STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Większość dziewczyn nie ma objawów, u mnie były, miałam wiecznie wzdęty brzuch i problemy jakby żołądkowe. I się to powoli nasilało. Zaczęłam się badać na nietolerancje pokarmowe ale po antybiotykoterapii na endo wszystko przeszło.💃37 lat
Ponad 2 lata starań
Hiperprolaktynemia - pod kontrolą
Polip endometrium ✂️
Zapalenie endometrium
16.01 biopsja kontrolna endo
10.02 wyniki OK 🌟 -
U mnie żadnych objawów. Brzuch mam spory 🤔 i po antybiotyku nic się nie zmieniło.
@Tindaya mamy kontrolę razem, mam stresik, że nic te antybiotyki nie dały, bo miałam tylko jeden rodzaj. Cóż, zobaczymy. Masz też histeroskopie czy sama biopsja ?♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Z pomocą medyczną od 07.2024
AMH 1.2 🤔 hormony ☑️ wymazy ☑️
Seminogram morfo 2% ruch postępowy 22% (47 z 210 mln) 🤔
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1 😐
💊 Unidox
14.02 Histeroskopia z biopsją kontrolną, wyniki ❓🙏
➡️ IUI ❓
Prolaktyna, glukoza i cholesterol do obniżenia 😏 -
Misia2158 wrote:Cześć. Jakie były u was objawy stanu zapalnego endometrium?
Dopiero po celowanym antybiotyku w konkretną bakterię zniknęły plamienia a krew miesiączki była bez skrzepów i znów żywoczerwona.
Takie były moje objawy stanu zapalnego. -
PaniKocimiętka wrote:Ja biegałam po lekarzach i zgłaszałam dziwne plamienia na 4-5 dni przed okresem, przeciągające się miesiączki np 8 dni, skrzepy zamiast krwi w miesiączce i brązową krew, a właściwie skrzepy. Lekarze mówili, że to nie musi oznaczać nic złego. Miesiączki były bardzo bolesne, PMS straszny. Po biopsjach dwa razy brałam antybiotyki, nic się nie zmieniało a ponowne biopsje nadal wykazywały silny stan zapalny.
Dopiero po celowanym antybiotyku w konkretną bakterię zniknęły plamienia a krew miesiączki była bez skrzepów i znów żywoczerwona.
Takie były moje objawy stanu zapalnego.
Który antybiotyk Ci pomógł? Podasz nazwę?
♀️'89 | AMH: 4 - kariotyp ok
♂️ '89 - kariotyp ok
10.24 punkcja - 5❄️ (4x4.1.1, 1x4.1.2) nie przebadane
12.11.2024 r - transfer❄️ 4.1.1
🍀 7dpt- ⏸
20.11 -8dpt beta - 173,20 mIU/ml
23.11 -11dpt beta - 781,76 mIU/ml
03.12 - 5w5d - GS 1,56 YS 0,39
18.12 brak 💔 21.12 poronienie 6/8 tyg
Ferrytyna 37,17 ng/ml
TSH 2,064
MTHFR i PAI-1/SERPINE1 - hetero
NK w krwi - 15%
Zespół antyfosfolipidowy i ANA - ujemne
Genotyp Bx mąż C1
✅ 2DL1, 2DL3, 2DL4 del, 2DS1, 2DS4 (del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
⛔ 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5 (grupa 1), 2DL5 (grupa 2), 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 var -
PaniKocimiętka wrote:Ja biegałam po lekarzach i zgłaszałam dziwne plamienia na 4-5 dni przed okresem, przeciągające się miesiączki np 8 dni, skrzepy zamiast krwi w miesiączce i brązową krew, a właściwie skrzepy. Lekarze mówili, że to nie musi oznaczać nic złego. Miesiączki były bardzo bolesne, PMS straszny. Po biopsjach dwa razy brałam antybiotyki, nic się nie zmieniało a ponowne biopsje nadal wykazywały silny stan zapalny.
Takie były moje objawy stanu zapalnego.
Jakie mialas badanie żeby znaleźć bakterie która wydoluje zapalenie? -
Ola8999 wrote:U mnie żadnych objawów. Brzuch mam spory 🤔 i po antybiotyku nic się nie zmieniło.
@Tindaya mamy kontrolę razem, mam stresik, że nic te antybiotyki nie dały, bo miałam tylko jeden rodzaj. Cóż, zobaczymy. Masz też histeroskopie czy sama biopsja ?
