Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
frania nie wiem. duzo kobiet mowi o jakiś bardzo wczesnych objawach ciazowych ja w nie wierze , bo ich nie miałam. No bo niby jak organizm ma odczuwac jakies objawy ciazy skoro ciaza nie jest jeszcze zagniezdzona. nie ma połaczenia miedzy kobietą a zarodkiem to i organizm sygnałów raczej nie daje. A każde odczuwanie jajników czy macicy to po prostu objawy cyklu (jajników po owulacji czy macicy czekającej na zarodek lub szykującej się do złuszczenia czyli miesiączki)
ja o każdej z trzech ciąż dowiadywałam się dopiero z bety/testu sikanego. pierwsze objawy pojawiały się jak juz wiedziałam o ciazy. a były to częstomocz, wrażliwość na zapachy i mdłosci.
Tami88, frania21 lubią tę wiadomość
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna2 IUI
3IUI grudzień 2016serduszko bije
pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
nick nieaktualnyefta wrote:frania nie wiem. duzo kobiet mowi o jakiś bardzo wczesnych objawach ciazowych ja w nie wierze , bo ich nie miałam. No bo niby jak organizm ma odczuwac jakies objawy ciazy skoro ciaza nie jest jeszcze zagniezdzona. nie ma połaczenia miedzy kobietą a zarodkiem to i organizm sygnałów raczej nie daje. A każde odczuwanie jajników czy macicy to po prostu objawy cyklu (jajników po owulacji czy macicy czekającej na zarodek lub szykującej się do złuszczenia czyli miesiączki)
ja o każdej z trzech ciąż dowiadywałam się dopiero z bety/testu sikanego. pierwsze objawy pojawiały się jak juz wiedziałam o ciazy. a były to częstomocz, wrażliwość na zapachy i mdłosci.
jak sie czego bardzo pragnie to doszukuje sie w najmnijeszym zakuci czegos na wzór objawów ciążowych.
sama sie na tym łapie ze sprawdzam brodawki...
piersi nabrzmiałe... ale przeceiz biore dupka a po nim wszytskie znaki mogą być brane za ciążowe...
za kazdą odpowiedzią mam coraz wiekszy wewnetrzny spokoj... ze trzeba cierpliwie czekać i ze na wszytsko przychodzi czas...
sama w domu kupiłabym i zrobiła juz 10 testów
dziękuję.efta, Tami88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7a069db24962.jpg
No i mam kolejną kulę u nogi ehhhWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 16:19
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ninkali wrote:Przepraszam, ale nie mam wiedzy w tym temacie. Po co to badanie i lekarz je zlecał? Dlaczego?
Jaka jest rola mutacji czynnika II (genu protrombiny) w diagnostyce poronień samoistnych i wewnątrzmacicznego obumarcia płodu
Proces krzepnięcia krwi polega na szeregu reakcji prowadzących do powstania skrzepu krwi. Protrombina jest białkiem, które podlega aktywacji w procesie krzepnięcia krwi, uruchamianym podczas uszkodzenia naczynia krwionośnego. Zwiększenie poziomu krzepliwości krwi, które spowodowane jest mutacją w genie kodującym czynnik II, wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób o etiologii zakrzepowo-zatorowej (m.in.: zakrzepica naczyń żylnych, zawał serca, udar mózgu i inne). Znacząco zwiększa się także ryzyko poronień samoistnych i innych patologii ciąży takich jak: stan przedrzucawkowy, przedwczesne oddzielenie łożyska prawidłowo usadowionego czy też hipotrofia płodu.
Nosicielstwo mutacji czynnika II (G20210A), związane jest z występowaniem wzmożonej syntezy protrombiny co z kolei prowadzi do przewagi wykrzepiania nad trombolizą czyli rozpuszczaniem skrzepu. Nosicielstwo przez pacjentkę takiej mutacji zwiększa 2-3 krotnie ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej. Ocenia się, iż 1-5% ludzi w populacji polskiej jest nosicielami zmutowanego genu protrombiny. Badanie mutacji czynnika II wykonuje się zwykle w ramach kompleksowego zestawienia testów na dziedziczne skłonności do zakrzepicy razem z mutacją genu czynnika V (Leiden) oraz mutacji genu MTHFR.
Istnieje szereg wskazań do wykonania oceny występowania mutacji w genie czynnika II (protrombiny) takich jak:
zakrzepica naczyń żylnych w wywiadzie
zatorowość płucna w wywiadzie
występowanie trombofilii u członków rodziny,
Szczególne wskazania dla kobiet ciężarnych, planujących zajście w ciążę lub antykoncepcję hormonalną :
spontaniczne i nawracające poronienia samoistne (szczególnie występujące w II trymestrze ciąży – tzw. poronienia póżne) oraz urodzenie dziecka z wewnątrzmacicznym ograniczeniem wzrastania płodu (tzw. hipotrofia płodu) oraz u kobiet z wewnątrzmacicznym obumarciem płodu w wywiadzie.
zakrzepica w ciąży lub połogu
Skuteczna identyfikacja osób z grupy ryzyka trombofilii (mutacja w genie czynnika II (homozygota) pozwala na zastosowanie skutecznego postępowania profilaktyczno-leczniczego przed planowaną następną ciążą szczególnie u pacjentek ze złą przeszłością położniczą (poronienia samoistne, zgon wewnątrzmaciczny płodu czy ciężka hipotrofia płodu).
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
frania21 wrote:szkoda ze nie ma podglądu wcześniejszych wykresów jednej osoby. szkoda ze nie ma niku osoby ktorej jest wykres miałabym milion pytań... jak przebiegało leczenie.nika77
-
nick nieaktualny
-
Tami88 wrote:Flowwer, jest jakaś szansa żeby coś z tym zrobić???
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
flowwer - cholera jeszcze i to. o tej mutacji wiem najmniej ale jak to przy mutacji związnej z krzepliwością krwi bedziesz pewnie brała zastrzyki z heparyny tak jak ja a do tego acard. Całe szczęscie masz wersje hetero.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014
mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna2 IUI
3IUI grudzień 2016serduszko bije
pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
nick nieaktualny
-
Maila wysłałam do dr zobaczymy co odpisze.
Czasem naprawdę mam dość ale kto nie walczy ten nie niańczy !!
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFlowwer wrote:Maila wysłałam do dr zobaczymy co odpisze.
Czasem naprawdę mam dość ale kto nie walczy ten nie niańczy !!
kto nie walczy ten nie niańczy... flowwer jesteś mega silna babka. mądra.
dasz radę to pokonać,
kurczę przyczyn tego że jesteśmy jeszcze mamami może być tysiące...
Flowwer kolejna belka do przeskoczenia... ale u celu będzie słodko.Flowwer lubi tę wiadomość