Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Olamonola Koleżanka

Wysłany: 12 kwietnia, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peceoeska wrote:
    Cześć dziewczyny,

Czy któraś robiła może histeroskopię z biobsją w Warszawie i może polecić miejsce, w którym robiła?Bo mam adenomiozę i zastanawiam się nad zrobieniem histero prywatnie, gadałam o tym z lekarzem z mojej kliniki i z dr. Wojtyłą u którego diagnozowałam adeno ale powiedzieli, że nie ma potrzeby robić histero więc szukam kogoś z Warszawy, kto by mnie na nią skierował i żeby była dobrze zrobiona.

Cześc ja tez z adenomiozą w Warszawie, i miałam podobne rozkminki. Histero prywatnie w stolicy to ok 6 tys. jresli Wojtyła mówi że nie am wskazań to na histero nic z adenomioza nie zobaczą. To sa zmiany w myometrium, w ścianie macicy.

Zdiagnozowali mnie z "cechami adenomiozy " w styczniu w WCLN, robię in vitro w Czechach. W pierwszej klinice (Reprofit Pani Dr, bez widzenia mnie na oczy (!) powiedziała - wyciszamy i sztuczna menopauza. Zatrzymałam się, poszłam do Langner i ona oceniła moje zmiany jako dyskretne. Teraz lekarka w Pradze (PFC) oceniła też, że nie ma potrzeby niczego więcej.

Byłam w tym miejscu co Ty , chciałam stestowac wszystko co sie da, ale jesli nie ma polipów czy innych podejrzeń wad anatomicznych to bipopsja wystarczy i nie jest to inwazyjna procedura, a histero jest. MI Langner nawet nie zaleciła biospji tylko dostałam Doxy w ciemno.

Wiem że w Wawie w NOVUM robią histero z jakimś cudownym "strzyżeniem" co je super szykuje do implantacji. jednak zostawię teraz jeszcze te 6 tys w kieszeni.

Naturalnie zaszłam w ciążę po antybiotykoterapii, stąd trop.
    jesli pierwszy transfer się nie uda będę pogłebiac diagnostykę.

I TERAZ MOJE PYTANIE :)

- Którego dnia cyklu wasi lekarze zalecali wam zacząc brać doxy?

zaczynam cykl przed transferowy (2dc)

- Langner przepisała mi doxycykline na 14 dni ( nie wiem co bo dostałam kod i zapomniałam wypupić ) ,a DR w Czechach dała mi doxy na 10 . Czekam na wieści od L. ale widze ze tu też takie terapie 10 dniowe były i może to tyle wystarczy. Mam doxy na 10 dni. I sie pogubiłam już, czy zaczynac, czy poczekać do końca miesiączki.

Trzymam za NAS mocno kciuki!
    Dzieki za Wasze doświadczenia!

44l

Ja : AMH 0,75
    hormony ok, endometrium ok, adenomioza naprzedniej ścianie, mało objawowa.
    Immunologia nieznana.

44 On: wszystko ok :)
    Kariotyp OK

V 2024 7 tydz biochem naturals
    XII 2024 15 tydz, t21, terminacja naturals

2025 czekam na cud
    2026 Cuda się nie dzieją, działamy
    26 styczeń czekamy na KD w WCLN

10.04.2026 Prague Fertility center
    Dawczyni 23 lata, potwierdzona płodność.

12.04 7 rozwijających się zarodeczków
    16.04 6 dotarło do blastocysty i poszło do PGTA
  • Katikat Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olamonola wrote:
    Cześc ja tez z adenomiozą w Warszawie, i miałam podobne rozkminki. Histero prywatnie w stolicy to ok 6 tys. jresli Wojtyła mówi że nie am wskazań to na histero nic z adenomioza nie zobaczą. To sa zmiany w myometrium, w ścianie macicy.

Zdiagnozowali mnie z "cechami adenomiozy " w styczniu w WCLN, robię in vitro w Czechach. W pierwszej klinice (Reprofit Pani Dr, bez widzenia mnie na oczy (!) powiedziała - wyciszamy i sztuczna menopauza. Zatrzymałam się, poszłam do Langner i ona oceniła moje zmiany jako dyskretne. Teraz lekarka w Pradze (PFC) oceniła też, że nie ma potrzeby niczego więcej.

