Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Anika89 wrote:Wiesz co, każdy lekarz inaczej mówił. Jeden, że mam jeden policystyczny jajnik, drugi, u którego już leczyłam się do końca, że on tu PCO nie widzi, bo fakt, jest kilka małych pęcherzyków wokół jajnika w obrazie usg, ale to jeszcze nie znaczy że jest pco, skoro nie ma innych czynników dodatkowo. Lekko podwyższone AMH miałam, poza tym hormony w porządku. Tak naprawdę nie udało się znaleźć przyczyny, byłam zapisana na laparoskopię, kiedy te torbiele przy cło się pojawiły, ale udało się farmakologicznie ich pozbyć.
Z miesiączkami zawsze miałam problem odkąd tylko się zaczęły, albo trwały po dwa tygodnie, albo pół roku nie było bez leków na wywołanie. I nigdy nie udało się znaleźć przyczyny.
Potem drugi raz lekarz mnie zapisał na laparoskopię, żeby przy okazji sprawdzić drożność jajowodów i obejrzeć co tam w środku jest, bo ładnie odpowiadałam na leczenie, pęcherzyki rosły, pękały praktycznie w każdym cyklu a ciąży brak. Przeważnie rosły po jednej stronie czyli ten drugi jajnik gorzej odpowiadał na leczenie. Jednak jakimś cudem udalo się mimo, że już wszyscy rozkładali ręce. -
nick nieaktualnyAnika89 wrote:Hej,
Ja brałam clo przez 4 cykle, u mnie się nie sprawdziło bo pęcherzyki, fakt rosły, było ich dużo, ale porobiły się torbiele nawet po podaniu zastrzyku. Endometrium też miałam słabsze. Potem przeszlam na letrozole na zmianę z clo, co miesiąc inna stymulacja. Udało się w miesiącu po letrozolu, był to chyba 2 cykl z tym lekiem, niestety 6 tc zakończony niepowodzeniem. Jednak po krótkiej przerwie, kiedy organizm się "oczyścił", pozostaliśmy już tylko na letrozolu, skoro po nim się udało. I już po drugim cyklu ponownie się udało, tym razem szczęśliwie do końca 🙂.
Sądzę, że nie ma co kierować się tym, jak ktoś zareagował na dane leczenie. każda z nas ma inne dolegliwości i może to działać inaczej.
Jasne, też tak uważam każdy organizm jest inny . Ja właśnie na Clo zareagowałam dobrze jeśli chodzi o pęcherzyki, nawet raz aż "za dobrze" bo potem też miałam problem że miałam ich za dużo I endomerium też było słabsze po Clo. Ciekawa jestem jak będzie na tym leku -
nick nieaktualnyGucik wrote:Ja po clo okropnie sie czulam, dlatego prosilam o zmiane leku bo nie nadawalam sie do zycia przez 5dni a potem przez jeszcze 2 meisiace, wieczorne podwojne widzenie mialam zawroty glowy. Ogolnie wszytskie mozliwe zaburzenia ze skutjiw ubocznych:( ale zyje jestem po oczyszczeniu organizmu po tym i nie mam z tym probelmu. Bralam lerozol ale niestety nie podzialal tak dobrze jak clo, teraz bede probowac z max dawką.
Ja też właśnie miałam okropne skutki uboczne, właśnie najgorzej ze wzrokiem,
te uderzenia gorąca i zawroty glowy, strasznie męczące.. mam nadzieję ze po tym leku skutki uboczne będą mniejsze 🙏 A jaką miałaś teraz dawkę ?Gucik lubi tę wiadomość
-
Vivian wrote:Jasne, też tak uważam każdy organizm jest inny . Ja właśnie na Clo zareagowałam dobrze jeśli chodzi o pęcherzyki, nawet raz aż "za dobrze" bo potem też miałam problem że miałam ich za dużo I endomerium też było słabsze po Clo. Ciekawa jestem jak będzie na tym leku
Że też dr kazała Ci odstawić duphaston przy takich torbielach to jestem w szoku, ja jak miałam 4 cm to mój gin mówił, że już się nadaje do operacji. -
Anika89 wrote:Sądzę, że początkową dawkę powinnaś dostać mniejsza, gdyż łatwo przestymulowac organizm, zwlaszcza po clo to częste zjawisko. Pewnie dlatego lekarze ostrożnie podchodzą na początku, bo nie wiadomo jak dany organizm zareaguje.
