STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Przyjaciolka wrote:Dziewczyny mogę się Was poradzić może któraś coś podpowie. W styczniu miałam robiona histeroskopie z biopsja endometrium. Tuż po zabiegu dostałam antybiotyk - unidox na 14 dni. Dziwiło mnie to bo na wynik czekałam 2 tyg więc lekarz zapisał ten antybiotyk trochę w ciemno bo chciał w kolejnym cyklu zrobić transfer. Niestety rozłożyła mnie grypa typu A i przygotowania do transferu przerwaliśmy. Dostałam miesiączkę po 5 dniach bo był to cykl sztuczny .. w tym czasie miałam długo wyczekiwana wizytę u immunolog dr J. Jak zobaczyła wyniki biopsji tzn stan zapalny cd 138 5/10 komórki, komórki nk cd 56 do 10% złapała się za głowę i powiedziała że sam unidox na pewno nie dał rady i przepisała na 10 dni metronidazol dopochwowo. Niedawno skończyłam antybiotyk czekam teraz na miesiączkę i mam przygotowywać się do transferu. Moje pytanie brzmi czy takie leczenie trochę rozwleczone w czasie bo w styczniu brałam unidox , w lutym metronidazol ma sens i jest skuteczne ? Obawiam się że byłoby lepiej jakbym oba antybiotyki brała na raz, ale ginekolog stwierdził że ten stan zapalny który miałam to nie stan zapalny 🙈 dlatego nie chciał wypisać od razu drugiego antybiotyku, immunolog zaś twierdziła inaczej
I trochę już jestem pogubiona w tym wszystkim.. -
Jest jakaś może dziewczyna która robiła na nfz z okolic Wrocławia?29lat Słabe komórki
Amh 2.9
Październik 2019 nasienie
morfologia 0%
2*Iui
1 ivf p. Krótki wrześniem 2018
2 ivf p. Krótki luty 2019 słaba blastocyta 333:(
3 ivf Listopad 2019 Długi protokół mrozak 3dniowy
Transfer 18.01 -
Frajda dziękuję! Nagietek już w drodze do mnie
W II fazie cyklu lepiej nie pić? Tak jak z wiesiołkiem?
Przyszly mi wyniki RF i anty ccp ujemne, czekam jeszcze na Ana1 i ana2. Ból stawów jakby ktoś na sekundę przykładał do ognia, więc albo coś się dzieje autoimmuno albo reakcja po metronidazolu i tarividzie. Przeraża mnie to, że części dziewczyn te antybiotyki spotęgowały stan zapalny 🤔
Jadę teraz do kolejnej gino na konsultacje, dam znać jeśli dowiem się czegoś ciekawego.
Trzymajmy się dziewczyny razem i nie poddawajmy. Wiem, że jest ciężko.Starania od 10.2022
👩🏼 34
IO, niedrożny jajowód, przewlekłe zapalenie endometrium, endometrioza I stopnia + adenomioza
04.24 metformina
08.24 leczenie doksycyklina
01.25 leczenie metronidazol + tarivid
04.25 immunolog?
🧔🏻♂️ 36 -
Iskiereczka00 wrote:Frajda dziękuję! Nagietek już w drodze do mnie
W II fazie cyklu lepiej nie pić? Tak jak z wiesiołkiem?
Przyszly mi wyniki RF i anty ccp ujemne, czekam jeszcze na Ana1 i ana2. Ból stawów jakby ktoś na sekundę przykładał do ognia, więc albo coś się dzieje autoimmuno albo reakcja po metronidazolu i tarividzie. Przeraża mnie to, że części dziewczyn te antybiotyki spotęgowały stan zapalny 🤔
Jadę teraz do kolejnej gino na konsultacje, dam znać jeśli dowiem się czegoś ciekawego.
Trzymajmy się dziewczyny razem i nie poddawajmy. Wiem, że jest ciężko.
