STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Mmagda wrote:Tak jest ok ja rok temu też podchodziłam do transferu po biopsji(nie czekaliśmy na wynik lekarz mówił szkoda czasu) i brałam metronidazol ,levoxa i macmiror complex ostatnie leki były w 3 DC a później transfer w 21 d.c. na cyklu naturalnym.Starania od 2022 r
Ona 28 lat
On 30 lat
Jedna nieudana IUI.
Pai hetero dodatni,
Przeciwciała ASA 1:10, ANA 1:160,
Komórki nk we krwi aktywowane późne wysokie.
Wyleczona ureaplasma.
Usunięty polip (histeroskopia marzec 2024 na NFZ bez biopsji endometrium).
Jajowody drożne.
Hiperglikemia reaktywna.
Kariotypy okej .
Nasienie : HBA 85%, 4% prawidłowych plemników,
06.2024 start procedury IVF
07.2024 punkcja ➡️ 22 pobranych kumulusów ➡️ 15 prawidłowych ➡️ 6 zapłodnionych ➡️ 1 zarodek 4.1.1 ❄️
08.2024 ❄️ 4.1.1 transfer cykl sztuczny z embryoglue - beta nie ruszyła 🥺
10.2024 punkcja ➡️ 28 pobranych kumulusów ➡️ 17 prawidłowych komórek ➡️ 15 zapłodnionych komórek ➡️ 7 zarodków (ZyMot dodatkowo) ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
12.2024 transfer cykl naturalny 4.1.1 z embryoglue ❄️ z neoparin i encorton 10mg -
Jednak mimo wszystko miałaś więcej leków niż ja i to jeszcze bez wyniku…Starania od 2022 r
Ona 28 lat
On 30 lat
Jedna nieudana IUI.
Pai hetero dodatni,
Przeciwciała ASA 1:10, ANA 1:160,
Komórki nk we krwi aktywowane późne wysokie.
Wyleczona ureaplasma.
Usunięty polip (histeroskopia marzec 2024 na NFZ bez biopsji endometrium).
Jajowody drożne.
Hiperglikemia reaktywna.
Kariotypy okej .
Nasienie : HBA 85%, 4% prawidłowych plemników,
06.2024 start procedury IVF
07.2024 punkcja ➡️ 22 pobranych kumulusów ➡️ 15 prawidłowych ➡️ 6 zapłodnionych ➡️ 1 zarodek 4.1.1 ❄️
08.2024 ❄️ 4.1.1 transfer cykl sztuczny z embryoglue - beta nie ruszyła 🥺
10.2024 punkcja ➡️ 28 pobranych kumulusów ➡️ 17 prawidłowych komórek ➡️ 15 zapłodnionych komórek ➡️ 7 zarodków (ZyMot dodatkowo) ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
12.2024 transfer cykl naturalny 4.1.1 z embryoglue ❄️ z neoparin i encorton 10mg -
Przyjaciolka wrote:Hej dziewczyny bardzo proszę o poradę!
Miałam dzisiaj histeroskopie z biopsja endometrium.
Lekarz po wypisał mi od dziś antybiotyk unidox na 14 dni, powiedział że w razie jak wyjdzie stan zapalny to antybiotyk powinien go wyleczyć a najwyżej na komórki nk zwiększymy dawkę encortonu. Zabieg miałam wykonywany w 20 dc, za dwa tygodnie powinien być wynik i już od pierwszego dnia cyklu mam przyjmować estrofem i przygotowywać się do transferu. Czy takie postępowanie jest ok? Bo czytałam tutaj różne fora i większość osób po wyniku miała włączoną dopiero antybiotykoterapie i raczej w większości przypadków jest to metronidazol. Rozmawiałam z kolezanka i ona w listopadzie miała ureaplasme leczyła ją właśnie unidox a w grudniu miała histeroskopie z biopsja i mimo to wyszedł stan zapalny… nie wiem już co o tym myśleć
U mnie postępowanie jest takie: czekamy na wynik biopsji i wtedy zapadnie decyzja czy potrzeby jest antybiotyk. Jeśli tak to miałby to być chyba unidox +metronidazol i po antybiotykoterapii w kolejnym cyklu transfer. Bez biopsji kontrolnej.
Tym samym stracę mam nadzieję tylko 1 cykl a nie będę brać antybiotyków jeśli byłyby niepotrzebne.👱♀️88'
03.2024 IVF: p.krótki 14/10🥚-> 5 zap.-> 3 (3d.) -> 0️⃣❄
08.2024 IVF: p.długi 16/10🥚-> 6 zap.-> 5 (3d.) -> 4️⃣❄
10.2024 FET 5.1.1 beta 0 ❌
11.2024 FET 4.1.1 beta 0 ❌
Czekają ❄❄
1 czynny jajnik, usunięta przegroda macicy (2023)
AMH 2,1
KIR Bx ✔2DS2 ➖2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
kariotypy ✅ Parento Optimum choroby recesywne ✅
pasożyty ✅ histeroskopia (12.2024) ✅
01.2025? wynik biopsji endo cd56, cd138 -
Przyjaciolka wrote:Hej dziewczyny bardzo proszę o poradę!
Miałam dzisiaj histeroskopie z biopsja endometrium.
Lekarz po wypisał mi od dziś antybiotyk unidox na 14 dni, powiedział że w razie jak wyjdzie stan zapalny to antybiotyk powinien go wyleczyć a najwyżej na komórki nk zwiększymy dawkę encortonu. Zabieg miałam wykonywany w 20 dc, za dwa tygodnie powinien być wynik i już od pierwszego dnia cyklu mam przyjmować estrofem i przygotowywać się do transferu. Czy takie postępowanie jest ok? Bo czytałam tutaj różne fora i większość osób po wyniku miała włączoną dopiero antybiotykoterapie i raczej w większości przypadków jest to metronidazol. Rozmawiałam z kolezanka i ona w listopadzie miała ureaplasme leczyła ją właśnie unidox a w grudniu miała histeroskopie z biopsja i mimo to wyszedł stan zapalny… nie wiem już co o tym myśleć
U mojego męża w listopadzie 2023 wyszła ureaplasma leczył się razem ze mną, braliśmy unidox 2 razy dziennie przez 20 dni.
Ureaplasma została wyleczona.
W czerwcu 2024 miałam robiona biopsję i wyszedł mi bardzo duży stan zapalny endometrium , mimo że kilka miesięcy wcześniej brałam unidox na coś innego to na stan zapalny przy okazji nie pomógł.
Teraz brałam metronidazol przez 20 dni i 10 dni Biseptol.
Mam iść w lutym na biopsję kontrolną , lekarz powiedział że jak to nie pomoże to leczenie osoczem
-
Mmagda wrote:Tak jest ok ja rok temu też podchodziłam do transferu po biopsji(nie czekaliśmy na wynik lekarz mówił szkoda czasu) i brałam metronidazol ,levoxa i macmiror complex ostatnie leki były w 3 DC a później transfer w 21 d.c. na cyklu naturalnym.
Cześć.,
A macmiror dostałaś tak profilatycznie zsby nie złapać jakieś infekcji intymnej przy metronidazol? -
MalaMiMi wrote:Cześć.,
A macmiror dostałaś tak profilatycznie zsby nie złapać jakieś infekcji intymnej przy metronidazol?MalaMiMi lubi tę wiadomość
-
Lili@ wrote:Niestety nie znam odpowiedzi. Lekarz odpowiada wymijająco.
Co do Twojego wyniku niektorzy lekarze twierdzą że trzeba leczyć do zera dla innych 1/10 jest ok i mieści sie w normach. Ja przy 1/10 będę nalegać na transfer.
Na ten moment czekam na wynik biopsji.
Mi ginekolog powiedziała że mam przewlekły stan zapalny ale to chyba na podstawie tego CD56 bo tam wyszło 212/mm2, a co do CD138 1/10 Ato jie wiem jak to jest. Może któraś z Was wytłumaczy mi o co tu chodzi w tych CD bo ja raczkuje w tym temacie. -
Aggie11 wrote:Dziewczyny, a jaki miałyście okres o scretchingu połączonym z biopsją? Bo u mnie już powinien być okres od 3 dni a go nie ma, jest za to pomarańczowe wodniste plamienie, nawet brzuch nie boki jak na okres. Nie wiem co o tym sądzić. Miałam mieć teraz w tym cyklu transfer a szczerze to nie wiem jak teraz traktować to plamienie czy jak okres czy nie
Hej, a na czym polega scratching połączony z biopsją ? Ja mam scratching za kilka dni ale jedynie połączony z antybiotykoterapią bo jest podejrzenie stanu zapalnego - pierwszy transfer nieudany. Rok temu histeroskopia- polip + CD138 aktywne, dlatego na tej podstawie mój lekarz uznała ze możliwy jest nawrot .. co do ponownej biopsji czy histeroskopii stwierdziła ze nie warto tam grzebać tyle a lepiej przeleczyc antybiotykiem na wszelki wypadek- co lekarz to opinia. Osobiście chyba tez wolałabym to sprawdzić, nie wiedziałam ze jest możliwość wykonania biopsji podczas scratchingu -
jagoda93 wrote:Hej, a na czym polega scratching połączony z biopsją ? Ja mam scratching za kilka dni ale jedynie połączony z antybiotykoterapią bo jest podejrzenie stanu zapalnego - pierwszy transfer nieudany. Rok temu histeroskopia- polip + CD138 aktywne, dlatego na tej podstawie mój lekarz uznała ze możliwy jest nawrot .. co do ponownej biopsji czy histeroskopii stwierdziła ze nie warto tam grzebać tyle a lepiej przeleczyc antybiotykiem na wszelki wypadek- co lekarz to opinia. Osobiście chyba tez wolałabym to sprawdzić, nie wiedziałam ze jest możliwość wykonania biopsji podczas scratchingu
Ja mialam scratching, który ma rzekomo pomóc w zagnieżdżenie się zarodka, to takie celowe podrapanie, uszkodzenie endometrium, które regenerując się jest w lepszym stanie (coś jak mezoterapia na skórę twarzy) 🙂
A przy okazji mialam biopsje w celu sprawdzenia czy jest stan zapalny i być może odpowiedzrnie na pytanie dlaczego pierwszy transfer się nie udał. Za cd138 i cd56 płaciłam dodatkowo po 250zl za każdy, za scratching 400zl. A antybiotyki dostałam trochę zaocznie bo sama je wymusiłam 🙈 po prostu mnie goni czas i nie chce tracić kolejnego cyklu. Okazało się, se było przewlekłe zapalenie, aczkolwiek czytam tutaj na forum, że niektórzy lekarze w ogóle takiego stanu jak mój nie leczą wiec juz sama nie wiem. Może zarodek tez byl wadliwy, chociaż teoretycznie był bardzo ładny, najładniejszy ze wszystkich 4 jakie mieliśmy 🙄 a beta ani drgnela 🙄
A co do biopsji podczas scretchingu to na pewno to nie szkodzi, bo sam scretching to naruszenje endometrium - celowe, aczkolwiek biorąc pod uwagę że i tak wzięłam antybiotyk nie wiedząc czy mam stan zapalny to teoretycznie nie była ta biopsja potrzebna, z drugiej strony przynajmniej można się dowiedzieć czy było zapalenie i jak duże.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 20:37
-
Cześć dziewczyny, niedługo mam robiona w szpitalu histeroskopie z oceną przewlekłego stanu zapalnego CD138. Taki mam zapis na skierowaniu. Piszecie tu dużo o badaniu CD56, też chciałabym je wykonać, ale podejrzewam, że nie ma opcji, żeby za to zapłacić dodatkowo, jeśli będę hospitalizowana. Czy któraś z Was miała podobną sytuację jak to można rozwiązać?♀️33 ♂️ 35 👩❤️👨 15cs naturalnych
KIR Bx (-2DS1, -2DS5, -3DS1)
IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow)
10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔 -
Aksandra wrote:Cześć dziewczyny, niedługo mam robiona w szpitalu histeroskopie z oceną przewlekłego stanu zapalnego CD138. Taki mam zapis na skierowaniu. Piszecie tu dużo o badaniu CD56, też chciałabym je wykonać, ale podejrzewam, że nie ma opcji, żeby za to zapłacić dodatkowo, jeśli będę hospitalizowana. Czy któraś z Was miała podobną sytuację jak to można rozwiązać?
