X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Staraczki i mamusie z Rzeszowa
Odpowiedz

Staraczki i mamusie z Rzeszowa

Oceń ten wątek:
  • alex_c Koleżanka

Wysłany: 2 lutego 2020, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma.rysia wrote:
    A takie objawy miałaś od początku ciąży czy dopiero około tego 17tc? Bo ja to serce zaczęłam odczuwać jeszcze zanim test zrobiłam. Jak rok temu chorowałam na grypę to przy temperaturze miałam to samo, ale w ekg wychodziło wszystko ok... No nic dla pewności pójdę pewnie w poniedziałek do rodzinnego.

A chodzisz do pracy czy masz zwolnienie?

Właśnie ja odczuwałam to już przed ciążą ale nie na tyle żeby się tym przejmować, a widomo, że w ciąży jesteśmy jeszcze bardziej wyczulone i pewnie dlatego się przestraszyłam i zgłosiłam na IP.
    Nie chodzę do pracy praktycznie od początku ciąży, miałam tam często silny stres.
    Te kołatania i uciski najczęściej zdarzały mi się w domu w dodatku w stanie spoczynku np. siedząc przed telewizorem. Nadal się zdarzają ale rzadziej i jestem spokojniejsza, bo wiem co mi jest.

Starania od stycznia 2017
    Długie cykle, brak owulacji
    Laparoskopia - niedrożność obustronna, udrożniony jeden jajowód
    Pierwsza IUI 6 miesięcy po laparo 25.09.2019- udana ❤️ Córeczka ❤️
    gx4jcbg.png
  • ma.rysia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2020, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex_c wrote:
    Właśnie ja odczuwałam to już przed ciążą ale nie na tyle żeby się tym przejmować, a widomo, że w ciąży jesteśmy jeszcze bardziej wyczulone i pewnie dlatego się przestraszyłam i zgłosiłam na IP.
    Nie chodzę do pracy praktycznie od początku ciąży, miałam tam często silny stres.
    Te kołatania i uciski najczęściej zdarzały mi się w domu w dodatku w stanie spoczynku np. siedząc przed telewizorem. Nadal się zdarzają ale rzadziej i jestem spokojniejsza, bo wiem co mi jest.

Jutro pójdę do rodzinnego, zobaczę co mi powie. Może też wezmę chociaż kilka dni wolnego...

alex_c lubi tę wiadomość

• Betka_Rz Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma.rysia gratuluję i trzymam kciuki zeby wszystko było w jak najlepszym porządku :)

Jeśli chodzi o bromergon to ja u dr U. tez na początku dostałam mała dawkę tzn 1/4 tabl potem jak to nie działało zwiększył do 1/2, potem jeszcze do 1 całej na noc - jednak to tez na mnie niestety słabo działało wiec ostatecznie stanęło na 2 tabletkach dziennie (1 rano i 1 wieczorem) i dopiero wtedy prolaktyna spadła do odpowiedniego poziomu ..

ma.rysia lubi tę wiadomość

38 lat - starania od 01.2013 ..
    05.2015 hsg - jajowody drożne
    05.2016 poronienie samoistne 6t
    05.2017 laparoskopia i histeroskopia diagnostyczna
    05.2019 laparoskopia i histeroskopia diagnostyczna (początki endometriozy)
    01.2020 histeroskopia (usunięcie częściowej przegrody)
    Hiperprolaktynemia, AMH 2,63 (08.2018); 1,33 (07.2020)
  • sunshine26 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2020, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, bardzo, ale to bardzo dawno mnie tu nie było. Czy któraś ma jakieś doświadczenia z krakowskim Gyncentrum? Może polecić jakiegoś lekarza? Zaczęliśmy się zastanawiać nad programem 2+1..

w57v3e3kxnsycn9c.png
    8 lat staran:
    2017- 3 x IUI :(
    01.2019- laparo- endometrioza II st, jajowody drożne
    09.06.2020 - II 🥰
    10.06.2020 - hcg- 1241 ✊🏼 Prog.- 43,40
  • BezchmurneNiebo Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine26 wrote:
    Hej dziewczyny, bardzo, ale to bardzo dawno mnie tu nie było. Czy któraś ma jakieś doświadczenia z krakowskim Gyncentrum? Może polecić jakiegoś lekarza? Zaczęliśmy się zastanawiać nad programem 2+1..

Wczoraj na TVN style leciał program o in vitro z tej kliniki

145068ba89.png
    * ANA - ujemne
    * Przeciwciała kardiolipinowe - negatywne
    * Nieprawidłowa mutacja MTHFR
    * Nieprawidłowy czynnik V Leiden
    * TSH -3.05
    *Homocysteina -6.2
    * AntyTG i antyTPO w normie
    * 4.05.20 poronienie 4t4d ;(
    * 20.06.18-laparo
    * 24.03.18 poronienie 6t ;(
    * nasienie po zabiegu ok
    * 08.2017-I IVF :(
    * kariotypy ok
  • sucharek85 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine26 wrote:

Hej, na forum masz grupe Gyncentrum, widziałam też wątek ogolny o krakowskich klinikach, wiec na pewno tam Ci dziewczyny udziela szczegołowych informacji.
    U mnie na grupie z Artvimedu, jest też dziewczyna po 3 nieudanych procedurach z tej kliniki, wiec może korzystała z programu 2+1.
    Tak na moje oko cenowo wychodzi całkiem nieźle, choc musisz doliczyć dodatkowe koszty takie jak wizyta startowa, leki, badania a oni ponoć ich dość dużo zlecają, koszt mrożenia zarodów, ewentualnie komórek jesli beda nadprogramowe.

