X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Magda_10 Debiutantka

Wysłany: 18 listopada, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayno wrote:
    Wynik z tego wymazu jest szybko, jakoś mniejwięcej tydzień więc super:) Mi wyszedł faecalis i ecoli, ale szczep szpitalny(dlatego zastrzyki). Leczyliśmy tylko ecoli, bo bez niej podobno ta druga nie przeżyje. Czekam na wyniki kontrolnego wymazu :) Powodzenia dziewczyny…
    Dzieki wielkie za odpowiedz. Ja w miedzyczasie juz zrobilam test Alice i czekam na wyniki. Najgorsze jest to czekanie 3 tygodnie... Daj prosze znac jak wynik ponownego wymazu, czy bakterii juz nie ma i antybiotyki pomogly?

• Staraczka99 Debiutantka

Wysłany: 18 listopada, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może głupie pytanie, ale jestem po skończonej antybiotykoterapii i mam zalecaną biopsję endometrium, ale nie zapytałam lekarza czy trzeba się jakoś do niej szczególnie przygotować? Czy można współżyć przed w danym cyklu czy tak jak przed histeroskopią należy się wstrzymać?

• Malutka06786 Debiutantka

Wysłany: 18 listopada, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obraz btony luzowej jamy macicy jak we wczesnej fazie wydzielniczej.
    Odczyn immunohistochemiczny:
    - CD 138 - 9/1 d.p.w. (du e pole widzenia - 40x, o rednicy 0,5 mm).
    Ocen wykonano pod powi kszeniem 400-krotnym z obszaru o najwi kszym
    nat eniu reakcji.
    Zalecane normy:
    CD138 <2/1 d.p.w.-odczyn ujemny,
    CD138 > lub równy 2/1 d.p.w. - odczyn dodatni (chronic endometritis).
    Co może znaczyć ten wynik?

Ola8999 lubi tę wiadomość

• KasiaBe Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka99 wrote:
    Dziewczyny może głupie pytanie, ale jestem po skończonej antybiotykoterapii i mam zalecaną biopsję endometrium, ale nie zapytałam lekarza czy trzeba się jakoś do niej szczególnie przygotować? Czy można współżyć przed w danym cyklu czy tak jak przed histeroskopią należy się wstrzymać?
    Jutro mam wizytę zeby ustalic termin biopsji więc dam znać jak to wygląda 🙂

Staraczka99 lubi tę wiadomość

5 lat starań + 3 leczenia

Ona, 33l 👩🏼
    niedoczynność tarczycy ✔ wyleczona infekcja ✔ wyleczona Ureaplasma ✔ drożność ✔
    histeroskopia (2 polipy) ✔ podejrzenie CMV > zafałszowane wyniki ✔ CD138 ✔
    krzywa cukrowa ✔ IO✔ kir AA ❌
    Letrox75, wit.D, kw foliowy

On, 35l 🤵
    morfologia 1%>1%>0%>3%
    HBA 56%>12%>83% ✔ DFI 8,7% ✔ HDS 30,07% ❌

kariotypy ✔

2 x IUI 02/03.23 > 👎
    06.23: I ivf: Menopur 75 + Ovaleap 225 + Orgalutran + Zivafert 5000 + Gonapeptyl Daily > 10dc punkcja > 8 komórek, 6 MII, 6 zapłodnionych > 3 doba średnia jakość > 5 doba👎
    07.23: zmiana kliniki > II ivf > Bemfola + Ganirelix + Ovi > 5 komórek > 1 zapłodniona > 1 doba 👎
    10.23 > zmiana na EF > III ivf > Elonva + Meriofert + Provera > 14 dc punkcja > ❄️❄️❄️ > 👎

06.24 > zmiana kliniki > IV ivf > ❄️PGTa ✔
    histero nr 2 > przewlekły stan zapalny...

"Nigdy nie rezygnuj z tego, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień."
  • Moniaa88 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia, 11:45

👩36👦35👫16lat

04.21 - histero,hsg✅
    AMH - 0,14 ➡️0,4 ➡️0,16 ❌
    FSH 9,6➡️9,9❌

Własne owulacje, regularne cykle, Kariotypy, gen FMR1, HOMA, Krzywe Igła, KIR bx (brak 1ds)✅
    Niedobór białka S 46%❌
    CD-138 4/10‼➡️ leki
    NK - OK (1% poza normą)
    Czynnik męski❌

1. InVitro 02.2022(pISCI, fertile chip, msome)
    ➡️8 pobranych, 3 dojrzałe, 2 zapłodnione, brak ❄
    ➡️10.03.22 ET blastka 4AB ❌😥