Że też dr kazała Ci odstawić duphaston przy takich torbielach to jestem w szoku, ja jak miałam 4 cm to mój gin mówił, że już się nadaje do operacji.
Aninka89 poważnie?? O kurcze.. ja bylam przerażona wtedy. W nocy po 5x siku wstawalam. Ale brzuch mnie nie bolal ani jaki balon nie byl, wszytsko ok tylko to wstawanie w nocy. Ja to juz mialam mysli ze mi jajniki usuną jak zobaczy pani dr te jajniki, ale nie wygladala na jakas zdziwoną.
Także cale szczęście skoro tak piszesz, ze udalo sie to duphastonem to uleczyć..
Jejku strasznie sie ciesze, ze Wam sie udalo w takim razie. Najgorzej jak wszytsko jest w porządku a ciąży brak mozna sfiksowac.
Niech dzidzia rosnie piekna i zdrowa:-)
Widocznie czasem tak bywa i chyba nie mamy czesto na to wplywu. Dlaczego nie tym razem, ja juz z dystansem podchodze, mimo, ze siedze tu na forum to nie nakrecam sie tak przesadnie jak przy tych dwoch stymulacjach. Czasem glowie trzeba tez dac odpocząć..
Badzmy dobrej myśli:-)
Vivan - pierwszym razem clo mialam 2x2 wtedy bylo strasznie i wtedy porosly mi te torbiele, za drugim razem miala. 2x2 5-6d.c i 1x1 7-9d.c. i mialam owulke z lewego jajnika a z prawego nie bylo o dziwo a tez byl pecherzyk on pękł ale owu nie bylo. W sierpniu od 3-4d.c. mialam 2x1 i 5-7d.c. mialam 1x1 lamette ale bez efektów.
W 13d.c. dostalam przez 5 dni 3x1 by podkrecic owulacje lamette. Niby jutro mam isc ale pojde moze w piatek na monitoring bo jutro chyba za szybko bo to 5 dzien stymulacji bedzie dopiero.Poczatek starań grudzień/styczeń 2021
-brak swoich owulacji
-nieregularny okres
-Stosunek lh do fsh 2.8
1 stymuacja clo 2x1 5-9d.c.
Efekt: 7 pecherzykow po 8cm. Torbiele. Duphaston przepisany na caly miesiąc.
2 stymulacja marzec 2021 zmniejszoną dawką
2 pecherzyki owu byla dzieki ovitrelle, endometrium kiepskie.
Brak kropka:(
3 stymulacja
Sierpień 2021
1x stymulacja lamette ze zmniejszona dawką, plus estrofem, pecherzykow brak i endometrium tragedia.
Kolejna stymulacja 3x1 lamette + estrofem Pecherzyki nie porosly i endometrium 4mm.
Stymulacja wrzesień 2021: cyclo-progynova biale tabletki tylko, na endometrium, zaniast estrofem,+porzyn włochaty tabl.+ clostybegyt 6-10d.c. + ovitrelle 1amp.+duphsaton (pecherzyk peknal sam bez ovitrelle chyba dzięki porzynowi, endo 12 mm 🤩dzięki mensil, ale ciazy brak..)
-walczymy dalej:
Październik 21
clo+1amp. ovitrelle
Pecherzyk urósł dopiero po 25 d.c. , kolejny cykl- walka z torbielem.
12.01.2022 - hsg
02.2022 2 pecherzyki -
Gucik wrote:Hej arzu, jesli o mnie pytalas to ja amh mam 13 wiec nie jest zle ale mam stosunek lh do fsh 2.8...
