X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Tez tak mam mieć.

Dramat. Jestem w szpitalu NFZ. Przyszedł doktor i powiedział, że oni nie robią wycinków na cd138. Że powinnam iść na biopsję kontrolna tam gdzie robiłam pierwsza (prywatnie). Mogą zrobić samą histeroskopie, chociaż też na to kręcił nosem że mi to niepotrzebne 😏 ostatecznie spróbują wycinki pobrać i gdzieś wysłać, ale jest piątek i nie wiadomo czy się uda. Pytam go czemu skierowanie zostało przyjęte, tam jest napisane że ma być z biopsja kontrolna, to powiedział że panie tylko zapisują na histeroskopie i tyle.
    Także możliwe że będę dziś szukać laboratorium by zawieźć wycinek sama o ile pobiorą albo w najgorszym wypadku w poniedziałek prywatnie biopsja o ile będzie termin.

Bloczki do badania można wysłać w roztworze formaliny do jakiegokolwiek laboratorium badającego CD138 nawet zwykłą pocztą. Z wyjątkiem analizy mikrobioty, antybiogramów etc, gdzie wymagane jest specjalne medium do transportu próbki. Co to jest w ogóle za wymówka...
    "Spróbują pobrać wycinki"? To jest rutynowe badanie podczas wykonywania histeroskopii, a nie tajemne zaklęcia Harry'ego Pottera...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 10:08

Ola8999, rozia lubią tę wiadomość

Ja: 35, on: 34

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS- brak samoistnej owulacji i menstruacji
    📍hiperandrogenizm
    📍przebyta infekcja C.Trachomatis
    📍hiperplazja endometrium

❌ Lewy jajowód niedrożny
    ❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ✅ Usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty

💉4 cykle gonadotropiny + Ovitrelle ❌
  • Mel85 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Jestem także zapisana na badanie histeroskopia i biopsję endometrium. Powód nieudane transfery ivf. 2 bety 0. Ale 3 bety zagnieżdżenia ...
    Ostatnio podany przebadany zarodek 5.1.1. oczywiście może być loteria że poprostu szczęście nie jest po naszej stronie. Ale póki nie sprawdzimy zarówno lekarz jak i my nie chcemy podać ostatniego zarodka.
    Rozumiem że na cd138 i NK czeka się dość długo?
    U mnie jeszcze dwa mięśniaki. Zastanawiam się czy nie warto ich usunąć.

Ja 39 l.
    Mąż 41 l.
    Czynnik męski
    Niskie amh
    Kariotypy ☑️
    Ivf I - 04.23 jedna blastocysta z 5 doby poronienie samoistne 5/6tc 💔
    Ivf II - 09.23
    brak zarodków do transferu 💔
    Zmiana kliniki
    Ivf III - 11.23
    Trzy ❄️❄️❄️
    Transfer I 01.24- 8 tc 💔
    Transfer II 05.24 - beta 0
    Tranafer III 06.24 - beta 0

Ivf IV - 09.2024
    Jeden ❄️ 4.1.1 nieprawidłowy genetycznie

Ivf V - 11.2024
    ❄️❄️ 5.1.1. materiał gen. pobrany prawidłowy ✔️
    Transfer nr 5 15.01.25 ...?
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    Bloczki do badania można wysłać w roztworze formaliny do jakiegokolwiek laboratorium badającego CD138 nawet zwykłą pocztą. Z wyjątkiem analizy mikrobioty, antybiogramów etc, gdzie wymagane jest specjalne medium do transportu próbki. Co to jest w ogóle za wymówka...
    "Spróbują pobrać wycinki"? To jest rutynowe badanie podczas wykonywania histeroskopii, a nie tajemne zaklęcia Harry'ego Pottera...
    Dziękuję. Ile czasu jest na wysłanie? Trzeba to trzymać w lodówce czy coś? Już się obudzilam trochę brzuszek boli. Od wkłucia wenflonu już nic nie pamiętam, trwało to do obudzenia może 20 min. Popołudniu się pewnie dowiem co pobrali i co zaobserwowali i do domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 12:04

rozia lubi tę wiadomość

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    Z pomocą medyczną od 07.2024
    AMH 1.2 🤔 hormony ☑️ wymazy ☑️
    Seminogram morfo 2% ruch postępowy 22% (47 z 210 mln) 🤔
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1 😐
    💊 Unidox
    14.02 Histeroskopia z biopsją kontrolną, wyniki ❓🙏
    ➡️ IUI ❓