➡️05.22 naturals - CP 💔 laparo

2. InVitro 07.2022(j.w.)
    ovulastan, gonapeptyl, menopur 300, miovelia nac, Q10, orgalutran, ovitrelle
    ➡️5 pobranych, 5 dojrzałych, 5 zapłonionych, mamy ❄❄❄❄🤩
    ➡️24.10.22 KET(S) 4AB ❌😭

CD138 10/10 wyleczone ✅️
    ➡️26.08.24 FET(S) 4AB❌️
    ➡️14.10.24 FET(S) 2AB ❌️
  • KasiaBe Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frankapzn wrote:
    A jaki miałaś wynik stanu zapalnego ? Jeśli możesz to powiedz w jakich dawkach brałaś leki? I jak znioslas kurację? Bardzo sie boję o jelita bo i bez tego mam problemy,mimo stosowania antybiotyków.
    Brałam metronidazol 2x1, docycyline 2x1 przez 14 dni, w tym czasie też 2 probiotyki, ogólny i ginekologiczny. Wszystko doustnie. Po antybiotykach mam zalecony dopohowy gynoflor 1x1, jestem w trakcie, średnio fajny, ale chyba dopochwowe tak już mają 🫣
    Czułam się ok, nastawiałam się na gorsze skutki uboczne, cały czas musiałam mieć coś w żołądku bo inaczej go mocno odczuwałam, na początku było ok, a później jak zaczęłam odczuwać to brałam z jedzeniem, bo wyczytałam w ulotce, że też można. Miałam też dziwny posmak w ustach i chyba tyle. Noooo może jeszcze sam fakt, brania tylu tabletek jednak męczy, ale do przeżycia 🙃
    Muszę rzucić okiem na wynik, bo nie umiem dokładnie określić jak było to zapisane, jakie jednostki czy coś, ale pamiętam, że 15.
    Wizualnie przy histero było czysto, a w wyniku już przewlekły stan zapalny.

frankapzn lubi tę wiadomość

Ona, 33l 👩🏼

On, 35l 🤵
    morfologia 1%>1%>0%>3%

kariotypy ✔

2 x IUI 02/03.23 > 👎
    06.23: I ivf: Menopur 75 + Ovaleap 225 + Orgalutran + Zivafert 5000 + Gonapeptyl Daily > 10dc punkcja > 8 komórek, 6 MII, 6 zapłodnionych > 3 doba średnia jakość > 5 doba👎
    07.23: zmiana kliniki > II ivf > Bemfola + Ganirelix + Ovi > 5 komórek > 1 zapłodniona > 1 doba 👎
    10.23 > zmiana na EF > III ivf > Elonva + Meriofert + Provera > 14 dc punkcja > ❄️❄️❄️ > 👎

"Nigdy nie rezygnuj z tego, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień."

Wysłany: 18 listopada, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa88 wrote:
    No masz zapalenie endometrium... porządna antybiotykoterapia i najlepiej kontrolna biopsja po leczeniu, czy udało się pokonać dziadówę

Dziękuję w środę mam wizytę

• WalczącaDoKońca_żONA Debiutantka

Wysłany: 18 listopada, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja z pytaniem w którą klinice robiłyście sprawdzenie stanu zapalnego cd138 i komórek NK CD56 w endometrium. Lokalizacja mazowsze plus ewentualnie miasto Łódź 🙂

• Ola8999 Koleżanka

Wysłany: 18 listopada, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka06786 wrote:
    Obraz btony luzowej jamy macicy jak we wczesnej fazie wydzielniczej.
    Odczyn immunohistochemiczny:
    - CD 138 - 9/1 d.p.w. (du e pole widzenia - 40x, o rednicy 0,5 mm).
    Ocen wykonano pod powi kszeniem 400-krotnym z obszaru o najwi kszym
    nat eniu reakcji.
    Zalecane normy:
    CD138 <2/1 d.p.w.-odczyn ujemny,
    CD138 > lub równy 2/1 d.p.w. - odczyn dodatni (chronic endometritis).
    Co może znaczyć ten wynik?