-
Mmagda wrote:Ja 4 tygodnie temu miałam w szpitalu a NFZ histeroskopie (usunięcie polipa)z biopsja cd138 i cd56 .Słyszałam że to zależy jaką szpital ma umowę.Rok temu robiłam w innym i dostałam próbki i sama musiałam je dostarczyć do Zakładu Patomorfologii i zapłacić za badanie.
Bardzo Ci dziękuję za konkretną odpowiedź.♀️33 ♂️ 35 👩❤️👨 15cs naturalnych
KIR Bx (-2DS1, -2DS5, -3DS1)
IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow)
10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔 -
Aksandra wrote:Cześć dziewczyny, niedługo mam robiona w szpitalu histeroskopie z oceną przewlekłego stanu zapalnego CD138. Taki mam zapis na skierowaniu. Piszecie tu dużo o badaniu CD56, też chciałabym je wykonać, ale podejrzewam, że nie ma opcji, żeby za to zapłacić dodatkowo, jeśli będę hospitalizowana. Czy któraś z Was miała podobną sytuację jak to można rozwiązać?
Ja w czasie przyjęcie do szpitala poprosiłam lekarza o pobranie dodatkowego wycinka endometrium do biopsji. Wycinek dostałam zaraz po zabiegu już w pojemniczku odpowiednio przygotowany - mąż zawiózł do alabu do zbadania na cd56 (wcześniej musiałam zadzwonić na infolinię w moim mieście i uzgodnić do którego punktu należy to zawieźć). W punkcie pracownica nie chciała przyjąć tej próbki, ale po interwencji telefonicznej pani z infolinii się udało. Powodzenia😉Aksandra lubi tę wiadomość
Starania od 04.2022
Chapter 1:
AMH 0.8
Jajowody drożne, ale kręte
Kariotyp, histeroskopia✅
2 x IUI (06-07.23)
I IVF (11.23), po EMBRACE zdrowy:
❄️4AB, transfer 01.24, beta <0.2
Chapter 2:
AMH 0.6
II IVF (02.24), po EMBRACE zdrowe:
❄️3AA, 4AA, 4AB
W międzyczasie dalsza diagnostyka:
KIR AA
wysoki cross match + podwyższone CD56
6 x szczepienia pulowane z poprawą wyników
PAI-1 + czynnik V R2 heterozygota
rezonans w kierunku endometriozy✅
poszerzenie żyły macicznej do obserwacji
Transfer 11.2024 ❄️3AA + immunosupresja, acard, fraxiparine, intralipid, accofil, utm, beta <0,2 -
WerkaP2 wrote:Do osob ktore maja zdiagnozowany stan zapalny endoemtrium:
JAKIE MIALYSCIE OBJAWY?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 22:02
-
WerkaP2 wrote:Do osob ktore maja zdiagnozowany stan zapalny endoemtrium:
JAKIE MIALYSCIE OBJAWY?
5 lat starań + 3 leczenia
Ona, 33l 👩🏼
niedoczynność tarczycy ✔ wyleczona infekcja ✔ wyleczona Ureaplasma ✔ drożność ✔
histeroskopia (2 polipy) ✔ podejrzenie CMV > zafałszowane wyniki ✔ CD138 ✔
krzywa cukrowa ✔ IO✔ kir AA ❌
Letrox75, wit.D, kw foliowy
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
HBA 56%>12%>83% ✔ DFI 8,7% ✔ HDS 30,07% ❌
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
06.23: I ivf: Menopur 75 + Ovaleap 225 + Orgalutran + Zivafert 5000 + Gonapeptyl Daily > 10dc punkcja > 8 komórek, 6 MII, 6 zapłodnionych > 3 doba średnia jakość > 5 doba👎
07.23: zmiana kliniki > II ivf > Bemfola + Ganirelix + Ovi > 5 komórek > 1 zapłodniona > 1 doba 👎
10.23 > zmiana na EF > III ivf > Elonva + Meriofert + Provera > 14 dc punkcja > ❄️❄️❄️ > 👎
06.24 > zmiana kliniki > IV ivf > ❄️PGTa ✔
histero nr 2 > przewlekły stan zapalny...
