STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Mmagda wrote:Dostałam antybiotyki na stan zapalny na 14 dni i na recepcie podwójna ilość leków wnioskuje z tego że mąż też ma przyjmować leki razem ze mną.Czy przy leczeniu stanu zapalnego Wasi partnerzy też brali leki?♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Z pomocą medyczną od 07.2024
AMH 1.2 🤔 hormony ☑️ wymazy ☑️
Seminogram morfo 2% ruch postępowy 22% (47 z 210 mln) 🤔
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1 😐
💊 Unidox
14.02 Histeroskopia z biopsją kontrolną, wyniki ❓🙏
➡️ IUI ❓
Prolaktyna, glukoza i cholesterol do obniżenia 😏 -
Ola8999 wrote:Tak, oboje przez 2tygStarania od 2022 r
Ona 28 lat
On 30 lat
Jedna nieudana IUI.
Pai hetero dodatni,
Przeciwciała ASA 1:10, ANA 1:160,
Komórki nk we krwi aktywowane późne wysokie.
Wyleczona ureaplasma.
Usunięty polip (histeroskopia marzec 2024 na NFZ bez biopsji endometrium).
Jajowody drożne.
Hiperglikemia reaktywna.
Kariotypy okej .
Nasienie : HBA 85%, 4% prawidłowych plemników,
06.2024 start procedury IVF
07.2024 punkcja ➡️ 22 pobranych kumulusów ➡️ 15 prawidłowych ➡️ 6 zapłodnionych ➡️ 1 zarodek 4.1.1 ❄️
08.2024 ❄️ 4.1.1 transfer cykl sztuczny z embryoglue - beta nie ruszyła 🥺
10.2024 punkcja ➡️ 28 pobranych kumulusów ➡️ 17 prawidłowych komórek ➡️ 15 zapłodnionych komórek ➡️ 7 zarodków (ZyMot dodatkowo) ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
12.2024 transfer cykl naturalny 4.1.1 z embryoglue ❄️ z neoparin i encorton 10mg -
Przyjaciolka wrote:Ola ! Widzę w stopce że jesteś przykładem że sam unidox wystarczył na zapalenie endometrium. Przez ile brałaś antybiotyk? Ja dostałam na 14 dni ale bez męża. Lekarz chyba musiał widzieć ten stan zapalny podczas histero bo przepisał ten antybiotyk zanim jeszcze przyszedł wynik na który będę czekać około 2 tygodnie a mam od następnego cyklu przygotowywać się do transferu. Czyli jest szansa że ten stan zapalny sam unidox wyleczy? Dostałam jeszcze tabletki przeciwgrzybicze flucofast. Sądziłam czytając forum i posty że sam unidox jest za słaby żeby wyleczyć zapalenie a dodatkowo przykładem jest moja znajoma która w listopadzie leczyła ureaplasme też tym antybiotykiem przez 2 tygodnie a w grudniu zrobiła histero i biopsję i stan zapalny był 🤷🏽♀️
mam nadzieję że tak, teraz mnie zmartwiłas
Unidox 14dni oboje.
Kontrole mam 16.01 a wyniki pewnie w lutym.
Tu na forum widzialam, że niektóre dziewczyny miały antybiotyk 2tyg i nawet bez biopsji kontrolnej działałaby dalej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 13:24
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
💊 Unidox
➡️ IUI ❓
Mmagda wrote:Miałaś sam unidox? Ja mam Unidox+ Tarivid 14dni,Macmiror 8dni i później jeszcze Orungal więc sporo tego.♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
💊 Unidox
➡️ IUI ❓
Ola8999 wrote:Tak, tylko unidoxStarania od 2022 r
Ona 28 lat
On 30 lat
Jedna nieudana IUI.
Pai hetero dodatni,
Przeciwciała ASA 1:10, ANA 1:160,
Komórki nk we krwi aktywowane późne wysokie.
Wyleczona ureaplasma.
Usunięty polip (histeroskopia marzec 2024 na NFZ bez biopsji endometrium).
Jajowody drożne.
Hiperglikemia reaktywna.
Kariotypy okej .
