X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:

Ah, Ola8999 dopiero doczytałam pytanie o transport próbek. Formalina jest środkiem konserwującym. U Ciebie to i tak już niestety po ptakach, ale transport bioptatu w formalinie spokojnie przetrwa kilka-kilkanaście dni w temperaturze pokojowej. Przetrwa i dłużej, ale niektóre laboratoria ze względu na procedury wymagają, by próbkę dostarczyć w ciągu kilku dni od pobrania. Można kupić specjalne pojemniki na wycinki z roztworem, Niektóre laboratoria mają gotowe zestawy.
    Ehh, czyli nie ma co walczyć o ta próbkę za 3 tyg? Nie nada się już do badania ?

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    Z pomocą medyczną od 07.2024
    AMH 1.2 🤔 hormony ☑️ wymazy ☑️
    Seminogram morfo 2% ruch postępowy 22% (47 z 210 mln) 🤔
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1 😐
    💊 Unidox
    14.02 Histeroskopia z biopsją kontrolną, wyniki ❓🙏
    ➡️ IUI ❓

Prolaktyna, glukoza i cholesterol do obniżenia 😏
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Ehh, czyli nie ma co walczyć o ta próbkę za 3 tyg? Nie nada się już do badania ?

Zależy, jak była spreparowana i zabezpieczona. Najlepiej zadzwonić do laboratorium i zapytać. W przypadku bloczków parafinowych analiza jest możliwa jeszcze bardzo długo po utrwaleniu. Natomiast wszystko zależ od procedur danego laboratorium. Ja bym spróbowała. Najwyżej Ci powiedzą, że tkanka się nie nadaje.

rozia lubi tę wiadomość

Ja: 35, on: 34

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS- brak samoistnej owulacji i menstruacji
    📍hiperandrogenizm
    📍przebyta infekcja C.Trachomatis
    📍hiperplazja endometrium

❌ Lewy jajowód niedrożny
    ❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ✅ Usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty

💉4 cykle gonadotropiny + Ovitrelle ❌
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    Zależy, jak była spreparowana i zabezpieczona. Najlepiej zadzwonić do laboratorium i zapytać. W przypadku bloczków parafinowych analiza jest możliwa jeszcze bardzo długo po utrwaleniu. Natomiast wszystko zależ od procedur danego laboratorium. Ja bym spróbowała. Najwyżej Ci powiedzą, że tkanka się nie nadaje.
    Będę próbować, dziękuję 🌷 W najgorszym wypadku zrobię od nowa cytologię, panel mucha i wtedy samo cd138 (bo chyba musze do tego mieć świeża muchę 🫠), w czasie się wszystko przesunie ale przynajmniej będę miała badania na świeżo, zawsze to jakiś plus..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 11:20

rozia, Kaliope lubią tę wiadomość

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    💊 Unidox
    ➡️ IUI ❓

• rozia Koleżanka

Wysłany: 16 lutego, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Będę próbować, dziękuję 🌷 W najgorszym wypadku zrobię od nowa cytologię, panel mucha i wtedy samo cd138 (bo chyba musze do tego mieć świeża muchę 🫠), w czasie się wszystko przesunie ale przynajmniej będę miała badania na świeżo, zawsze to jakiś plus..
    Olu, a tam gdzie chcesz robić biopsję to wymagają tych badań? Bo u mnie muszę mieć tylko wymaz z szyjki macicy, bez cytologii i panelu mucha (czymkolwiek to jest 😅). To pewnie wszystko zależy

Ola8999 lubi tę wiadomość

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33
    starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
    💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0

🔬 histeroskopia 10.2024 (CD138+) 💊 12.2024
    🔬 wymaz z szyjki 01.2025 (2 bakterie) 💊 02.2025

✅👩🏻 owulacja, AMH (4,22), jajowody drożne (03.2025)
    ✅👱🏼‍♂️ seminogram, test MAR, fragmentacja