Lh 18.90 a fsh 6.56. Wiec to jednak swiadczy o pcos... chociaz w wygladzie ponoc nie wygladaja typowo jak pcos bo nie mam mnostwa pecherzykow. Badania mialam robione po 2 nieudanych stymulacjach, wiec sie pocieszam ze stymulacja tez mogla wplynac na zaburzenie tych wyników..
Sprzed stymulacji u siebie nie mam chyba ze u pani dr w dokumentacji sprzed 10 czy 12 lat.. bo jhz wtedy do niej chodzilam. Po stymualcji zmienila mi sie calkowicie dlugosc cyklu z 2 tygodni na 2 miesiące i to jeszcze nie jestem pewna co do tego drugiego bo dopiero 2 cykle bylam bez stymulacji a teraz znow na lekach. Więc ciezko mi powiedziec ze rowno 50-60dni czy wiecej , a moze calkiem mi zaniknie
Mysle powaznie o piciu ziol na stymulacje...
no to nie masz niskiego amh, masz wysokie wskazujące na pcos bo jest powyżej 6, jakby było 1-6 amh to by było ok, no ziółka ojca sroki możesz śmiało pić, ale dieta jakaś koniecznie taka dedykowana pcos...Gucik lubi tę wiadomość
-
arzu wrote:no to nie masz niskiego amh, masz wysokie wskazujące na pcos bo jest powyżej 6, jakby było 1-6 amh to by było ok, no ziółka ojca sroki możesz śmiało pić, ale dieta jakaś koniecznie taka dedykowana pcos...
Z jakiej stronki stosowac diete najlepiej.Poczatek starań grudzień/styczeń 2021
-brak swoich owulacji
-nieregularny okres
-Stosunek lh do fsh 2.8
3 stymulacja
Sierpień 2021
1x stymulacja lamette ze zmniejszona dawką, plus estrofem, pecherzykow brak i endometrium tragedia.
Kolejna stymulacja 3x1 lamette + estrofem Pecherzyki nie porosly i endometrium 4mm.
Stymulacja wrzesień 2021: cyclo-progynova biale tabletki tylko, na endometrium, zaniast estrofem,+porzyn włochaty tabl.+ clostybegyt 6-10d.c. + ovitrelle 1amp.+duphsaton (pecherzyk peknal sam bez ovitrelle chyba dzięki porzynowi, endo 12 mm 🤩dzięki mensil, ale ciazy brak..)
-walczymy dalej:
Październik 21
clo+1amp. ovitrelle
12.01.2022 - hsg
02.2022 2 pecherzyki -
arzu wrote:Dziewczyny chyba stosują z Akademia Płodności...
Dziękuję Ci bardzo 😊arzu lubi tę wiadomość
Poczatek starań grudzień/styczeń 2021
-brak swoich owulacji
-nieregularny okres
-Stosunek lh do fsh 2.8
3 stymulacja
Sierpień 2021
-walczymy dalej:
Październik 21
clo+1amp. ovitrelle
12.01.2022 - hsg
02.2022 2 pecherzyki -
Gucik wrote:Aninka89 poważnie?? O kurcze.. ja bylam przerażona wtedy. W nocy po 5x siku wstawalam. Ale brzuch mnie nie bolal ani jaki balon nie byl, wszytsko ok tylko to wstawanie w nocy. Ja to juz mialam mysli ze mi jajniki usuną jak zobaczy pani dr te jajniki, ale nie wygladala na jakas zdziwoną.
Także cale szczęście skoro tak piszesz, ze udalo sie to duphastonem to uleczyć..
Jejku strasznie sie ciesze, ze Wam sie udalo w takim razie. Najgorzej jak wszytsko jest w porządku a ciąży brak mozna sfiksowac.
Widocznie czasem tak bywa i chyba nie mamy czesto na to wplywu. Dlaczego nie tym razem, ja juz z dystansem podchodze, mimo, ze siedze tu na forum to nie nakrecam sie tak przesadnie jak przy tych dwoch stymulacjach. Czasem glowie trzeba tez dac odpocząć..