Nasienie : HBA 85%, 4% prawidłowych plemników,
06.2024 start procedury IVF
07.2024 punkcja ➡️ 22 pobranych kumulusów ➡️ 15 prawidłowych ➡️ 6 zapłodnionych ➡️ 1 zarodek 4.1.1 ❄️
08.2024 ❄️ 4.1.1 transfer cykl sztuczny z embryoglue - beta nie ruszyła 🥺
10.2024 punkcja ➡️ 28 pobranych kumulusów ➡️ 17 prawidłowych komórek ➡️ 15 zapłodnionych komórek ➡️ 7 zarodków (ZyMot dodatkowo) ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
12.2024 transfer cykl naturalny 4.1.1 z embryoglue ❄️ z neoparin i encorton 10mg -
Przyjaciolka wrote:Daj koniecznie znać czy udało się wyleczyć. Kiedy będziesz miała wynik?♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
💊 Unidox
➡️ IUI ❓
Magsty wrote:Hej wszystkim!
Chciałam się podzielić moimi doświadczeniami. Ogólnie 2, 5 roku staramy się o drugie dziecko. W kwietniu miałam transfer - niestety ciąża biochemiczna. Do kolejnego transferu nie doszło ze względu na endometrium (coś słabo rosło). Przez przypadek na jeden z monitoringów trafiłam do nowego lekarza. Sprawdził moja historię leczenia. Zakwestionował podanie antybiotyku "na pałę" po biopsji endometrium, którą miałam rok temu z wynikiem 1/10. Zaproponował wymaz z jamy macicy, żeby to sprawdzić. Wyszły mi dwie bakterie (jedna bardzo poważna, szpitalna). Dostałam celowany antybiotyk po którym zrobiłam kolejny wymaz. Ten również wykazał bakterie. Inne i równie poważne. Jestem w trakcie kolejnej antybiotykoterapii.
Dodam, że większość lekarzy ignoruje wynik 1/10. Więc albo musimy mieć szczęście, albo same powinnyśmy domagać się powtórnych badań i sprawdzeń!
Hej jesteś tutaj może? Dodałam Cie do przyjaciółek. Możesz zaakceptować zaproszenie? Będę wdzięczna;) -
Hej, dziewczyny zastanawiam się nad biopsją endometrium
Ogólnie jestem po kilku nie udanych transferach, zdiagnozowana też immunologiczne szeroka historia
Zastanawiam się czy nie cisnąć lekarza właśnie o zrobienie biopsji
Nigdy ten temat nie padł bo moje endometrium zawsze jest ładne do transferu i nawet podczas rutynowych badań USG
Czy miała któraś z was przypadek że jednak biopsja coś wykryła pomimo tego że nic na to nie wskazywało?Sylwia211987 -
sylwia211987 wrote:Hej, dziewczyny zastanawiam się nad biopsją endometrium
Ogólnie jestem po kilku nie udanych transferach, zdiagnozowana też immunologiczne szeroka historia
Nigdy ten temat nie padł bo moje endometrium zawsze jest ładne do transferu i nawet podczas rutynowych badań USG
Czy miała któraś z was przypadek że jednak biopsja coś wykryła pomimo tego że nic na to nie wskazywało?
Hej Sylwia, u mnie nie podejrzewali zapalenia ale przy okazji usuwania polipa wzięli próbkę endometrium do badania. I wyszło zapalenie...
Także ja bym sprawdziła na wszelki wypadek 😉sylwia211987 lubi tę wiadomość
💃37 lat
Ponad 2 lata starań
Hiperprolaktynemia - pod kontrolą
Polip endometrium ✂️
Zapalenie endometrium
16.01 biopsja kontrolna endo
10.02 wyniki OK 🌟 -
Tindaya wrote:Hej Sylwia, u mnie nie podejrzewali zapalenia ale przy okazji usuwania polipa wzięli próbkę endometrium do badania. I wyszło zapalenie...