Ja przy wyborze kliniki kierowałam sie przede wszystkim dobrym lekarzem prowadzacym...bo co z super kliniki, jak lekarz ginekolog nie umie dostosować procedury pod Twoje potrzeby. No chyba, że nie masz większych problemow i jest duża szansa, ze procedura zaskoczy juz w pierwszym podejśxiu 😉

polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
    niedoczynność tarczycy, mutacja genu protrombiny 20210 i /MTHFR
    histero/ laparo - 16.07.2018 - jajowody drożne, 3x IUI - nie udana
    02.2019 - ivf Artvimed, krótki protokół ( pobrano 21 komórek, 8 zamrożonych, 2 zarodki )
    22.03 - crio ;(
    06.2019 - ivf na ❄komórki się nie rozmroziły, crio blastki 333
    7dpt 43, 9dpt 106, 28dpt ❤
    15.02.2020 Sara 👣 2990g, 53cm
  • ma.rysia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u rodzinnego. Niestety wyszły jakieś zaburzenia rytmu. Jakby nie ciąża to bym dostała leki, a tak lepiej nie ryzykować na tak wczesnym etapie. Póki co muszę jakoś funkcjonować tak jak jest. Ewentualnie jak będzie gorzej to pójdę na chorobowe. Spróbuję jeszcze parę dni pochodzić, bo pracę mam siedzącą i nie jakoś bardzo stresującą i zobaczymy, co będzie.

• Palomka Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2020, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może magnez Ci coś pomoże 😉 mi pomaga ale jak biorę maksymalną dawkę kilka dni. Tylko też zobacz który jest dobry. Niektóre te co wciskają w aptekach są kiepskie.

• ma.rysia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palomka wrote:
    Może magnez Ci coś pomoże 😉 mi pomaga ale jak biorę maksymalną dawkę kilka dni. Tylko też zobacz który jest dobry. Niektóre te co wciskają w aptekach są kiepskie.

Ja biorę już magnez od dłuższego czasu i to lek, więc ewentualnie mi zostaje zwiększyć dawkę, ale może faktycznie warto tak zrobić. Dzięki 😉

• sunshine26 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sucharek85 wrote:
    Hej, na forum masz grupe Gyncentrum, widziałam też wątek ogolny o krakowskich klinikach, wiec na pewno tam Ci dziewczyny udziela szczegołowych informacji.
    U mnie na grupie z Artvimedu, jest też dziewczyna po 3 nieudanych procedurach z tej kliniki, wiec może korzystała z programu 2+1.
    Tak na moje oko cenowo wychodzi całkiem nieźle, choc musisz doliczyć dodatkowe koszty takie jak wizyta startowa, leki, badania a oni ponoć ich dość dużo zlecają, koszt mrożenia zarodów, ewentualnie komórek jesli beda nadprogramowe.

Ja przy wyborze kliniki kierowałam sie przede wszystkim dobrym lekarzem prowadzacym...bo co z super kliniki, jak lekarz ginekolog nie umie dostosować procedury pod Twoje potrzeby. No chyba, że nie masz większych problemow i jest duża szansa, ze procedura zaskoczy juz w pierwszym podejśxiu 😉

A Ty do jakiego lekarza w Artvimedzie chodzisz/ chodziłaś?

w57v3e3kxnsycn9c.png
    8 lat staran:
    09.06.2020 - II 🥰
  • Palomka Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja jak byłam u kardiologa i zapytał czy biorę magnez to powiedziałam, że tak. Zapytał czy maksymalną dawkę. Ja brałam jedną albo dwie. Później przeczytałam, że dawka maksymalna wynosi 6-8 na dobę z tych co mam 😂

• sunshine26 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BezchmurneNiebo wrote:
    Wczoraj na TVN style leciał program o in vitro z tej kliniki

Oglądałam i właśnie weszłam Na ich stronę i ten program 2+1 mi się w oczy rzucił.

w57v3e3kxnsycn9c.png
    8 lat staran:
    09.06.2020 - II 🥰
  • sucharek85 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine26 wrote:
    A Ty do jakiego lekarza w Artvimedzie chodzisz/ chodziłaś?

Do Chrostowskiego. U mnie zaskoczyła pierwsza procedura a drugi transfer.
    Ale ja jestem ciężkim przypadkiem, więc jakbym miała wybierać to tylko on lub Przybycień.

polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
    niedoczynność tarczycy, mutacja genu protrombiny 20210 i /MTHFR
    histero/ laparo - 16.07.2018 - jajowody drożne, 3x IUI - nie udana
    02.2019 - ivf Artvimed, krótki protokół ( pobrano 21 komórek, 8 zamrożonych, 2 zarodki )
    22.03 - crio ;(
    06.2019 - ivf na ❄komórki się nie rozmroziły, crio blastki 333
    7dpt 43, 9dpt 106, 28dpt ❤
    15.02.2020 Sara 👣 2990g, 53cm
  • JJ. Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2020, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam od lekarza i się podłamałam...endometrium w 20 dc tylko 5mm, a tydzień temu miało jeszcze 11mm. Z pęcherzyków owulacyjnych zrobiły się cysty i pewnie miesiączka czai się za rogiem.....

JJ.

- 13tc [*] - ciąża obumarła - 27.10.2017
    - grudzień 2020 - ciąża biochemiczna

- Endometrioza 1 stopnia
    - Słabo drożony (niedrożny) lewy jajowód
    - MTHFR 677-C / układ heterozygotyczny
    - PAI- 1 4G / układ homozygotyczny
    - Hashimoto

08.06.2022 - CUD !!! Ignaś

...Ponieważ znosiłaś chorobę z poddaniem się Woli Bożej , Bóg udzieli Ci tej łaski na Moją prośbę...
  • ma.rysia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2020, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wyniki badań z wczoraj. Niestety tsh mi skoczyło z 1,75 na 3,2... Będę wieczorem znów dzwonić do dr co z tym robić. Powiedzcie czy Wam dr U dawał leki na tarczyce czy kierował do endo.

Beta ponad 6 tys więc chyba ok biorąc po uwagę że to początkek 5 tc. Jutro zbadam betę drugi raz to zobaczę jaki będzie przyrost.

KatWomanDo lubi tę wiadomość

• Sobiemala Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2020, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma.rysia wrote:
    Dziewczyny mam wyniki badań z wczoraj. Niestety tsh mi skoczyło z 1,75 na 3,2... Będę wieczorem znów dzwonić do dr co z tym robić. Powiedzcie czy Wam dr U dawał leki na tarczyce czy kierował do endo.

Beta ponad 6 tys więc chyba ok biorąc po uwagę że to początkek 5 tc. Jutro zbadam betę drugi raz to zobaczę jaki będzie przyrost.

Dr U wypisuje potem recepty np na euthyrox, patrzy na wyniki tarczycy, ale nie jest endokrynologiem i niezaryzykuje zaleceń w tej kwestii. Idz najlepiej chociaz na jedną wizytę u endo. Jesli chodzi o dawkowanie (spokojnie lekarz kaze podwoić Ci dotychczasową dawkę - ja np.mialam podobnie i z 50mg przeszlam stopniowo do 100mg).

Starania od 2014 roku.

1.06.2017 Sono HSG - drożne
    23.06.2017 I IUI :(
    19.07.2017 II IUI :(
    12.08.2017 ||| IUI :(
    M: słabe nasienie

Ja:
    hashimoto
    AMH 1,51
    06.2018 laparoskopia

06.2018 Leczenie naprotechnologiczne w Medyku

15.05.2019 II kreski na teście 😍

2020 czekam na synka

Styczeń 2020 - jest mój Skarb 👶
  • ma.rysia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sobiemala wrote:
    Dr U wypisuje potem recepty np na euthyrox, patrzy na wyniki tarczycy, ale nie jest endokrynologiem i niezaryzykuje zaleceń w tej kwestii. Idz najlepiej chociaz na jedną wizytę u endo. Jesli chodzi o dawkowanie (spokojnie lekarz kaze podwoić Ci dotychczasową dawkę - ja np.mialam podobnie i z 50mg przeszlam stopniowo do 100mg).

Ja w zasadzie nic nie brałam na tarczyce. Tylko prolaktynę leczylam u endo u dr wątora dla którego tsh ponad 3 było w normie i nic z tym nie robił. Potem ostatecznie spadło mi to tsh nawet do 1,75 bez leków. Jakiś czas temu leczenie u dr zakończyłam. Teraz dostałam od dr U skierowanie na badania w tym tsh no i wyszlo jaki wyszło.

• wszamanka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2020, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie martw się tsh, ponoć na początku ciąży często wzrasta, weźmiesz euthyrox i będzie ok :) najważniejsze, że beta ładna, przyrost na pewno też będzie dobry :)

ma.rysia, KatWomanDo lubią tę wiadomość

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.
    Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]

jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
    kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
    7.05 transfer blastki 4AA😢
    7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
    15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
    2 ❄❄
  • ma.rysia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2020, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszamanka wrote:
    Nie martw się tsh, ponoć na początku ciąży często wzrasta, weźmiesz euthyrox i będzie ok :) najważniejsze, że beta ładna, przyrost na pewno też będzie dobry :)

Mam nadzieję, że tak będzie. Będę próbowala skontaktować się z dr U jeszcze dziś. Zobaczymy co powie...

• wszamanka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma.rysia, i jak beta i co z tsh?

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.
    Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]

jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
    kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
    7.05 transfer blastki 4AA😢
    7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
    15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
    2 ❄❄
‹‹ 485 486 487 488 489 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