STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak wiem… wiele lekarzy tak mówi, że sam wymaz z pochwy wystarczy, bo w macicy wyjdzie to samo. To nieprawda, jestem tego przykładem. Wymaz pobrany w jednym czasie z pochwy i macicy- w pochwie czysto, w macicy bakterie. Skąd jesteś? Ja się leczę w Gyncentrum u W.K. Ale myślę że jak naciśniesz na lekarza to każdy ci zrobi taki wymaz z JAMY macicy.
Devana lubi tę wiadomość
-
Ayno wrote:Dziewczyny sugerujcie swoim lekarzom przed braniem antybiotyków w ciemno pobranie wymazu z JAMY macicy. Jestem po leczeniu metronidazolem, tarividem, doksycykliną, klindamycyną. Przez przypadek zmieniłam lekarza. Po wymazie okazało się, że nic nie miało prawa pomóc bo potrzebny mi antybiotyk w zastrzykach- amikacyna. Dam znać co u mnie po kolejnym przeleczeniu… Startowałam z 56/10.
Pytałam o wymaz z macicy, to dostałam odpowiedź tylko na jakie bakterie zrobić badanie i w tym problem.. zdaniem mojego lekarza nie ma czegoś takiego. Skąd ten Twój lekarz? -
Lili@ wrote:Pytałam o wymaz z macicy, to dostałam odpowiedź tylko na jakie bakterie zrobić badanie i w tym problem.. zdaniem mojego lekarza nie ma czegoś takiego. Skąd ten Twój lekarz?
Mój lekarz przyjmuje na Śląsku i z tego co wiem rownież w Ostrawie. Nie chce pisać z imienia i nazwiska, ale myślę że znajdziesz:-) Leczę sie w Gyncentrum. -
Ayno wrote:Tak wiem… wiele lekarzy tak mówi, że sam wymaz z pochwy wystarczy, bo w macicy wyjdzie to samo. To nieprawda, jestem tego przykładem. Wymaz pobrany w jednym czasie z pochwy i macicy- w pochwie czysto, w macicy bakterie. Skąd jesteś? Ja się leczę w Gyncentrum u W.K. Ale myślę że jak naciśniesz na lekarza to każdy ci zrobi taki wymaz z JAMY macicy.
-
Jak to duzo można się dowiedzieć od Was dziewczyny. 😃Ja jestem teraz na antybiotyku 10 dni. Mam nadzieję, że pomoże a jeśli nie to wiem przynajmniej że mogę zrobić coś takiego jak wymaz albo test Alice. Oczywiście powinno to być zrobione przed antybiotykiem, ale od lekarza się tego nie dowiesz tylko od Was, dzięki 😙
A czy przy zapaleniu edndometrium tez maciecie takie bóle, kłucia w macicy? Zwłaszcza pod koniec cyklu?👱♀️1991 + 👨🦱1987=17lat ❤️
💍2011
⛪2013
👣Starania od 10.2022r.
ON:
Morfologia: 0%, 5%, 2%
08/24 zabieg na usunięcie żylaków powrózka nasiennego.
JA:
08/22 histeroskopia polipa
AMH 6.98
Niedoczynność tarczycy
TSH 3.44
euthyrox 25/50
30/08/24 drożność jajowodów
08/24 cd56=176 zapalenie endometrium, kolejne dwa polipy -
Wynik z tego wymazu jest szybko, jakoś mniejwięcej tydzień więc super:) Mi wyszedł faecalis i ecoli, ale szczep szpitalny(dlatego zastrzyki). Leczyliśmy tylko ecoli, bo bez niej podobno ta druga nie przeżyje. Czekam na wyniki kontrolnego wymazu Powodzenia dziewczyny…
-
Przed kolejnym transferem musze przeliczyć stan zapalny endometrium. Mój wynik biopsji to : obecne plazmocyty w liczbie poniżej 5/10 HPF- score (+) W pościelisku obecne wykładniki zmian zapalnych : obrzęk, komórki wrzecionowate, nacieki złożone z limfocytów.
