Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Xena89 Koleżanka

Wysłany: 11 lipca, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy to będzie cenna wskazówka, ale jeśli planujesz kolejną antybiotykoterapię to warto rozważyć wcześniej rozbijanie biofilmu bakteryjnego, bez tego zdarza się, że antybiotyk działa słabiej lub nie zadziała wcale. Proponowanym schematem jest np. 1200-1800 NAC + kwas borowy 600 mg dopochwowo + berberyna 1500 mg przez 1-2 tygodnie przed antybiotykiem.

To prawda, że to badanie jest cholernie drogie, mi też był szkoda pieniędzy, nie wiem z jakiego jesteś miasta ale np. w Gyncentrum endobiome kosztuje 1499 zł więc troszeczkę taniej.

👩🏼94' + 👨🏼93' + 🐕

starania od 1.2025
    7.2025 poronienie 7 tyg. 💔
    5.2026 cb (beta HCG max 37) 💔

ona❌: łagodnie dodatnie aps, pai w homo, VR2 i mthfr w hetero, prolaktyna 35ng/ml (dostinex), cytokiny - silna nierównowaga prozapalna, łagodna adenomioza, ureaplasma parvum w macicy (doksycylina), dysbioza mikrobioty macicy (lactobacillus 59%), kir Bx (brak 2DS1)
    🆗cross match 4,1%, allo-mlr 29%, immunofenotyp ok, kariotyp prawidłowy, hormony, tarczyca, glukoza, homocysteina, witamina D, cd 138 ujemne, cd 56 100/mm2, ANA, ASA ok.

on ❌: po operacji żylaków powrózka nasiennego, morfologia 2%, fragmentacja DNA 18,8%.

🆗koncentracja 82mln, ruch i żywotność ok, MAR, HBA, ROS ok, prawidłowy kariotyp, hormony.

IVF - oczekiwanie na środki w klinice.
  • Melisa_ Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xena89 wrote:
    Nie wiem czy to będzie cenna wskazówka, ale jeśli planujesz kolejną antybiotykoterapię to warto rozważyć wcześniej rozbijanie biofilmu bakteryjnego, bez tego zdarza się, że antybiotyk działa słabiej lub nie zadziała wcale. Proponowanym schematem jest np. 1200-1800 NAC + kwas borowy 600 mg dopochwowo + berberyna 1500 mg przez 1-2 tygodnie przed antybiotykiem.

To prawda, że to badanie jest cholernie drogie, mi też był szkoda pieniędzy, nie wiem z jakiego jesteś miasta ale np. w Gyncentrum endobiome kosztuje 1499 zł więc troszeczkę taniej.
    Bardzo Ci dziękuję za polecenie ☺️ już zamawiam kwas borowy bo resztę akurat mam więc przynajmniej wykorzystam ☺️☺️

Szopka lubi tę wiadomość

Starania In vitro od 2021 :
    7 transferów beta zawsze 0
  • Szopka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melisa_ wrote:
    Cześć 🙋‍♀️
    Jest ktoś komu udało się pozbyć stanu zapalnego który występuje po raz 4 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
    Serio już mam dosyć .
    Lekarka zaleciała zrobić mikrobiom ale
    To badanie kosztuje 2600 i nie ma pewności czy coś wniesie . Więc ja się akurat na to nie zdecyduję bo niestety już ciężko z kasą przy tych staraniach 😞 może macie jakieś cenne wskazówki które mogą pomóc? Z góry dziękuję ☺️

Wiem, że późno odpowiadam, ale jak coś to właśnie Gyncentrum ma cenę 1500. Miałam czekać do 3 tygodni na wyniki, a były po tygodniu gotowe.
    Plus, dr Janowiec zalecał Crispact i Endoover Biotic doustnie.

Melisa_ lubi tę wiadomość

Starania od 2024
    AMH 0,4; adenomioza obraz graniczny, do obserwacji, tylko prawy jajnik

I IVF 08/25 - 9🥚→❄️
    10/25 FET 4BC 💔
    II IVF 01/26 - 6🥚→👎
    III IVF zmiana kliniki na nOvum, stymulacja od 30 lipca
  • Aneta_S Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Po histeroskopii dostalam antybiotyk unidox +metronidazol foustny. Po miesiącu miałam biopsje. Stan zapalny dalej jest. Dostalam tum razem metronidazol dopochwowo i cipronex. Po pierwsze czy można to brać w trakcie okresu i czy po skończonym antybiotyku muszę odczekać miesiąc do następnej biopsji? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

10.2020 rozpoczęcie leczenia w AP
    I transfer: beta 0
    II transfer: beta 0
    III transfer 7dpt-33; 10dpt-152; 13dpt-788; 19dpt-1800
    21dpt- pęcherzyk ciążowy
    30 dpt - brak zarodka w pęcherzyku:( poronienie 8tc
    09.2024 - adopcja zarodka 2BB - beta 0
    11.2024 - adopcja zarodka 4 BB (pierwszy raz dochodzi accofil):
    22dpt - zarodek z akcją serca ❤️❤️❤️
    12+2 - prenatalne, niskie ryzyka, synuś💙
  • Szopka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta_S wrote:
    Hejka. Po histeroskopii dostalam antybiotyk unidox +metronidazol foustny. Po miesiącu miałam biopsje. Stan zapalny dalej jest. Dostalam tum razem metronidazol dopochwowo i cipronex. Po pierwsze czy można to brać w trakcie okresu i czy po skończonym antybiotyku muszę odczekać miesiąc do następnej biopsji? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Moja lekarka prowadząca mówiła, żeby nie brać antybiotykow podczas okresu, bo wtedy wpływ jest mniejszy - zarówno dopochwowo jak i doustnie.

Co do kolejnej biopsji, to pewnie Ci powie lekarz prowadzący, u mnie mówili, żeby już nie robić kolejnych, bo takie ciągle ingerencje nie są dobre.

Starania od 2024
    AMH 0,4; adenomioza obraz graniczny, do obserwacji, tylko prawy jajnik

I IVF 08/25 - 9🥚→❄️
    10/25 FET 4BC 💔
    II IVF 01/26 - 6🥚→👎
    III IVF zmiana kliniki na nOvum, stymulacja od 30 lipca
  • Melisa_ Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta_S wrote:
    Ja mam zrobić miesiąc po zakończeniu antybiotyku w pierwszej fazie cyklu

Starania In vitro od 2021 :
    7 transferów beta zawsze 0
  • Kocvi Nowa

Wysłany: 17 lipca, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Ja jestem po histeroskopii diagnostycznej (dwie CB marzec i maj 2026, jedna ciąża naturalna w 2022). Przy okazji usunięto polipa, przy ujściu lewego jajowodu.
    Wynik biopsji
    CD138 4/10 HPF
    CD56 136/10 HPF
    Polip endometrialny łagodny.

Czy to będzie się nadawało do antybiotykoterapii? Moja Pani doktor jest na urlopie i nie mam z Nią kontaktu.

• LisaM Koleżanka

Wysłany: 18 lipca, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Dostałam swój wynik biopsji endometrium i nie wiem jak to interpretować, na wyniku też nie jest jednoznacznie napisane.

Wynik mikroskopowy
    Płaty endometrium z gruczołami o obrazie jak w okresie okołowulacyjnym. IHC:
    CD56(+) około 240 komórek / 1 mm2
    CD138(+) 2 komórki dodatnie(+) w badanym materiale.
    Dalsze postępowanie według wskazań/zaleceń klinicznych w korelacji morfologicznej.

Z tego co czytam różne kliniki różnie przyjmują. Dla jednych to byłby stan zapalny, a dla innych od 5 komórek w górę. Z Waszych doświadczeń, ktoś miał podobny wynik?

• Kluska Autorytet

Wysłany: 22 lipca, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy jakimś cudem komuś zostało 20 tabletek Tarivid albo 15 tabletek doksycykliny?
    Szukam dla koleżanki po poronieniu którą lekarze zlewają.

age.png
    age.png

Artvimed Kraków

06.25 transfer 5BB, 6dpt 38.4, 10dpt 200, 12dpt 376, 14dpt 880, 30dpt zarodek z ❤️🍀

02.25 histeroskopia

11.24 transfer ❄️, biochem

11.22 zabraliśmy ❄️ do 🏡, 07.23 Z jest na świecie ❤️♀️

10.22 mamy 4 zdrowe ❄️
    09.22 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF

👱‍♀️87, 🧔 86

♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne

💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)
    💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR
    💊Wysokie NK maciczne
    💊 Zapalenie endometrium

♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super.
  • ater Autorytet

Wysłany: 28 lipca, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LisaM wrote:
    Cześć dziewczyny,

Dostałam swój wynik biopsji endometrium i nie wiem jak to interpretować, na wyniku też nie jest jednoznacznie napisane.

Wynik mikroskopowy
    Płaty endometrium z gruczołami o obrazie jak w okresie okołowulacyjnym. IHC:
    CD56(+) około 240 komórek / 1 mm2
    CD138(+) 2 komórki dodatnie(+) w badanym materiale.
    Dalsze postępowanie według wskazań/zaleceń klinicznych w korelacji morfologicznej.

Z tego co czytam różne kliniki różnie przyjmują. Dla jednych to byłby stan zapalny, a dla innych od 5 komórek w górę. Z Waszych doświadczeń, ktoś miał podobny wynik?

U mnie też 2 komórki w cd138 i lekarka zaleciła leczenie. Ja miałam histeroskopię i w obrazie było widoczne zapalenie, więc też ze względu na to.
    Moim zdaniem lepiej przeleczyć.

32🧝‍♀️33🧔🏻‍♂️
    starania od II.24
    pamiętaj jak wiele masz w sobie siły!✨
    ❗️PCOS
    ❕MTHFR hetero, PAI hetero
    ❗️zapalenie endometrium, niedrożne jajowody
‹‹ 316 317 318 319 320
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