X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Stymulacja letrozolem
Odpowiedz

Stymulacja letrozolem

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efta to dobrze że już się poprawiło u Ciebie. Cudne imię :D czas szybko życiu. Byle te gorące dni przetrwać :) mam nadzieję że i my niedługo też będziemy miały pasażera w sobie:D

efta lubi tę wiadomość

• Sky_84 Znajoma

Wysłany: 30 czerwca 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ninkali wrote:
    Dziewczyny :D już po wizycie:) dwa pęcherzyki w PJ ok 17mm, Endo jeszcze male, ale gin mówi że urośnie. Poza tym mówi że ja zwyczajnie naturalnie mam male i taki mój urok. I termin IUI na poniedziałek ❤ potem mam brać duphaston. Czuję się taka szczęśliwa! Tylko jak się nie uda. To tylko 6%statystycznie. Ale ech. Póki co jak nie zrobię to się nie dowiem.

6% to wiecej niz 0% ;) trzymam kciuki za poniedzialek!

Efta - Iga jest na mojej liscie imion dla dziewczynki :) duzo zdrowka zycze!

ninkali, efta lubią tę wiadomość

• Malwas Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Ja dostałam letrozol zamiast clo, nie ze względu na endometrium (na to biorę acesan lub acard i wtedy ładnie mi rośnie), natomiast mi gin mówiła, że były już badania porównujące clo i letrozol i udowodniono, że przy letrozolu szybciej pojawia się ciąża (nie pamiętam dokładnych liczb, ale dla przykładu przy letrozolu średnio 6 miesięcy, a przy clo 9 miesięcy czeka się na ciążę).
    Ja szukałam informacji na temat letrozolu na Pubmedzie i trafiłam też na takie badanie chyba z 2016r. na szeroką skalę, które pokazało, że po letrozolu był znacznie większy odsetek ciąż, w tym zdrowych, bardzo mały poronień w stosunku do stosowania klomifenu, oprócz tego lepsze endometrium i śluz, ale to wiemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 13:01

Buko lubi tę wiadomość

3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
    Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo;
  • Bea_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja postanowiłam jednak nie używać tego specyfiku.

gannkw7i858ouu0g.png
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    Mała rośnie proporcjonalnie (miesci sie idealnie po srodku skali) wazy juz około 1,4kg i mocno grasuje w brzuchu.
    Imie mamy wybrane - nasza księzniczka bedzie miała na imię IGA. (syn tez ma 3 literowe imię ;) )
    Termin cesarki mam ustalony na 4 wrzesnia a wiec jeszcze 2 miesiące i mała bedzie z nami. Zaczynam się bać.

Tylko 2 mies!!!! Iga piękne imię
    A ja od 8.00 w klinice bo 5h leciały kroplówki a teraz pod gabinetem siedzę.
    Naprawdę u kogoś ciąża leci szybko !!

efta lubi tę wiadomość

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Ja postanowiłam jednak nie używać tego specyfiku.
    A Ty masz zbyt duże endometrium? bo ja Lamette dostałam z powodu zbyt małego. Ten lek zwiększa je, a natomiast CLO zmniejsza (tak mi gin mówił). Przeczytałam Twój post, aż 5 razy robiłaś IUI? Mi mówiono, że 4 max i trzeba myśleć o IVF. Ale dziwi mnie, że specjalnie lekarze się nie przejęli...Tego coś nie mogę zrozumieć, może zmiana lekarza? A dlaczego jednak zrezygnowałaś z Lametty?

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer, jak się czujesz? Ostatnio też miałaś kroplówkę, pamiętam bo obie miałyśmy w tym samym dniu umówione wizyty. A teraz jak po niej? To musi aż tyle trwać :(

• Malwas Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer wrote:
    Tylko 2 mies!!!! Iga piękne imię
    A ja od 8.00 w klinice bo 5h leciały kroplówki a teraz pod gabinetem siedzę.
    Naprawdę u kogoś ciąża leci szybko !!
    Kurcze naprawdę biedna jesteś z tymi kroplówkami :(. Jesteś prawdziwą wojowniczką, podziwiam tą siłę w Tobie.