👀👩🏻 tarczyca, ANA 1:320, T (04.2025)
    👀👱🏼‍♂️ HBA 79%
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozia wrote:
    Olu, a tam gdzie chcesz robić biopsję to wymagają tych badań? Bo u mnie muszę mieć tylko wymaz z szyjki macicy, bez cytologii i panelu mucha (czymkolwiek to jest 😅). To pewnie wszystko zależy
    Mucha to mykoplasma ureaplasma i chlamydia 🫣 tak u mnie w klinice było w wymaganiach razem z cytologia i położna kręciła nosem że wyniki sa starsze niż 3 miesiące 🤔 a teraz już mają z 7. W sumie to mogę zadzwonić gdzie indziej i zapytać co potrzebują, dobry pomysł. Ale narazie na spokojnie zobaczę co tam szpital w wynikach poda i co powie ginekolog 💪 myślę też wbić się w tym tygodniu na NFZ na monitoring i cytologię, bo na NFZ już dawno nie miałam, może się uda 💪

rozia, Kaliope lubią tę wiadomość

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    💊 Unidox
    ➡️ IUI ❓

• rozia Koleżanka

Wysłany: 16 lutego, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Mucha to mykoplasma ureaplasma i chlamydia 🫣 tak u mnie w klinice było w wymaganiach razem z cytologia i położna kręciła nosem że wyniki sa starsze niż 3 miesiące 🤔 a teraz już mają z 7. W sumie to mogę zadzwonić gdzie indziej i zapytać co potrzebują, dobry pomysł. Ale narazie na spokojnie zobaczę co tam szpital w wynikach poda i co powie ginekolog 💪 myślę też wbić się w tym tygodniu na NFZ na monitoring i cytologię, bo na NFZ już dawno nie miałam, może się uda 💪
    A to to badanie też miałam robione, ale w szpitalu tego nie potrzebowali, właśnie tylko wymazy. Jak będziesz musiała zrobić biopsję osobno, to pewnie i tak prywatnie lub gdzie indziej, żeby Ci znowu takiego numeru nie wywinęli, więc może nie będziesz musiała robić tych wszystkich badań i za nie płacić. Daj znać jak dostaniesz wyniki 🤞🏼

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33

👀👱🏼‍♂️ HBA 79%
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozia wrote:
    MUCHa czyli inaczej STI to panel na choroby przenoszone drogą płciową, tak jak wspomniała Ola. Jest to wymaz, z którego robi sie testy PCR. Przy staraniach naprawdę warto zrobić, niezależnie od zaleceń lekarza. Z tego, co zauważyłam na forum Ureaplasma jest na porządku dziennym, a nie daje objawów. U mnie Chlamydia też nie dawała. O tym, że ją miałam bardzo dawno temu, dowiedziałam się przez przypadek przy testach na przeciwciała z krwi. Efektem jest (prawdopodobnie, bo już nie sposób udowodnić po takim czasie, z czego to wynika) niedrożny jajowód i zrosty, które wykryto w laparoskopii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 17:02

rozia lubi tę wiadomość

📍AMH 22 ng/ml
    📍hiperandrogenizm
    📍hiperplazja endometrium

❌ Lewy jajowód niedrożny

• Aksandra Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, kończę za 2 dni antybiotyki, będę w 19dc, minął mi termin ważności niektórych badań do ivf, m.in. MUCHa, a w przyszłym cyklu prawdopodobnie transfer. Może któraś z Was była w podobnej sytuacji, czy badanie można robić po antybiotykach i w fazie lutealnej?

♀️91'♂️ 89' 👩‍❤️‍👨 16cs naturalnych
    KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
    Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
    IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow -1 zdegenerował przy rozmrożeniu)
    10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
    11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
  • rozia Koleżanka

Wysłany: 16 lutego, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    MUCHa czyli inaczej STI to panel na choroby przenoszone drogą płciową, tak jak wspomniała Ola. Jest to wymaz, z którego robi sie testy PCR. Przy staraniach naprawdę warto zrobić, niezależnie od zaleceń lekarza. Z tego, co zauważyłam na forum Ureaplasma jest na porządku dziennym, a nie daje objawów. U mnie Chlamydia też nie dawała. O tym, że ją miałam bardzo dawno temu, dowiedziałam się przez przypadek przy testach na przeciwciała z krwi. Efektem jest (prawdopodobnie, bo już nie sposób udowodnić po takim czasie, z czego to wynika) niedrożny jajowód i zrosty, które wykryto w laparoskopii.
    Dzięki Kaliope za wyjaśnienie 🙏🏼 ja miałam robione to badanie, ale było ok, a o zrostach jeszcze nic nie wiem, bo drożność przede mną, więc trochę się boję, bo kiedyś miałam przechodzoną infekcję i nie było wiadomo co to było, żadnych testów nie robiłam, bo byłam młoda, głupia i nie miałam na to kasy. Teraz po czasie, odkąd zaczęłam borykać się z niepłodnością i zaczęłam czytać, to łączę sobie po prostu fakty 🤷🏼‍♀️
    Myślisz, że zrosty byłyby widoczne na histeroskopii? I czy próbowali u Ciebie jakoś udrożnić jajowód? Lekarz mi mówił, że mam się nie martwić, bo nawet jak coś będzie nie tak to będziemy próbować udrażniać te jajowody właśnie podczas laparoskopii.

Kaliope lubi tę wiadomość

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33

👀👱🏼‍♂️ HBA 79%
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozia wrote:
    Dzięki Kaliope za wyjaśnienie 🙏🏼 ja miałam robione to badanie, ale było ok, a o zrostach jeszcze nic nie wiem, bo drożność przede mną, więc trochę się boję, bo kiedyś miałam przechodzoną infekcję i nie było wiadomo co to było, żadnych testów nie robiłam, bo byłam młoda, głupia i nie miałam na to kasy. Teraz po czasie, odkąd zaczęłam borykać się z niepłodnością i zaczęłam czytać, to łączę sobie po prostu fakty 🤷🏼‍♀️
    Myślisz, że zrosty byłyby widoczne na histeroskopii? I czy próbowali u Ciebie jakoś udrożnić jajowód? Lekarz mi mówił, że mam się nie martwić, bo nawet jak coś będzie nie tak to będziemy próbować udrażniać te jajowody właśnie podczas laparoskopii.

Nie każda infekcja daje zrosty, więc nie przejmuj się aż tak bardzo :) Ja miałam po prostu pecha, bo nawet nie szalałam i miałam bardzo niewielu partnerów przed mężem. A tylko z jednym był chyba raz seks bez gumki (bo przecież tabletki antykoncepcyjne🤷). I trafiła mi się paskudna choroba, która daje poważne powikłania, za to brak objawów. Do tej pory się na siebie wściekam, bo dowiedziałam się o tym przez zupełny przypadek. Czasu nie cofnę.

U mnie niestety nie udało się udrożnić.
    Zrosty (jeśli byłyby w macicy), będą widoczne w histeroskopii. Jeśli np w okolicach otrzewnej, jajników, jajowodów- wtedy w laparoskopii.

rozia lubi tę wiadomość

📍AMH 22 ng/ml
    📍hiperandrogenizm
    📍hiperplazja endometrium

❌ Lewy jajowód niedrożny

• Kaliope Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:
    Cześć dziewczyny, kończę za 2 dni antybiotyki, będę w 19dc, minął mi termin ważności niektórych badań do ivf, m.in. MUCHa, a w przyszłym cyklu prawdopodobnie transfer. Może któraś z Was była w podobnej sytuacji, czy badanie można robić po antybiotykach i w fazie lutealnej?

Wymaz MUCHa na pewno możesz zrobić w dowolnej fazie cyklu (poza miesiączką). Jakie bierzesz antybiotyki? Część z nich (np Doxycyklina, azytromycyna, metronidazol etc.) leczą właśnie choroby przenoszone drogą płciową. Z jednej strony antybiotykoterapia może zaburzać wynik, z drugiej właśnie te antybiotyki przepisuje się na choroby, na które chcesz się testować- w celu ich eliminacji :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 19:39

📍AMH 22 ng/ml
    📍hiperandrogenizm
    📍hiperplazja endometrium

❌ Lewy jajowód niedrożny

• Aksandra Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    Wymaz MUCHa na pewno możesz zrobić w dowolnej fazie cyklu (poza miesiączką). Jakie bierzesz antybiotyki? Część z nich (np Doxycyklina, azytromycyna, metronidazol etc.) leczą właśnie choroby przenoszone drogą płciową. Z jednej strony antybiotykoterapia może zaburzać wynik, z drugiej właśnie te antybiotyki przepisuje się na choroby, na które chcesz się testować- w celu ich eliminacji :)

