STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Ritkaa wrote:Cześć dziewczyny, wpadam do was. Pod koniec kwietnia miałam histeroskopię z biopsją, wynik barwienia CD138 mam zapisane jako (+++). Przez 21 dni brałam metronidazol i biseptol. Wymaz z szyjki czysto, Much-a czysto. Po leczeniu lekarz stwierdził że wszystko jest ok, starać się dalej. No i przeszliśmy dwie kolejne straty. Za tydzień kolejna wizyta, będziemy powtarzać antybiotyki...
Jakie probiotyki przyjmujecie i polecacie?
Ja biorę sanprobi w kapsułkach i do picia z omni biotic. Dodatkowo kefir.Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
Ponowne starania 01.2025 r.
05.2025 r. Cross match 52% APC -> 09.2025 ponowne badanie Prokocim
06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
Włączone leczenie: Encorton, accofil -
Ja brałam endoover biotic na polecenie lekarza. Nie wiem czy zdziałał cuda, ale na pewno nie zaszkodziłStarania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
Morfologia 4%
Suplementacja TenFertil ON -
Hej dziewczyny, 1 lipca miałam histeroskopie z pobraniem wycinka cd138 i cd56.
W tamtym roku w lipcu puste jajo i łyżeczkowanie, w październiku Biochem i potem problem z zajściem w ciążę. Na histeroskopii czysto, natomiast cd138 wykazało wynik 5/10(+). Leczyłam metronidazol i tarivid 14 dni. Ginekolog proponuje ponowną biopsję a ja w sumie nie wiem co robić. Jestem już 2 tygodnie po zakończeniu leczenia, za jakieś 10 dni wypada owulacja i nie wiem na co się zdecydować. Obawiam się kolejnej biopsji, jednak nie jest to obojętne dla organizmu a kolejne badanie, czekanie na wynik to kolejny cykl oczekiwania….
Która z Was wyleczyła tym zestawem taki wynik ?
Dodam jeszcze że mój okres po antybiotykach się mocno poprawił. Wcześniej nie wiązałam tych objawów z zapaleniem ale miałam dużo plamienia przed, po, dużo skrzepów. Po antybiotykach nic z tych rzeczy. Normalny okres żywoczerwony bez skrzepów. Czy mogę po tym sądzić że zapalenie ustąpiło ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia, 07:20
12.2021 👼🏼
10.2022 Mia 💗
07.2024 💔 (puste jajo)
10.2024💔 (biochem)
🧬 mutacja MTHFR i PAI (heterozygota) 💉 heparyna od pozytywnego testu
🧬 kir BX (4/5 kir implantacyjny)
🧬 białko C i S w normie
🧬 ANA ujemne
🧬 zespół antyfosfolipidowy wykluczony
Allo MLR 0%
Cross match 2%
💊witamina D3+K2 4000 j.
💊 B complex
💊Zinc
💊DHA
💊 FerrC+
💊 Folate -
Hej Dziewczyny, błagam, poradźcie jako doświadczone koleżanki 🙏 Od początku tego roku to jest pierwsza moja styczność z globulkami drogą pv. Po kilku podejściach mam już zużytych kilkanascie opakowań różnych leków drogą dopochwową. Od jakiegoś czasu nabawiłam się pieczenia/ swędzenia okolic intymnych, pewnie jakieś nadkażenie. Lekarz mówi że tak bywa no i mam spożywać wiecej jogurtów i maślanek i tak dalej. Polećcie mi proszę jakieś DZIAŁAJĄCE probiotyki ze szczepami bakteryjnymi. W aptece tego od groma, nie wiem co brać.... Jak ogólnie radziłyście sobie z nadkażeniami przy podawniu globulek? Staram sie działać maksymalnie " sterylnie", a jednak coś nie teges....Starania od 2019
IVF - sierpień 2025 -
Agatis22 wrote:Hej dziewczyny, 1 lipca miałam histeroskopie z pobraniem wycinka cd138 i cd56.