Byłam w tym miejscu co Ty , chciałam stestowac wszystko co sie da, ale jesli nie ma polipów czy innych podejrzeń wad anatomicznych to bipopsja wystarczy i nie jest to inwazyjna procedura, a histero jest. MI Langner nawet nie zaleciła biospji tylko dostałam Doxy w ciemno.

Wiem że w Wawie w NOVUM robią histero z jakimś cudownym "strzyżeniem" co je super szykuje do implantacji. jednak zostawię teraz jeszcze te 6 tys w kieszeni.

- Langner przepisała mi doxycykline na 14 dni ( nie wiem co bo dostałam kod i zapomniałam wypupić ) ,a DR w Czechach dała mi doxy na 10 . Czekam na wieści od L. ale widze ze tu też takie terapie 10 dniowe były i może to tyle wystarczy. Mam doxy na 10 dni. I sie pogubiłam już, czy zaczynac, czy poczekać do końca miesiączki.

Ja robilam parę lat temu w Gamecie i diagnostyczną i do wycięcia polipa potem kolejną obie z biopsjami. Wtedy jakies 2 koła tylko dałam.
    Bardzo chwale sobie opiekę i dr. No ale ja nie mam adeno.

Nie dali mi dnia cyklu kiedy zacząć brać antybiotyk. Z własnej woli bralam tak by skończyć terapię zaraz przed miesiączka żeby kolejny cykl lecieć z transferem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia, 17:50

Zapalenia endometrium, polip, 2 transfery nieudane, 1 strata
    Naturals między ivf

age.png
  • Magda25 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, bo już zgupiałam: mam wynik biopsjo cd 138 do 20/10dpw. Moj lekarz uwaza,.ze sran zapalny i jestem po kuracji antybiotykiem. Natomiast immunolog dr S. stwierdził, że to inne jednistki i sran zapalny jest gdy jest piwyzej 2/1 dpw, czyli powyzej 20/dpw. I żw nirpotrzebnie bralam antybiotyki i tracilam na to czas. Jak do tematu pidchodza Wasi lekarze?

• Peceoeska Znajoma

Wysłany: 15 kwietnia, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olamonola wrote:

Nie koniecznie nie zobaczą adenomiozy, to zależy. Wiele dziewczyn, które robiły histero np. u Janowca miało rozpoznaną adenomiozę właśnie przez robioną przez niego histeroskopię. Dodatkowo histeroskopia może pokazać więcej niż sama biobsja jak chociażby zrosty. Ja nie szukałam wszystkiego, bo tak chce i koniec. Zależało mi na zrobieniu histeroskopii, bo byłam już po jednym poronieniu zakończonym łyżeczkowaniem, Wojtyła zobaczył, że mam jajnik zrośnięty z macicą i chciałam sprawdzić, czy nie ma zrostów gdzieś jeszcze po zabiegu, zanim zdecyduje o ewentualnym in vitro. Histero mam za sobą i czuję się spokojniejsza, udało mi się ją wykonać na NFZ, więc nie płaciłam. No i nie przesadzajmy z cenami, histeroskopia prywatnie nie kosztuje 6 tysięcy, pytałam w kilku klinikach warszawskich i nikt mi tyle nie powiedział.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia, 13:36

• Magda25 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peceoeska wrote:
    Nie koniecznie nie zobaczą adenomiozy, to zależy. Wiele dziewczyn, które robiły histero np. u Janowca miało rozpoznaną adenomiozę właśnie przez robioną przez niego histeroskopię. Dodatkowo histeroskopia może pokazać więcej niż sama biobsja jak chociażby zrosty. Ja nie szukałam wszystkiego, bo tak chce i koniec. Zależało mi na zrobieniu histeroskopii, bo byłam już po jednym poronieniu zakończonym łyżeczkowaniem, Wojtyła zobaczył, że mam jajnik zrośnięty z macicą i chciałam sprawdzić, czy nie ma zrostów gdzieś jeszcze po zabiegu, zanim zdecyduje o ewentualnym in vitro. Histero mam za sobą i czuję się spokojniejsza, udało mi się ją wykonać na NFZ, więc nie płaciłam. No i nie przesadzajmy z cenami, histeroskopia prywatnie nie kosztuje 6 tysięcy, pytałam w kilku klinikach warszawskich i nikt mi tyle nie powiedział.