Oo, a czemu wiesołka lepiej nie brac w II fazie cyklu?
-
Może wywoływać skurcze macicy, a tego bardzo nie chcemy przy implantacji 🤔
_Qlka_ lubi tę wiadomość
Starania od 10.2022
👩🏼 34
IO, niedrożny jajowód, przewlekłe zapalenie endometrium, endometrioza I stopnia + adenomioza
04.24 metformina
04.25 immunolog?
🧔🏻♂️ 36 -
Dziewczyny czytam ten wątek i jestem przerażona. U nas jak w stopce. 5 transferów. Dwie bety zero ale trzy pozytywne ale i tak kicha
Ostatnio podany zdrowy zarodek 5.1.1 no idealny. I znów nie wyszło beta 80 i po dwóch dniach 66...Lekarz zaproponował histeroskopie (mam mięśniaki) i biopsję endometrium.
Gdyby tego nie zaproponował to ja bym i tak nalegala.
Po histeroskopii diagnostycznej wizyta w gabinecie. Mówił że mięśniaki ok nie przeszkadzają ale widzi polipowate endometrium i pewnie wyjdzie stan zapalny. Ja uhm uhm to antybiotyki? On coś mruknął że tak. I tyle. Czekamy na wyniki. Naiwna myślałam no ok znaleziony byłby powód, antybiotyk i po sprawie ale w drodze do domu zaczęłam czytać wasze wpisy i pobladlam że to jest długotrwały proces często nieprowadzący do happy endu. Mam w lipcu 40 lat boje się że nie zdążę 😐 mam badane CD 138 i CD nk .
Ja 39 l.
Mąż 41 l.
Czynnik męski
Niskie amh
Kariotypy ☑️
Ivf I - 04.23 jedna blastocysta z 5 doby poronienie samoistne 5/6tc 💔
Ivf II - 09.23
brak zarodków do transferu 💔
Zmiana kliniki
Ivf III - 11.23
Trzy ❄️❄️❄️
Transfer I 01.24- 8 tc 💔
Transfer II 05.24 - beta 0
Tranafer III 06.24 - beta 0
Ivf IV - 09.2024
Jeden ❄️ 4.1.1 nieprawidłowy genetycznie
Ivf V - 11.2024
❄️❄️ 5.1.1. materiał gen. pobrany prawidłowy ✔️
Transfer nr 5 15.01.25 ...? -
Mel85 rozumiem to przerażenie, miałam podobnie. Kiedy będziesz miała wyniki?
Pamiętaj, że są też dziewczyny, które zażywają antybiotyki i potem od razu zachodzą w ciażę, trzymam mocno kciuki żeby tak było u Ciebie 💚Mel85 lubi tę wiadomość
Starania od 10.2022
👩🏼 34
04.24 metformina
04.25 immunolog?
🧔🏻♂️ 36 -
Mel85 wrote:Dziewczyny czytam ten wątek i jestem przerażona. U nas jak w stopce. 5 transferów. Dwie bety zero ale trzy pozytywne ale i tak kicha
Ostatnio podany zdrowy zarodek 5.1.1 no idealny. I znów nie wyszło beta 80 i po dwóch dniach 66...Lekarz zaproponował histeroskopie (mam mięśniaki) i biopsję endometrium.