W tamtym roku w lipcu puste jajo i łyżeczkowanie, w październiku Biochem i potem problem z zajściem w ciążę. Na histeroskopii czysto, natomiast cd138 wykazało wynik 5/10(+). Leczyłam metronidazol i tarivid 14 dni. Ginekolog proponuje ponowną biopsję a ja w sumie nie wiem co robić. Jestem już 2 tygodnie po zakończeniu leczenia, za jakieś 10 dni wypada owulacja i nie wiem na co się zdecydować. Obawiam się kolejnej biopsji, jednak nie jest to obojętne dla organizmu a kolejne badanie, czekanie na wynik to kolejny cykl oczekiwania….
Która z Was wyleczyła tym zestawem taki wynik ?
Dodam jeszcze że mój okres po antybiotykach się mocno poprawił. Wcześniej nie wiązałam tych objawów z zapaleniem ale miałam dużo plamienia przed, po, dużo skrzepów. Po antybiotykach nic z tych rzeczy. Normalny okres żywoczerwony bez skrzepów. Czy mogę po tym sądzić że zapalenie ustąpiło ?
U mnie taka sama sytuacja. Miałam cd 138 5/10, też ten sam zestaw leków na 14 dni i też ginekolog zaleca biopsję. Wstępnie się zapisałam, ale właśnie waham się czy nie odwołać. Mi immunolog odradził argumentując tym, że to mały stan zapalny i te leki powinny przeleczyc, a biopsja to kolejna ingerencja i może tak być, że po biopsji dalej dojdzie do zapalenia, a np. Teraz go wyleczyłyśmy. Dlatego jestem w tym samym miejscu co Ty. Ja jeszcze miałam dwa łyżeczkowania, więc to już by była 4 ingerencja…Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
Małgosia 83 wrote:Hej Dziewczyny, błagam, poradźcie jako doświadczone koleżanki 🙏 Od początku tego roku to jest pierwsza moja styczność z globulkami drogą pv. Po kilku podejściach mam już zużytych kilkanascie opakowań różnych leków drogą dopochwową. Od jakiegoś czasu nabawiłam się pieczenia/ swędzenia okolic intymnych, pewnie jakieś nadkażenie. Lekarz mówi że tak bywa no i mam spożywać wiecej jogurtów i maślanek i tak dalej. Polećcie mi proszę jakieś DZIAŁAJĄCE probiotyki ze szczepami bakteryjnymi. W aptece tego od groma, nie wiem co brać.... Jak ogólnie radziłyście sobie z nadkażeniami przy podawniu globulek? Staram sie działać maksymalnie " sterylnie", a jednak coś nie teges....
Ja biorę „stary” lactovaginalDwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
Agaa049 wrote:U mnie taka sama sytuacja. Miałam cd 138 5/10, też ten sam zestaw leków na 14 dni i też ginekolog zaleca biopsję. Wstępnie się zapisałam, ale właśnie waham się czy nie odwołać. Mi immunolog odradził argumentując tym, że to mały stan zapalny i te leki powinny przeleczyc, a biopsja to kolejna ingerencja i może tak być, że po biopsji dalej dojdzie do zapalenia, a np. Teraz go wyleczyłyśmy. Dlatego jestem w tym samym miejscu co Ty. Ja jeszcze miałam dwa łyżeczkowania, więc to już by była 4 ingerencja…
No właśnie ja też leczę się immunologiczne. Wczoraj wykonałam doszczepienie limfocytami bo od ostatniego minęło już pół roku i nie wiem co robić. Jak zdecyduję się na biopsję to kolejny miesiąc czekania a ważność szczepień mija. Ja też jestem po dwóch lyzeczkowaniach rozdzielonych w czasie. Ogólnie to myślę właśnie że po ubiegłorocznym doszło u mnie do tego zapalenia… i zgadzam się to jest kolejna ingerencja
12.2021 👼🏼
10.2022 Mia 💗
07.2024 💔 (puste jajo)
10.2024💔 (biochem)
🧬 białko C i S w normie
🧬 ANA ujemne
Allo MLR 0%
Cross match 2%
💊witamina D3+K2 4000 j.
