Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Alisa wrote:Witajcie, wróciłam właśnie od gina. 18dc, torbieli po Lamecie brak. I... okazuje się że owulka prawdopodobnie byla ale trochę pòź niej. Zajebiście... a ja opuściła starania usłyszawszy w 11dc - brak pęcherzyka dominującego. Tzn. serduszkowaliśmy ale w 8, 10 i 15dc. Tylko tyle...no trudno... W każdym razie kolejny cykl juz na 2 tabletkach Lametty. Pytalam gina o ten Gonal czy Menopur- ale.. ma lepsze efekty na 2 tabletkach Lamy aniżeli na Gonalu. Obadamy czy co ruszy
Ennia lubi tę wiadomość
4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Alisa wrote:Ja tez w czarnej dupie także jestesmy juz dwie. Niski ten progesteron. Jesteś pewna że owulka była?Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Dziewczyny pytanie z serii głupie? Czy bedac przeziebionym, właściwie katar tylko mozna robic badania z krwi a mam na mysli badania genetyczne- Kariotyp?jak myslicie. Chcielismy z mezem jutro sie wybrac lasnie dopadł nas katar a na necie w zasadzie różnie pisza juz sama nie wiemLipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Kasiak bardzo mi przykro,mam nadzieje ze w kolejnym cyklu dołączysz do mnie bo ja zamierzam pozytywnie betowac
trzymam kciuki za betujące &&
Alisa mówiłam ze nawet jesli lekarz mówi bezowulacyjny to cyklu nie przekreslac tylko sie starac do konca,skąds sie biorą te ciąze z cykli bezovulacyjnych z pewnoscią to nie sprawka ducha swietegoAntoś IVF,Julisia natural
-
Kasiak621 wrote:Dziewczyny pytanie z serii głupie? Czy bedac przeziebionym, właściwie katar tylko mozna robic badania z krwi a mam na mysli badania genetyczne- Kariotyp?jak myslicie. Chcielismy z mezem jutro sie wybrac lasnie dopadł nas katar a na necie w zasadzie różnie pisza juz sama nie wiemAntoś IVF,Julisia natural
-
Też myślę, że kariotyp spokojnie można zrobić przy przeziębieniu - podobnie jak grupę krwi - takie parametry nie ulegają zmianie w wyniku infekcji.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 07:04
12.2015 Clo
07.2016 hsg - jajowody drożne, ale poskręcane, zrosty okołojajowodowe
08.2016 IUI - bezskutecznie
09.2016 - podejrzenie endometriozy, skierowanie na laparo (termin na luty 2017)
09.2016 - endometrium znikome => odrzucenie procedury IUI
10.2016 - letrozol
12.2016-skaryfikacja endometrium -
Ja z kolei nic już nie rozumiem jesli chodzi o Lamettę.
W ulotce jest napisane, że lek ten powoduje zmniejszenie stężenia estrogenów poprzez zahamowanie wydzielania enzymów (aromataz).
No ale przecież żeby urosła śluzówka, to zwiększa się ilość estrogenów np. podając estrofem.
To dlaczego ja mam zmniejszać jego ilość kiedy moja śluzówka jest w opłakanym stanie?
Całkiem zgłupiałam, a dziś zaczynam brać Lamettę.
Ktoś coś z tego rozumie?12.2015 Clo
10.2016 - letrozol
Alisa wrote:Ja tez w czarnej dupie także jestesmy juz dwie. Niski ten progesteron. Jesteś pewna że owulka była?
W poprzednim cyklu, gdy nie byłam na żadnych lekach miałam progesteron w tym samym dniu cyklu (23dc) 0,18.
Więc różnica jest spora.
Alisa musisz oamiętać, że leki na stymulację mega często zmieniają dzień owulacji, wiem to po sobie, bo po CLO np miałam owu to w 15dc, to w 19, to w 20 dlatego trzeba często. Chociaż my w tym cyklu też nie zaszaleliśmy z seksemPotrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
PCO
wysoka prolaktyna
Prawie 20 miesięcy starań ...
październik 2015 - 6tc (*)
Sierpień 2016- HSG - drożne jajowody
Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie -
Miśkowa wrote:Tak mi przykro... ściskam mocno!Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
PCO
wysoka prolaktyna
Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie -
Kasiak621 wrote:Ja w tym cyklu pierwsza beta 5,33 a progesteron 7,99 wiec niski wynik chyba tez moze swiadczyc o wystapienu owu, przynajmniej tak mi sie wydajePotrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
PCO
wysoka prolaktyna
Ennia wrote:Ja z kolei nic już nie rozumiem jesli chodzi o Lamettę.
W ulotce jest napisane, że lek ten powoduje zmniejszenie stężenia estrogenów poprzez zahamowanie wydzielania enzymów (aromataz).
No ale przecież żeby urosła śluzówka, to zwiększa się ilość estrogenów np. podając estrofem.
To dlaczego ja mam zmniejszać jego ilość kiedy moja śluzówka jest w opłakanym stanie?
Całkiem zgłupiałam, a dziś zaczynam brać Lamettę.
Ktoś coś z tego rozumie?Ennia lubi tę wiadomość
4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Ale to wtedy te leki się wzajemnie nie wykluczają?
