X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Stymulacja letrozolem
Odpowiedz

Stymulacja letrozolem

Oceń ten wątek:
  • Miśkowa Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    Witajcie, wróciłam właśnie od gina. 18dc, torbieli po Lamecie brak. I... okazuje się że owulka prawdopodobnie byla ale trochę pòź niej. Zajebiście... a ja opuściła starania usłyszawszy w 11dc - brak pęcherzyka dominującego. Tzn. serduszkowaliśmy ale w 8, 10 i 15dc. Tylko tyle...no trudno... W każdym razie kolejny cykl juz na 2 tabletkach Lametty. Pytalam gina o ten Gonal czy Menopur- ale.. ma lepsze efekty na 2 tabletkach Lamy aniżeli na Gonalu. Obadamy czy co ruszy :-)
    no nie wiesz czy ten 15 dc to nie było to - może akurat trafiliście! Ważne że coś ruszyło i na podwójnej dawce to już zapewne będzie owu pełną parą!

Ennia lubi tę wiadomość

4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; <3 20.01
    Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
    Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
    czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
    On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%)
  • Kasiak621 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    Ja tez w czarnej dupie także jestesmy juz dwie. Niski ten progesteron. Jesteś pewna że owulka była?
    Ja w tym cyklu pierwsza beta 5,33 a progesteron 7,99 wiec niski wynik chyba tez moze swiadczyc o wystapienu owu, przynajmniej tak mi sie wydaje

Lipiec 2015- Początek starań
    08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
    MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
    Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
    Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
    1/2/3 IUI :(
    1 IVF:(
    2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY
  • Kasiak621 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanie z serii głupie? Czy bedac przeziebionym, właściwie katar tylko mozna robic badania z krwi a mam na mysli badania genetyczne- Kariotyp?jak myslicie. Chcielismy z mezem jutro sie wybrac lasnie dopadł nas katar a na necie w zasadzie różnie pisza juz sama nie wiem

Lipiec 2015- Początek starań
    08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
    MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
    Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
    Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
    1/2/3 IUI :(
    1 IVF:(
    2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak bardzo mi przykro,mam nadzieje ze w kolejnym cyklu dołączysz do mnie bo ja zamierzam pozytywnie betowac

trzymam kciuki za betujące &&

Alisa mówiłam ze nawet jesli lekarz mówi bezowulacyjny to cyklu nie przekreslac tylko sie starac do konca,skąds sie biorą te ciąze z cykli bezovulacyjnych z pewnoscią to nie sprawka ducha swietego

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak621 wrote:
    Dziewczyny pytanie z serii głupie? Czy bedac przeziebionym, właściwie katar tylko mozna robic badania z krwi a mam na mysli badania genetyczne- Kariotyp?jak myslicie. Chcielismy z mezem jutro sie wybrac lasnie dopadł nas katar a na necie w zasadzie różnie pisza juz sama nie wiem
    co ma katar do genetyki,on nic nie zmieni

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Ennia Koleżanka

Wysłany: 5 października 2016, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślę, że kariotyp spokojnie można zrobić przy przeziębieniu - podobnie jak grupę krwi - takie parametry nie ulegają zmianie w wyniku infekcji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 07:04

12.2015 Clo
    07.2016 hsg - jajowody drożne, ale poskręcane, zrosty okołojajowodowe
    08.2016 IUI - bezskutecznie
    09.2016 - podejrzenie endometriozy, skierowanie na laparo (termin na luty 2017)
    09.2016 - endometrium znikome => odrzucenie procedury IUI
    10.2016 - letrozol
    12.2016-skaryfikacja endometrium
  • Ennia Koleżanka

Wysłany: 5 października 2016, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei nic już nie rozumiem jesli chodzi o Lamettę.
    W ulotce jest napisane, że lek ten powoduje zmniejszenie stężenia estrogenów poprzez zahamowanie wydzielania enzymów (aromataz).
    No ale przecież żeby urosła śluzówka, to zwiększa się ilość estrogenów np. podając estrofem.
    To dlaczego ja mam zmniejszać jego ilość kiedy moja śluzówka jest w opłakanym stanie?
    Całkiem zgłupiałam, a dziś zaczynam brać Lamettę.
    Ktoś coś z tego rozumie?

12.2015 Clo
    10.2016 - letrozol
  • agape Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    Ja tez w czarnej dupie także jestesmy juz dwie. Niski ten progesteron. Jesteś pewna że owulka była?
    raczej tak, według norm labolatorim, w którym robiłam badania norma w fazie lutealnej jest 1,83-23.
    W poprzednim cyklu, gdy nie byłam na żadnych lekach miałam progesteron w tym samym dniu cyklu (23dc) 0,18.
    Więc różnica jest spora.