3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
    Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo;
  • Malwas Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Cześć dziewczyny, udzielałam się w tym wątku od września do stycznia, gdyż wtedy przez 5 cykli stosowałam letrozol. Nic z tego nie wyszło. Owu mam własną, letrozol ją przyspieszał i pęcherz rósł jak balon (zawsze tylko jeden). W międzyczasie testowałam gonadotropiny i zrobiłam 5x IUI. A potem zoperowałam endomendę. Właśnie rozpoczęłam drugi cykl po operacji i gin dał mi znowu letrozol. Mam opory. Wszyscy trzej lekarze, a także ten operujący mnie olali i nie opisują na maile. Może Wy mi coś podpowiecie. Czy letrozol może cokolwiek polepszyć? Wychodzę z założenia, że przyczyną była endomenda, a obecnie jest czysto.

Ech, trochę dali ciała z tym, że wcześniej nie zdiagnozowali u Ciebie endometriozy, która mogła być główną przyczyną niepowodzeń i tyle inseminacji :(, a przecież każda stymulacja nie jest dobra dla naszego organizmu. Jeśli masz wątpliwości, a faktycznie swoje owulacje masz, to ja bym na Twoim miejscu też chciała odpocząć i żebyśmy sami z mężem popróbowali.

Bea_ lubi tę wiadomość

3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
  • Esperanza Mia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wynik AMH

AMH 2,64 ng/ml

31-35 lat 1,88
    (0,07-7,35)

CHYBA JEST DOBRE??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 17:35

age.png
    age.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    21.03.2022 transfer 2AA
    5 dpt 21,4 7 dpt 61,2 10 dpt 205,9 14 dpt 955 23 dpt 💗
    7.06.22 prenetralne, synek
    18.07.22 pierwsze ruchy 19+5
    22.07.2020 20+2 waga 329g połówkowe
    30.09.22 3 genetyczne 30+2 1445g
    12.12.2022 40+5 56 cm, 3550 g, g.15.55 😍
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA
    6 dpt 49,5 9 dpt 181,5 11 dpt 286 13 dpt 446 16 dpt 1446 19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie synek
    19.06.2020 pierwsze ruchy💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 gene 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 36+4 - 54 cm, 2620g godz 23.21 😍
  • Sky_84 Znajoma

Wysłany: 30 czerwca 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie sie wydaje, ze ok. Ja mam 23 (tak, 23, a nie 2.3 )...uroki pcos...

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esperanza Mia, wydaje mi się że ok. Mi gin mówił, że to badanie budzie pewne zastrzeżenia i tak, bo każda z nas rodzi się z daną rezerwą i przecież nikt po urodzeniu czy w danym wieku tego nie bada i nie ma jak porównać :) Ty masz w normie.

Esperanza Mia lubi tę wiadomość

• nika77 Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    no nadrobiłam was. kilka dni nie czytania i wypada się z obiegu ;)
    trzymam kciuki za wszystkie najblisze podglądania. niech pęcherzyki pieknie rosną!

U mnie w miarę ok. robi się co raz cieżej... Kilka ostatnich dni miałam wyjętych z życiorysu. brzuch mi mocno twardniał - miałam skurcze. Byłam na wizycie całe szczescie skurcze nie powodują skracania się szyjki i rozwarcia wiec poród przedwczeny mi nie grozi. mam brać znów magnez 3x1 i nospę 3x1 dostałam też mocniejszy lek rozkurczowy ale go nie wykupiłam bo mi przeszło. Teraz brzuch twardnieje sporadycznie (kilka razy w ciągu dnia) a nie jak przez ostatnie 4 dni co chwilę.
    Mała rośnie proporcjonalnie (miesci sie idealnie po srodku skali) wazy juz około 1,4kg i mocno grasuje w brzuchu.
    Imie mamy wybrane - nasza księzniczka bedzie miała na imię IGA. (syn tez ma 3 literowe imię ;) )
    Termin cesarki mam ustalony na 4 wrzesnia a wiec jeszcze 2 miesiące i mała bedzie z nami. Zaczynam się bać.
    efta,jak ten czas ciążowy u Ciebie leci:)ładne imię dla córeczki wybrałaś:)
    pisałaś,że brałaś 1 cyklu 30 tab?to po ile ich brałaś i przez ile dni?

nika77
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobiłam AMH po półtorej roku. W wieku 35 lat mam równe 2,0. Spadło mi o 0,37 od ostatniego badania. Chyba jest jeszcze trochę jajek i wystarczy na jakaś fasolkę ;)

Esperanza Mia lubi tę wiadomość

• Bea_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ninkali wrote:
    A Ty masz zbyt duże endometrium? bo ja Lamette dostałam z powodu zbyt małego. Ten lek zwiększa je, a natomiast CLO zmniejsza (tak mi gin mówił). Przeczytałam Twój post, aż 5 razy robiłaś IUI? Mi mówiono, że 4 max i trzeba myśleć o IVF. Ale dziwi mnie, że specjalnie lekarze się nie przejęli...Tego coś nie mogę zrozumieć, może zmiana lekarza? A dlaczego jednak zrezygnowałaś z Lametty?
    Nie, endometrium mam w sam raz. A właściwie wygląda to tak: przy naturalnej owulacji, która następuje w 14-15 d.c., endometrium ma około 10-12 mm. W cyklu stymulowanym owulacja jest w 10-11 d.c., bo pęcherze rosną jak balony, więc wymuszona zastrzykiem Ovitrelle owulacja jest w 10-11 d.c. i wtedy endometrium ma 7-8 mm. Same widzicie, że -patrząc na parametry - ta stymulacja nie polepsza sprawy. Nie wiadomo, jak z jakością tych komórek. Wierzę, że endomenda to była jedyna przyczyna niepowodzeń.

gannkw7i858ouu0g.png
  • Bea_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwas wrote:
    Ech, trochę dali ciała z tym, że wcześniej nie zdiagnozowali u Ciebie endometriozy, która mogła być główną przyczyną niepowodzeń i tyle inseminacji :(, a przecież każda stymulacja nie jest dobra dla naszego organizmu. Jeśli masz wątpliwości, a faktycznie swoje owulacje masz, to ja bym na Twoim miejscu też chciała odpocząć i żebyśmy sami z mężem popróbowali.
    Na pierwszej wizycie u lekarza od letrozolu rozmawialiśmy o laparo (rok temu) - odradził. Pół roku później rozpoczęłam współpracę równolegle z innym lekarzem, też odradzała. Wiecie, jak to jest. Jeśli słyszę diagnozę, że nie trzeba kroić, to ona mi pasuje. No więc pani gin robiła IUIx5 (co dało w sumie 6x u mnie). Kasę mi mogą teraz oddać, bo to nie miało szans się udać. Jestem doświadczona, jeśli chodzi o inseminacje i moje zdanie jest takie, że to ma sens, jeśli są wskazania typu: słabe nasienie lub anatomiczne. A jak usłysze kolejny raz tekst "niepłodność idiopatyczna" lub "wrogi śluz" z ust lekarza specjalizującego się w leczeniu niepłodności, to mu się zaśmieję w twarz i zarządam przedstawienia uprawnień do wykonywania zawodu.
    Trzeba za nich myśleć i układać sobie plan. A więc sama się zapisałam na to laparo i mamy przyczynę. To jest połowa sukcesu.

gannkw7i858ouu0g.png
  • Malwas Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Na pierwszej wizycie u lekarza od letrozolu rozmawialiśmy o laparo (rok temu) - odradził. Pół roku później rozpoczęłam współpracę równolegle z innym lekarzem, też odradzała. Wiecie, jak to jest. Jeśli słyszę diagnozę, że nie trzeba kroić, to ona mi pasuje. No więc pani gin robiła IUIx5 (co dało w sumie 6x u mnie). Kasę mi mogą teraz oddać, bo to nie miało szans się udać. Jestem doświadczona, jeśli chodzi o inseminacje i moje zdanie jest takie, że to ma sens, jeśli są wskazania typu: słabe nasienie lub anatomiczne. A jak usłysze kolejny raz tekst "niepłodność idiopatyczna" lub "wrogi śluz" z ust lekarza specjalizującego się w leczeniu niepłodności, to mu się zaśmieję w twarz i zarządam przedstawienia uprawnień do wykonywania zawodu.
    Trzeba za nich myśleć i układać sobie plan. A więc sama się zapisałam na to laparo i mamy przyczynę. To jest połowa sukcesu.[/QUOTE

Faktycznie coś było nie tak od początku z tą diagnozą u Ciebie, bo po co stymulować skoro miałaś w dobrym czasie owulację własną, powinni poprowadzić jakoś diagnostykę, ustalić przyczynę.. A od jakiego czasu się starasz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 20:39

3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
  • Bea_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2,5 roku.

gannkw7i858ouu0g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea, to Ty masz lepsze wyniki bez stymulacji! A to jaki jest teraz plan na Ciebie? Tylko robili Ci IUI bez wcześniejszej drożności i serii badań?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 21:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wyobrazcie sobie, ze dzis na monitoringu przed IUI okazalo sie ze moj pecherzyk pekl, szanse juz raczej marne, tylko sie zalamac. W srode moj pecherzyk mial 18,5 mm wiec obstawialam ze piatek to bedzie nawet za wczesnie a tu taki zonk...

‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