💊 B complex
💊Zinc
💊DHA
💊 FerrC+
💊 Folate -
Agatis22 wrote:No właśnie ja też leczę się immunologiczne. Wczoraj wykonałam doszczepienie limfocytami bo od ostatniego minęło już pół roku i nie wiem co robić. Jak zdecyduję się na biopsję to kolejny miesiąc czekania a ważność szczepień mija. Ja też jestem po dwóch lyzeczkowaniach rozdzielonych w czasie. Ogólnie to myślę właśnie że po ubiegłorocznym doszło u mnie do tego zapalenia… i zgadzam się to jest kolejna ingerencja
Raz, że czekanie na badanie, a dwa pewnie znowu czekanie na wyniki. Boję się tej ingerencji, żeby nie zapętlić się w tym. Sama też nie wiem co robićDwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
Ja jestem w dokladnie takiej samej sytuacji, z tym ze u mnie cd 138 wyszly ujemne a w histero stan zapalny widoczny, chcialabym powtorzyc biopsje zeby zobaczyc czy stan zapalny zostanie juz wykryty przez cd 138 + badanie mikrobiomu, zeby miec pewnosc ze sa same dobre bakterie, jednak bardzo sie boje dodatkowej ingerencji w maciceStarania od 2018
01.2022 - I procedura, 3 zarodki: 1 zdrowa ciąża, 1 cb, 1 transfer nieudany
07.2025 - II procedura, 1 zarodek -
NovaStaraJa wrote:Ja jestem w dokladnie takiej samej sytuacji, z tym ze u mnie cd 138 wyszly ujemne a w histero stan zapalny widoczny, chcialabym powtorzyc biopsje zeby zobaczyc czy stan zapalny zostanie juz wykryty przez cd 138 + badanie mikrobiomu, zeby miec pewnosc ze sa same dobre bakterie, jednak bardzo sie boje dodatkowej ingerencji w macice
Ja mam cd138 poniżej 5/10. Ale już właśnie napisałam do lekarza, że odwołuje. Zobaczymy co będzie dalejDwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
Agaa049 wrote:Ja mam cd138 poniżej 5/10. Ale już właśnie napisałam do lekarza, że odwołuje. Zobaczymy co będzie dalej12.2021 👼🏼
10.2022 Mia 💗
07.2024 💔 (puste jajo)
10.2024💔 (biochem)
🧬 białko C i S w normie
🧬 ANA ujemne
Allo MLR 0%
Cross match 2%
💊witamina D3+K2 4000 j.
💊 B complex
💊Zinc
💊DHA
💊 FerrC+
💊 Folate -
Agatis22 wrote:A kiedy zaczynasz starania?
Myślałam teraz w tym cyklu jak już dostanę miesiączke to zaczynać po niej.Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
Anett9300 wrote:Dziewczyny a Wam też tak stan zapalny rozregulował cykl? Ostatnio po zabiegu dostałam okres w 25dc a dziś mam 30 i dalej nic. A czuję już od 2 tygodni że nadchodzi. Masakra z tym wyczekiwaniem
Właśnie ja po histero dostałam w 27 dniu, cykl później 30, a dzisiaj mam 26 i już jakby się zaczynał… strasznie dziwne, bo zawsze miałam 28-30. Nie wiem co się dzieje… czy zabieg, czy leki. Ale coś się powaliło.Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
Agaa049 wrote:Właśnie ja po histero dostałam w 27 dniu, cykl później 30, a dzisiaj mam 26 i już jakby się zaczynał… strasznie dziwne, bo zawsze miałam 28-30. Nie wiem co się dzieje… czy zabieg, czy leki. Ale coś się powaliło.
