STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
_Qlka_ wrote:Czesc, u mnie wyniki biopsji sa nastepujace (probka z wczesnej fazy lutealnej)
- polipowate fragmenty blonu sluzowej trzonu macicy
- bez cech sekrecji
- podscielisko - lokalne cechy obrzeku
- CD138 16/mm kw
- CD56 do 50/mm kw
Z tego co do tej pory wyczytalam, to najpewniej jest przewlekly stan zapalny i martwia mnie te polipowatee fragmenty...
Czy to moze byc rezultat przebytego samoistnego poronienia wczesnego (cb) podczas ktorego miesiaczka trwala 2 tyg? Potem mialam jedna normalna jeszcze a po niej wlasnie biopsje.
Myślę, że wynik należy skonsultować z lekarzem. 16 plazmocytów na milimetr kwadratowy świadczy o przewlekłym stanie zapalnym. Robiłaś wymazy MUCHa? Żródła podają, że stan zapalny może wynikać z poronień, ale pisano głównie o łyżeczkowaniu etc. Myślę, że teraz to są już tylko spekulacje i najważniejsze jest po prostu tto wyleczyć. Trzymam kciuki .Ja: 35, on: 34
✅IO w remisji- Metformina 2000 mg
📍AMH 22 ng/ml
📍PCOS- brak samoistnej owulacji i menstruacji
📍hiperandrogenizm
📍przebyta infekcja C.Trachomatis
📍hiperplazja endometrium
❌ Lewy jajowód niedrożny
❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
✅ Usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
💉4 cykle gonadotropiny + Ovitrelle ❌ -
Hej dziewczyny, ja już jestem po dwukrotnym leczeniu antybiotykami. A ciąży dalej nie ma. Powoli tracę nadzieję. Czy znacie historie dziewczyny, którym udało się po metronidazolu i tarividzie? Czy raczej bardziej skuteczny jest ten unidox? Słyszałam też od dwóch gino, że nie ma co robić biopsji kontrolnej, słyszałyście też coś takiego?Starania od 10.2022
👩🏼 34
IO, niedrożny jajowód, przewlekłe zapalenie endometrium, endometrioza I stopnia + adenomioza
04.24 metformina
08.24 leczenie doksycyklina
01.25 leczenie metronidazol + tarivid
04.25 immunolog?
🧔🏻♂️ 36 -
Kaliope wrote:Myślę, że wynik należy skonsultować z lekarzem. 16 plazmocytów na milimetr kwadratowy świadczy o przewlekłym stanie zapalnym. Robiłaś wymazy MUCHa? Żródła podają, że stan zapalny może wynikać z poronień, ale pisano głównie o łyżeczkowaniu etc. Myślę, że teraz to są już tylko spekulacje i najważniejsze jest po prostu tto wyleczyć. Trzymam kciuki .
Dziekuje Kaliope za odpowiedz.
Wymazy tak - czekam na wynik ale u meza jest Urea pozytywna wiec pewnie wyjdzie i u mnie. Po biopsji mialam antybiotyk ale tylko 5 dni wiec raczej Urea nie wybił. A co do lyzeczkowania to tez go mialam w tamtym roku bo pjp nie chcialo samo sie po tabletkach usunac... Moze to juz od tamtego czasu zaczely sie jakies problemy, ale niezdiagnozowane stad cb potem.
A ta polipowatosc wymaga histeroskopii czy da radę to ogarnąć np. antybiotykami? -
Iskiereczka00 wrote:Hej dziewczyny, ja już jestem po dwukrotnym leczeniu antybiotykami. A ciąży dalej nie ma. Powoli tracę nadzieję. Czy znacie historie dziewczyny, którym udało się po metronidazolu i tarividzie? Czy raczej bardziej skuteczny jest ten unidox? Słyszałam też od dwóch gino, że nie ma co robić biopsji kontrolnej, słyszałyście też coś takiego?
powiem Ci, jak wyleczęja będę naciskała na biopsję kontrolną.
_Qlka_ na polipowatym endometrium sie nie znam, więc niestety tu nie pomogęWiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego, 12:20
_Qlka_, Iskiereczka00 lubią tę wiadomość
Ja: 35, on: 34
📍AMH 22 ng/ml
📍hiperandrogenizm
📍hiperplazja endometrium
❌ Lewy jajowód niedrożny
Kaliope a jakie masz teraz antybiotyki? Trzymam kciuki za pełne wyleczenie 🥰🤞🤞🤞Starania od 10.2022
👩🏼 34
IO, niedrożny jajowód, przewlekłe zapalenie endometrium, endometrioza I stopnia + adenomioza
04.24 metformina
04.25 immunolog?