Bardzo Ci dziękuję. Jeszcze została mi biocenoza pochwy, więc podejrzewam że Lactobacillus poleci na łeb na szyję, chociaż biorę probiotyki doustnie i dopochwowo.
    Edit: brałam po histeroskopii Doksycyklinę, później po wynikach biopsji dołączono Metronidazol i Tarivid.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 20:09

KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:
    Bardzo Ci dziękuję. Jeszcze została mi biocenoza pochwy, więc podejrzewam że Lactobacillus poleci na łeb na szyję, chociaż biorę probiotyki doustnie i dopochwowo.
    Edit: brałam po histeroskopii Doksycyklinę, później po wynikach biopsji dołączono Metronidazol i Tarivid.
    Lekarze przepisują te antybiotyki na stan zapalny endometrium, bo stan zapalny jest często spowodowany właśnie drobnoustrojami przenoszonymi drogą płciową.

📍AMH 22 ng/ml
    📍hiperandrogenizm
    📍hiperplazja endometrium

❌ Lewy jajowód niedrożny

• Aksandra Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    Lekarze przepisują te antybiotyki na stan zapalny endometrium, bo stan zapalny jest często spowodowany właśnie drobnoustrojami przenoszonymi drogą płciową.

Dokładnie te antybiotyki biorę na stan zapalny endometrium. Nie wiem skąd się on u mnie wziął :(, bo wszystkie wymazy zawsze miałam ok, właśnie mucha i biocenozę.

• Iskiereczka00 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mi dwóch różnych ginekologów powiedzialo, że nie ma co robić biopsji kontrolnej, bo ona jest inna niż z histero, brana na ślepo i można trafić na kawałek, w którym nie ma tych komórek. Słyszała, któraś z Was coś takiego? Jedna z opinii jest z Barska Clinic

Starania od 10.2022

👩🏼 34

IO, niedrożny jajowód, przewlekłe zapalenie endometrium, endometrioza I stopnia + adenomioza

04.24 metformina
    08.24 leczenie doksycyklina
    01.25 leczenie metronidazol + tarivid

04.25 immunolog?

🧔🏻‍♂️ 36
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 17 lutego, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, mój poprzedni lekarz nie zalecał biopsji kontrolnej. Powiedział, że po takiej kuracji, co można było wybić to zostało wybite 🤪miałam dość spore dawki antybiotyków (Metronizadol 3x1 Augmentin 2x1 przez 10 dni w 2 cyklach). Po zmianie lekarza dostałam zalecenie biopsji kontrolnej, ponieważ po ponad pół roku od zakończenia leczenia ciąży nadal nie było, a podobno skuteczność leczenia przewlekłego stanu zapalnego endometrium to teraz jedynie 60-70%. Biopsja kontrolna wyszła ok, była pobrana z 3 miejsc. U mnie dodatkowo problem immuno, więc dopiero teraz mając „pewność”, że endometrium jest ok dostanę dodatkowe leki.

90&92
    Starania o pierwsze🤱 od I 2022
    🍀🤞🏻

Wysłany: 17 lutego, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo dziękuję Ci Frajda za odpowiedź. Czyli jednak z Twojego doświadczenia lepiej zrobić biopsje? Widzę, że też starasz się od 2022, musiałaś już sporo przejść :(. Ja mam dziś chwilę załamki i ryczę od rana. Mam w kwietniu pierwszą wizytę u immunologa, masz może jakieś wskazówki z jakimi badaniami warto przyjść? Co mogę już sama sprawdzić?

Starania od 10.2022

👩🏼 34

IO, niedrożny jajowód, przewlekłe zapalenie endometrium, endometrioza I stopnia + adenomioza

04.24 metformina

04.25 immunolog?