Alisa musisz oamiętać, że leki na stymulację mega często zmieniają dzień owulacji, wiem to po sobie, bo po CLO np miałam owu to w 15dc, to w 19, to w 20 :/ dlatego trzeba <3 często. Chociaż my w tym cyklu też nie zaszaleliśmy z seksem :/

Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwycięzcami...
    PCO
    wysoka prolaktyna
    Prawie 20 miesięcy starań ...
    październik 2015 - 6tc (*) :(
    Sierpień 2016- HSG - drożne jajowody
    Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie
  • agape Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśkowa wrote:
    Tak mi przykro... ściskam mocno!
    :*

PCO
    wysoka prolaktyna
    Wrzesień 2016- seminogram M. - wyniki dobre, jedynie obniżona nieco ilość plemników o prawidłowej budowie
  • agape Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak621 wrote:
    Ja w tym cyklu pierwsza beta 5,33 a progesteron 7,99 wiec niski wynik chyba tez moze swiadczyc o wystapienu owu, przynajmniej tak mi sie wydaje
    Dużo zależy do norm laboratorium, u mnie np na samym końcu wydruku jest informacja o zmianie wartości referencyjnych co do wyników, ze względu na unowocześnienie testów, którymi badają.

PCO
    wysoka prolaktyna
  • Miśkowa Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ennia wrote:
    Ja z kolei nic już nie rozumiem jesli chodzi o Lamettę.
    W ulotce jest napisane, że lek ten powoduje zmniejszenie stężenia estrogenów poprzez zahamowanie wydzielania enzymów (aromataz).
    No ale przecież żeby urosła śluzówka, to zwiększa się ilość estrogenów np. podając estrofem.
    To dlaczego ja mam zmniejszać jego ilość kiedy moja śluzówka jest w opłakanym stanie?
    Całkiem zgłupiałam, a dziś zaczynam brać Lamettę.
    Ktoś coś z tego rozumie?
    Ennia dobrze rozumujesz, letrozol blokuje przekształcanie androgenów w estrogeny żeby zwiększyć ilość FSH - hormonu odpowiedzialnego za wzrost pęcherzyków. Uważa się że letrozol jest lepszy niż clostilbegyt bo nie akumuluje się w organizmie i jego działanie jest krótkotrwałe - wystarczające żeby pęcherzyki zaczęły rosnąć ale zbyt małe żeby długotrwale wpływać na obniżanie poziomu estrogenów. Jednak może (ale nie musi) zdarzyć się tak, szczególnie u kobiet które mają problemy ze śluzówką że nie zdąży ona narosnąć odpowiednio do czasu owaulacji. W takim przypadku lekarze przepisują estrogeny żeby uzupełnić ich brak i poprawić śluzówkę. Mam nadzieję, że niezbyt zawile to opisałam:)

Ennia lubi tę wiadomość

4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; <3 20.01
    Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
    Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
    czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
    On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%)
  • Ennia Koleżanka

Wysłany: 5 października 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to wtedy te leki się wzajemnie nie wykluczają?
    No bo obniżam produkcję estrogenów letrozolem a jednocześnie podaję te estrogeny z zewnątrz, np. estrofemem - czyli tak jakby wyszło na zero(?)
    Skoro blokuję estrogeny żeby wywołać owulację, to podając je działam odwrotnie - hamuję ją.

Wiem, że ktoś mądrzejszy ode mnie to wymyślił, ale jakoś nie daje mi to spokoju :)) Tak już mam, że wnikam i muszę wszystko rozumieć :-/

12.2015 Clo
    10.2016 - letrozol
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agape wrote:
    Alisa musisz oamiętać, że leki na stymulację mega często zmieniają dzień owulacji, wiem to po sobie, bo po CLO np miałam owu to w 15dc, to w 19, to w 20 :/ dlatego trzeba <3 często. Chociaż my w tym cyklu też nie zaszaleliśmy z seksem :/

No to chwila: dlaczego gin wiedząc że owulka na stymulacji może przesunąć się nie wspomniał mi o tym?! W 11dc stwiedział że nie ma dominującego i tyle. A z drugiej strony jakoś ciężko uwierzyć mi że owulka była po braku pęcherzyka... przecież nagle nie urósł...

Kolejna sprawa: mając cykle 26-27 dni na stymulacji mogą być dłuższe tak? To ja bardzo dziękuję! !! Już wtedy w ogóle nie będę w stanie wstrzelić się w owulkę -jak mi stymulacja rozpieprzy cykl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 12:53

• Ennia Koleżanka

Wysłany: 5 października 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa rób testy owulacyjne - jedno opakowanie w Rossmanie kosztuje nieco ponad 20zł, ale tam jest 5 sztuk, więc na jeden cykl powinno wystarczyć, nawet jak coś się przedłuża.
    Mi się te testy zawsze sprawdzają, więc myślę, że warto spróbować.