Po histeroskopii diagnostycznej wizyta w gabinecie. Mówił że mięśniaki ok nie przeszkadzają ale widzi polipowate endometrium i pewnie wyjdzie stan zapalny. Ja uhm uhm to antybiotyki? On coś mruknął że tak. I tyle. Czekamy na wyniki. Naiwna myślałam no ok znaleziony byłby powód, antybiotyk i po sprawie ale w drodze do domu zaczęłam czytać wasze wpisy i pobladlam że to jest długotrwały proces często nieprowadzący do happy endu. Mam w lipcu 40 lat boje się że nie zdążę 😐 mam badane CD 138 i CD nk .Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego, 15:50
Mel85 lubi tę wiadomość
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Z pomocą medyczną od 07.2024
AMH 1.2 🤔 hormony ☑️ wymazy ☑️
Seminogram morfo 2% ruch postępowy 22% (47 z 210 mln) 🤔
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1 😐
💊 Unidox
14.02 Histeroskopia z biopsją kontrolną, wyniki ❓🙏
➡️ IUI ❓
Prolaktyna, glukoza i cholesterol do obniżenia 😏 -
Wykonujecie histeriskopię prywatnie czy na NFZ? Jeśli na NFZ to możecie polecić jakieś miejsce?Starania od 2019
On 35: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia
Ona 32: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA
I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
I FET 17/06/2024, BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8.10 😞
II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
II FET 28/01/2025 BetaHCG: 8dpt-97.40, 10dpt-174, 13dpt-163 😥 14dpt-115 😥 -
Iskiereczka00 wrote:Mel85 rozumiem to przerażenie, miałam podobnie. Kiedy będziesz miała wyniki?
Pamiętaj, że są też dziewczyny, które zażywają antybiotyki i potem od razu zachodzą w ciażę, trzymam mocno kciuki żeby tak było u Ciebie 💚
Mówili że teraz czeka się z 6 tygodni.
Wpisali na cito bo lecze się już długo w tej klinice ale i tak nie ma gwarancji że będzie wcześniej.
Płaciliśmy ponad 3 tysiące ...
A jeszcze mam pytanie. Bo jest coś takiego jak polipowatość endometrium zauważalne w histeroskopii i jest coś takiego jak stan zapalny stwierdzony przez marker CD 138. Czy polipowatość bierze się z tego zapalenia?
Czy są to dwie różne sprawy wymagające różnych trybów leczenia?
Mało ogólnie artykułów o tym w internecie a chce być przygotowana do rozmowy z lekarzem i zadawać trafne pytania.Ja 39 l.
Mąż 41 l.
Czynnik męski
Niskie amh
Kariotypy ☑️
Ivf II - 09.23
Zmiana kliniki
Ivf III - 11.23
Trzy ❄️❄️❄️
Transfer I 01.24- 8 tc 💔
Ivf IV - 09.2024
Ivf V - 11.2024
Ja usłyszałam w trakcie histero, że skoro jest polip, to najprawdopodobniej będzie stan zapalny, ale nie dopytałam nic więcej, nie byłam za bardzo w stanie 🤦🏼♀️Starania od 10.2022
👩🏼 34
04.24 metformina
04.25 immunolog?
🧔🏻♂️ 36 -
A ja mam pytanie z innej beczki czy ktoś tak miał ze wyleczył stan zapalny i po dłuższym okresie powiedzmy roku znowu mu wyszedł?29lat Słabe komórki
Amh 2.9
Październik 2019 nasienie
morfologia 0%
2*Iui
1 ivf p. Krótki wrześniem 2018
2 ivf p. Krótki luty 2019 słaba blastocyta 333:(
3 ivf Listopad 2019 Długi protokół mrozak 3dniowy
Transfer 18.01 -
Mel85 wrote:Dziewczyny czytam ten wątek i jestem przerażona. U nas jak w stopce. 5 transferów. Dwie bety zero ale trzy pozytywne ale i tak kicha
Po histeroskopii diagnostycznej wizyta w gabinecie. Mówił że mięśniaki ok nie przeszkadzają ale widzi polipowate endometrium i pewnie wyjdzie stan zapalny. Ja uhm uhm to antybiotyki? On coś mruknął że tak. I tyle. Czekamy na wyniki. Naiwna myślałam no ok znaleziony byłby powód, antybiotyk i po sprawie ale w drodze do domu zaczęłam czytać wasze wpisy i pobladlam że to jest długotrwały proces często nieprowadzący do happy endu. Mam w lipcu 40 lat boje się że nie zdążę 😐 mam badane CD 138 i CD nk .
Hej czy mogę priv?Ona: 36at
On: 38lat
09.2023 - IUI - Bocian Lublin -❌
01.2024 - transfer (AZ) Bocian Lublin-❌
09. 2024 - transfer (AZ) Angelius Katowice - ❌
10. 2024 - transfer (AZ) Angelius Katowice - ❌
niskie amh - 0,52
endometrioza II/ III stopnia
Mięśniak
Allo mlr 0
Kiry brak 2DS1, 2DS5 i 3DS1
07.2024 - Test BeReady -
- endometrium PreReceptywne (przesunięcie transferu o 12 godzin do przodu)
07.09.2024 - CD138 - 0/10 komórek ❤️ -
Kingus 1 wrote:Hej czy mogę priv?
Kingus 1 lubi tę wiadomość
Ja 39 l.
Mąż 41 l.
Czynnik męski
Niskie amh
Kariotypy ☑️
Ivf II - 09.23
Zmiana kliniki
Ivf III - 11.23
Trzy ❄️❄️❄️
Transfer I 01.24- 8 tc 💔
Ivf IV - 09.2024
Ivf V - 11.2024
Mel85 wrote:Mówili że teraz czeka się z 6 tygodni.
Wpisali na cito bo lecze się już długo w tej klinice ale i tak nie ma gwarancji że będzie wcześniej.
Płaciliśmy ponad 3 tysiące ...
A jeszcze mam pytanie. Bo jest coś takiego jak polipowatość endometrium zauważalne w histeroskopii i jest coś takiego jak stan zapalny stwierdzony przez marker CD 138. Czy polipowatość bierze się z tego zapalenia?
Czy są to dwie różne sprawy wymagające różnych trybów leczenia?
Mało ogólnie artykułów o tym w internecie a chce być przygotowana do rozmowy z lekarzem i zadawać trafne pytania.
Polipy są zazwyczaj do wycięcia bo mocno przeszkadzają w zagnieżdżaniu. Ale nie wiem co to znaczy Polipowate endometrium.
Stan zapalny może być jednocześnie z polipami ale i bez. Antybiotyki zmiana diety, długie stosowanie probiotyków.
Jak Ci od razu beta spada to wygląda jak problemy z zagnieżdżeniem.. ja nie miałam ani jednego dodatniego testu przez 7 lat, dopiero ruszyło po antybiotykach więc jest nadzieja. Jak tylko wyleczysz to lecie od razu z kolejnym transferem bo te stany zapalne wracają.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego, 14:45
Iskiereczka00, Mel85 lubią tę wiadomość
-
Katikat wrote:Polipy są zazwyczaj do wycięcia bo mocno przeszkadzają w zagnieżdżaniu. Ale nie wiem co to znaczy Polipowate endometrium.
Stan zapalny może być jednocześnie z polipami ale i bez. Antybiotyki zmiana diety, długie stosowanie probiotyków.
Jak Ci od razu beta spada to wygląda jak problemy z zagnieżdżeniem.. ja nie miałam ani jednego dodatniego testu przez 7 lat, dopiero ruszyło po antybiotykach więc jest nadzieja. Jak tylko wyleczysz to lecie od razu z kolejnym transferem bo te stany zapalne wracają.
A czym leczyłaś stan zapalny? Super, że się udało ❤️❤️❤️Starania od 10.2022
👩🏼 34
04.24 metformina
04.25 immunolog?
🧔🏻♂️ 36 -
Iskiereczka00 wrote:A czym leczyłaś stan zapalny? Super, że się udało ❤️❤️❤️
Iskiereczka00, Mel85, Czajnik lubią tę wiadomość
-
Oo dziękuję, że się tym podzieliłaś. A ile mniej więcej czasu Ci to zajęło?Starania od 10.2022
👩🏼 34
04.24 metformina
04.25 immunolog?
🧔🏻♂️ 36