Właśnie napisałam na drugim wątku wiadomość z identycznym wynikiem, też nie wiem jak bardzo to zły wynik ? Antybiotyki napewno będą zalecone. Daj proszę znać co powiedział ginekolog, ja mam wizytę dopiero w przyszłym tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada, 19:22

♀️35 ♂️37
    Starania od 06.2023
    Owulacje naturalne ☑️
    Poradnia od 07.2024
    Drożność ☑️
    Hormony ☑️
    AMH 1.0 😐-> 1.2 😮☑️
    Lametta+ovitrelle+duphaston 4 cykle ❌
    Biopsja endometrium cd138 9/1 😐
    Antybiotykoterapia Unidox
    ➡️I Histeroskopia z biopsją kontrolną

Seminogram morfologia 5%->2% 🙁
    Ruch postępowy 22% (47mln)
    Ruch całkowity 38%->30% 🙁 (61mln)
    Koncentracja 116mln ☑️☑️☑️
    Hba 82% ☑️
    Mar test 13% ❓
    Chromatyna 6,45% ☑️
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WalczącaDoKońca_żONA wrote:
    Dziewczyny ja z pytaniem w którą klinice robiłyście sprawdzenie stanu zapalnego cd138 i komórek NK CD56 w endometrium. Lokalizacja mazowsze plus ewentualnie miasto Łódź 🙂
    W salve medica w Łodzi biopsja za 1000zl , histeroskopia ok 2000zl. Wyniki po ok 4 tyg.

I procedura
    4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
    3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
    3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
    2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • IlonaQ Ekspertka

Wysłany: 18 listopada, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WalczącaDoKońca_żONA wrote:

W Łodzi jest też CODE centrum medyczne, ale w tym momencie robią już tylko ten największy pakiet, w którym jest 8 przeciwciał. Kosztuje to 2700. Materiał wysyłają do Krosna.

Starania od Września 2018❤️‍🩹
  • frankapzn Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaBe wrote:
    Brałam metronidazol 2x1, docycyline 2x1 przez 14 dni, w tym czasie też 2 probiotyki, ogólny i ginekologiczny. Wszystko doustnie. Po antybiotykach mam zalecony dopohowy gynoflor 1x1, jestem w trakcie, średnio fajny, ale chyba dopochwowe tak już mają 🫣
    Czułam się ok, nastawiałam się na gorsze skutki uboczne, cały czas musiałam mieć coś w żołądku bo inaczej go mocno odczuwałam, na początku było ok, a później jak zaczęłam odczuwać to brałam z jedzeniem, bo wyczytałam w ulotce, że też można. Miałam też dziwny posmak w ustach i chyba tyle. Noooo może jeszcze sam fakt, brania tylu tabletek jednak męczy, ale do przeżycia 🙃
    Muszę rzucić okiem na wynik, bo nie umiem dokładnie określić jak było to zapisane, jakie jednostki czy coś, ale pamiętam, że 15.
    Wizualnie przy histero było czysto, a w wyniku już przewlekły stan zapalny.
    Dziękuję za odpowiedź 🤗a czy doksycyklinę i metronidazol brałaś razem,czy w odstępach?

Ona :34 🧡Hashimoto,adenomioza, usunięty polip,biopsja endo CD 138 -(2 kom/1 d.p.w. według lekarza ok ) mthfr oraz pai, KIR AA NK 44%
    Kariotyp ok On: 38 🧡obniżone parametry nasienia
    Kariotypy ok AZF/CFTR ok
    Starania od 2019 , 1 poronienie
    grudzień 2023 I procedura , brak zarodków 😭
    maj 2024 II procedura
    2 ❄️❄️4AB ,4 BC
    08/24 FET 4 AB ✊( Estrofem 3x1 Oestrogel 2x1 Duphaston 3x1 Cyclogest 400 2x1 Prolutex )
    25.08 cień cienia beta 7,3 (6dpt) 14,4 (8dpt) 12 (10 dpt)😿💔
    10.24 biopsja endometrium - poniżej5 komórek, obraz z cechami stanu zapalnego. Doksycyklina i Metronidazol
    FET-luty 25??? ( z zaleceniami immuno)
  • Moniaa88 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia, 11:45

👩36👦35👫16lat

04.21 - histero,hsg✅
    AMH - 0,14 ➡️0,4 ➡️0,16 ❌
    FSH 9,6➡️9,9❌

Własne owulacje, regularne cykle, Kariotypy, gen FMR1, HOMA, Krzywe Igła, KIR bx (brak 1ds)✅
    Niedobór białka S 46%❌
    CD-138 4/10‼➡️ leki
    NK - OK (1% poza normą)
    Czynnik męski❌

1. InVitro 02.2022(pISCI, fertile chip, msome)
    ➡️8 pobranych, 3 dojrzałe, 2 zapłodnione, brak ❄
    ➡️10.03.22 ET blastka 4AB ❌😥

➡️05.22 naturals - CP 💔 laparo

2. InVitro 07.2022(j.w.)
    ovulastan, gonapeptyl, menopur 300, miovelia nac, Q10, orgalutran, ovitrelle
    ➡️5 pobranych, 5 dojrzałych, 5 zapłonionych, mamy ❄❄❄❄🤩
    ➡️24.10.22 KET(S) 4AB ❌😭

CD138 10/10 wyleczone ✅️
    ➡️26.08.24 FET(S) 4AB❌️
    ➡️14.10.24 FET(S) 2AB ❌️
  • Staraczka99 Debiutantka

Wysłany: 18 listopada, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pytałam czy można brać razem bo miałam identyczny zestaw leków doksycyklinę i metronidazol i powiedzieli mi w aptece, że można razem i nie trzeba przerwy między sobą

Wysłany: 19 listopada, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Właśnie napisałam na drugim wątku wiadomość z identycznym wynikiem, też nie wiem jak bardzo to zły wynik ? Antybiotyki napewno będą zalecone. Daj proszę znać co powiedział ginekolog, ja mam wizytę dopiero w przyszłym tyg.