12.2015 Clo
    10.2016 - letrozol
  • agape Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    No to chwila: dlaczego gin wiedząc że owulka na stymulacji może przesunąć się nie wspomniał mi o tym?! W 11dc stwiedział że nie ma dominującego i tyle. A z drugiej strony jakoś ciężko uwierzyć mi że owulka była po braku pęcherzyka... przecież nagle nie urósł...

Kolejna sprawa: mając cykle 26-27 dni na stymulacji mogą być dłuższe tak? To ja bardzo dziękuję! !! Już wtedy w ogóle nie będę w stanie wstrzelić się w owulkę -jak mi stymulacja rozpieprzy cykl.
    niestety ja mam ten sam.problem. nigdy w 100% nie umiem określić dnia owulacji. W tym miesiącu kupiłam testy owulacyjne. W przyszłym też je będę stosować i zacznę mierzyć temperaturę. Wystrzelić się w dany dzień to nie takie hop siup.
    A gin powinien Cię poinformować,ze leki na stymulacje mogą całkowicie rozwalić cykl.

PCO
    wysoka prolaktyna
  • czekającanacud Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:) DOtychczas przyjmowałam CLO 2x1 i ledwo rósł pęcherzyk. Od nowego cyklu rozpoczynam stymulacje letrozolem 1 tabletkę dziennie od 3dc do 7dc i usg 5dc aby sprawdzić czy rosną. Myślicie, że ten letrozol jest lepszy od CLO? Mi CLO upośledzało endometrium i miałam malutko śluzu w czasie owulacji

2nn343r8oxp9y3dz.png
  • kaanaa0108 Debiutantka

Wysłany: 5 października 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczęta. Czytam wasze wpisy od dawna. Postanowiłam dołączyć do grona staraczek:-) trzy ostatnie cykle przyjmowałam clo. Efekty były marne, w pierwszym cyklu żadnej reakcji, w drugim owulacja w 12dc (niestety z prawego jajnika). Trzeci cykl - dzisiaj 13dc - jajeczko jedno 17mm niestety znowu na prawym jajniku. Od kolejnego cyklu mam przyjmować letrozol Clarzole 1 raz dziennie od 3dc przez 5 dni. 26 października monitoring. Szcserze mówiąc po przeczytaniu ulotki jestem tym lekiem przerażona (a gin mówił żeby tylko ulotki nie czytac) ;-). Zobacsymy czy mi pomoże, oby! Chcemy uzyskać więcej niż jeden pęcherzyk i z lewego jajnika. Mam nadzieje, że ciepło mnie przyjmiecie na forum, bo ciężko się wkrecić w rozmowy jak się jest nową osobą :-)

Od lat walka z PCOS
    Niedoczynność tarczycy
    Czerwiec 2016 - usuniecie torbieli z prawego jajnika i jajowodu. HSG - jajowody drożne, ale prawy bezuźyteczny
  • agape Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej czekającnacud :)
    Ja też miałam kilka cykli z CLO. Mój ginekolog też twierdzi, że CLO upośledza endomeetrium i dlatego zapisał mi lamette.
    Czy jest lepszy to mi narazie ciężko określić.

PCO
    wysoka prolaktyna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ennia wrote:
    Alisa rób testy owulacyjne - jedno opakowanie w Rossmanie kosztuje nieco ponad 20zł, ale tam jest 5 sztuk, więc na jeden cykl powinno wystarczyć, nawet jak coś się przedłuża.
    Mi się te testy zawsze sprawdzają, więc myślę, że warto spróbować.
    Ja robie testy i zawsze miałam piękne krechy, aż bordowe. Ale co z tego jak nie było owulki. A teraz na stymulce to już w nie średnio wierzę...

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekającanacud wrote:
    Cześć dziewczyny:) DOtychczas przyjmowałam CLO 2x1 i ledwo rósł pęcherzyk. Od nowego cyklu rozpoczynam stymulacje letrozolem 1 tabletkę dziennie od 3dc do 7dc i usg 5dc aby sprawdzić czy rosną. Myślicie, że ten letrozol jest lepszy od CLO? Mi CLO upośledzało endometrium i miałam malutko śluzu w czasie owulacji
    Ja się nie wypowiem bo na Clo nie byłam. Od razu Lametta 1 tabletka, zero efektu. Endo 10mm.

‹‹ 189 190 191 192 193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