"Nigdy nie rezygnuj z tego, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień." -
Aggie11 wrote:Ja mialam scratching, który ma rzekomo pomóc w zagnieżdżenie się zarodka, to takie celowe podrapanie, uszkodzenie endometrium, które regenerując się jest w lepszym stanie (coś jak mezoterapia na skórę twarzy) 🙂
A przy okazji mialam biopsje w celu sprawdzenia czy jest stan zapalny i być może odpowiedzrnie na pytanie dlaczego pierwszy transfer się nie udał. Za cd138 i cd56 płaciłam dodatkowo po 250zl za każdy, za scratching 400zl. A antybiotyki dostałam trochę zaocznie bo sama je wymusiłam 🙈 po prostu mnie goni czas i nie chce tracić kolejnego cyklu. Okazało się, se było przewlekłe zapalenie, aczkolwiek czytam tutaj na forum, że niektórzy lekarze w ogóle takiego stanu jak mój nie leczą wiec juz sama nie wiem. Może zarodek tez byl wadliwy, chociaż teoretycznie był bardzo ładny, najładniejszy ze wszystkich 4 jakie mieliśmy 🙄 a beta ani drgnela 🙄
A co do biopsji podczas scretchingu to na pewno to nie szkodzi, bo sam scretching to naruszenje endometrium - celowe, aczkolwiek biorąc pod uwagę że i tak wzięłam antybiotyk nie wiedząc czy mam stan zapalny to teoretycznie nie była ta biopsja potrzebna, z drugiej strony przynajmniej można się dowiedzieć czy było zapalenie i jak duże.
Dokładnie, biopsja może tylko pozwolić się upewniać jeśli i tak przyjmuje się antybiotyk, tak myśle ze jeśli później dalej coś będzie nie tak to można poprosić o biopsje a póki co to znacznie przyspieszy.
Właśnie odnośnie wadliwego zarodka- moja pani doktor powiedziała ze to główna przyczyna zazwyczaj, ze często im się wydaje super zarodek a jest wada ;/ ale statystycznie na 3 zarodki 1 będzie tym właściwym…
Kiedy miałaś scratching i w którym dniu cyklu ? Ja mam w 15dc , zastanawiam się czy to trochę nie za wcześnie ? masz już zaplanowany po tym kolejny transfer ? -
jagoda93 wrote:Dokładnie, biopsja może tylko pozwolić się upewniać jeśli i tak przyjmuje się antybiotyk, tak myśle ze jeśli później dalej coś będzie nie tak to można poprosić o biopsje a póki co to znacznie przyspieszy.
Właśnie odnośnie wadliwego zarodka- moja pani doktor powiedziała ze to główna przyczyna zazwyczaj, ze często im się wydaje super zarodek a jest wada ;/ ale statystycznie na 3 zarodki 1 będzie tym właściwym…
Kiedy miałaś scratching i w którym dniu cyklu ? Ja mam w 15dc , zastanawiam się czy to trochę nie za wcześnie ? masz już zaplanowany po tym kolejny transfer ?
Miałam w 20 dc, za 4 dni transfer. A Ty juz przygotowujesz się do kolejnego transferu? -
Aggie11 wrote:Miałam w 20 dc, za 4 dni transfer. A Ty juz przygotowujesz się do kolejnego transferu?
Tak po scratchingu i antybiotyku w następnym cyklu transfer, czyli jak obliczyłam na początku lutego No właśnie czyli jednak troszkę później miałaś
A przed tym zabiegiem dostałaś jakieś wytyczne odnośnie współżycia ? Mój lekarz nic nie wspomniał, może to oczywiste ze przy antybiotyku nie ale wole się upewnić