Czy zestaw Tarivid i metronidazol na 14 dni będzie ok? I czy metronidazol mogę zastosowac dopochwowo bo taki akurat mam w domu, czy koniecznie doustnie?Ona :34 🧡Hashimoto,adenomioza, usunięty polip,biopsja endo CD 138 -(2 kom/1 d.p.w. według lekarza ok ) mthfr oraz pai, KIR AA NK 44%
Kariotyp ok On: 38 🧡obniżone parametry nasienia
Kariotypy ok AZF/CFTR ok
Starania od 2019 , 1 poronienie
grudzień 2023 I procedura , brak zarodków 😭
maj 2024 II procedura
2 ❄️❄️4AB ,4 BC
08/24 FET 4 AB ✊( Estrofem 3x1 Oestrogel 2x1 Duphaston 3x1 Cyclogest 400 2x1 Prolutex )
25.08 cień cienia beta 7,3 (6dpt) 14,4 (8dpt) 12 (10 dpt)😿💔
10.24 biopsja endometrium - poniżej5 komórek, obraz z cechami stanu zapalnego. Doksycyklina i Metronidazol
FET-luty 25??? ( z zaleceniami immuno) -
Ayno wrote:Wynik z tego wymazu jest szybko, jakoś mniejwięcej tydzień więc super:) Mi wyszedł faecalis i ecoli, ale szczep szpitalny(dlatego zastrzyki). Leczyliśmy tylko ecoli, bo bez niej podobno ta druga nie przeżyje. Czekam na wyniki kontrolnego wymazu Powodzenia dziewczyny…
Ciekawa sprawa, zastanawiam się jak by można się umówić do tego lekarza. Skoro to kliniki nieplodnosci to raczej ciężko z terminem. No i co powiedzieć, przepraszam dowiedziałam się z forum, ze Pan robi taki wymaz.. czy ten lekarz to MP? Zastanawiam się czy może się nie umówić. -
frankapzn wrote:Przed kolejnym transferem musze przeliczyć stan zapalny endometrium. Mój wynik biopsji to : obecne plazmocyty w liczbie poniżej 5/10 HPF- score (+) W pościelisku obecne wykładniki zmian zapalnych : obrzęk, komórki wrzecionowate, nacieki złożone z limfocytów.
Czy zestaw Tarivid i metronidazol na 14 dni będzie ok? I czy metronidazol mogę zastosowac dopochwowo bo taki akurat mam w domu, czy koniecznie doustnie?
Jestem po histero i w obrazie pokazał się przewlekły stan zapalny endometrium. Bez czekania na wyniki dostałam metronidazol i unidox na 20 dni, plus oczywiście probiotyki, trivagin kapsułki i żel. Pytałam czy metronidazol mogę dopochwowo (bałam się o żołądek) to dr mi odp żeby doustnie.2007 naturals 11 tydz 💔
2022 start w klinice
2023 1IUI 6 tydz 💔 / 2-4IUI 👎👎👎
Decyzja o IVF:
I IVF ❄️❄️❄️❄️ -> po PGT-A ❄️❄️
03.24 FET 5.1.1👎
08.24 FET 5.2.2 cb 💔
II IVF 1❄️
11.24 histeroskopia - adenomioza głęboko naciekająca, liczne zrosty, przewlekłe zapalenie endometrium🤯 (metronidazol, unidox)
✔️💉diphereline
🔜🌈FET (2025)
Adenomioza, MTHFR hetero, PAI hetero, CD138 ✔️/ powtórne CD138 +5/10 (antybiotyki), CD56 ✔️, receptywność endo (przesunięte okno implantacyjne), kariotyp ✔️, MUCHa ✔️ -
Lili@ wrote:Ciekawa sprawa, zastanawiam się jak by można się umówić do tego lekarza. Skoro to kliniki nieplodnosci to raczej ciężko z terminem. No i co powiedzieć, przepraszam dowiedziałam się z forum, ze Pan robi taki wymaz.. czy ten lekarz to MP? Zastanawiam się czy może się nie umówić.
Lekarz W.K. Gyncentrum, dzwoń to na pewno znajdzie sie jakiś termin:) A masz wynik CD138? Wydaje mi sie, że jeśli z nim przyjdziesz to doktor na bank sam zaproponuje wymaz. Jeśli nie masz, powiedz że podejrzewasz zapalenie endometrium i chcesz wykonać więcej badań. -
frankapzn wrote:Przed kolejnym transferem musze przeliczyć stan zapalny endometrium. Mój wynik biopsji to : obecne plazmocyty w liczbie poniżej 5/10 HPF- score (+) W pościelisku obecne wykładniki zmian zapalnych : obrzęk, komórki wrzecionowate, nacieki złożone z limfocytów.
Czy zestaw Tarivid i metronidazol na 14 dni będzie ok? I czy metronidazol mogę zastosowac dopochwowo bo taki akurat mam w domu, czy koniecznie doustnie?
5 lat starań + 3 leczenia
Ona, 33l 👩🏼
niedoczynność tarczycy ✔ wyleczona infekcja ✔ wyleczona Ureaplasma ✔ drożność ✔
histeroskopia (2 polipy) ✔ podejrzenie CMV > zafałszowane wyniki ✔ CD138 ✔
krzywa cukrowa ✔ IO✔ kir AA ❌
Letrox75, wit.D, kw foliowy
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
HBA 56%>12%>83% ✔ DFI 8,7% ✔ HDS 30,07% ❌
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
06.23: I ivf: Menopur 75 + Ovaleap 225 + Orgalutran + Zivafert 5000 + Gonapeptyl Daily > 10dc punkcja > 8 komórek, 6 MII, 6 zapłodnionych > 3 doba średnia jakość > 5 doba👎
07.23: zmiana kliniki > II ivf > Bemfola + Ganirelix + Ovi > 5 komórek > 1 zapłodniona > 1 doba 👎
10.23 > zmiana na EF > III ivf > Elonva + Meriofert + Provera > 14 dc punkcja > ❄️❄️❄️ > 👎
06.24 > zmiana kliniki > IV ivf > ❄️PGTa ✔
histero nr 2 > przewlekły stan zapalny...
