SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Zaczynacie starania o dziecko? Sprawdźcie, kiedy zacząć suplementację folianów i co naprawdę ma znaczenie.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się z pomocą medyczną › STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • dom Przyjaciółka

Wysłany: 23 września, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angieee wrote:
    Hej! U mnie sprawa wydaje się skomplikowana, ale postaram się to maksymalnie skrócić. W 2020 zaczęliśmy starania o dziecko. W 2 cs zaszłam w ciążę - pozamaciczna. Po leczeniu metotreksatem po pół roku ciąża w 1cs, poronienie w 5-6tc. 3 miesiące przerwy i kolejna ciąża w 1cs z której mamy zdrowe dziecko. W 2024 zaczęliśmy starania o drugie dziecko. Długo nic nie wychodziło, w 9cs biochem. Zaczęłam cykle stymulowane, w 2 takim cyklu ciąża i puste jajo. Odczekaliśmy 3 msc, znowu cykl stymulowany i ciąża. Niestety serduszko przestało bić w 10tc, nie udało się zbadać maluszka pod kątem genetycznym.
    Jestem przebadana już prawie na wszystko oprócz tej bardziej zaawansowanej immunologii. Mam lekką IO, ale pod kontrolą i wg wszystkich lekarzy to nie powinno być przyczyną tych strat. Jedyne, co wyszło, to w histeroskopii w maju widoczny był stan zapalny. Z pobrania wycinka cd138 wyszły 2 komórki/10 HPF. Dostałam dokscycyklinę na 10 dni. To było w czerwcu. Teraz we wrześniu chcieliśmy podejść do in vitro, ale musiałam zrobić kontrolną biopsję i niestety tym razem wyszły 3 komórki. Dostałam już na to antybiotyk.
    Moje pytanie jest takie: czy możliwe, że tak niewielki stan zapalny mógł być przyczyną poronień i tego, że przy staraniach o drugie dziecko nie bylo tak łatwo zajść w ciążę? Z drugiej strony cykle stymulowane miały dużą skuteczność, więc nie wiem, czy to wszystko ma sens. Może któraś z Was miała podobne doświadczenia?

Ja dopiero musiałam wyleczyć stan zapalny praktycznie całkowicie, żeby transfer zarodka się powiódł. Leczyłam kilkukrotnie.
    Zapomniałam dodać, że powinien być sprawdzany obraz macicy + wycinek, bo to daje pełną diagnozę, bo czasem wychodzi niski stan zapalny z wycinka a na obrazie jest widoczny mocny stan zapalny.
    Przepraszam, przez przypadek kliknęłam lubię to.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września, 10:59

📌09.2009 - ciąża i poronienie zakończone łyżeczkowaniem
    📌11.2020 - starania
    📌11.2022 - laparoskopia - endometrioza I/II st.
    📌06.2024 - histeroskopia - stan zapalny 9/mm2 - Metronidazol+ Tarivid 14 dni
    📌11.2024 - histeroskopia - stan zapalny 3/mm2 - Unidox 10 dni (doleczenie)
    📌01.2025 IUI - nieudane
    📌04.2025 IUI - nieudane
    📌06.2025 IUI - nieudane
    📌09.2025 - start stymulacja IVF
    📌12.2025 - transfer 4BB - beta negatywna
    📌01.2026 - transfer 4BB - beta negatywna
    📌04.2026 - histeroskopia - obraz stanu zapalnego - 12/mm2
    📌04.2026 - rozpoznanie Helicobacter Pyroli
    📌05.2026 - leczenie Pylera 10 dni
    📌15.06.2026 - histeroskopia obraz ok, wyniki 1/mm2
    📌20.07.2026 - FET - 4CC i 5CC - beta 10 dpt 197,35 12 dpt 439,59 24 dpt ❤️
    📌22.09.2026 - 1 prenatalne 🆗
  • DwieKreskiMarzeń Znajoma

Wysłany: 23 września, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dom wrote:
    Ja dopiero musiałam wyleczyć stan zapalny praktycznie całkowicie, żeby transfer zarodka się powiódł. Leczyłam kilkukrotnie.
    Zapomniałam dodać, że powinien być sprawdzany obraz macicy + wycinek, bo to daje pełną diagnozę, bo czasem wychodzi niski stan zapalny z wycinka a na obrazie jest widoczny mocny stan zapalny.
    Przepraszam, przez przypadek kliknęłam lubię to.

Widzę, że leczyłaś Helicobacter Pylori... Myślisz, że to też może być powód niepowodzeń? Mój lekarz pytał o to ale nigdy nie zalecał leczenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września, 16:47

06.2024 Starania
  • dom Przyjaciółka

Wysłany: 23 września, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DwieKreskiMarzeń wrote:
    Widzę, że leczyłaś Helicobacter Pylori... Myślisz, że to też może być powód niepowodzeń? Mój lekarz pytał o to ale nigdy nie zalecał leczenia.

U mnie to wyglądało tak, że zanim zlecił antybiotyki na leczenie stanu zapalnego endometrium kazał sprawdzić helicobacter (miałam już bardzo duży dyskomfort - zgaga nawet po wypitej wodzie niegazowanej). Powiedział, że lepiej to sprawdzić, ponieważ w leczeniu h.p. Dokładasz jeden antybiotyk i leczysz stan zapalny i h.p. Najlepiej podziałał ten antybiotyk ze wszystkich, które dotychczas stosowałam, ale to leczenie jest okropne i mocno obciążające organizm (12 tabletek dziennie przez 10 dni), polecam rozpocząć od diety i naturalnych sposobów.

📌09.2009 - ciąża i poronienie zakończone łyżeczkowaniem
    📌11.2020 - starania
    📌11.2022 - laparoskopia - endometrioza I/II st.
    📌06.2024 - histeroskopia - stan zapalny 9/mm2 - Metronidazol+ Tarivid 14 dni
    📌11.2024 - histeroskopia - stan zapalny 3/mm2 - Unidox 10 dni (doleczenie)
    📌01.2025 IUI - nieudane
    📌04.2025 IUI - nieudane
    📌06.2025 IUI - nieudane
    📌09.2025 - start stymulacja IVF
    📌12.2025 - transfer 4BB - beta negatywna
    📌01.2026 - transfer 4BB - beta negatywna
    📌04.2026 - histeroskopia - obraz stanu zapalnego - 12/mm2
    📌04.2026 - rozpoznanie Helicobacter Pyroli
    📌05.2026 - leczenie Pylera 10 dni
    📌15.06.2026 - histeroskopia obraz ok, wyniki 1/mm2
    📌20.07.2026 - FET - 4CC i 5CC - beta 10 dpt 197,35 12 dpt 439,59 24 dpt ❤️
    📌22.09.2026 - 1 prenatalne 🆗
‹‹ ‹ 317 318 319 320 321
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