Natomiast jak zakończyłam antybiotykoterapie to wszystko wróciło do normy
12.2021 👼🏼
10.2022 Mia 💗
07.2024 💔 (puste jajo)
10.2024💔 (biochem)
🧬 białko C i S w normie
🧬 ANA ujemne
Allo MLR 0%
Cross match 2%
💊witamina D3+K2 4000 j.
💊 B complex
💊Zinc
💊DHA
💊 FerrC+
💊 Folate -
Ja mam pytanie. Jestem po łyżeczkowaniu w kwietniu. Nie dostałam żadnego antybiotyku. Mam wrażenie, że po tym wszystkim przy dotyku boli mnie w okolicy lewego jajnika, czasami jakby pęcherza. Chodzę do lekarzy i mam wrażenie, że to bagatelizują. Byłam już u dwóch ginekologów i wszyscy mówią, że ładne endometrium, USG czyste, ale słyszałam, że może nic nie widać na USG. Zapisałam się na histeroskopię, bo nie daje mi to jakoś spokoju. Jeden lekarz mi odradził ten zabieg, bo powiedział, że wtedy dopiero mogę mieć ten stan zapalny. Moje pytanie brzmi: czy was przy stanie zapalnym endometrium coś bolało? Podbrzusze, okolice jajników?31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔 -
Marty.Na wrote:Ja mam pytanie. Jestem po łyżeczkowaniu w kwietniu. Nie dostałam żadnego antybiotyku. Mam wrażenie, że po tym wszystkim przy dotyku boli mnie w okolicy lewego jajnika, czasami jakby pęcherza. Chodzę do lekarzy i mam wrażenie, że to bagatelizują. Byłam już u dwóch ginekologów i wszyscy mówią, że ładne endometrium, USG czyste, ale słyszałam, że może nic nie widać na USG. Zapisałam się na histeroskopię, bo nie daje mi to jakoś spokoju. Jeden lekarz mi odradził ten zabieg, bo powiedział, że wtedy dopiero mogę mieć ten stan zapalny. Moje pytanie brzmi: czy was przy stanie zapalnym endometrium coś bolało? Podbrzusze, okolice jajników?
Mnie nic nie bolało, ale dziwne, że po łyżeczkowaniu nie dostałaś antybiotykow …Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
Agaa049 wrote:Mnie nic nie bolało, ale dziwne, że po łyżeczkowaniu nie dostałaś antybiotykow …31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔 -
Miałam stan zapalny po łyżeczkowaniu, a USG właściwie czyste i tylko jedna lekarka dostrzegła, że endometrium jest trochę cienkie i może to wynikać z zapalenia. A przyczyną zapalenia były niewidoczne na USG polipy, stąd pierwsza antybiotykoterapia nie podziałała. Podczas histeroskopii office polipy usunięto i potem znów brałam antyobiotyki. Biopsji kontrolnej nie zlecono jak na razie, powiedziano mi, że wg literatury się go nie robi po przeleczeniu. W sumie nie wiem teraz czy faktycznie jest już ok. Miewałam dokuczliwe bóle jajnika, ustapiły po tej nieudanej antybiotykoterapii (placebo?).
-
Ona_39 wrote:Miałam stan zapalny po łyżeczkowaniu, a USG właściwie czyste i tylko jedna lekarka dostrzegła, że endometrium jest trochę cienkie i może to wynikać z zapalenia. A przyczyną zapalenia były niewidoczne na USG polipy, stąd pierwsza antybiotykoterapia nie podziałała. Podczas histeroskopii office polipy usunięto i potem znów brałam antyobiotyki. Biopsji kontrolnej nie zlecono jak na razie, powiedziano mi, że wg literatury się go nie robi po przeleczeniu. W sumie nie wiem teraz czy faktycznie jest już ok. Miewałam dokuczliwe bóle jajnika, ustapiły po tej nieudanej antybiotykoterapii (placebo?).Starania od 2018
01.2022 - I procedura, 3 zarodki: 1 zdrowa ciąża, 1 cb, 1 transfer nieudany
07.2025 - II procedura, 1 zarodek