Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • dom Koleżanka

Wysłany: 17 maja, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szopka wrote:
    Ok, i kazali Ci robić kontrolna biopsję po 14 dniach unidoxu i metronidazolu?

Tak, miałam robioną ponowną histeroskopię ale tylko dlatego że pierwotny stan zapalny był spory i dostałam kolejną dawkę na doleczenie. Natomiast mój lekarz praktykuje taką metodę że jak stan zapalny jest mały to nie doleczają, a jak duży to jest kontrolna biopsja/histeroskopia.

Czy masz jakieś objawy stanu zapalnego ? Ja zauważyłam że po przeleczeniu okresy mam krótkie 4 dni, a normalnie 7 dni w tym 3 dni brązowego plamienia.

📌09.2009 - ciąża i poronienie zakończone łyżeczkowaniem
    📌11.2020 - starania
    📌11.2022 - laparoskopia - endometrioza I/II st.
    📌06.2024 - histeroskopia - stan zapalny 9/mm2 - Metronidazol+ Tarivid 14 dni
    📌11.2024 - histeroskopia - stan zapalny 3/mm2 - Unidox 10 dni (doleczenie)
    📌01.2025 IUI - nieudane
    📌04.2025 IUI - nieudane
    📌06.2025 IUI - nieudane
    📌09.2025 - start stymulacja IVF
    📌12.2025 - transfer 4BB - beta negatywna
    📌01.2026 - transfer 4BB - beta negatywna
    📌04.2026 - histeroskopia - obraz stanu zapalnego - 12/mm2
    📌04.2026 - rozpoznanie Helicobacter Pyroli
    📌05.2026 - leczenie Pylera 10 dni
    📌15.06.2026 - histeroskopia obraz ok
  • Szopka Autorytet

Wysłany: 17 maja, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dom wrote:
    Tak, miałam robioną ponowną histeroskopię ale tylko dlatego że pierwotny stan zapalny był spory i dostałam kolejną dawkę na doleczenie. Natomiast mój lekarz praktykuje taką metodę że jak stan zapalny jest mały to nie doleczają, a jak duży to jest kontrolna biopsja/histeroskopia.

Czy masz jakieś objawy stanu zapalnego ? Ja zauważyłam że po przeleczeniu okresy mam krótkie 4 dni, a normalnie 7 dni w tym 3 dni brązowego plamienia.

Ok! Dziękuję za informację. Właśnie nie mam żadnych objawów jako takich, aczkolwiek ostatnio okres miałam dużo słabszy niż wcześniejsze - może to też sprawka usunięcia polipów w histeroskopii 13 marca. Stąd też spodziewałam się, że mój wynik będzie całkowicie ujemny, a tu niespodzianka :(

Starania od 2024
    AMH 0,4; adenomioza obraz graniczny, do obserwacji, tylko prawy jajnik

I IVF 08/25 - 9🥚→❄️
    10/25 FET 4BC 💔
    II IVF 01/26 - 6🥚→👎
    III IVF zmiana kliniki na nOvum, stymulacja TBC, leczenie czynnika męskiego
  • Szopka Autorytet

Wysłany: 19 maja, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, daje znać na przyszłość, jakby komuś się przydało.

Po leczeniu antybiotykami i kontrolnej biopsji endometrium wyszło mi dalej zapalenie (wprawdzie niskie, ale wciąż). Skonsultowałam wyniki z moją lekarką prowadząca i pytała czy brałam antybiotyki podczas miesiączki - mówiła, że nie powinno się brać podczas okresu, poniewaz wtedy mniej działają na endometrium.

Kejjt lubi tę wiadomość

Starania od 2024

I IVF 08/25 - 9🥚→❄️
    10/25 FET 4BC 💔
    II IVF 01/26 - 6🥚→👎
  • Kejjt Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy którejś z Was został może Cipro/cipronex po kuracji i chciałaby się pozbyć?

⏳01.2025 👩🏽‍💻32 👨🏽‍💻33
    * cykle i owulacje regularne ☑️
    * drożność jajowodów (lewy poskręcany) ☑️
    * DFI 40% ✖️
    * żylaki powrózka ✖️

🔜 inseminacja?
    🔜 wizyta u lek. niepłodności, androlog&ginekolog (ocena szans z obecnym DFI)
  • agelee Koleżanka

Wysłany: 9 czerwca, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam recepte na Tarivid i nie da się go kupić. Czym można go zamienić albo czy ma ktoś na zbyciu 28 tabletek?

• KiMi Autorytet

Wysłany: 9 czerwca, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agelee wrote:
    Dostałam recepte na Tarivid i nie da się go kupić. Czym można go zamienić albo czy ma ktoś na zbyciu 28 tabletek?
    Nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli masz możliwość przejechania się do Niemiec, to tam można kupić zamiennik. Wiem, że dziewczyny dostają też inny antybiotyk w zestawie z metronidazolem - może podpytaj lekarza o to na co zamienić. Ja osobiście załapałam się na moment kiedy ostatnie sztuki Tarividu wyprzedawały się w Polsce i było to na początku roku. Aż dziwne, że lekarze nadal go przepisują...

12.2021 początek starań
    02.2024 Klinika Bocian
    05.2025 CB 💔
    07.2025 I IVF
    07-09.2025 I transfer, 4.2.1., beta ❌ II transfer 3.2.2., beta ❌III transfer 3.2.2, beta ❌
    11.2025 - 01.2026 diagnostyka
    27.03.2026 II IVF
    10.04.2026 IV transfer w 3 dobie, 8A
    8dpt 38,3➡ 10dpt 66,1➡ 12dpt 104➡ 14dpt 199➡ 16dpt 393➡ 18dpt 1006➡ 22dpt 3247➡ 26dpt 11124;
    08.05 - 28dpt -❤️‍- 6+2 - CRL 0,55 cm; YS 0,35 cm, GS 1,85 cm; 128 bpm
    26.06 - 9+0 CRL 2,42 cm, 183 bpm
    NIFTY - niskie ryzyka 💙
    I prenatalne ✅️
    Czekają ❄️❄️❄️❄️ 2x 4.2.2.; 5.2.1 & 4.2.3

🧑🏻'92
    Morfologia 0%➡2%, ruch ✔, fragmentacja 17%
    USG ✔ Kariotyp ✔ HLA-C: C1C2
    preg.png
  • agelee Koleżanka

Wysłany: 9 czerwca, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam daleko do Niemiec.
    Napisałam do doktor czy nie może przepisać Cipronex zamiast. Wiem, że Levoxa ma nawet lepsze działanie, ale moja mama miała zapalenie ścięgien po Levoxa. Ewentualnie doxycyklina zamiast Tarivid ale może być za słaba :/ Wątpię by ktoś miał do odsprzedaży Tarivid aż 30 tabletek.

• Angieee Debiutantka

Wysłany: 10 czerwca, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, w kwietniu miałam histeroskopię. W obrazie podejrzenie adenomiozy. W wyniku biopsji cd138 2 komórki/10hpf. Czy to jest duży stan zapalny? Dostałam na to doksycyklinę na 10 dni i zalecenie powtórnej biopsji, ale mocno się waham, czy robić. Byłam już parę razy łyżeczkowana i naprawdę wolałabym już ograniczyć te ingerencje. Moze ktoś miał podobnie? Jakie jest ryzyko, że antybiotyk nie zadziałał?

• dom Koleżanka

Wysłany: 10 czerwca, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angieee wrote:
    Hej, w kwietniu miałam histeroskopię. W obrazie podejrzenie adenomiozy. W wyniku biopsji cd138 2 komórki/10hpf. Czy to jest duży stan zapalny? Dostałam na to doksycyklinę na 10 dni i zalecenie powtórnej biopsji, ale mocno się waham, czy robić. Byłam już parę razy łyżeczkowana i naprawdę wolałabym już ograniczyć te ingerencje. Moze ktoś miał podobnie? Jakie jest ryzyko, że antybiotyk nie zadziałał?

Gdzieś kiedyś dziewczyny pisały, że to 10 hpf to 1 mm2, więc wychodziłby bardzo mały stan zapalny 2/1 mm2. Przy takich wartościach zazwyczaj nie robi się ponownej biopsji, chyba że przez adenomioze wolą się upewnić co tam się podziało po antybiotyku.

📌09.2009 - ciąża i poronienie zakończone łyżeczkowaniem
    📌11.2020 - starania
    📌11.2022 - laparoskopia - endometrioza I/II st.
    📌06.2024 - histeroskopia - stan zapalny 9/mm2 - Metronidazol+ Tarivid 14 dni
    📌11.2024 - histeroskopia - stan zapalny 3/mm2 - Unidox 10 dni (doleczenie)
    📌01.2025 IUI - nieudane
    📌04.2025 IUI - nieudane
    📌06.2025 IUI - nieudane
    📌09.2025 - start stymulacja IVF
    📌12.2025 - transfer 4BB - beta negatywna
    📌01.2026 - transfer 4BB - beta negatywna
    📌04.2026 - histeroskopia - obraz stanu zapalnego - 12/mm2
    📌04.2026 - rozpoznanie Helicobacter Pyroli
    📌05.2026 - leczenie Pylera 10 dni
    📌15.06.2026 - histeroskopia obraz ok
  • Szopka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam podejrzenie adenomiozy. Po histeroskopii i antybiotykoterapii dr nie zalecał kontropnej biopsji, ale przyznam, że sama się po nią upomniałam. No i w kontrolnej biopsji wyszło dalej zapalenie, następnym krokiem dla mnie jest badanie endobiome, żeby zobaczyć co dokładnie jest w macicy. Natomiast moja lekarka prowadząca mówiła, że oni by nie robili kontrolnej biopsji + możliwe, że jak brałam antybiotyki podczas miesiączki, to nie zadziałały na 100%.

Starania od 2024

I IVF 08/25 - 9🥚→❄️
    10/25 FET 4BC 💔
    II IVF 01/26 - 6🥚→👎
  • Angieee Debiutantka

Wysłany: 10 czerwca, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szopka wrote:
    Ja też mam podejrzenie adenomiozy. Po histeroskopii i antybiotykoterapii dr nie zalecał kontropnej biopsji, ale przyznam, że sama się po nią upomniałam. No i w kontrolnej biopsji wyszło dalej zapalenie, następnym krokiem dla mnie jest badanie endobiome, żeby zobaczyć co dokładnie jest w macicy. Natomiast moja lekarka prowadząca mówiła, że oni by nie robili kontrolnej biopsji + możliwe, że jak brałam antybiotyki podczas miesiączki, to nie zadziałały na 100%.
    No u mnie akurat wyszło tak, że skończyłam antybiotyk równo tego dnia, w którym dostałam okres, więc niby powinno być ok. A ile miałaś tych komórek?

• Szopka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poniżej 5/10 - czyli niby słaby stan zapalny:)

Starania od 2024

I IVF 08/25 - 9🥚→❄️
    10/25 FET 4BC 💔
    II IVF 01/26 - 6🥚→👎
  • LadyRed Nowa

Wysłany: 14 czerwca, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leczyłam sie swojego czasu w Niemczech I tam tez robilam histero.
    Wyszlo mi cd138-5 mm2. Mowili graniczne. Standard w de jest doxy I metronizol. I mialym przez 10 dni 2x200 I 14 dni 2x400.

Nie robilam kontroli. Nie wiem czy robic.

‹‹ 315 316 317 318 319
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Programy dawstwa komórek i moment, w którym warto o nich pomyśleć.

Gdy własne komórki mówią „nie”. A medycyna wciąż potrafi powiedzieć „tak”. Kiedy pada słowo „dawstwo”, niewiele osób reaguje spokojnie. To nie jest temat do rozmów między zupą a deserem. W życiu większości kobiet i par pojawia się dopiero wtedy, gdy ich pierwotna wizja drogi do rodziny zaczyna się kruszyć. Gdy mają za sobą kilka cykli IVF i za każdym razem wychodzą z wynikiem, na którym znów widnieje słowo „negatywny”. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