Jasne dam znać po wizycie ;) trzymaj się ciepło

• KasiaBe Autorytet

Wysłany: 19 listopada, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frankapzn wrote:
    Dziękuję za odpowiedź 🤗a czy doksycyklinę i metronidazol brałaś razem,czy w odstępach?
    Brałam razem, nikt nie mówił nic o przeciwskazaniach, na ulotce też nic nie wyczytałam. Musiałabym ciągle o tym myśleć, że coś tam mam jescze brać 🫣 w następna środę mam biopsję, zobaczymy jakie efekty leczenia. Dzisiaj na kontroli pani dr kazała dalej brac probiotyki ginekologiczne, bo ten zestaw antybiotyków wyżarł to co złe i to co dobre 😏

Ona, 33l 👩🏼

On, 35l 🤵
    morfologia 1%>1%>0%>3%

kariotypy ✔

2 x IUI 02/03.23 > 👎

• KasiaBe Autorytet

Wysłany: 19 listopada, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaBe wrote:
    Jutro mam wizytę zeby ustalic termin biopsji więc dam znać jak to wygląda 🙂
    Jestem po wizycie, biopsja w środę 27.11, pytałam i dr i pielęgniarki czy jakieś specjalne przygotowanie do badania, ale nic. Jedynie można wziąć nospę i coś przeciwbólowego przed pobraniem żeby rozluźnić szyjkę.
    Trochę się boję 🫣

Ona, 33l 👩🏼

On, 35l 🤵
    morfologia 1%>1%>0%>3%

kariotypy ✔

2 x IUI 02/03.23 > 👎

• Melisa_ Koleżanka

Wysłany: 20 listopada, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Miałam dziś rozpocząć leczenie Metronidazol i tarivid niestety mam gorączkę 38,5 i wymioty dopadło mnie paskudne grypsko 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
    Czy był ktoś w takiej sytuacji i przełożył leczenie czy mimo tego rozpoczął ??
    Oczywiście napisałam do lekarza ale czekam na odpowiedź,
    Czy ewentualnie opóźnienie o kolejny cykl leczenia nie będzie miało znaczenia??
    Z góry dziękuję za odpowiedź

Starania In vitro od 2021 :
    7 transferów beta zawsze 0
  • frankapzn Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, jak masz wymioty to leki nawet się nie przyswoją, albo jeszcze bardziej podraznią żołądek.:( ja bym to przełozyła jak wydobrzejesz /

Ona :34 🧡Hashimoto,adenomioza, usunięty polip,biopsja endo CD 138 -(2 kom/1 d.p.w. według lekarza ok ) mthfr oraz pai, KIR AA NK 44%
    Kariotyp ok On: 38 🧡obniżone parametry nasienia
    Kariotypy ok AZF/CFTR ok
    Starania od 2019 , 1 poronienie
    grudzień 2023 I procedura , brak zarodków 😭
    maj 2024 II procedura
    2 ❄️❄️4AB ,4 BC
    08/24 FET 4 AB ✊( Estrofem 3x1 Oestrogel 2x1 Duphaston 3x1 Cyclogest 400 2x1 Prolutex )
    25.08 cień cienia beta 7,3 (6dpt) 14,4 (8dpt) 12 (10 dpt)😿💔
    10.24 biopsja endometrium - poniżej5 komórek, obraz z cechami stanu zapalnego. Doksycyklina i Metronidazol
    FET-luty 25??? ( z zaleceniami immuno)

Wysłany: 20 listopada, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka06786 wrote:
    Jasne dam znać po wizycie ;) trzymaj się ciepło

Kochana jestem po wizycie dostałam doxycyline 2x1 przez 10 dni i probiotyki doustnie i dopochwowo. Tylko nie spytałam jak podawać doxycyline chyba doustnie i kontrolna biopsja 4.12. No lekarz powiedział wow jak zobaczył wynik ale powiedział że to zapalenie endometrium bez komórek rakowych więc głową do góry daj znać po wizycie. Trzymam kciuki.

‹‹ 265 266 267 268 269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