobie tylko pytanie czy skoro zmniejszamy dawki leku to tarczyca zaczyna „ więcej” sama pracować tzn. „ pobudziła „ się do pracy?
    A to można dzielić tabletki euthyrox? Mi lekarka powiedziała, że nie można bo pół tabletki wcale nie oznacza pół dawki leku. Nawet czytałam o tym w necie, że tabletki, które nie mają podziałki nie powinny być dzielone.

anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • Abi2017 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka-b5 wrote:
    A to można dzielić tabletki euthyrox? Mi lekarka powiedziała, że nie można bo pół tabletki wcale nie oznacza pół dawki leku. Nawet czytałam o tym w necie, że tabletki, które nie mają podziałki nie powinny być dzielone.

Anulka na moim leku Euthyrox N25 jest podziałka

Serwetka jak widać moje TSH i FT4 też się wacha. Jak często sprawdzasza?

Laparoskopia usunięcie torbieli 2015
    Starania od 2016
    Ciąża naturalna obumarła 21.06.2017 - Aniołek 10 tc brak akcji serduszka
    Start IVF - Punkcja wrzesień 2018
    Trzy transfery nieudane :(
    Punkcja lipiec 2024 - 1 komórka dojrzała :(
    KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Podwyższone lekko Anty-TPO
  • serwetka Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi2017 wrote:
    Anulka na moim leku Euthyrox N25 jest podziałka

Serwetka jak widać moje TSH i FT4 też się wacha. Jak często sprawdzasza?

Raz na jakiś czas. Ostatnio 6 tygodni temu nawet dwa razy bo dr Kokoszko nie chciała uwierzyć w takie wyniki i robiłam dodatkowo u nich w Salve. Wypisała mi na wszelki wypadek receptę na niższa dawkę. Na drugi dzień do mnie zadzwoniła bo sprawdziła mi wyniki i była zmiana dawki wiec od razu skorzystałam z wcześniej wypisanej recepty. Dopiero po zmianie poczułam się lepiej czego wcześniej nie doświadczyłam. Teraz po 6 tygodniach zrobiłam znów badanie razem z betą przy jednym pobraniu. Jutro mam wizytę i zobaczymy ☺️

Abi2017 lubi tę wiadomość

M 34 lat słabe nasienie
    Dwie nieudane IUI
    Marzec 2019 pierwsze podejście do in vitro ( 8 komórek, 4 dojrzałe , zapłodniły się 3, przetrwały 2), transfer blastki 3AA, blastka 4AB na zimowisku.
  • serwetka Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka-b5 wrote:

Anulka wszystkie, które miałam były dzielone lek euthyrox. Czasem tez bierze się co drugi dzień cała lub kiedyś miałam jednego dnia cała, a kolejnego dnia połówkę. I tak naprzemiennie :)

M 34 lat słabe nasienie
    Dwie nieudane IUI
  • freta Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serwetka przykro mi. Niestety to jest loteria. Nie ma reguły komu się uda. Ale tak jak pisze Abi trzeba wierzyć, że kiedyś nam się wszystkim powiedzie.

Glittergold super wynik :) Rozumiem Cię, że chciałabyś jechać po maluchy jak najszybciej. To najprzyjemniejszy etap :)

Abi dobrze, że już masz jakąś diagnozę. Może właśnie to jest to. Głowa do góry.

Abi2017, serwetka lubią tę wiadomość

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wkleje Wam fragment wpisu Mamyginekolog, o tym co zalecają w Salve, a ja tak uparcie Wam odradzam:
    "Część z Was pewnie zupełnie nie wie o czym mówię (na szczęście!). Zestaw do vaginal douche, czyli po polsku zestaw do irygacji pochwy był przez dekady bardzo popularny w USA.

Tak bardzo, jak specjalna golarka do okolic intymnych.

Na szczęście od połowy lat dziewięćdziesiątych a potem po 2000 roku, lekarze i naukowcy zaczęli alarmować, że:

Płukanie (irygacja) pochwy – zwiększa ryzyko:

Bakteryjnych infekcji pochwy,
    Porodu przedwczesnego,
    Urodzenia dziecka o niskiej masie urodzeniowej,
    Zapalenia miednicy mniejszej,
    Chlamydiozy,
    Ciąży ektopowej,
    Zwiększonego ryzyka infekcji przenoszonych droga płciową w tym infekcji HIV.
    Oraz (!)

zwiększa ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12570177 (tu jedna z prac – ale jest ich naprawdę wiele)."

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Justyna_83 Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Wkleje Wam fragment wpisu Mamyginekolog, o tym co zalecają w Salve, a ja tak uparcie Wam odradzam:
    "Część z Was pewnie zupełnie nie wie o czym mówię (na szczęście!). Zestaw do vaginal douche, czyli po polsku zestaw do irygacji pochwy był przez dekady bardzo popularny w USA.

Na szczęście od połowy lat dziewięćdziesiątych a potem po 2000 roku, lekarze i naukowcy zaczęli alarmować, że:

Porodu przedwczesnego,
    Chlamydiozy,
    Ciąży ektopowej,
    Oraz (!)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12570177 (tu jedna z prac – ale jest ich naprawdę wiele)."

MASAKRA 😡 ja się ograniczyłam do raz dziennie 🙄

• Maja25 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:

Porodu przedwczesnego,
    Chlamydiozy,
    Ciąży ektopowej,
    Oraz (!)