🧔🏻♂️ 36 -
Dziewczyny możecie mi powiedzieć czy mój wynik jest ok czy nie ok? 🙏🙏🙏
https://zapodaj.net/plik-NRNpVAGtgR👩🏼 35l 🧔🏻♂️42l
Starania od 2020r🥰
- styczeń 2021r cb 😔
1 procedura in vitro IMSI (zapłodniono 6 komórek) :
🔹3BB z 5 doby - bhcg <1,10❌
🔹4BB z 6 doby 11tc zabieg łyżeczkowania (serduszko przestało bić) 👼😭
🔹4BB z 5 doby bhcg ?❌
🔹4BB z 5 doby bhcg <2,30❌
2 procedura in vitro ICSI ( zapłodniono 9 komórek):
-z 5 doby mamy 2x4AB i 4BB
-z 6 doby mamy 4BB
❄️❄️❄️❄️
plan na kolejny transfer:
-intralipid
-encorton
-accofil
-hydroxychloroquine
-neoparin
🔹4AB 5dpt bhcg 6,68 mIU/ml , 8dpt 2,73 mIU/ml
czekamy na Ciebie... -
Kaliope wrote:powiem Ci, jak wyleczę
ja będę naciskała na biopsję kontrolną.
_Qlka_ na polipowatym endometrium sie nie znam, więc niestety tu nie pomogę
Mi kazała lekarka zrobić kontrolna, antybiotyk brałam w grudniu, przez święta się nie udalo zrobić a styczeń mi odwołali 🤣 idę jutro. Starania grudniowe po antybiotyku nie przyniosły efektu 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego, 16:37
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Z pomocą medyczną od 07.2024
AMH 1.2 🤔 hormony ☑️ wymazy ☑️
Seminogram morfo 2% ruch postępowy 22% (47 z 210 mln) 🤔
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1 😐
💊 Unidox
14.02 Histeroskopia z biopsją kontrolną, wyniki ❓🙏
➡️ IUI ❓
Prolaktyna, glukoza i cholesterol do obniżenia 😏 -
Ola8999 wrote:@Kaliope, a tobie jaki wyszedł wynik cd138?
Mi kazała lekarka zrobić kontrolna, antybiotyk brałam w grudniu, przez święta się nie udalo zrobić a styczeń mi odwołali 🤣 idę jutro. Starania grudniowe po antybiotyku nie przyniosły efektu 🫣
A jak to jest przy antybiotyku i staraniach? mozna zaraz po zakonczeniu stosowania antybiotyku zaczac czy trzeba zachowac jakis odstep np. 1 czy 2 tyg? -
Kulka wrote:Dziewczyny możecie mi powiedzieć czy mój wynik jest ok czy nie ok? 🙏🙏🙏
https://zapodaj.net/plik-NRNpVAGtgR
Co za zbieznosc nickow
Nie jestem ekspertem bo dopiero zglebiam temat, ale jak dla mnie opis brzmi dobrze, u mnie wyglada to duzo gorzej.Kulka lubi tę wiadomość
-
Iskiereczka00 kończę dwutygodniową kurację metronidazolem i doxycyliną. 20.02 dowiem się, co dalej
Kulka nie wykazano przewlekłego zapalenia endometrium. Tylko pogratulowaći pozazdrościć
Ola8999 26 komórek na 1 mm kwadratowy. Bardzo dużo
Trzymam za Ciebie kciuki jutro:) bez znieczulenia? dasz znać, jak było?
Ola8999 lubi tę wiadomość
Ja: 35, on: 34
📍AMH 22 ng/ml
📍hiperandrogenizm
📍hiperplazja endometrium
❌ Lewy jajowód niedrożny
_Qlka_ wrote:A jak to jest przy antybiotyku i staraniach? mozna zaraz po zakonczeniu stosowania antybiotyku zaczac czy trzeba zachowac jakis odstep np. 1 czy 2 tyg?
Ja dostałam informację, żeby zażywać do pozytywnych testów owulacyjnych (czyli wychodziło około 10 dni leczenia) i starać się od razu. Jutro zatestuję, to dam znać jakie efekty 😅🤭
Kaliope dziękuję za informację 😊_Qlka_, Kaliope lubią tę wiadomość
Starania od 10.2022
👩🏼 34
04.24 metformina
04.25 immunolog?
🧔🏻♂️ 36 -
Iskiereczka00 wrote:Ja dostałam informację, żeby zażywać do pozytywnych testów owulacyjnych (czyli wychodziło około 10 dni leczenia) i starać się od razu. Jutro zatestuję, to dam znać jakie efekty 😅🤭
Kaliope dziękuję za informację 😊
Czyli nie trzeba czekac cale wiekino nic zobaczymy co moja pani doktor zaleci na te wyniki biopsji.