W Krakowie ze znieczuleniem.płaciłam 4500 zł

• RomaLove Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, jak widać w mojej historii trochę miałam już tych stanów zaalnych, biopsji i endometriumSCAN. Chciałabym Wam wszystkim napisać, że warto zrobić badanie ENDOMETRIUMSCAN. Według najnowszych badań wynika, że lactobaciulusa w Endometrium powinno być powyżej 90, żeby zarodek mógł się tam na spokojnie zadomowić. Czasami walka o to, żeby te lactobacilusy poszly w górę trwa ponad rok. Brałam około 17 probiotyków dziennie + co wazne: nie jadłam słodyczy. Maksymalnie odstawiłam cukier. W końcu mój wynik prawie osiągnął idealny wynik:) jesteśmy po pierwszym transferze. Zobaczymy co będzie dalej. Trzymajcie się!

• październik, 2022:
    start starań: ciąże naturalne:
    • listopad, 2022 💔 w 2 tyg., beta: 57
    • czerwiec, 2023 💔 w 5 tyg., beta: 800
    • styczeń 2024 💔 w 3 tyg., beta: 80
    • maj 2024 💔 w 2 tyg., beta 80

• czerwiec, 2024: pierwsza biopsja endometrium - niepoprawny wynik; włączenie antybiotykoterapii

• wrzesień, 2024: druga biopsja endometrium - niepoprawny wynik; włączenie antybiotykoterapii

• wrzesień, 2024:
    pobrano 17 komórek=
    9 zarodków. Przebadaliśmy 4 pod kątem genetyki i wszystkie 4 zdrowe.

* wyniki immunologiczne ✅️

*25.11: 3 biopsja, tym razem EndometriumSCAN

*22.12: EndometriumSCAN -wynik prawidłowy; ale Lactobacillus 0%

☆maj, 2025, ciąża naturalna, 7 tydzień, było serduszko, 💔

☆23.07: EndometriumScan i stan zapalny +3, Lactobacilus 60%

☆24.01.26: EndometriumSCAN i BRAK STANU ZAPALNEGO 🥳 Lactobacillus 79%

☆25.03.26: pierwszy transfer zarodka o klasie 5.1.1

☆15.04.26: beta 11 tys.
  • Magda_10 Znajoma

Wysłany: 16 kwietnia, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RomaLove wrote:
    Hej Dziewczyny, jak widać w mojej historii trochę miałam już tych stanów zaalnych, biopsji i endometriumSCAN. Chciałabym Wam wszystkim napisać, że warto zrobić badanie ENDOMETRIUMSCAN. Według najnowszych badań wynika, że lactobaciulusa w Endometrium powinno być powyżej 90, żeby zarodek mógł się tam na spokojnie zadomowić. Czasami walka o to, żeby te lactobacilusy poszly w górę trwa ponad rok. Brałam około 17 probiotyków dziennie + co wazne: nie jadłam słodyczy. Maksymalnie odstawiłam cukier. W końcu mój wynik prawie osiągnął idealny wynik:) jesteśmy po pierwszym transferze. Zobaczymy co będzie dalej. Trzymajcie się!

Hej! Jakie bralas probiotyki? Tez niestety walcze ze stanem zapalnym juz bardzo dlugo...