No ja po punkcji wybrałam połowę, bo mnie to wnerwialo. Doszłam do wniosku, że pobrali tylko 4 komórki, więc jakieś wielkiej ingerencji nie było. Poza tym metronidazol tez się nie rozpuszczal...

Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
  • anulka-b5 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na temat dzielenia w artykule jest napisane:
    "Przede wszystkim musimy zapomnieć o dzieleniu tabletek zawierających bardzo małe, mikroskopijne wręcz ilości leku. Do takich specyfików należą chociażby preparaty zawierające w swoim składzie hormony płciowe – w tabletkach antykoncepcyjnych lub hormony tarczycy stosowane w niewydolności tego narządu – np. Euthyrox, Letrox). "

anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    05.2018 ICSI
    11.2018 II Transfer 3AB

2019 AMH 2.42

Halotyp BX
    NK 12%
  • Julcia71@ Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dawno mnie tu nie było odseparowalam się zapomniałam całkowicie tzn starałam się zapomnieć o niepowodzeniach i zaczynamy walczyć dalej ;) nie jestem w stanie przeczytać wszystkiego co pisalyscie bo tego jest za duzo wiec zapytam co u was ? Czy któraś z Was miala ostatnio może transfer ? Czy jest jakaś ciąża? Chcę jak najwięcej dobrych wiadomości :)

29 lat
    4lata starań
    07.2018 rozpoczęcie przygody z salve
    Słabe nasienie
    AMH 5,05
    03.12.2018 I transfer 4AA :(
    05.02.2019 II transfer 4AA :(
    08.04.2019 III transfer 4BB :(
    11.05.2019 IV transfer 4AA :)...
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka-b5 wrote:
    Na temat dzielenia w artykule jest napisane:
    "Przede wszystkim musimy zapomnieć o dzieleniu tabletek zawierających bardzo małe, mikroskopijne wręcz ilości leku. Do takich specyfików należą chociażby preparaty zawierające w swoim składzie hormony płciowe – w tabletkach antykoncepcyjnych lub hormony tarczycy stosowane w niewydolności tego narządu – np. Euthyrox, Letrox). "
    Wszyscy lekarze, którzy zalecali mi euthyrox "jak jeden mąż" kazali mi brać 37,5 a inaczej niż dzieląc tabl. się nie da.

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • glittergold Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja25 wrote:
    No ja po punkcji wybrałam połowę, bo mnie to wnerwialo. Doszłam do wniosku, że pobrali tylko 4 komórki, więc jakieś wielkiej ingerencji nie było. Poza tym metronidazol tez się nie rozpuszczal...

A ja nie dostałam takich zaleceń po punkcji. Chociaż nadal jestem tak obalała ze nawet bym nie podjęła próby przeprowadzenia irygacji.
    Miałam tylko w cyklu poprzedającym stymulację, ale jakoś nie robiłam tego regularnie. Metronidazol w ogole się nie rozpuszczał, po kilku godzinach wypadł w całości...

dqpr9vvjyz29b92v.png
  • Abi2017 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:

Porodu przedwczesnego,
    Chlamydiozy,
    Ciąży ektopowej,
    Oraz (!)

Dobrze wiedziec - ja ostatnio wzielam tylko metronidazol nie mialam czasu robic irygacji

Starania od 2016
  • Abi2017 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jednak transfer w polowie maja przeczekamy ten cykl ze wzgledu na wyjazd nie dalabym rady ani fizycznie ani psychicznie jeszcze meczyc sie z Accofilem. Mam nadzieje ze to dobra decyzja :)

Maja25, Niusja lubią tę wiadomość

Starania od 2016
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi2017 wrote:
    Dziewczyny jednak transfer w polowie maja przeczekamy ten cykl ze wzgledu na wyjazd nie dalabym rady ani fizycznie ani psychicznie jeszcze meczyc sie z Accofilem. Mam nadzieje ze to dobra decyzja :)
    Myślę, że dobra.
    My po pierwszej punkcji mieliśmy 2cykle przerwy, jeden obowiązkowy na regenerację po punkcji, a drugi ze względu na wyjazd wakacyjny i się udalo (co prawda nie na długo, ale to inna historia).

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • anulka-b5 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Wszyscy lekarze, którzy zalecali mi euthyrox "jak jeden mąż" kazali mi brać 37,5 a inaczej niż dzieląc tabl. się nie da.
    A mój endokrynolog i ginekolog nie kazali dzielić. Widać co lekarz to inne zdanie ma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 20:04

anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    05.2018 ICSI
    11.2018 II Transfer 3AB

2019 AMH 2.42

Halotyp BX
    NK 12%
  • Justyna_83 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2019, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi2017 wrote:

To jak wszystko dobrze pójdzie to będziemy miały zbliżone terminy 😉

• serwetka Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glittergold wrote:
    A ja nie dostałam takich zaleceń po punkcji. Chociaż nadal jestem tak obalała ze nawet bym nie podjęła próby przeprowadzenia irygacji.
    Miałam tylko w cyklu poprzedającym stymulację, ale jakoś nie robiłam tego regularnie. Metronidazol w ogole się nie rozpuszczał, po kilku godzinach wypadł w całości...

Po punkcji tez nie miałam. Jedynie po scratchingu był metronidazol i irygator

M 34 lat słabe nasienie
    Dwie nieudane IUI
‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