Prolaktyna, glukoza i cholesterol do obniżenia 😏
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mel85 wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Jestem także zapisana na badanie histeroskopia i biopsję endometrium. Powód nieudane transfery ivf. 2 bety 0. Ale 3 bety zagnieżdżenia ...
    Ostatnio podany przebadany zarodek 5.1.1. oczywiście może być loteria że poprostu szczęście nie jest po naszej stronie. Ale póki nie sprawdzimy zarówno lekarz jak i my nie chcemy podać ostatniego zarodka.
    Rozumiem że na cd138 i NK czeka się dość długo?
    U mnie jeszcze dwa mięśniaki. Zastanawiam się czy nie warto ich usunąć.
    Prywatnie czy na NFZ idziesz?
    Ja na wynik cd138 czekałam 3tyg.
    Trzymam kciuki ✊

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    💊 Unidox
    ➡️ IUI ❓

• Mel85 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Prywatnie czy na NFZ idziesz?
    Ja na wynik cd138 czekałam 3tyg.
    Trzymam kciuki ✊
    Dziękuję ❤️Idę prywatnie bo mogę już zrobić w przyszłym tygodniu. A mając 40 lat w tym roku czuje już presję czasu i będzie przeprowadzać mój lekarz prowadzący więc też czuje się bezpieczniej.
    Chyba że zaleci usunięcie mięśniaków to wtedy już raczej szpital.

Ola8999 lubi tę wiadomość

Ja 39 l.
    Mąż 41 l.
    Czynnik męski
    Niskie amh
    Kariotypy ☑️
    Ivf I - 04.23 jedna blastocysta z 5 doby poronienie samoistne 5/6tc 💔
    Ivf II - 09.23
    brak zarodków do transferu 💔
    Zmiana kliniki
    Ivf III - 11.23
    Trzy ❄️❄️❄️
    Transfer I 01.24- 8 tc 💔
    Transfer II 05.24 - beta 0
    Tranafer III 06.24 - beta 0

Ivf IV - 09.2024
    Jeden ❄️ 4.1.1 nieprawidłowy genetycznie

Ivf V - 11.2024
    ❄️❄️ 5.1.1. materiał gen. pobrany prawidłowy ✔️
    Transfer nr 5 15.01.25 ...?
  • _Qlka_ Znajoma

Wysłany: 14 lutego, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Tez tak mam mieć.

Dramat. Jestem w szpitalu NFZ. Przyszedł doktor i powiedział, że oni nie robią wycinków na cd138. Że powinnam iść na biopsję kontrolna tam gdzie robiłam pierwsza (prywatnie). Mogą zrobić samą histeroskopie, chociaż też na to kręcił nosem że mi to niepotrzebne 😏 ostatecznie spróbują wycinki pobrać i gdzieś wysłać, ale jest piątek i nie wiadomo czy się uda. Pytam go czemu skierowanie zostało przyjęte, tam jest napisane że ma być z biopsja kontrolna, to powiedział że panie tylko zapisują na histeroskopie i tyle.
    Także możliwe że będę dziś szukać laboratorium by zawieźć wycinek sama o ile pobiorą albo w najgorszym wypadku w poniedziałek prywatnie biopsja o ile będzie termin.

Wy dziewczyny robiliście prywatnie czy na NFZ biopsję/histeroskopie ?

Robilam prywatnie (aspiracyjna wiec ta malo inwazyjna), bo zalezalo mi na czasie.

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszłam. I nic nie rozumiem. Na wypisie mam że wykonano histeroskopie z biopsja endometrium i pobrano materiał do badania hist-pat. Pielęgniarka mówi, że to nie jest oznaczenie cd138 bo tego nie robią. Do ręki żadnego wycinka nie dostałam, mimo że mówiłam że mogę sama zabrać i zbadać. Myślicie jest szansa że mi to zrobią? Teraz czekanie 3tyg. Więc jak coś za miesiąc prywatnie biopsja z cd138, pewnie od nowa wymazy u cały ten cyrk. To się ciągnie w nieskończoność 🥺

rozia lubi tę wiadomość

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    💊 Unidox
    ➡️ IUI ❓

• rozia Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Tez tak mam mieć.

Wy dziewczyny robiliście prywatnie czy na NFZ biopsję/histeroskopie ?
    Totalnie bez sensu, współczuję. Powinno to od razu być sprawdzane przy zapisywaniu się, żeby od razu mogli dać znać i wtedy coś byś sobie wcześniej znalazła lub się zorientowała co zrobić. "Gdzieś wysłać" - przecież oni muszą współpracować z jakimiś laboratoriami... Tak samo nie rozumiem negowania, że histerio niepotrzebna - w końcu jakiś lekarz uznał, ze powinnaś zrobić, a oni podważają tym samym jego kompetencje. Masakra... 😢 Ja robiłam histeroskopię z biopsją też na NFZ na śląsku, ale nie miałam takich przebojów. Wszystko poszło sprawnie i bezproblemowo. Jak się to skończyło ostatecznie, bo pewnie już jesteś w domu? Trzymam kciuki w każdym razie 🤞🏼

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33
    starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
    💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0

🔬 histeroskopia 10.2024 (CD138+) 💊 12.2024
    🔬 wymaz z szyjki 01.2025 (2 bakterie) 💊 02.2025

✅👩🏻 owulacja, AMH (4,22), jajowody drożne (03.2025)
    ✅👱🏼‍♂️ seminogram, test MAR, fragmentacja

👀👩🏻 tarczyca, ANA 1:320, T (04.2025)
    👀👱🏼‍♂️ HBA 79%
  • rozia Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Wyszłam. I nic nie rozumiem. Na wypisie mam że wykonano histeroskopie z biopsja endometrium i pobrano materiał do badania hist-pat. Pielęgniarka mówi, że to nie jest oznaczenie cd138 bo tego nie robią. Do ręki żadnego wycinka nie dostałam, mimo że mówiłam że mogę sama zabrać i zbadać. Myślicie jest szansa że mi to zrobią? Teraz czekanie 3tyg. Więc jak coś za miesiąc prywatnie biopsja z cd138, pewnie od nowa wymazy u cały ten cyrk. To się ciągnie w nieskończoność 🥺
    U mnie było napisane, że pobrano wycinek do badania hist-pat i oznaczenia CD138, ale może co szpital to inaczej. To były dwa osobne badania, to pierwsze pod kątem zbadania co to była za zmiana (miałam wycinane polipy) i czy nie jest to coś złośliwego np. Daj znać jak się czegoś dowiesz, ale ogólnie jestem w szoku, że takie problemy Ci robili.

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33

👀👱🏼‍♂️ HBA 79%
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozia wrote:
    U mnie było napisane, że pobrano wycinek do badania hist-pat i oznaczenia CD138, ale może co szpital to inaczej. To były dwa osobne badania, to pierwsze pod kątem zbadania co to była za zmiana (miałam wycinane polipy) i czy nie jest to coś złośliwego np. Daj znać jak się czegoś dowiesz, ale ogólnie jestem w szoku, że takie problemy Ci robili.
    To u mnie tylko, że pobrano wycinek do hist-pat i pewnie tylko takie badanie będzie zrobione. Ja też jestem dupa, myślałam że biopsja endometrium z automatu oznacza sprawdzenie cd138, a jednak tak nie jest 🤷 jakbym wiedziała to bym pytała konkretnie o to oznaczenie czy robią. Sprawdziłam kartkę z ostatniej wizyty u ginekologa i napisała, że mam przynieść wynik badania hist-pat z biopsji, więc może to wystarczy bez oznaczania cd138.. Wszystko się okaże za 3 tygodnie. W najgorszym wypadku wymazy od nowa i sama biopsja z cd138. Chyba że po takim czasie można sobie wziąć ten wycinek i oddać gdzieś do badania? 🙈 Już się w miarę uspokoiłam bo i tak nic na chwilę obecną nie zrobię.

Czy po histero po kilku dniach starałyście się już normalnie ? W zaleceniach mam niby nie współżyć aż do kolejnego cyklu, chyba że lekarz pozwoli, ale do lekarza się w przyszłym tyg nie dostanę.

rozia a w którym szpitalu miałaś robione z cd138? Ja byłam u bonifratów. Widzę że mamy podobny staż 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 18:29

rozia lubi tę wiadomość

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    💊 Unidox
    ➡️ IUI ❓

• rozia Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    To u mnie tylko, że pobrano wycinek do hist-pat i pewnie tylko takie badanie będzie zrobione. Ja też jestem dupa, myślałam że biopsja endometrium z automatu oznacza sprawdzenie cd138, a jednak tak nie jest 🤷 jakbym wiedziała to bym pytała konkretnie o to oznaczenie czy robią. Sprawdziłam kartkę z ostatniej wizyty u ginekologa i napisała, że mam przynieść wynik badania hist-pat z biopsji, więc może to wystarczy bez oznaczania cd138.. Wszystko się okaże za 3 tygodnie. W najgorszym wypadku wymazy od nowa i sama biopsja z cd138. Chyba że po takim czasie można sobie wziąć ten wycinek i oddać gdzieś do badania? 🙈 Już się w miarę uspokoiłam bo i tak nic na chwilę obecną nie zrobię.

Czy po histero po kilku dniach starałyście się już normalnie ? W zaleceniach mam niby nie współżyć aż do kolejnego cyklu, chyba że lekarz pozwoli, ale do lekarza się w przyszłym tyg nie dostanę.

rozia a w którym szpitalu miałaś robione z cd138? Ja byłam u bonifratów. Widzę że mamy podobny staż 🫣
    Ja byłam w Pyskowicach i bardzo polecam ten szpital. Po histero staraliśmy się od razu, po ustaniu plamienia i tak samo podczas antybiotykoterapii. Nie martw się na zapas, tak jak piszesz narazie już nic nie zrobisz. Może ten wynik wystarczy, a może i bez tego dostaniesz antybiotyk profilaktycznie. Dla mnie też najgorsze jest to czekanie, ale no nic z tym nie zrobimy 😔 ja miałam iść w lutym na drożność, to mi oczywiście wymazy wyszły źle, teraz robiłam ponownie więc zobaczymy, czy szpital w marcu czy co dalej 🤷🏼‍♀️ ale czasem mam wrażenie, że jedno zaleczymy to znajdujemy coś innego, jak już wydaje się, że jesteśmy o włos, to coś nowego się wykrzaczy

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33

👀👱🏼‍♂️ HBA 79%
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No też mam takie wrażenie, ciągle coś. Ale już się zdystansowałam od tego. Umówiłam ginekologa na początek kolejnego cyklu, powinien być już wynik i zobaczymy czy zleci to cd138.
    Mam jeszcze pytanko, dziewczyny które miały stan zapalny, czy na wypisie już była informacja że jest widoczny ? Czy dopiero w wynikach po 3tyg. Ja na wypisie nie mam, żeby coś zaobserwowano.

rozia lubi tę wiadomość

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    💊 Unidox
    ➡️ IUI ❓

• Aksandra Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    No też mam takie wrażenie, ciągle coś. Ale już się zdystansowałam od tego. Umówiłam ginekologa na początek kolejnego cyklu, powinien być już wynik i zobaczymy czy zleci to cd138.
    Mam jeszcze pytanko, dziewczyny które miały stan zapalny, czy na wypisie już była informacja że jest widoczny ? Czy dopiero w wynikach po 3tyg. Ja na wypisie nie mam, żeby coś zaobserwowano.

Nic nie miałam na wypisie, oprócz tego że wykonano histero diagnostyczną, lekarze też nie przekazali, żeby widzieli coś niepokojącego w trakcie badania, wynik dopiero ujawnił stan zapalny.

Ola8999, rozia, Kaliope lubią tę wiadomość

♀️91'♂️ 89' 👩‍❤️‍👨 16cs naturalnych
    KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
    Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
    IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow -1 zdegenerował przy rozmrożeniu)
    10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
    11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
  • rozia Koleżanka

Wysłany: 15 lutego, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:
    Nic nie miałam na wypisie, oprócz tego że wykonano histero diagnostyczną, lekarze też nie przekazali, żeby widzieli coś niepokojącego w trakcie badania, wynik dopiero ujawnił stan zapalny.
    U mnie tak samo, w trakcie badania nic nie było widoczne 🤷🏼‍♀️

Ola8999, Kaliope lubią tę wiadomość

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33

👀👱🏼‍♂️ HBA 79%
  • Cudawianki Koleżanka

Wysłany: 15 lutego, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Nie miałam na wypisie ale można było podejrzewać bo macica okazała się usiana mikropolipali i mnie wyczyścili a gdy przyszły wyniki okazało się, że stan zapalny jak najbardziej był.

• Kaliope Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:

Po laparoskopii i histeroskopii rozmawiałam ze swoim chirurgiem. Nie było widać stanu zapalnego. Wyszedł dopiero w cd138

📍AMH 22 ng/ml
    📍hiperandrogenizm
    📍hiperplazja endometrium

❌ Lewy jajowód niedrożny

• Karolidu Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny , w piątek miałam histeroskopie prywatnie i mówiłam , że chciałabym mieć pobrane wycinki . Robił mi ją mój lekarz , który prowadzi mnie przy ivf i uwaga … powiedział że macica była cała w zrostach , ale stanu zapalnego nie było żadnego dlatego nie widział sensu pobrać wycinków . Jestem wściekła i pytałam go dlaczego nie pobrał , to dostałam wykład że on widzial co było w macicy i tak zadecydował … teraz cały czas czytam forum i jestem zła , bo stan zapalny może być nieujawniony . Co robić w takiej sytuacji ? Nadal się kłócić , że powinien mi pobrać i jakoś się odwoływać ? Mój mąż też twardzi , że to on jest lekarzem nie my 🙄🙄🙄

🙎‍♀️30 lat
    pcos , zachwiana gospodarka hormonalna na poziomie przysadki , AMH 6,34
    👨31 lat
    Oligoasthenospermia, teratozoospermia 2%
    👧🏼 z ivf 2022
    🐕‍🦺🦮 adopciaki

Starania 2018
    Marzec 2019 poronienie w 5tc
    2019-2021 starania na Clostylbegyt , Lametta Ovitrelle

05.2021 pierwsza wizyta IVF
    10.2021 punkcja - duża hiperka - 1 ❄️ 4BB
    23.12.2021r transfer
    2022r 👧🏼 ❤️💪

10.2024 r 2#IVF
    11.12.2024 punkcja - 13 pobranych - 10 dojrzałych - 2 ❄️❄️ 4BB i 3BB
    2-4.01.2025r - transfer odroczony , płyn w macicy
    3.02 transfer - odroczony , brak przejścia do macicy
    Luty/ marzec - histeroskopia
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolidu wrote:
    Dziewczyny , w piątek miałam histeroskopie prywatnie i mówiłam , że chciałabym mieć pobrane wycinki . Robił mi ją mój lekarz , który prowadzi mnie przy ivf i uwaga … powiedział że macica była cała w zrostach , ale stanu zapalnego nie było żadnego dlatego nie widział sensu pobrać wycinków . Jestem wściekła i pytałam go dlaczego nie pobrał , to dostałam wykład że on widzial co było w macicy i tak zadecydował … teraz cały czas czytam forum i jestem zła , bo stan zapalny może być nieujawniony . Co robić w takiej sytuacji ? Nadal się kłócić , że powinien mi pobrać i jakoś się odwoływać ? Mój mąż też twardzi , że to on jest lekarzem nie my 🙄🙄🙄
    Kurcze słaba akcja, i to prywatnie taka sytuacja 🥺🥺

♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
    Starania od 06.2023
    Drożność ☑️
    5 cykli stymulowanych ❌
    💊 Unidox
    ➡️ IUI ❓

• Kaliope Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolidu wrote:

jeśli nie miałaś wcześniej zabiegów chirurgicznych w obrębie macicy, to zrosty mogą jak najbardziej być wynikiem zapalenia, endometriozy lub np infekcji przenoszonej drogą płciową. Czy lekarz usunął te zrosty?

Ah, Ola8999 dopiero doczytałam pytanie o transport próbek. Formalina jest środkiem konserwującym. U Ciebie to i tak już niestety po ptakach, ale transport bioptatu w formalinie spokojnie przetrwa kilka-kilkanaście dni w temperaturze pokojowej. Przetrwa i dłużej, ale niektóre laboratoria ze względu na procedury wymagają, by próbkę dostarczyć w ciągu kilku dni od pobrania. Można kupić specjalne pojemniki na wycinki z roztworem, Niektóre laboratoria mają gotowe zestawy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 10:09

📍AMH 22 ng/ml
    📍hiperandrogenizm
    📍hiperplazja endometrium

❌ Lewy jajowód niedrożny

• Karolidu Ekspertka

Wysłany: 16 lutego, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    jeśli nie miałaś wcześniej zabiegów chirurgicznych w obrębie macicy, to zrosty mogą jak najbardziej być wynikiem zapalenia, endometriozy lub np infekcji przenoszonej drogą płciową. Czy lekarz usunął te zrosty?

Ah, Ola8999 dopiero doczytałam pytanie o transport próbek. Formalina jest środkiem konserwującym. U Ciebie to i tak już niestety po ptakach, ale transport bioptatu w formalinie spokojnie przetrwa kilka-kilkanaście dni w temperaturze pokojowej. Przetrwa i dłużej, ale niektóre laboratoria ze względu na procedury wymagają, by próbkę dostarczyć w ciągu kilku dni od pobrania. Można kupić specjalne pojemniki na wycinki z roztworem, Niektóre laboratoria mają gotowe zestawy.
    Tak wszystko usunął , udrożnił kanał macicy bo był problem z transferem a teraz mówi , że będzie dobrze . Ale tak bardzo chciałam mieć pobrane wyniki , bo naczytałam się właśnie na forum że stanu zapalnego nie musi być widać . Dwa razy go pytałam , dlaczego nie pobrał i odpowiedział że zdecydował że nie trzeba .

🙎‍♀️30 lat
    pcos , zachwiana gospodarka hormonalna na poziomie przysadki , AMH 6,34
    👨31 lat
    Oligoasthenospermia, teratozoospermia 2%
    👧🏼 z ivf 2022
    🐕‍🦺🦮 adopciaki

Starania 2018
    Marzec 2019 poronienie w 5tc
    2019-2021 starania na Clostylbegyt , Lametta Ovitrelle

05.2021 pierwsza wizyta IVF
    10.2021 punkcja - duża hiperka - 1 ❄️ 4BB
    23.12.2021r transfer
    2022r 👧🏼 ❤️💪

10.2024 r 2#IVF
    11.12.2024 punkcja - 13 pobranych - 10 dojrzałych - 2 ❄️❄️ 4BB i 3BB
    2-4.01.2025r - transfer odroczony , płyn w macicy
    3.02 transfer - odroczony , brak przejścia do macicy
    Luty/ marzec - histeroskopia
‹‹ 278 279 280 281 282 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