Także ja bym sprawdziła na wszelki wypadek 😉👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
🔬 histeroskopia 10.2024 (CD138+) 💊 12.2024
🔬 wymaz z szyjki 01.2025 (2 bakterie) 💊 02.2025
✅👩🏻 owulacja, AMH (4,22 02.2024), oba jajowody drożne (03.2025)
✅👱🏼♂️ seminogram, test MAR, fragmentacja
👀👩🏻 tarczyca, ANA 1:320, T-shape ❓ (04.2025)
👀👱🏼♂️ HBA 79% -
sylwia211987 wrote:Hej, dziewczyny zastanawiam się nad biopsją endometrium
Czy miała któraś z was przypadek że jednak biopsja coś wykryła pomimo tego że nic na to nie wskazywało?
U mnie też endometrium zawsze ładne, zarodek ładny, a transfer nieudany. Wyszło zapalenie, brałam antybiotyki po których kolejny transfer, czy udany to się okaże. U mnie przy okazji scretchingu zrobili biopsje, bo zdaniem lekarza albo był wadliwy zarodek albo problem z zagnieżdżeniem. A że mam mało czasu to cisnęłam jak się da...żeby nie tracić niepotrzebnie kolejnych cykli. -
Hej dziewczyny, czy któraś z Was przy wyniku cd138: 1.7/ 10mm2 czyli 0.17/mm2 leczyła do 0? Bo jeśli dobrze przejrzałam wszystkie Wasze posty to stanu zapalnego chyba nie ma 🤔 jeszcze mam pytanie czy wynik cd56: 35/1dpw jest ok czy nie? Niestety nie ma widełek a na opinie lekarza czekam i czekam29👱♀️👦
Endometrioza
Niedrożne jajowody
Macica dwurożna
Mikrodelacja Azf-c -
Aggie11 wrote:U mnie też endometrium zawsze ładne, zarodek ładny, a transfer nieudany. Wyszło zapalenie, brałam antybiotyki po których kolejny transfer, czy udany to się okaże. U mnie przy okazji scretchingu zrobili biopsje, bo zdaniem lekarza albo był wadliwy zarodek albo problem z zagnieżdżeniem. A że mam mało czasu to cisnęłam jak się da...żeby nie tracić niepotrzebnie kolejnych cykli.
Aggie11 kiedy testujesz ? -
Ja 3 latat temu pierwsza histero i biopsja, stan zapalny, antybiotyk, brak kontroli ponownej i cały czas starania bez sukcesu. Po ponad 2 latach, zmiana lekarza, podejrzenie stanu zapalnego, druga histero, obraz czysty, po wyniku duży stan zapalny, dwa antybiotyki, ponowna biopsja i potwierdzenie, że czysto. Nie mam pojęcia czy wcześniej wql był wyleczony, a jeśli tak to jak dlugo. Przy stanie zapalnym transfer nie ma szans, nawet najlepszego, zdrowego zarodka. Więc ja bym badała, sprawdzała, weryfikowała.5 lat starań +3 leczenia
Ona 33l 👩🏼
niedoczynność tarczycy✔wyleczona Ureaplasma✔drożność✔histeroskopia (2 polipy)✔podejrzenie CMV>zafałszowane wyniki✔CD138 ✔krzywa cukrowa✔IO✔kir AA❌kariotypy✔ Letrox75, wit.D, kw foliowy
On 35l 🤵
morfologia 1>1>0>3%❌HBA 56>12>83%✔DFI 8,7%✔HDS 30,07%❌
2xIUI 02/03.23>👎
06.23 I ivf: Menopur+Ovaleap+Orgalutran+Zivafert +Gonapeptyl Daily>8 komórek, 6 MII, 6 zapłodnionych>5 doba👎
07.23 zmiana kliniki>II ivf>Bemfola+Ganirelix+Ovi>5 komórek>1 zapłodniona>1 doba👎
10.23>zmiana na EF>III ivf>Elonva+Meriofert+Provera>❄️❄️❄️>2x👎>1x degeneracja👎
06.24>zmiana kliniki>IV ivf>❄️PGTa✔histero nr 2, stan zapalny❌
>transfer24.12>acard,neoparin,prolutex,prograf,cyclogest,besins,magne B6>jest❤️
"Nigdy nie rezygnuj z tego, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień."