STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie wiem czy to będzie cenna wskazówka, ale jeśli planujesz kolejną antybiotykoterapię to warto rozważyć wcześniej rozbijanie biofilmu bakteryjnego, bez tego zdarza się, że antybiotyk działa słabiej lub nie zadziała wcale. Proponowanym schematem jest np. 1200-1800 NAC + kwas borowy 600 mg dopochwowo + berberyna 1500 mg przez 1-2 tygodnie przed antybiotykiem.
To prawda, że to badanie jest cholernie drogie, mi też był szkoda pieniędzy, nie wiem z jakiego jesteś miasta ale np. w Gyncentrum endobiome kosztuje 1499 zł więc troszeczkę taniej.👩🏼94' + 👨🏼93' + 🐕
starania od 1.2025
7.2025 poronienie 7 tyg. 💔
5.2026 cb (beta HCG max 37) 💔
ona❌: łagodnie dodatnie aps, pai w homo, VR2 i mthfr w hetero, prolaktyna 35ng/ml (dostinex), cytokiny - silna nierównowaga prozapalna, łagodna adenomioza, ureaplasma parvum w macicy (doksycylina), dysbioza mikrobioty macicy (lactobacillus 59%), kir Bx (brak 2DS1)
🆗cross match 4,1%, allo-mlr 29%, immunofenotyp ok, kariotyp prawidłowy, hormony, tarczyca, glukoza, homocysteina, witamina D, cd 138 ujemne, cd 56 100/mm2, ANA, ASA ok.
on ❌: po operacji żylaków powrózka nasiennego, morfologia 2%, fragmentacja DNA 18,8%.
🆗koncentracja 82mln, ruch i żywotność ok, MAR, HBA, ROS ok, prawidłowy kariotyp, hormony.
IVF - oczekiwanie na środki w klinice. -
Bardzo Ci dziękuję za polecenie ☺️ już zamawiam kwas borowy bo resztę akurat mam więc przynajmniej wykorzystam ☺️☺️Xena89 wrote:Nie wiem czy to będzie cenna wskazówka, ale jeśli planujesz kolejną antybiotykoterapię to warto rozważyć wcześniej rozbijanie biofilmu bakteryjnego, bez tego zdarza się, że antybiotyk działa słabiej lub nie zadziała wcale. Proponowanym schematem jest np. 1200-1800 NAC + kwas borowy 600 mg dopochwowo + berberyna 1500 mg przez 1-2 tygodnie przed antybiotykiem.
To prawda, że to badanie jest cholernie drogie, mi też był szkoda pieniędzy, nie wiem z jakiego jesteś miasta ale np. w Gyncentrum endobiome kosztuje 1499 zł więc troszeczkę taniej.
Szopka lubi tę wiadomość
Starania In vitro od 2021 :
7 transferów beta zawsze 0 -
Melisa_ wrote:Cześć 🙋♀️
Jest ktoś komu udało się pozbyć stanu zapalnego który występuje po raz 4 🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Serio już mam dosyć .
Lekarka zaleciała zrobić mikrobiom ale
To badanie kosztuje 2600 i nie ma pewności czy coś wniesie . Więc ja się akurat na to nie zdecyduję bo niestety już ciężko z kasą przy tych staraniach 😞 może macie jakieś cenne wskazówki które mogą pomóc? Z góry dziękuję ☺️
Wiem, że późno odpowiadam, ale jak coś to właśnie Gyncentrum ma cenę 1500. Miałam czekać do 3 tygodni na wyniki, a były po tygodniu gotowe.
Plus, dr Janowiec zalecał Crispact i Endoover Biotic doustnie.
Melisa_ lubi tę wiadomość
Starania od 2024
AMH 0,4; adenomioza obraz graniczny, do obserwacji, tylko prawy jajnik
I IVF 08/25 - 9🥚→❄️
10/25 FET 4BC 💔
II IVF 01/26 - 6🥚→👎
III IVF zmiana kliniki na nOvum, stymulacja od 30 lipca -
Hejka. Po histeroskopii dostalam antybiotyk unidox +metronidazol foustny. Po miesiącu miałam biopsje. Stan zapalny dalej jest. Dostalam tum razem metronidazol dopochwowo i cipronex. Po pierwsze czy można to brać w trakcie okresu i czy po skończonym antybiotyku muszę odczekać miesiąc do następnej biopsji? Z góry dziękuję za odpowiedź
10.2020 rozpoczęcie leczenia w AP
I transfer: beta 0
II transfer: beta 0
III transfer 7dpt-33; 10dpt-152; 13dpt-788; 19dpt-1800
21dpt- pęcherzyk ciążowy
30 dpt - brak zarodka w pęcherzyku:( poronienie 8tc
09.2024 - adopcja zarodka 2BB - beta 0
11.2024 - adopcja zarodka 4 BB (pierwszy raz dochodzi accofil):
22dpt - zarodek z akcją serca ❤️❤️❤️
12+2 - prenatalne, niskie ryzyka, synuś💙 -
Aneta_S wrote:Hejka. Po histeroskopii dostalam antybiotyk unidox +metronidazol foustny. Po miesiącu miałam biopsje. Stan zapalny dalej jest. Dostalam tum razem metronidazol dopochwowo i cipronex. Po pierwsze czy można to brać w trakcie okresu i czy po skończonym antybiotyku muszę odczekać miesiąc do następnej biopsji? Z góry dziękuję za odpowiedź

Moja lekarka prowadząca mówiła, żeby nie brać antybiotykow podczas okresu, bo wtedy wpływ jest mniejszy - zarówno dopochwowo jak i doustnie.
Co do kolejnej biopsji, to pewnie Ci powie lekarz prowadzący, u mnie mówili, żeby już nie robić kolejnych, bo takie ciągle ingerencje nie są dobre.Starania od 2024
AMH 0,4; adenomioza obraz graniczny, do obserwacji, tylko prawy jajnik
I IVF 08/25 - 9🥚→❄️
10/25 FET 4BC 💔
II IVF 01/26 - 6🥚→👎
III IVF zmiana kliniki na nOvum, stymulacja od 30 lipca -
Ja mam zrobić miesiąc po zakończeniu antybiotyku w pierwszej fazie cykluAneta_S wrote:Hejka. Po histeroskopii dostalam antybiotyk unidox +metronidazol foustny. Po miesiącu miałam biopsje. Stan zapalny dalej jest. Dostalam tum razem metronidazol dopochwowo i cipronex. Po pierwsze czy można to brać w trakcie okresu i czy po skończonym antybiotyku muszę odczekać miesiąc do następnej biopsji? Z góry dziękuję za odpowiedź
Starania In vitro od 2021 :
7 transferów beta zawsze 0 -
Cześć dziewczyny,
Ja jestem po histeroskopii diagnostycznej (dwie CB marzec i maj 2026, jedna ciąża naturalna w 2022). Przy okazji usunięto polipa, przy ujściu lewego jajowodu.
Wynik biopsji
CD138 4/10 HPF
CD56 136/10 HPF
Polip endometrialny łagodny.
Czy to będzie się nadawało do antybiotykoterapii? Moja Pani doktor jest na urlopie i nie mam z Nią kontaktu. -
Cześć dziewczyny,
Dostałam swój wynik biopsji endometrium i nie wiem jak to interpretować, na wyniku też nie jest jednoznacznie napisane.
Wynik mikroskopowy
Płaty endometrium z gruczołami o obrazie jak w okresie okołowulacyjnym. IHC:
CD56(+) około 240 komórek / 1 mm2
CD138(+) 2 komórki dodatnie(+) w badanym materiale.
Dalsze postępowanie według wskazań/zaleceń klinicznych w korelacji morfologicznej.
Z tego co czytam różne kliniki różnie przyjmują. Dla jednych to byłby stan zapalny, a dla innych od 5 komórek w górę. Z Waszych doświadczeń, ktoś miał podobny wynik? -
Dziewczyny czy jakimś cudem komuś zostało 20 tabletek Tarivid albo 15 tabletek doksycykliny?
Szukam dla koleżanki po poronieniu którą lekarze zlewają.

Artvimed Kraków
06.25 transfer 5BB, 6dpt 38.4, 10dpt 200, 12dpt 376, 14dpt 880, 30dpt zarodek z ❤️🍀
02.25 histeroskopia
11.24 transfer ❄️, biochem
11.22 zabraliśmy ❄️ do 🏡, 07.23 Z jest na świecie ❤️♀️
10.22 mamy 4 zdrowe ❄️
09.22 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF
👱♀️87, 🧔 86
♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne
💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)
💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR
💊Wysokie NK maciczne
💊 Zapalenie endometrium
♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super. -
LisaM wrote:Cześć dziewczyny,
Dostałam swój wynik biopsji endometrium i nie wiem jak to interpretować, na wyniku też nie jest jednoznacznie napisane.
Wynik mikroskopowy
Płaty endometrium z gruczołami o obrazie jak w okresie okołowulacyjnym. IHC:
CD56(+) około 240 komórek / 1 mm2
CD138(+) 2 komórki dodatnie(+) w badanym materiale.
Dalsze postępowanie według wskazań/zaleceń klinicznych w korelacji morfologicznej.
Z tego co czytam różne kliniki różnie przyjmują. Dla jednych to byłby stan zapalny, a dla innych od 5 komórek w górę. Z Waszych doświadczeń, ktoś miał podobny wynik?
U mnie też 2 komórki w cd138 i lekarka zaleciła leczenie. Ja miałam histeroskopię i w obrazie było widoczne zapalenie, więc też ze względu na to.
Moim zdaniem lepiej przeleczyć.
32🧝♀️33🧔🏻♂️
starania od II.24
pamiętaj jak wiele masz w sobie siły!✨
❗️PCOS
❕MTHFR hetero, PAI hetero
❗️zapalenie endometrium, niedrożne jajowody -