"Nigdy nie rezygnuj z tego, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień." -
KasiaBe wrote:Hej, ja świeżo po leczeniu stanu zapalnego, dość dużego, dostałam metronidazol i doxycyline na 14 (po 2x dziennie), początkowo miał być dopochwowo, ale okazało się że nie jest dostępny i skończyło się na doustnym więc wygląda że tak i tak jest ok.Ona :34 🧡Hashimoto,adenomioza, usunięty polip,biopsja endo CD 138 -(2 kom/1 d.p.w. według lekarza ok ) mthfr oraz pai, KIR AA NK 44%
Kariotypy ok AZF/CFTR ok
maj 2024 II procedura
2 ❄️❄️4AB ,4 BC
08/24 FET 4 AB ✊( Estrofem 3x1 Oestrogel 2x1 Duphaston 3x1 Cyclogest 400 2x1 Prolutex )
10.24 biopsja endometrium - poniżej5 komórek, obraz z cechami stanu zapalnego. Doksycyklina i Metronidazol
Cześć dziewczyny,
Ostatnio dowiedziałam się o tym problemie. Już byłam zapisana w Novum do dr.Dońca, ale odwołałam, bo nie chcę znów usypiania i mocnej ingerencji. W czerwcu miałam wycinaną przegrodę macicy, w lipcu docinaną bez znieczulenia. Dwa razy histeroskop. Po drugim właśnie mam dziwne odczucia w macicy. No i miałam w październiku ciąże biochemiczną. Profesor, który mnie operował zrobi mi to pobranie CD138, ale mniej inwazyjnie, chyba tą metodą pipelle. Czy to wystarczy? Co jeszcze powinnam sprawdzić? Jakie wymazy? -
Cześć
zastanawiam się ilu osobom udała się implantacja zarodka po leczeniu zapalenia endometrium?
Moja historia jest taka, że po dwóch nieudanych transferach mialam zabieg histeriskopii. Wyszlo CD138(+) 15-20/mm2. Potem leczenie metronidazol plus taravid. No i kolejny transfer po leczeniu, też nieudany.
Teraz szykuje się do kolejnego, czwartego już transferu i zastanawiam się czy jeszcze mieć nadzieję na pozytywny outcome..
Trzymajcie się!
'85 👩
Endometrioza
Torbiel jajnika
1 IVF
1ET 4AA ❌
2FET 3AA ❌
Histeroskopia + CD138 = polip, przewlekłe zapalenie endometrium, leczenie
Cross match 12%
Allo MLR 25%
KIR Bx
3FET 4BB ❌
2 IVF
9 komórek jajowych = > 6 komórek zaplodninych => 1 x 3AA + 1 x ❄️4BB + 1x ❄️3AA
4 ET 3AA 🥳
5dpt 8,7
9dpt 140 -
jestem w potrzebie i chętnie odkupie Metronidazol! Czy któraś z was Drogie Panie ma może na zbyciu po kuracji?Ona :34 🧡Hashimoto,adenomioza, usunięty polip,biopsja endo CD 138 -(2 kom/1 d.p.w. według lekarza ok ) mthfr oraz pai, KIR AA NK 44%
Kariotypy ok AZF/CFTR ok
maj 2024 II procedura
2 ❄️❄️4AB ,4 BC
KIRowniczka wrote:Hej, mam pytanie do osób, które robiły histeroskopie w Barskiej - ile czekałyście na wynik cd138?2007 naturals 11 tydz 💔
2022 start w klinice
2023 1IUI 6 tydz 💔 / 2-4IUI 👎👎👎
Decyzja o IVF:
I IVF ❄️❄️❄️❄️ -> po PGT-A ❄️❄️
03.24 FET 5.1.1👎
08.24 FET 5.2.2 cb 💔
II IVF 1❄️
11.24 histeroskopia - adenomioza głęboko naciekająca, liczne zrosty, przewlekłe zapalenie endometrium🤯 (metronidazol, unidox)
✔️💉diphereline
🔜🌈FET (2025)
Adenomioza, MTHFR hetero, PAI hetero, CD138 ✔️/ powtórne CD138 +5/10 (antybiotyki), CD56 ✔️, receptywność endo (przesunięte okno implantacyjne), kariotyp ✔️, MUCHa ✔️ -
Hope85 wrote:Cześć
zastanawiam się ilu osobom udała się implantacja zarodka po leczeniu zapalenia endometrium?
Moja historia jest taka, że po dwóch nieudanych transferach mialam zabieg histeriskopii. Wyszlo CD138(+) 15-20/mm2. Potem leczenie metronidazol plus taravid. No i kolejny transfer po leczeniu, też nieudany.
Teraz szykuje się do kolejnego, czwartego już transferu i zastanawiam się czy jeszcze mieć nadzieję na pozytywny outcome..
Trzymajcie się!