No i trzymam kciuki! -
Kaliope wrote:Iskiereczka00 kończę dwutygodniową kurację metronidazolem i doxycyliną. 20.02 dowiem się, co dalej
Kulka nie wykazano przewlekłego zapalenia endometrium. Tylko pogratulowaći pozazdrościć
Trzymam za Ciebie kciuki jutro:) bez znieczulenia? dasz znać, jak było?
Dziękuję 🙏 Myślałam że opis "obraz histolologiczny.... Nie pozwala na potwierdzenie przewlekłego zapalenia endometrium" może oznaczać, że nie da się określić i może być stan zapalny ale może go nie być 🤔 a tu po prostu że go nie ma?Kaliope lubi tę wiadomość
👩🏼 35l 🧔🏻♂️42l
Starania od 2020r🥰
- styczeń 2021r cb 😔
🔹4BB z 5 doby bhcg ?❌
-z 6 doby mamy 4BB
❄️❄️❄️❄️
-intralipid
-encorton
-accofil
-hydroxychloroquine
-neoparin
czekamy na Ciebie... -
_Qlka_ wrote:Co za zbieznosc nickow
- - ej faktycznie 🫣
Nie jestem ekspertem bo dopiero zglebiam temat, ale jak dla mnie opis brzmi dobrze, u mnie wyglada to duzo gorzej.👩🏼 35l 🧔🏻♂️42l
Starania od 2020r🥰
- styczeń 2021r cb 😔
🔹4BB z 5 doby bhcg ?❌
-z 6 doby mamy 4BB
❄️❄️❄️❄️
-intralipid
-encorton
-accofil
-hydroxychloroquine
-neoparin
czekamy na Ciebie... -
_Qlka_ wrote:A jak to jest przy antybiotyku i staraniach? mozna zaraz po zakonczeniu stosowania antybiotyku zaczac czy trzeba zachowac jakis odstep np. 1 czy 2 tyg?
_Qlka_ lubi tę wiadomość
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
💊 Unidox
➡️ IUI ❓
Kaliope wrote:Iskiereczka00 kończę dwutygodniową kurację metronidazolem i doxycyliną. 20.02 dowiem się, co dalej
Trzymam za Ciebie kciuki jutro:) bez znieczulenia? dasz znać, jak było?Kaliope lubi tę wiadomość
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
💊 Unidox
➡️ IUI ❓
Ola8999 wrote:Mam mieć histero pod narkoza co mnie trochę zdziwiło. Jasne dam znać !👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
🔬 histeroskopia 10.2024 (CD138+) 💊 12.2024
🔬 wymaz z szyjki 01.2025 (2 bakterie) 💊 02.2025
✅👩🏻 owulacja, AMH (4,22 02.2024), oba jajowody drożne (03.2025)
✅👱🏼♂️ seminogram, test MAR, fragmentacja
👀👩🏻 tarczyca, ANA 1:320, T-shape ❓ (04.2025)
👀👱🏼♂️ HBA 79% -
Niestety dziewczyny, u mnie negatyw. Nie wiem czy antybiotyki zadziałały.Starania od 10.2022
👩🏼 34
04.24 metformina
04.25 immunolog?
🧔🏻♂️ 36 -
Iskiereczka00 wrote:Niestety dziewczyny, u mnie negatyw. Nie wiem czy antybiotyki zadziałały.♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
💊 Unidox
➡️ IUI ❓
rozia wrote:Też miałam histero pod narkozą, ale taką szybką do 30 minut. W tym samym dniu mnie wypisali do domu.
Dramat. Jestem w szpitalu NFZ. Przyszedł doktor i powiedział, że oni nie robią wycinków na cd138. Że powinnam iść na biopsję kontrolna tam gdzie robiłam pierwsza (prywatnie). Mogą zrobić samą histeroskopie, chociaż też na to kręcił nosem że mi to niepotrzebne 😏 ostatecznie spróbują wycinki pobrać i gdzieś wysłać, ale jest piątek i nie wiadomo czy się uda. Pytam go czemu skierowanie zostało przyjęte, tam jest napisane że ma być z biopsja kontrolna, to powiedział że panie tylko zapisują na histeroskopie i tyle.
Także możliwe że będę dziś szukać laboratorium by zawieźć wycinek sama o ile pobiorą albo w najgorszym wypadku w poniedziałek prywatnie biopsja o ile będzie termin.
Wy dziewczyny robiliście prywatnie czy na NFZ biopsję/histeroskopie ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 10:03
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
Drożność ☑️
5 cykli stymulowanych ❌
💊 Unidox
➡️ IUI ❓
Prolaktyna, glukoza i cholesterol do obniżenia 😏