• Daisy1 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RomaLove wrote:
    Wow 17 probiotyków dziennie 😯 ja też się chętnie dowiem co stosowałaś, mam teraz przerwę na wyleczenie i przygotowanie endometrium przed kolejną ciążą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia, 21:56

👧🏼 37 🧑🏼 | starania od 02.2024
    💔 11tc 02.2025
    💔 10tc 08.2025
    📍04.2026 mini-histeroskopia | CD138+ 5/10 HPF | cechy adenomiozy | przerwa na leczenie
    ⏳️ 05.2026 mini-histeroskopia
    ⚠️ ANXA5 M2/N | KIR Bx (2DS2+) | HLA-C C2C2 | Allo-MLR 0% | cross-match 26.5%
    Jeszcze będzie pięknie ✨
  • Dominika2 Koleżanka

Wysłany: 16 kwietnia, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RomaLove wrote:

Hej , jakie probiotyki? Możesz napisać? Z góry dziekuje!

Migotkaaa lubi tę wiadomość

• RomaLove Przyjaciółka

Wysłany: 17 kwietnia, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Probiotyki były dopasowane do mnie indywidualnie wg dr Szachty, która jest biologiem. We współpracy z med art opracowuje ona również wynik endometriumSCAN. https://www.instagram.com/drpatrycjaszachta?igsh=MWlydzltNGt0OWxsOA==
    Warto śledzić jej instagram, ma bezpłatne konsultacje.
    Jednym z takich "mercedesów" probiotyki był Lachtichoc.

Dominika2, Daisy1 lubią tę wiadomość

• październik, 2022:
    start starań: ciąże naturalne:
    • listopad, 2022 💔 w 2 tyg., beta: 57
    • czerwiec, 2023 💔 w 5 tyg., beta: 800
    • styczeń 2024 💔 w 3 tyg., beta: 80
    • maj 2024 💔 w 2 tyg., beta 80

• czerwiec, 2024: pierwsza biopsja endometrium - niepoprawny wynik; włączenie antybiotykoterapii

• wrzesień, 2024: druga biopsja endometrium - niepoprawny wynik; włączenie antybiotykoterapii

• wrzesień, 2024:
    pobrano 17 komórek=
    9 zarodków. Przebadaliśmy 4 pod kątem genetyki i wszystkie 4 zdrowe.

* wyniki immunologiczne ✅️

*25.11: 3 biopsja, tym razem EndometriumSCAN

*22.12: EndometriumSCAN -wynik prawidłowy; ale Lactobacillus 0%

☆maj, 2025, ciąża naturalna, 7 tydzień, było serduszko, 💔

☆23.07: EndometriumScan i stan zapalny +3, Lactobacilus 60%

☆24.01.26: EndometriumSCAN i BRAK STANU ZAPALNEGO 🥳 Lactobacillus 79%

☆25.03.26: pierwszy transfer zarodka o klasie 5.1.1

☆15.04.26: beta 11 tys.
  • Viclady Znajoma

Wysłany: 28 kwietnia, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Krosno dalej przyjmuje wycinki z endometrium do badań?

• Kejjt Przyjaciółka

Wysłany: 30 kwietnia, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, mam pytanie. Może któraś z Was będzie umiała pomóc mi w zrozumieniu wyniku.

Mam taki wynik z biopsji endometrium:
    CD56 ok 25% komórek dodatnich w podścielisku i CD138 ok 30 komórek plazmatycznych/10 HPF

Rozumiem, że jest to zapalenie endometrium, lecz czy taki wynik zawsze świadczy o problemach immunologicznych? Czy niekoniecznie? Czy trzeba mieć jeszcze jakieś inne wskaźniki by tak stwierdzić?
    Czy takie zapalenie jest w pełni wyleczalne?

Na wyniku mam opis lekarza ze szpitala, że jest to związane z immunologią. Jestem też umówiona do specjalisty, ale chciałabym się upewnić co do tego opisu..

⏳01.2025 👩🏽‍💻32 👨🏽‍💻33
    * cykle i owulacje regularne ☑️
    * drożność jajowodów (lewy poskręcany) ☑️
    * DFI 40% ✖️
    * żylaki powrózka ✖️

🔜 inseminacja?
    🔜 wizyta u lek. niepłodności, androlog&ginekolog (ocena szans z obecnym DFI)
‹‹ 314 315 316 317 318
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