Hej Ola! Sama biopsja z tego co mi mówili.
Bądźmy dobrej myśli i oby wyniki były jak najszybciej;)
Już bym kurcze chciała znów wrócić do starań bo ta przerwa już mnie prawie dobiła 🙈 a wcześniej też była przerwa bo polip wycinali. I tak czekam od października aż sie to wszystko przewinie...Ola8999 lubi tę wiadomość
💃37 lat
Ponad 2 lata starań
Polip endometrium ✂️
Zapalenie endometrium
10.02 wyniki OK 🌟 -
Tindaya wrote:Hej Ola! Sama biopsja z tego co mi mówili.
Bądźmy dobrej myśli i oby wyniki były jak najszybciej;)
Już bym kurcze chciała znów wrócić do starań bo ta przerwa już mnie prawie dobiła 🙈 a wcześniej też była przerwa bo polip wycinali. I tak czekam od października aż sie to wszystko przewinie...♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
💊 Unidox
➡️ IUI ❓
Ola8999 wrote:My w grudniu po antybiotykach coś tam działaliśmy, po 2 miesiącach przerwy. Ale nic nie wyszło 🤷👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
🔬 histeroskopia 10.2024 (CD138+) 💊 12.2024
🔬 wymaz z szyjki 01.2025 (2 bakterie) 💊 02.2025
✅👩🏻 owulacja, AMH (4,22 02.2024), oba jajowody drożne (03.2025)
✅👱🏼♂️ seminogram, test MAR, fragmentacja
👀👩🏻 tarczyca, ANA 1:320, T-shape ❓ (04.2025)
👀👱🏼♂️ HBA 79% -
rozia wrote:Dziewczyny ja w październiku miałam histeroskopię z wycinaniem polipów i biopsję, w listopadzie wyniki ze stanem zapalnym, w grudniu od nowego cyklu antybiotyki i nic mi nie mówili o przerwie, (nadal próbujemy naturalnie). Czy wiecie jaki czas powinno się odczekać albo starania nie będą skuteczne? Już się zastanawiałam czy to wszystko pomogło, skoro dalej nic, a może i tak się narazie nie uda, bo endometrium musi dojść do siebie i nie ma co panikować? W lutym mam mieć ponownie sono-HSG i zobaczyć czy po stanie zapalnym nie ma w jajowodach jakiś zrostów 🤷🏼♀️
Dziewczyny masakra, dzwonili ze szpitala że sprzęt się zepsuł i moja histeroskopia przesunięta o miesiąc. Do tego naczytałam się że miejsce do którego chciałam lecieć na początku lutego nie jest polecane dla kobiet w ciąży i starających się, że najlepiej potem odczekać jakiś czas. Załamka. I jeszcze krzywej prolaktynowej nie zrobiłam dziś bo muszę mieć receptę na tabletkę która się do niej bierze, a prócz skierowania nic nie dostałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 13:47
rozia lubi tę wiadomość
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
💊 Unidox
➡️ IUI ❓
Masakra, ale chyba tylko śmiać się zostało. Plany planami a życie swoje jak zawsze. Myślę nawet czy nie zrobić tej biopsji prywatnie może by się udało w tym tygodniu. Ale na tej histero mi zależy. A inseminacji chyba i tak za miesiąc nie zdążę po histero. A jak polecę to już w ogóle lepiej odczekać ten miesiąc. Ehh .
Trzymam kciuki za Ciebie @TindayaTindaya lubi tę wiadomość
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
💊 Unidox
➡️ IUI ❓
Lili@ wrote:Jakie mialas badanie żeby znaleźć bakterie która wydoluje zapalenie?
Teraz po czasie, myślę że nie ma sensu brać w ciemno antybiotyku. -
PaniKocimiętka wrote:Wynik EndometriumScan wskazał bakterię która powodowała stan zapalny, lekarz na podstawie wyniku przepisał antybiotyk.
Teraz po czasie, myślę że nie ma sensu brać w ciemno antybiotyku.Starania In vitro od 2021 :
7 transferów beta zawsze 0 -
Ola8999 wrote:Masakra, ale chyba tylko śmiać się zostało. Plany planami a życie swoje jak zawsze. Myślę nawet czy nie zrobić tej biopsji prywatnie może by się udało w tym tygodniu. Ale na tej histero mi zależy. A inseminacji chyba i tak za miesiąc nie zdążę po histero. A jak polecę to już w ogóle lepiej odczekać ten miesiąc. Ehh .
Trzymam kciuki za Ciebie @Tindaya
Dzięki! 💕
Czasami to na prawdę pod górkę, w deszczu i pod wiatr...
Jak byś jednak szła prywatnie to daj znać jak poszło!Ola8999 lubi tę wiadomość
💃37 lat
Ponad 2 lata starań
Polip endometrium ✂️
Zapalenie endometrium
10.02 wyniki OK 🌟 -
Ola8999 wrote:Ja miałam antybiotyk przy którym nie można zachodzić w ciążę, tak mówiła ginekolog. A miesiąc wcześniej pauza bo urosły aż 4 pęcherzyki na stymulacji i za duże ryzyko 😏 a biopsję kontrolna masz zrobić też ?
Dziewczyny masakra, dzwonili ze szpitala że sprzęt się zepsuł i moja histeroskopia przesunięta o miesiąc. Do tego naczytałam się że miejsce do którego chciałam lecieć na początku lutego nie jest polecane dla kobiet w ciąży i starających się, że najlepiej potem odczekać jakiś czas. Załamka. I jeszcze krzywej prolaktynowej nie zrobiłam dziś bo muszę mieć receptę na tabletkę która się do niej bierze, a prócz skierowania nic nie dostałam.
Masakra z tą Twoją histeroskopią, najgorzej jak się człowiek już nastawi, a potem nagle przekładają z jakiegoś powodu. Trzymam kciuki, żeby jak najszybciej Ci ją zrobili i nie przekładali tego dalej 🤞🏼Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 21:18
Ola8999 lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
🔬 histeroskopia 10.2024 (CD138+) 💊 12.2024
🔬 wymaz z szyjki 01.2025 (2 bakterie) 💊 02.2025
✅👩🏻 owulacja, AMH (4,22 02.2024), oba jajowody drożne (03.2025)
✅👱🏼♂️ seminogram, test MAR, fragmentacja
👀👩🏻 tarczyca, ANA 1:320, T-shape ❓ (04.2025)
👀👱🏼♂️ HBA 79% -
Dziewczyny,
może pomożecie 🙏 gdzie w Warszawie lub Olsztynie można zrobić biopsję endometrium z cd138 i cd56? W mojej klinice, w której się leczę (Invicta) koszt to 2050 zł. Szukam gdzieś taniej. Czy na biopsję miałyście skierowanie od ginekologa? Bo tam gdzie już dzwoniłam, trzeba najpierw odbyć wizytę ginekologiczną. Czy jest szansa zrobić to na NFZ?11.2021 - starania naturalne
09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d
05.2022 - HyCoSy - jajowody drożne
- niedoczynność tarczycy - Euthyrox
- hipoglikemia na czczo - metformina
✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny
✅zespół antyfosfolipidowy
✅hormony, wit D, wit B12, homocysteina, panel tarczycowy
✅AMH -3,24
✅badanie nasienia + fragmentacja DNA
✅HLA-C męski C1/C1
✅allo MLR - 44,7%
✅test IMK - NK 12%
✅ cytokiny
❌cross match - 29%
❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)- brak kirów implantacyjnych
1️⃣ IVF
• 19.08.2024 - punkcja 11x 🥚
• 2x ❄️ 5.2.2 - czekamy na wyniki badan 🧬
• 1 zdrowy ❄️ po pgt-a
16.11 transfer ❄️ (accofil, encorton, heparyna, acard)
22.11 bhcg - 0,4 😢
2️⃣ IVF
• 7.01.2025 - punkcja 12x 🥚
• 2x❄️❄️ - po pgt-a oba chore 😢 -
Lwica_Lewka wrote:Dziewczyny,
może pomożecie 🙏 gdzie w Warszawie lub Olsztynie można zrobić biopsję endometrium z cd138 i cd56? W mojej klinice, w której się leczę (Invicta) koszt to 2050 zł. Szukam gdzieś taniej. Czy na biopsję miałyście skierowanie od ginekologa? Bo tam gdzie już dzwoniłam, trzeba najpierw odbyć wizytę ginekologiczną. Czy jest szansa zrobić to na NFZ?Lwica_Lewka, rozia, Ola8999 lubią tę wiadomość