X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Stymulacja letrozolem
Odpowiedz

Stymulacja letrozolem

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efta to dobrze że już się poprawiło u Ciebie. Cudne imię :D czas szybko życiu. Byle te gorące dni przetrwać :) mam nadzieję że i my niedługo też będziemy miały pasażera w sobie:D

efta lubi tę wiadomość

• Sky_84 Znajoma

Wysłany: 30 czerwca 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ninkali wrote:
    Dziewczyny :D już po wizycie:) dwa pęcherzyki w PJ ok 17mm, Endo jeszcze male, ale gin mówi że urośnie. Poza tym mówi że ja zwyczajnie naturalnie mam male i taki mój urok. I termin IUI na poniedziałek ❤ potem mam brać duphaston. Czuję się taka szczęśliwa! Tylko jak się nie uda. To tylko 6%statystycznie. Ale ech. Póki co jak nie zrobię to się nie dowiem.

6% to wiecej niz 0% ;) trzymam kciuki za poniedzialek!

Efta - Iga jest na mojej liscie imion dla dziewczynki :) duzo zdrowka zycze!

ninkali, efta lubią tę wiadomość

• Malwas Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Ja dostałam letrozol zamiast clo, nie ze względu na endometrium (na to biorę acesan lub acard i wtedy ładnie mi rośnie), natomiast mi gin mówiła, że były już badania porównujące clo i letrozol i udowodniono, że przy letrozolu szybciej pojawia się ciąża (nie pamiętam dokładnych liczb, ale dla przykładu przy letrozolu średnio 6 miesięcy, a przy clo 9 miesięcy czeka się na ciążę).
    Ja szukałam informacji na temat letrozolu na Pubmedzie i trafiłam też na takie badanie chyba z 2016r. na szeroką skalę, które pokazało, że po letrozolu był znacznie większy odsetek ciąż, w tym zdrowych, bardzo mały poronień w stosunku do stosowania klomifenu, oprócz tego lepsze endometrium i śluz, ale to wiemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 13:01

Buko lubi tę wiadomość

3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
    Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo;
  • Bea_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja postanowiłam jednak nie używać tego specyfiku.

gannkw7i858ouu0g.png
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    Mała rośnie proporcjonalnie (miesci sie idealnie po srodku skali) wazy juz około 1,4kg i mocno grasuje w brzuchu.
    Imie mamy wybrane - nasza księzniczka bedzie miała na imię IGA. (syn tez ma 3 literowe imię ;) )
    Termin cesarki mam ustalony na 4 wrzesnia a wiec jeszcze 2 miesiące i mała bedzie z nami. Zaczynam się bać.

Tylko 2 mies!!!! Iga piękne imię
    A ja od 8.00 w klinice bo 5h leciały kroplówki a teraz pod gabinetem siedzę.
    Naprawdę u kogoś ciąża leci szybko !!

efta lubi tę wiadomość

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Ja postanowiłam jednak nie używać tego specyfiku.
    A Ty masz zbyt duże endometrium? bo ja Lamette dostałam z powodu zbyt małego. Ten lek zwiększa je, a natomiast CLO zmniejsza (tak mi gin mówił). Przeczytałam Twój post, aż 5 razy robiłaś IUI? Mi mówiono, że 4 max i trzeba myśleć o IVF. Ale dziwi mnie, że specjalnie lekarze się nie przejęli...Tego coś nie mogę zrozumieć, może zmiana lekarza? A dlaczego jednak zrezygnowałaś z Lametty?

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer, jak się czujesz? Ostatnio też miałaś kroplówkę, pamiętam bo obie miałyśmy w tym samym dniu umówione wizyty. A teraz jak po niej? To musi aż tyle trwać :(

• Malwas Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer wrote:
    Tylko 2 mies!!!! Iga piękne imię
    A ja od 8.00 w klinice bo 5h leciały kroplówki a teraz pod gabinetem siedzę.
    Naprawdę u kogoś ciąża leci szybko !!
    Kurcze naprawdę biedna jesteś z tymi kroplówkami :(. Jesteś prawdziwą wojowniczką, podziwiam tą siłę w Tobie.

3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
    Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo;
  • Malwas Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Cześć dziewczyny, udzielałam się w tym wątku od września do stycznia, gdyż wtedy przez 5 cykli stosowałam letrozol. Nic z tego nie wyszło. Owu mam własną, letrozol ją przyspieszał i pęcherz rósł jak balon (zawsze tylko jeden). W międzyczasie testowałam gonadotropiny i zrobiłam 5x IUI. A potem zoperowałam endomendę. Właśnie rozpoczęłam drugi cykl po operacji i gin dał mi znowu letrozol. Mam opory. Wszyscy trzej lekarze, a także ten operujący mnie olali i nie opisują na maile. Może Wy mi coś podpowiecie. Czy letrozol może cokolwiek polepszyć? Wychodzę z założenia, że przyczyną była endomenda, a obecnie jest czysto.

Ech, trochę dali ciała z tym, że wcześniej nie zdiagnozowali u Ciebie endometriozy, która mogła być główną przyczyną niepowodzeń i tyle inseminacji :(, a przecież każda stymulacja nie jest dobra dla naszego organizmu. Jeśli masz wątpliwości, a faktycznie swoje owulacje masz, to ja bym na Twoim miejscu też chciała odpocząć i żebyśmy sami z mężem popróbowali.

Bea_ lubi tę wiadomość

3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
  • Esperanza Mia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wynik AMH

AMH 2,64 ng/ml

31-35 lat 1,88
    (0,07-7,35)

CHYBA JEST DOBRE??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 17:35

age.png
    age.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    21.03.2022 transfer 2AA
    5 dpt 21,4 7 dpt 61,2 10 dpt 205,9 14 dpt 955 23 dpt 💗
    7.06.22 prenetralne, synek
    18.07.22 pierwsze ruchy 19+5
    22.07.2020 20+2 waga 329g połówkowe
    30.09.22 3 genetyczne 30+2 1445g
    12.12.2022 40+5 56 cm, 3550 g, g.15.55 😍
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA
    6 dpt 49,5 9 dpt 181,5 11 dpt 286 13 dpt 446 16 dpt 1446 19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie synek
    19.06.2020 pierwsze ruchy💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 gene 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 36+4 - 54 cm, 2620g godz 23.21 😍
  • Sky_84 Znajoma

Wysłany: 30 czerwca 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie sie wydaje, ze ok. Ja mam 23 (tak, 23, a nie 2.3 )...uroki pcos...

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esperanza Mia, wydaje mi się że ok. Mi gin mówił, że to badanie budzie pewne zastrzeżenia i tak, bo każda z nas rodzi się z daną rezerwą i przecież nikt po urodzeniu czy w danym wieku tego nie bada i nie ma jak porównać :) Ty masz w normie.

Esperanza Mia lubi tę wiadomość

• nika77 Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    no nadrobiłam was. kilka dni nie czytania i wypada się z obiegu ;)
    trzymam kciuki za wszystkie najblisze podglądania. niech pęcherzyki pieknie rosną!

U mnie w miarę ok. robi się co raz cieżej... Kilka ostatnich dni miałam wyjętych z życiorysu. brzuch mi mocno twardniał - miałam skurcze. Byłam na wizycie całe szczescie skurcze nie powodują skracania się szyjki i rozwarcia wiec poród przedwczeny mi nie grozi. mam brać znów magnez 3x1 i nospę 3x1 dostałam też mocniejszy lek rozkurczowy ale go nie wykupiłam bo mi przeszło. Teraz brzuch twardnieje sporadycznie (kilka razy w ciągu dnia) a nie jak przez ostatnie 4 dni co chwilę.
    Mała rośnie proporcjonalnie (miesci sie idealnie po srodku skali) wazy juz około 1,4kg i mocno grasuje w brzuchu.
    Imie mamy wybrane - nasza księzniczka bedzie miała na imię IGA. (syn tez ma 3 literowe imię ;) )
    Termin cesarki mam ustalony na 4 wrzesnia a wiec jeszcze 2 miesiące i mała bedzie z nami. Zaczynam się bać.
    efta,jak ten czas ciążowy u Ciebie leci:)ładne imię dla córeczki wybrałaś:)
    pisałaś,że brałaś 1 cyklu 30 tab?to po ile ich brałaś i przez ile dni?

nika77
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobiłam AMH po półtorej roku. W wieku 35 lat mam równe 2,0. Spadło mi o 0,37 od ostatniego badania. Chyba jest jeszcze trochę jajek i wystarczy na jakaś fasolkę ;)

Esperanza Mia lubi tę wiadomość

• Bea_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ninkali wrote:
    A Ty masz zbyt duże endometrium? bo ja Lamette dostałam z powodu zbyt małego. Ten lek zwiększa je, a natomiast CLO zmniejsza (tak mi gin mówił). Przeczytałam Twój post, aż 5 razy robiłaś IUI? Mi mówiono, że 4 max i trzeba myśleć o IVF. Ale dziwi mnie, że specjalnie lekarze się nie przejęli...Tego coś nie mogę zrozumieć, może zmiana lekarza? A dlaczego jednak zrezygnowałaś z Lametty?
    Nie, endometrium mam w sam raz. A właściwie wygląda to tak: przy naturalnej owulacji, która następuje w 14-15 d.c., endometrium ma około 10-12 mm. W cyklu stymulowanym owulacja jest w 10-11 d.c., bo pęcherze rosną jak balony, więc wymuszona zastrzykiem Ovitrelle owulacja jest w 10-11 d.c. i wtedy endometrium ma 7-8 mm. Same widzicie, że -patrząc na parametry - ta stymulacja nie polepsza sprawy. Nie wiadomo, jak z jakością tych komórek. Wierzę, że endomenda to była jedyna przyczyna niepowodzeń.

gannkw7i858ouu0g.png
  • Bea_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwas wrote:
    Ech, trochę dali ciała z tym, że wcześniej nie zdiagnozowali u Ciebie endometriozy, która mogła być główną przyczyną niepowodzeń i tyle inseminacji :(, a przecież każda stymulacja nie jest dobra dla naszego organizmu. Jeśli masz wątpliwości, a faktycznie swoje owulacje masz, to ja bym na Twoim miejscu też chciała odpocząć i żebyśmy sami z mężem popróbowali.
    Na pierwszej wizycie u lekarza od letrozolu rozmawialiśmy o laparo (rok temu) - odradził. Pół roku później rozpoczęłam współpracę równolegle z innym lekarzem, też odradzała. Wiecie, jak to jest. Jeśli słyszę diagnozę, że nie trzeba kroić, to ona mi pasuje. No więc pani gin robiła IUIx5 (co dało w sumie 6x u mnie). Kasę mi mogą teraz oddać, bo to nie miało szans się udać. Jestem doświadczona, jeśli chodzi o inseminacje i moje zdanie jest takie, że to ma sens, jeśli są wskazania typu: słabe nasienie lub anatomiczne. A jak usłysze kolejny raz tekst "niepłodność idiopatyczna" lub "wrogi śluz" z ust lekarza specjalizującego się w leczeniu niepłodności, to mu się zaśmieję w twarz i zarządam przedstawienia uprawnień do wykonywania zawodu.
    Trzeba za nich myśleć i układać sobie plan. A więc sama się zapisałam na to laparo i mamy przyczynę. To jest połowa sukcesu.

gannkw7i858ouu0g.png
  • Malwas Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Na pierwszej wizycie u lekarza od letrozolu rozmawialiśmy o laparo (rok temu) - odradził. Pół roku później rozpoczęłam współpracę równolegle z innym lekarzem, też odradzała. Wiecie, jak to jest. Jeśli słyszę diagnozę, że nie trzeba kroić, to ona mi pasuje. No więc pani gin robiła IUIx5 (co dało w sumie 6x u mnie). Kasę mi mogą teraz oddać, bo to nie miało szans się udać. Jestem doświadczona, jeśli chodzi o inseminacje i moje zdanie jest takie, że to ma sens, jeśli są wskazania typu: słabe nasienie lub anatomiczne. A jak usłysze kolejny raz tekst "niepłodność idiopatyczna" lub "wrogi śluz" z ust lekarza specjalizującego się w leczeniu niepłodności, to mu się zaśmieję w twarz i zarządam przedstawienia uprawnień do wykonywania zawodu.
    Trzeba za nich myśleć i układać sobie plan. A więc sama się zapisałam na to laparo i mamy przyczynę. To jest połowa sukcesu.[/QUOTE

Faktycznie coś było nie tak od początku z tą diagnozą u Ciebie, bo po co stymulować skoro miałaś w dobrym czasie owulację własną, powinni poprowadzić jakoś diagnostykę, ustalić przyczynę.. A od jakiego czasu się starasz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 20:39

3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
  • Bea_ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2,5 roku.

gannkw7i858ouu0g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea, to Ty masz lepsze wyniki bez stymulacji! A to jaki jest teraz plan na Ciebie? Tylko robili Ci IUI bez wcześniejszej drożności i serii badań?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 21:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wyobrazcie sobie, ze dzis na monitoringu przed IUI okazalo sie ze moj pecherzyk pekl, szanse juz raczej marne, tylko sie zalamac. W srode moj pecherzyk mial 18,5 mm wiec obstawialam ze piatek to bedzie nawet za wczesnie a tu taki zonk...

‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