Vivan - pierwszym razem clo mialam 2x2 wtedy bylo strasznie i wtedy porosly mi te torbiele, za drugim razem miala. 2x2 5-6d.c i 1x1 7-9d.c. i mialam owulke z lewego jajnika a z prawego nie bylo o dziwo a tez byl pecherzyk on pękł ale owu nie bylo. W sierpniu od 3-4d.c. mialam 2x1 i 5-7d.c. mialam 1x1 lamette ale bez efektów.
W 13d.c. dostalam przez 5 dni 3x1 by podkrecic owulacje lamette. Niby jutro mam isc ale pojde moze w piatek na monitoring bo jutro chyba za szybko bo to 5 dzien stymulacji bedzie dopiero.
Ja też Ci życzę wszystkiego dobrego, abyś ujrzała te upragnione dwie kreseczki i cieszyła się swoim największym skarbem. Bo to jest skarb najwspanialszy i głęboko wierzę, że każda z nas tego doswiadczy 😘.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2021, 14:27
Gucik lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny mam takie pytanie bo obecnie starania u mnie są zawieszone i teraz takie pytanie (wszytskie choroby w stopce na dole) biorę od 15-24dc dupka na miesiączkę podejrzewam ze owulke mam później między 16-18 dc czasem jeszcze dalej i teraz pytanie czy nie za wcześnie biorę tego dupka ? Lekarz powiedział ze on nie blokuje owu ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć ze uda mi się w taki sposób zaciążyć … dwa czy przy stymulacji lametta zawsze podaje się zastrzyk ? Moje pecherzyki pękały bez podania wiem bo zawsze to czuje jak pękaStart 2018
Laparoskopia 2019 ✅
Hashimoto ?, PCOS ?
💊Metformax 1500, Omega3, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy, i wiele innych…
🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero
🔺KIR : Bx
❌NIEWYKRYTE :
2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var
MĄŻ: Wszystkie badania niby Ok (plemniki szybkie tylko na starcie)
Marzec 2020 -28dc beta 9 - CB🥺
3 cykl - Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 —> neoparin ❌
STARANIA ZAWIESZONE
Od 04.2021
09.21🍀🍀 UDAŁO SIĘ!! 🍀🍀 (Naturalnie bez wspomagaczy )
13.06.22 Synek Marceli 58, 3570🥰 -
Anika89 wrote:O rety to jeszcze większą dawkę miałaś 2x2 na samym początku. Toz to kompletnie nieodpowiedzialne, 2x1 to jest dużo jak się nie wie na ile organizm odpowie. Naprawdę jestem w szoku. Najważniejsze, że wszystko skończyło się dobrze.
Ja też Ci życzę wszystkiego dobrego, abyś ujrzała te upragnione dwie kreseczki i cieszyła się swoim największym skarbem. Bo to jest skarb najwspanialszy i głęboko wierzę, że każda z nas tego doswiadczy 😘.
Zgadza się wysokie dawki, i jakoś długo, zwłaszcza że wychodzi że Gucik ma pcos to tym bardziej trzeba ostrożnie... Żeby nie było hiperstymulacji też, toż to i życie można stracić w takiej sytuacji... Gucik zmień może lekarza bo mam wątpliwości czy on wie co robi... -
Nadzieja28 wrote:Hej dziewczyny mam takie pytanie bo obecnie starania u mnie są zawieszone i teraz takie pytanie (wszytskie choroby w stopce na dole) biorę od 15-24dc dupka na miesiączkę podejrzewam ze owulke mam później między 16-18 dc czasem jeszcze dalej i teraz pytanie czy nie za wcześnie biorę tego dupka ? Lekarz powiedział ze on nie blokuje owu ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć ze uda mi się w taki sposób zaciążyć … dwa czy przy stymulacji lametta zawsze podaje się zastrzyk ? Moje pecherzyki pękały bez podania wiem bo zawsze to czuje jak pęka
Moim zdaniem za wcześnie, dupek po owu potwierdzonej, progesteron hamuje rozwój pęcherzyków i ich pękanie, jak taki nie pęknie to staje się torbielą i się wchłania... Nawet jak nie bierzesz dupka, a masz np. 2 pęcherzyki, i jeden pęknie pierwszy to już wtedy organizm produkuje proga w takiej ilości że hamuje wzrost i pęknięcie tego drugiego.. nie nie zawsze jest ovitrelle zwłaszcza jak ci pęcherzyki same pękają, to można uznać że nie ma potrzeby, ale to też trzeba potwierdzić monitoringiem...