🧔🏻‍♂️ 36
  • Frajda Ekspertka

Wysłany: 17 lutego, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo są lepsze i gorsze chwile, w zeszłym roku miałam słabszy okres, na szczęście teraz jest lepiej, musiałam sobie wszystko poukładać w głowie.
    Skierowałam się ku immunologii z tego powodu, że praktycznie wszystkie wyniki wychodziły nam w porządku i już nie wiedziałam, gdzie szukać, a nie chciałam zostać z diagnozą niepłodności idiopatycznej ani iść na ślepo w procedury medyczne.
    Pojechałam do doktora JP w Łodzi z wynikiem badania kir, wyszedł mi najgorszy wariant, mam też chorobę autoimmunologiczną. Doktor w moim przypadku zlecił badanie immunofenotypu, test CBA i przeciwciała przeciw plemnikowe.
    Duży miałaś stan zapalny? Jeśli nie udałoby się zajść w ciąże przez kilka miesięcy po leczeniu przy braku innych problemów to myślę, że warto zrobić biopsję kontrolną. Widzę, że u Ciebie jeden jajowód niedrożny i endometrioza, więc trochę inna sytuacja. Najważniejsze to znaleźć lekarza, któremu się ufa w całym tym procesie leczenia, bo jak widać zdania są podzielone. U Was od strony męskiej w porządku?
    Życzę dużo siły do dalszej walki 🫶🏻

90&92
    Starania o pierwsze🤱 od I 2022
    🍀🤞🏻
  • Naadzieja Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskiereczka00 wrote:
    Oo dziękuję Ci Frajda za odpowiedź. Czyli jednak z Twojego doświadczenia lepiej zrobić biopsje? Widzę, że też starasz się od 2022, musiałaś już sporo przejść :(. Ja mam dziś chwilę załamki i ryczę od rana. Mam w kwietniu pierwszą wizytę u immunologa, masz może jakieś wskazówki z jakimi badaniami warto przyjść? Co mogę już sama sprawdzić?
    Ta wizyta to może u Dr Jarosz? Ja też wybieram się po raz pierwszy do immunologa. Zamierzam od razu mieć komplet badań.

Do dzisiaj w test DNA jest promka na trombofilie i kiry. Te badania na pewno będą potrzebne.

Ja: 89
    AMH 3,71, niedoczynność tarczycy

On: 85
    morfologia 2%

2020 - urodziłam córeczkę, naturalnie 1 cykl starań
    2023 - bliźniaki, naturalnie 1 cykl starań, serduszka przestały bić w 9 tc, poronienie 💔

02.2024 - histeroskopia, usunięty polip, przerost endomentrium bez atypii
    05-10.2024 - 5 cykli stymulowanych clostilbegyt i ovitrelle
    08.2024 - HSG, oba jajowody drożne
    10.2024 - IUI X

11.2024 - IVF
    29.11 - stymulacja 💉(gonapeptyl 1x100, ovaleap 1x150, menopur 1x75)
    12.12 - punkcja : 11 pobranych, 8 dojrzałych, 7 zapłodnionych >>> 5 blastek 5 AA ❄️❄️❄️❄️❄️
    9.01 - transfer ❌
    6.02 - transfer ❌

7.03 - histeroskopia
    1.04 - dr Jarosz

"Jeśli mnie słyszy Bóg, To chcę zaciągnąć dług"

Wysłany: 18 lutego, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frajda, cieszę się, że u Ciebie trochę lepiej, mam nadzieję, że też powolutku uda mi się to wszystko ułożyć w głowie. Miałam CD138+ do 7 plazmocytów/1mm2 - to dużo? Nie wiem jak jest teraz, niektóre dziewczyny pisały, że im się pogorszyło po antybiotykach. Ja zareagowałam bardzo silnymi bólami stawów, więc trochę się przestraszyłam :(. Masz już wdrożone jakieś leczenie?
    U męża lekki czynnik, głównie problemy po mojej stronie.

Naadzieja, u dr Sydora. A orientujesz się czy te badania w test DNA są uznawane przez immunologów? Bo w niektórych postach czytałam, że mają być robione w konkretnych placówkach ze względu na dokładność.

Starania od 10.2022

👩🏼 34

04.24 metformina

04.25 immunolog?

🧔🏻‍♂️ 36
‹‹ 279 280 281 282 283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