SONO-HSG
-
WIADOMOŚĆ
-
Miałam robione normalne HSG, które pomimo premedykacji bolało niemiłosiernie. Ból był podobny do miesiączkowego ale jakieś 10 razy mocniejszy.
Jeżeli Któraś z Was jest bardzo wrażliwa na ból i może zapłacić za to "lepsiejsze" niech korzysta.
-
nick nieaktualny
-
Mi robiła moja koleżanka ale i tak o mało jej nie zbluzgałam.
Są miejsca gdzie za dopłatą usypiają podczas badania.
Wg mnie jest to też kwestia sprzętu a nie tylko samego podania kontrastu.
Zamiast aparatu Schultzego, tego metalowego narzędzia i masakrycznych kulociągów, stosuje się małe mięciutkie silikonowe kaniule. Moja osobista funfela miała robione silikonowym sprzęcikiem i jej nie bolało.
Druga rzecz! Sono GSG czy inaczej SIS jest mniej szczegółowym badaniem. -
co do zakładania cewnika to wszystko zależy od naszej anatomii, ja miałam fajny, miękki cewnik a okazało się że jest problem z szyjką i bolało jak diabli i lekarze męczyli się 15 minut....co do SIS i wiarygodności, to jedno jest pewne nawet pod usg widać czy ciecz przepływa czy nie a o to chodzi w tym badaniu, na pewno poważnych nieprawidłowości nie wykryje ale czy jajowody są drożne na pewno.....
MisiaMisia lubi tę wiadomość
Karolina -
Lenuś nowoczesne HGS SONO jest bardzo skuteczne, zamiast soli fizjolog. jest teraz specjalna pianka kontrastująca, dzięki której odczyt jest zupełnie widoczny, przy czym odczyt przy zastosowaniu soli fizjologicznej budził wątpliwości.
Ja dzisiaj właśnie miałam HGS SONO i jestem super zadowolona, badanie praktycznie bezbolesne:)
I wszystko u mnie się wyjaśniło. Pozdrawiam.Lenuś lubi tę wiadomość
Fasolka -
Mili wrote:Lenuś nowoczesne HGS SONO jest bardzo skuteczne, zamiast soli fizjolog. jest teraz specjalna pianka kontrastująca, dzięki której odczyt jest zupełnie widoczny, przy czym odczyt przy zastosowaniu soli fizjologicznej budził wątpliwości.
Ja dzisiaj właśnie miałam HGS SONO i jestem super zadowolona, badanie praktycznie bezbolesne:)
I wszystko u mnie się wyjaśniło. Pozdrawiam.
Mili,
chciałabym wykonać ten zabieg, ale niestety nie znalazłam kliniki, która wykonuje tego typu HSG na Śląsku. Wszędzie gdzie pytałam oferują HSG z roztworem soli fizjologicznej.
Czy mogłabym zapytać gdzie robiłaś SONO HSG z kontrastem? Jaki jest orientacyjny koszt takiego badania? Jak się do niego przygotować?
Z góry bardzo dziękujęAg... lubi tę wiadomość
-
Lenuś ja miałam robione SONO w Niemczech i zapłaciłam za wszystko 198,30 Euro. W cene wliczone były badania, które wykonywane są przed zabiegiem. Ale pamiętam, że jak googlałam na polskich stronach,to też znalazłam informacje o SONO na bazie kontrastu, a nie z soli fizjologicznej.Fasolka
-
Lenuś wrote:Mili,
chciałabym wykonać ten zabieg, ale niestety nie znalazłam kliniki, która wykonuje tego typu HSG na Śląsku. Wszędzie gdzie pytałam oferują HSG z roztworem soli fizjologicznej.
Czy mogłabym zapytać gdzie robiłaś SONO HSG z kontrastem? Jaki jest orientacyjny koszt takiego badania? Jak się do niego przygotować?
Z góry bardzo dziękuję
Krakow Osteomed- 1500zl Sono HSG+D czyli sono HSG + histeroskopia diagnostyczna ( badanie jamy macicy). mialam robione w lutym