No bo obniżam produkcję estrogenów letrozolem a jednocześnie podaję te estrogeny z zewnątrz, np. estrofemem - czyli tak jakby wyszło na zero(?)
Skoro blokuję estrogeny żeby wywołać owulację, to podając je działam odwrotnie - hamuję ją.
Wiem, że ktoś mądrzejszy ode mnie to wymyślił, ale jakoś nie daje mi to spokoju ) Tak już mam, że wnikam i muszę wszystko rozumieć12.2015 Clo
10.2016 - letrozol
nick nieaktualnyagape wrote:Alisa musisz oamiętać, że leki na stymulację mega często zmieniają dzień owulacji, wiem to po sobie, bo po CLO np miałam owu to w 15dc, to w 19, to w 20 dlatego trzeba często. Chociaż my w tym cyklu też nie zaszaleliśmy z seksem
No to chwila: dlaczego gin wiedząc że owulka na stymulacji może przesunąć się nie wspomniał mi o tym?! W 11dc stwiedział że nie ma dominującego i tyle. A z drugiej strony jakoś ciężko uwierzyć mi że owulka była po braku pęcherzyka... przecież nagle nie urósł...
Kolejna sprawa: mając cykle 26-27 dni na stymulacji mogą być dłuższe tak? To ja bardzo dziękuję! !! Już wtedy w ogóle nie będę w stanie wstrzelić się w owulkę -jak mi stymulacja rozpieprzy cykl.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 12:53
-
Alisa rób testy owulacyjne - jedno opakowanie w Rossmanie kosztuje nieco ponad 20zł, ale tam jest 5 sztuk, więc na jeden cykl powinno wystarczyć, nawet jak coś się przedłuża.
Mi się te testy zawsze sprawdzają, więc myślę, że warto spróbować.12.2015 Clo
10.2016 - letrozol
Alisa wrote:No to chwila: dlaczego gin wiedząc że owulka na stymulacji może przesunąć się nie wspomniał mi o tym?! W 11dc stwiedział że nie ma dominującego i tyle. A z drugiej strony jakoś ciężko uwierzyć mi że owulka była po braku pęcherzyka... przecież nagle nie urósł...
Kolejna sprawa: mając cykle 26-27 dni na stymulacji mogą być dłuższe tak? To ja bardzo dziękuję! !! Już wtedy w ogóle nie będę w stanie wstrzelić się w owulkę -jak mi stymulacja rozpieprzy cykl.
A gin powinien Cię poinformować,ze leki na stymulacje mogą całkowicie rozwalić cykl.
Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
PCO
wysoka prolaktyna
Cześć dziewczyny:) DOtychczas przyjmowałam CLO 2x1 i ledwo rósł pęcherzyk. Od nowego cyklu rozpoczynam stymulacje letrozolem 1 tabletkę dziennie od 3dc do 7dc i usg 5dc aby sprawdzić czy rosną. Myślicie, że ten letrozol jest lepszy od CLO? Mi CLO upośledzało endometrium i miałam malutko śluzu w czasie owulacji
-
Cześć dziewczęta. Czytam wasze wpisy od dawna. Postanowiłam dołączyć do grona staraczek:-) trzy ostatnie cykle przyjmowałam clo. Efekty były marne, w pierwszym cyklu żadnej reakcji, w drugim owulacja w 12dc (niestety z prawego jajnika). Trzeci cykl - dzisiaj 13dc - jajeczko jedno 17mm niestety znowu na prawym jajniku. Od kolejnego cyklu mam przyjmować letrozol Clarzole 1 raz dziennie od 3dc przez 5 dni. 26 października monitoring. Szcserze mówiąc po przeczytaniu ulotki jestem tym lekiem przerażona (a gin mówił żeby tylko ulotki nie czytac) . Zobacsymy czy mi pomoże, oby! Chcemy uzyskać więcej niż jeden pęcherzyk i z lewego jajnika. Mam nadzieje, że ciepło mnie przyjmiecie na forum, bo ciężko się wkrecić w rozmowy jak się jest nową osobąOd lat walka z PCOS
Niedoczynność tarczycy
Czerwiec 2016 - usuniecie torbieli z prawego jajnika i jajowodu. HSG - jajowody drożne, ale prawy bezuźyteczny -
Hej czekającnacud
Ja też miałam kilka cykli z CLO. Mój ginekolog też twierdzi, że CLO upośledza endomeetrium i dlatego zapisał mi lamette.
Czy jest lepszy to mi narazie ciężko określić.Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
PCO
wysoka prolaktyna
nick nieaktualnyEnnia wrote:Alisa rób testy owulacyjne - jedno opakowanie w Rossmanie kosztuje nieco ponad 20zł, ale tam jest 5 sztuk, więc na jeden cykl powinno wystarczyć, nawet jak coś się przedłuża.
Mi się te testy zawsze sprawdzają, więc myślę, że warto spróbować. -
nick nieaktualnyczekającanacud wrote:Cześć dziewczyny:) DOtychczas przyjmowałam CLO 2x1 i ledwo rósł pęcherzyk. Od nowego cyklu rozpoczynam stymulacje letrozolem 1 tabletkę dziennie od 3dc do 7dc i usg 5dc aby sprawdzić czy rosną. Myślicie, że ten letrozol jest lepszy od CLO? Mi CLO upośledzało endometrium i miałam malutko śluzu w czasie owulacji