Też bym zmieniła lekarza i tu bo jakoś to tak zaocznie wszystko jakby prowadził... Albo chociaż skonsultować się z innym żeby poznać inną opinięWiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2021, 15:06
-
arzu wrote:Zgadza się wysokie dawki, i jakoś długo, zwłaszcza że wychodzi że Gucik ma pcos to tym bardziej trzeba ostrożnie... Żeby nie było hiperstymulacji też, toż to i życie można stracić w takiej sytuacji... Gucik zmień może lekarza bo mam wątpliwości czy on wie co robi...
arzu lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyGucik wrote:Aninka89 poważnie?? O kurcze.. ja bylam przerażona wtedy. W nocy po 5x siku wstawalam. Ale brzuch mnie nie bolal ani jaki balon nie byl, wszytsko ok tylko to wstawanie w nocy. Ja to juz mialam mysli ze mi jajniki usuną jak zobaczy pani dr te jajniki, ale nie wygladala na jakas zdziwoną.
W 13d.c. dostalam przez 5 dni 3x1 by podkrecic owulacje lamette. Niby jutro mam isc ale pojde moze w piatek na monitoring bo jutro chyba za szybko bo to 5 dzien stymulacji bedzie dopiero.
No 5 dzien to chyba faktycznie za wcześnie, Trzymam kciuki 🤞
Ja właśnie nie umiem załapać tego dystansu, ani spokoju jakoś co miesiąc się nakręcam.. teraz będzie ciut lepiej bo mam monitoring, A potem tydzień później w końcu jedziemy na wakacje 😍 I mam nadzieję że ta głowa odpocznie od tych starań -
nick nieaktualnyNadzieja28 wrote:Hej dziewczyny mam takie pytanie bo obecnie starania u mnie są zawieszone i teraz takie pytanie (wszytskie choroby w stopce na dole) biorę od 15-24dc dupka na miesiączkę podejrzewam ze owulke mam później między 16-18 dc czasem jeszcze dalej i teraz pytanie czy nie za wcześnie biorę tego dupka ? Lekarz powiedział ze on nie blokuje owu ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć ze uda mi się w taki sposób zaciążyć … dwa czy przy stymulacji lametta zawsze podaje się zastrzyk ? Moje pecherzyki pękały bez podania wiem bo zawsze to czuje jak pęka
Ja czytałam różne opinie, odnośnie właśnie hamowania owulacji przez duphaston, jeśli podejrzewasz że owu może być później to ja wstrzymałabym się z dupkiem kilka dni i wziełabym go późniejNadzieja28 lubi tę wiadomość
-
arzu wrote:Moim zdaniem za wcześnie, dupek po owu potwierdzonej, progesteron hamuje rozwój pęcherzyków i ich pękanie, jak taki nie pęknie to staje się torbielą i się wchłania... Nawet jak nie bierzesz dupka, a masz np. 2 pęcherzyki, i jeden pęknie pierwszy to już wtedy organizm produkuje proga w takiej ilości że hamuje wzrost i pęknięcie tego drugiego.. nie nie zawsze jest ovitrelle zwłaszcza jak ci pęcherzyki same pękają, to można uznać że nie ma potrzeby, ale to też trzeba potwierdzić monitoringiem...
Też bym zmieniła lekarza i tu bo jakoś to tak zaocznie wszystko jakby prowadził... Albo chociaż skonsultować się z innym żeby poznać inną opinięStart 2018
Laparoskopia 2019 ✅
Hashimoto ?, PCOS ?
💊Metformax 1500, Omega3, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy, i wiele innych…
🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero
🔺KIR : Bx
❌NIEWYKRYTE :
2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var
MĄŻ: Wszystkie badania niby Ok (plemniki szybkie tylko na starcie)
Marzec 2020 -28dc beta 9 - CB🥺
3 cykl - Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 —> neoparin ❌
STARANIA ZAWIESZONE
Od 04.2021
09.21🍀🍀 UDAŁO SIĘ!! 🍀🍀 (Naturalnie bez wspomagaczy )
13.06.22 Synek Marceli 58, 3570🥰 -
Malinka2021 wrote:Dzisiaj mam 13 dc, czuje prawy jajnik. Jutro idę na monitoring. Myślicie, że jeżeli dzisiaj pęka to jutro będzie widać ciałko żółte? Tzn czy dla dr będzie widać różnice? Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Ewentualnie z innych przyczyn mogę dzisiaj czuć janik?
Czuje go w taki sposób jak zawsze po zastrzyku jakieś 30-36h.
Byłam dzisiaj na monitoringu. Dr mówiła że nic nie pękło. Więc nie wiem co to wczoraj czułam 🥺
Jeden pęcherzyk 21, drugi 18 - wielam ovitrelle.PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Dziewczyny ale Was w błąd wprowadzilam przepraszam, dzis moje logiczne myslenie kuleje
1 stym. Clo bez zastrzyku mialam 2x1 przez 5 dni
2 stym. Clo z zastrzykiem zmniejszona dawka 2 dni 2x1 i 3 dni 1x1
3 stymulacja lametta tez mniejsza dawka 2x1 przez dwa dni i 1x1 przez 3 dni ale niestety bez efektu i teraz 3x1 przez 5 dni biore.
Jesli to na mnie nie zadziala wroce na sile po clostybegyt. I sprobuje wtedy 3cykle z clo.
Anik89- bardzo Ci dziękuję mam nadzieję, ze lazda z nas sie doczeka.😘
Ja jeszcze dodam, ze mysle o wizycie u gastroendrologa bo mam cos z zoladkiem juz od jakiegos czasu i mysle o diecie bezglutenowej, oraz z ograniczona iloscia węglowodanów ale dlatego chcialabym wpierw umowic sie na wizyte do tego lekarza. Musze wygooglowac o diecie pcos z akademi płodności koniecznie i ebooka kupie. Warto sie poświęcić i spróbować.arzu, Anika89 lubią tę wiadomość
Poczatek starań grudzień/styczeń 2021
-brak swoich owulacji
-nieregularny okres
-Stosunek lh do fsh 2.8
3 stymulacja
Sierpień 2021
-walczymy dalej:
Październik 21
clo+1amp. ovitrelle
12.01.2022 - hsg
02.2022 2 pecherzyki -
Nadzieja28 wrote:Ja już przeszłam tyle lekarzy ze mam dość i chodzi o to ze chyba podejdziemy do ivf i biorę dupka żeby normalnie miesiączkowac nie chodzę na moni ale wiem kiedy mam owulacje bo to czuje ale dupka mimo wszytsko mam brać od 15 dc tego tez niw rozumiem chyba sama się zacznę leczyć 🤦🏼♀️
rozumiem, ale moim zdaniem to mimo wszystko za wcześnie od 15 dc, skoro masz później ovu... ja teraz przez niskie amh jestem stymulowana letrozolem/lamettą do in vitro, to jest procedura na cyklu naturalnym... a duphaston też biorę tak w ogóle w drugiej fazie cyklu bo mam niedomogę lutealną, progesteron za szybko spada po ovu, dokładnie w 5 dpo spada w tempie ekspres turbo... wiesz, nie wiem, ale dziwne to zalecenie, takie jakby w ciemno... ja nie czuję swoich ovu ale mam je w różnych dniach cyklu czasem jest to 11 dc, czasem 13 dc, czasem 15 lub 17 dc....