Forum Starając się z pomocą medyczną Starania o dziecko, z PCOS, niedoczynność tarczycy..
Odpowiedz

Starania o dziecko, z PCOS, niedoczynność tarczycy..

Oceń ten wątek:
  • Myszusia Autorytet
    Postów: 488 241

    Wysłany: 8 grudnia 2014, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuję Aniu za odpowiedź. Ciekawe czy u mnie to owulacja ;) Ale za 2 dni idę na monitoring cyklu to się dowiem :D

    ❤❤
  • Morwa Autorytet
    Postów: 14518 19701

    Wysłany: 8 grudnia 2014, 21:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 23:50

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 grudnia 2014, 07:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na allegro:) ale są też w aptekach np doz.pl

  • Myszusia Autorytet
    Postów: 488 241

    Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam w Aptece :)

    ❤❤
  • Morwa Autorytet
    Postów: 14518 19701

    Wysłany: 9 grudnia 2014, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 23:50

  • Myszusia Autorytet
    Postów: 488 241

    Wysłany: 9 grudnia 2014, 18:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Kupiłam tego Donga w zielarskim :) jak się go stosuje muszę czekać na @ a potem na to aż się skończy i zacząć dopiero brać ? Wcześniej nie da rady co nie ?

    Ja całkowicie skończy Ci się miesiączka (plamienie też) to najlepiej brać 2 kapsułki, 1x rano i 1x wieczorem i popijać mlekiem, nie będziesz czuć tak tego smaku i zapachu ;)

    ❤❤
  • Myszusia Autorytet
    Postów: 488 241

    Wysłany: 10 grudnia 2014, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ;)

    Byłam dziś u P.Ginekolog, endometrium 11mm, prawdopodobnie owulacja z lewego jajnika, pęcherzyk nie jest pęknięty, przepisał mi żel "Mucovagin" żeby stosować podczas stosunku (zamiast oliwki) :) Może coś z tego będzie :)

    Morwa lubi tę wiadomość

    ❤❤
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4283 3143

    Wysłany: 10 grudnia 2014, 10:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Wypełnicie tą ankietę? Z góry dziękuję :*
    https://docs.google.com/forms/d/1McA05vZo_Sr0aNtmq0GHmq1ZXi5_IHSSitpqlOrT-xw/viewform

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • Terraska Przyjaciółka
    Postów: 123 36

    Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, chyba i ja do Was dolacze. Wczoraj dostalam wyniki badan, TSH 2,72 µU/mL :( U mnie w rodzinie babcia miala zdiagnozowana pozno niedoczynnosc tarczycy, wiec byc moze jest to genetyczne.
    Dodatkowo: prolaktyna 36,1 przy normie laboratorium 4.8 - 23.3 ng/mL.
    Podwyzszone LH w fazie lutealnej (12,4 przy normie 1 - 11.4 mU / mL )
    Nawet AMH podejrzewalam, ze bedzie niskie (krotkie cycle, regularne miesiaczki od 12 roku zycia...), a tutaj mnie zaskoczylo: 5,65.

    Siedze teraz i mysle, co z tym moge zrobic. Czy to oznaki PCO? Czy powinnam brac leki? Jestem za granica i mam tutaj kiepskiego lekarza (ostatnio mi poswiecil 5 minut...) - wiec wole sama sie przygotowac i wiedziec o co prosic, gdyz watpie zeby on bardziej doglebnie przeanalizowal moj problem :(

    Dodam, ze raz w ciagu 3 lat udalo mi sie zajsc w ciaze, w maju 2014 - ale okazalo sie, ze to ciaza pozamaciczna i na skutek operacji na cito usunieto mi jajowod :(

    Przy okazji - powodzenia kochane, niech nam sie wszystkim uda jak najszybciej!

  • Myszusia Autorytet
    Postów: 488 241

    Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terraska witaj!! <3
    Kurcze ja nie bardzo Ci pomogę.. Widać, że TSH jest podwyższone. Powinnaś brać leki na tarczycę. Prl też podwyższona (możesz mieć dlatego ciężko zajść w ciążę). Najlepiej lekarstwa na zbicie prl. A miałaś robione USG dopochwowe? Bo tylko w taki sposób stwierdzisz czy masz PCOS.

    Również pozdrawiam ;) <3

    ❤❤
  • Terraska Przyjaciółka
    Postów: 123 36

    Wysłany: 10 grudnia 2014, 14:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Myszuniu za Twoja opinie. Zaskoczylo mnie to wszystko, myslalam ze u mnie PCOS i nadczynnosc sie nie zdarza, bo miesiaczka regularnie (tylko nie zachodze w ciaze... :/ )

    Sprobuje zapytac mojego 'lekarza' co on na ten temat sadzi i zobaczymy czy dostane jakies leki. Tak ciezko tutaj za granica o wizyte u lekarza, ktory chce pomoc a nie tylko zarobic... A poniewaz wynik miesci sie w normie, mysle ze moze byc nawet bardzo ciezko :(
    U tego nowego, u ktorego jestem od niedawna jeszcze nie mialam USG (moja pierwsza wizyta trwala 5 minut + skierowania na badania).

    Wczesniej bylam zapisana do innego, ale zakonczyla sie moja znajomosc z tym panem na ciazy pozamacicznej, ktora zlekcewazyl wmawiajac mi ze poronilam i kazac jechac do domu i brac paracetamol i nawet nie dal L4 do pracy. Po kilku dniach wyladowalam w nocy w szpitalu jak juz sie nie moglam samodzielnie wysikac i umieralam z bolu promieniujacego do nogi i klatki piersiowej, z ponad pol litra krwi w brzuchu z rozerwanego jajowodu... Po operacji nie umialam juz tam wrocic, odczekalam 3 miesiace i zmienilam lekarza.

    Mysle sobie, ze moze wplynela na moje cialo tez zmiana stylu zycia. Wczesniej duzo biegalam - a teraz sie boje. Troche oczywiscie przytylam - moze jakies 3kg w porownaniu do zeszlego roku. Moze to ma tez jakis wplyw.

    A jak to u Was bylo? Macie okres regularnie? Sa jakies objawy, po ktorych mozna przynajmniej przypuszczac PCOS? Trzymam kciuki, kobietki! :)

  • roletka Autorytet
    Postów: 1107 1825

    Wysłany: 10 grudnia 2014, 15:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to i ja się z wami przywitam:)

    mam pco i niedoczynność tarczycy, do tego doszła wysoka prolaktyna wszystko ładnie wyregulowane lekami w miesiąc

    Terraska żeby zdiagnozować pcos muszą być spełnione bodajże 2 z trzech podstawowych objawów nie chce cię wprowadzić w błąd ale jeśli dobrze pamiętam są to
    -rzadko występująca @ lub jej zanik
    -na usg widoczny 'sznur pereł'
    -i bodajże stosunek fsh do lh

    ale jest też dużo innych objawów najczęściej też wysokie amh wskazuje na pcos prolaktyna też często jest podwyższona
    znam dziewczyny które regularnie miesiączkują a mają pco

    ja mam typowe objawy obraz usg, zanik @ stosunek lh do fsh, wysoka prolaktyna, tycie, owłosienie typowe dla mężczyzn, amh ponad 6 (norma do 3) ale wszystko można opanować jeśli dobrze pamiętam masz podwyższoną prolaktyne, dlatego wam mogło nie wychodzić nawet jak wystepowała @ bo prl blokuje owu czyli możliwe że miałaś cykle bezowulacyjne mi udało się wywołać @ po zbiciu prl, na @ biore duphaston, na prl bromergon na tsh euthyrox, staram się trzymać dietę dla osób z pcos dlatego nie tyję bardziej, owłosienie można opanować

    trzymam kciuki żeby lekarz dobrze cię poprowadził &&&& :)

    Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 grudnia 2014, 16:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane czytalam, ze nawet przy regularnym @ niektore kobiety maja pco.. wiec wszystko jest mozliwe.. tak samo jak cukrzyca nam sie kojarzy z kims otylym, a ile szczuplych ludzi na to choruje, podobnie z pco... <3

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 16:32

  • Terraska Przyjaciółka
    Postów: 123 36

    Wysłany: 10 grudnia 2014, 16:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roletka, witam Cie serdecznie, super ze napisalas.
    Dziewczyny, jak dobrze ze tutaj trafilam :) Mam nadzieje, ze zaczne z Wami wychodzic na prosta <3 Poza tym kobieta kobiete lepiej zrozumie, jak rozmawiam o tym z moim S, to mysli ze przesadzam. Ostatnio mi powiedzial, ze skoro norma TSH jest 4 to jak ma byc ponizej 2.... Ech mezczyzni!

    Co do warunkow PCOS:
    - u mnie @ wystepuje regularnie. Jest dosc skapa - 2-3 dni krwawienia, a potem raczej plamienie... Ale jest.
    - mialam kilka razy USG robione przez tego wczesniejszego lekarza. Nigdy mi nie powiedzial o zadnych problemach, sznurze perel... ale oczywiscie zaufania nie mam do niego zadnego, mogl nie zauwazyc albo to olac :(
    - czy stosunek FSH do LH mozna liczyc w fazie lutealnej? Mialam skierowanie na wszystkie badania hormonalne razem, wiec nie wiem czy jest to miarodajne. LH mialam prawie 3 razy wyzsze niz FSH w 9 dpo.

    W kwestii AMH zupelnie juz nie wiem co myslec. Moj wynik, 5,65, niby miesci sie w normach laboratoryjnych (do 7). Czy to mozliwe, ze te normy sa inne za granica? Albo zaleza od laboratorium? A jesli wynik faktycznie przekracza normy - czy to mozliwe, ze swiadczy jednak o PCOS mimo regularnych miesiaczek i najprawdopodobniej normalnego wygladu jajnikow na USG? Mimo braku spelnienia punktow powyzej?

    Ogolnie patrzac na te normy z laboratorium, to jedynie prolaktyna jest znacznie podwyzszona. Nawet TSH jest w normie - a jak sie wczytalam w Wasze posty i poszukalam na necie, to okazalo sie ze jednak nie jest :(
    Co to za normy, ktore nie odpowiadaja rzeczywistosci? Ech.

    Moje wykresy sa tutaj udostepnione, wygladaloby na to, ze te owulacje jednak mam (choc teraz to juz sama nie wiem).

    Rozumiem, ze Wy poprosilybyscie lekarza o leki na TSH / prolaktyne? W sumie nie ma na co czekac, zapytam o ten bromergon i euthyrox.

    Myszusia, Roletka - czy po braniu tych lekow faktycznie poprawilo sie znacznie jesli chodzi o owulacje? Mialyscie ja? Bardzo ciekawa jestem jak to wyglada w tej kwestii.

    Uda nam sie, kobietki. Mocno w to wierze :) <3

  • roletka Autorytet
    Postów: 1107 1825

    Wysłany: 10 grudnia 2014, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terraska nie wiem gdzie mieszkasz ale np w hiszpani nie 'leczy' się pco, dlatego nei wiem czy ginci nie powiedział czy faktycznie nie masz, a teraz po kolei postaram się odpowiadać na twoje pytania :)

    -amh normy zależą od labolatorium jakiego 'cznnika' stosuje do badania, poza tym mogą być podane w innych jednostkach na moim wyniku było <1 obniżona rezerwa, >1 norma,>3 pcos

    -podwyższoną prolaktyne łatwo zbić, a tsh ja mam normy do 4 coś ale najlepsza na zajście jest w granicach 1-2, to też łatwo wyregulować

    -nie wiem czy tak gdzie mieszkasz jest euthyrox i bromergon na pewno są takie laki tylko może o innych nazwach, najlepiej jakbyś odwiedziła endokrynologa on zleci ci odpowiednie dawki, ja mam to szczęście że chodzę do gin-endo czyli nie muszę od lekarza do lekarza biegać

    ja po wyregulowaniu tsh i prl mam normalnie owu o ile biore clo, bo przez pco bez stymulacji mogłabym czekać nawet pare miesięcy na owulacje

    a w następnym poście wkleje ci informacje o lh i fsh, tylko nie wiem w jakich jednostkach ty masz podane

    Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • roletka Autorytet
    Postów: 1107 1825

    Wysłany: 10 grudnia 2014, 17:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    *FSH i LH [należy wykonać w 1-5 dniu cyklu]*

    NORMA!
    FSH 3- 12 mlU/ml FSH - hormon folikulostymulina lub inaczej hormon folikulotropowy
    LH 2-13 mlU/ml LH - luteotropina albo inaczej hormon luteinizujący.
    Dokładniej:
    - Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
    - Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
    - Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja owulacji przy takim FSH jest trudna.

    Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
    Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania. Dodatkowe badanie stwierdzające wyczerpującą się rezerwę jajnikową: Inhibinę B i AMH (antymulerianhormon).
    Badanie to stosuje sie w sytuacji braku odpowiedzi na stymulację, lub w sytuacji wysokiego FSH. Powinno się ją przeprowadzić przed stymulacją nie tylko w przygotowaniach do IVF ale równiez do inseminacji. Niska wartość Inhibiny B zwiększa ryzyko samoistnych poronień.

    AMH norma > 1,4 ng/ml
    Inhibina B norma > 20pg/ml

    UWAGA!
    W najczęściej stosowanym kryterium PCOS stwierdza się jeśli występują przynajmniej dwa z podanych niżej trzech objawów:
    - rzadkie miesiączki lub nieregularne miesiączki lub brak owulacji,
    - nadmiar androgenów (głównie testosteronu),
    - charakterystyczny obraz jajników w USG.( koraliki pęcherzyków, brak pęcherzyka wiodącego)
    1. Podwyższony stosunek LH/FSH bez innych objawów PCOS nie ma znaczenia klinicznego.
    2. Leki antykoncepcyjne obniżają poziom FSH, ale nie ma to wpływu na płodność.
    3. Wraz ze wzrostem poziomu FSH maleje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę nawet jeśli uda się wywołać owulację tzn. odsetek uzyskanych ciąż na jeden owulacyjny cykl jest znacznie niższy od średniej.
    4. Kobiety z wyczerpaną rezerwą jajnikową rzadko zachodzą w ciążę, a jeśli już to najczęściej ma to miejsce podczas stosowania preparatów hormonalnej terapii zastępczej. Podejrzewa się, że estrogeny uwrażliwiają receptory FSH w jajnikach. Ale choć ten mechanizm nie jest jeszcze do końca poznany to podejmuje się próby zastosowania estrogenów w protokołach stymulacji owulacji u kobiet z wysokim FSH.
    5. Do badania rezerwy jajnikowej służy też test z cytrynianem klomifenu CLOSTILBEGYT . Bada się w nim podstawowe stężenie FSH i estradiolu w 3dc, potem podaje 100 mg cytrynianu klomifenu w 5-9 dc i powtarza badanie FSH w 10dc. Oba wyniki FSH powinny mieścić się w normie.
    6. Zaburzenia produkcji gonadotropin związane z dietą lub ćwiczeniami mają tendencję do samoistnego powrotu do normy w ciągu roku od uzyskania właściwej wagi lub złagodzenia intensywności ćwiczeń. W rzadkich przypadkach prowadzą one jednak do trwałych zaburzeń rozrodczości.


    a nawet pisze tu o kryteriach które już wyżej pisałam

    Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • Myszusia Autorytet
    Postów: 488 241

    Wysłany: 11 grudnia 2014, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Roletko ;)
    Mam nadzieje, że z nami będzie Ci lepiej ;)

    Terraska- Ja biorę euthyrox na niedoczynność, ale na prolaktynę nic nie brałam. (byłam wcześniej w ciąży i prl mi podskoczyła, lekarka podejrzewała gruczolaka przysadki mózgowej, ale okazało się,że nie ma gruczolaka, ale jest torbiel 22mm w zatoce klinowej (za lewym okiem) więc dlatego prl byla tak wysoka)

    ❤❤
  • Myszusia Autorytet
    Postów: 488 241

    Wysłany: 11 grudnia 2014, 10:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa i owulacja się nie pojawiała.. Zaczęłam brać donga no i chyba coś ruszyło.

    ❤❤
  • Terraska Przyjaciółka
    Postów: 123 36

    Wysłany: 11 grudnia 2014, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Roletka, myszusia za wyczerpujace opisanie tematu i podzielenie sie swoimi doswiadczeniami :) Bardzo sobie cenie Wasze rady, z pewnoscia porozmawiam z lekarzem o mozliwosci podleczenia lub chociaz powtorzeniu badan z uwaga na te dolegliwosci. Mam nadzieje, ze to nie taki balwan, ktory stwierdzi, ze jest ponizej normy laboratoryjnej i nic z tym sie nie zrobi.

    Myszunia, a moge zapytac jakie mialas TSH przed rozpoczeciem kuracji Euthyroxem? Moze to naiwne, ale caly czas mi sie wydaje, ze u mnie ten poziom nie jest az tak bardzo wysoki - i moze powinnam po prostu monitorowac czy sie zwieksza, zamiast brac leki? A przynajmniej przed jakimikolwiek bardziej doglebnymi badaniami, bo nie wiadomo na jakim podlozu ten problem z tarczyca jest. Sama juz nie wiem. Genetycznie jest prawdopodobienstwo problemow z tarczyca po babci.

    U mnie wyglada na to, ze owulacja wystepuje - miesiaczka takze. Skapa, bo skapa, ale przychodzi regularnie.

    Trzymam kciuki, moje kochane, zeby sie poziomy hormonow ustabilizowaly, owulacje pojawialy co miesiac (albo jeszcze lepiej, zeby pojawila sie raz, a potem zanikla na 9 miesiecy ;) ) <3

  • Myszusia Autorytet
    Postów: 488 241

    Wysłany: 11 grudnia 2014, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana ja miałam początkowo TSH 8.56. Stwierdzono: Przewlekłe zapalenie tarczycy, niedoczynność i lekarka (bardzo dobra) moja twierdzi że Hashimoto, ale w szpitalu nie wiedzieli co to.. Lepiej brać lekarstwa i być pewnym, że ma się małe TSH, bo on szybko rośnie. Ja na początku (na samym początku) miałam lekko podwyższone, a potem (chyba) po 3-4 miesiącach już miałam 8,56. Więc sobie tego Kochana nie lekceważ <3

    ❤❤
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego