Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Czesc dziewczyny Jestem Ela i jestem nowa na forum... Mogłabym zadać tutaj pytanie odnośnie wyniku badania hormonów w 3 dc ???? W innym temacie dziewczyny nie wiedza... Może tutaj... Mam FSH 10.91 a LH 3.73 stosunek tych dwóch 0.3
Mam 27 lat i córkę 9 letnią. Czy miała któraś takie wyniki i były jakieś problemy z ciąża? Prosze o pomocWiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2017, 12:07
daisy813 -
daisy813 wrote:Czesc dziewczyny Jestem Ela i jestem nowa na forum... Mogłabym zadać tutaj pytanie odnośnie wyniku badania hormonów w 3 dc ???? W innym temacie dziewczyny nie wiedza... Może tutaj... Mam FSH 10.91 a LH 3.73 stosunek tych dwóch 0.3
Mam 27 lat i córkę 9 letnią. Czy miała któraś takie wyniki i były jakieś problemy z ciąża? Prosze o pomoc
Zbadaj sobie AMH pozwoli na ocene jejerwy jajnikowej. Zapraszam do nas tam nas więcej
https://ovufriend.pl/forum/w-oczekiwaniu-na-testowanie/jesienne-fasolki-pazdziernikowe-testowanie-2017,13778,76.html
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
KarolinaDe wrote:Dziewczyny, czy to możliwe, że letrozol spowodował zatrzymanie @? Zaczęłam brać w drugim dniu cyklu i już następnego dnia nie bylo nawet plemienia, a 4go dnia delikatne brązowe plamienie
Często się tak dzieje ale jak same plamienia bedą dłuższe niż 7 dni to powinno zaniepokić
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Cześć! Potrzebuję porady od osób zorientowanych w temacie.
Staramy się ponad półtora roku. Badania wszystkie w normie, łącznie z HSG i AMH. Monitoring owulacji miałam w tym czasie raz - wyglądało na to, że też wszystko w porządku. Moja gin zaproponowała mi podstymulowanie cyklu CLO. I w tym miesiącu brałąm go, byłam na monitoringu w 12 dniu i pęcherzyk miał 29,5 mm (czyli podobno za dużo)i zapadniętą ścianę (szansa, że pękł?). Endometrium słabe (być może po CLO, a być może dlatego, że nie było owu). Ten cykl spisuję więc na straty. Dostałam teraz receptę na letrozol i duphaston, ale się waham. Głównie dlatego, że nie jest to lek zarejestrowany jako lek do stymulacji. Czy wiecie coś o działaniach ubocznych tego leku?
Mam wątpliwości, ponieważ druga gin powiedziała, że jeszcze 3 mce dałaby nam bez żadnych wspomagaczy (tylko skoro się do tej pory nie udało, to czemu miałoby się udać w ciągu następnych 3mcy...) a potem inseminacja też na naturalnym cyklu. I tutaj też mam dylemat czy ta stymulacja jest właściwą drogą.
Będę wdzięczna za odpowiedzi
Niepłodność idiopatyczna
19.07.2018 transfer 1 kropki -
22.08.2018 crio 1 kropki - beta 10dpt 115, 12dpt 294, 14dpt 708
-
Luna131 jakie parametry ma nasienia twój partner a Clo też kiedyś nie był zarejestrowany jako lek na stymulacje a lerozol bierzesz tylko pare tab przez 5 dni maxymalnie.
endometrium powinno być odpowiedniej grubości przed ovu a nie po. Clo niestety upośledza endo ... jeśli w tym cyklu masz już z nim problem to lepiej letrozol.
Inseminacja w/g mnie ma sens gdy;
-masz wrogi śluz i ASA ( przeciwciła p/plemnikom)
- słabe nasienie lub ruchliwość
Jak pisałam wyżej zpraszam na wątek Pażdziewnikowy w linku wyżej tam szybciej odpiszemy na pytania.
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Hej dziewczyny, msm pytanie. Mam pierwszy cykl stymulowany letrozolem, w 3dc 3tabletki jednorazowo i pierwszy raz odkad pamietam odkad skonczyłam @ mam plamienie. Zdarzylo sie Wam cis takiego? Dodam że na vlostybegycie żadnych plamien nie miałam....#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Luna131 wrote:Cześć! Potrzebuję porady od osób zorientowanych w temacie.
Staramy się ponad półtora roku. Badania wszystkie w normie, łącznie z HSG i AMH. Monitoring owulacji miałam w tym czasie raz - wyglądało na to, że też wszystko w porządku. Moja gin zaproponowała mi podstymulowanie cyklu CLO. I w tym miesiącu brałąm go, byłam na monitoringu w 12 dniu i pęcherzyk miał 29,5 mm (czyli podobno za dużo)i zapadniętą ścianę (szansa, że pękł?). Endometrium słabe (być może po CLO, a być może dlatego, że nie było owu). Ten cykl spisuję więc na straty. Dostałam teraz receptę na letrozol i duphaston, ale się waham. Głównie dlatego, że nie jest to lek zarejestrowany jako lek do stymulacji. Czy wiecie coś o działaniach ubocznych tego leku?
Mam wątpliwości, ponieważ druga gin powiedziała, że jeszcze 3 mce dałaby nam bez żadnych wspomagaczy (tylko skoro się do tej pory nie udało, to czemu miałoby się udać w ciągu następnych 3mcy...) a potem inseminacja też na naturalnym cyklu. I tutaj też mam dylemat czy ta stymulacja jest właściwą drogą.
Będę wdzięczna za odpowiedzi
Witaj u nas, na samym początku powiem że na Twoim miejscu zastanawipabym się nad zmianą lekarza. Jak to możliwe że przez taki okres czasu miałaś tylko jeden monitoring? Minimum 3 powinno być aby móc stwierdzić że wszystko jest ok z Twoimi cyklami. Druga sprawa jeśli bralas pierwszy raz clo to monitoring powinien się zacząć od 9dc, ponieważ nie wiadomo jak twój organizm zareaguje na leki, niektóre kobiety przez stymulację mają owu wcześniej nawet w 12dc. Gdybyś miała monit w 9dc Twój lekarz by widział że pęcherzyk szybko urósł (rosną około 2mm na dobre więc w 9dc miałby już jakieś 23mm, dla porównania ja w 9dc mam między 12 a 15mm) zapewne przepisalby ovitrelle lub Pregnyl na pęknięcie aby nie zrobiła się z tego torbiel i niepotrzebne komplikacje. Kolejna sprawa to po owulacji powinnaś mieć również monitoring aby sprawdzić czy ten pęcherzyk pękł czy nie i w sytuacji jeśli nie pękł dostajesz Duphaston na wchloniecie, a jeśli pękł no to wiadomo:)
Letrozolu nie masz się co obawiać bardzo dużo lekarzy go przypisuje i większość z nas na tym wątku go bierze, w przeciwieństwie do clo letrozol nie uposledza endometrium, o którym wspominałaś że było kiepskie. Clo można stosowac tylko kilka cykli, a letrozol nie ma ograniczeń. Co do skutków ubocznych to ja w pierwszym cyklu miałam uderzenia gorąca i intensywnie czułam pracę jajników niczego więcej sobie nie przypominam w tej chwili. Obecnie biorę letrozol i clo i czuje różnice od 22dc bolą mnie sutki i piersi mam jak z kamienia a nigdy takich nie miałam, nawet przed okresem czy w trakcie.
Co do drugiej gin to myślę że jej teoria nie ma sensu, tak jak piszesz skoro się tyle czasu nie udawało to czemu teraz miałoby zaskoczyć?
Inseminacja na cyklach naturalnych nie jest dobrym rozwiązaniem.. Robiąc inseminacje na cyklu stymulowany zwiekszasz szanse na ciążę, nie daj sobie wmówić że ciąża mnoga z tego będzie, oczywiście jest taka możliwość ale osobiście nie spotkałam się na tym forum z takim przypadkiem...
Ja jestem teraz na etapie inseminacji, mimo że mam naturalne owulacje, cykle 28d, od prawie 2lat na stymulacjach zazwyczaj 3/4 pęcherzyki a ciąży ani jednej a co dopiero trojaczkow.. Są lekarze którzy zabraniają współżycia jak jest wiecej niż 3 pęcherzyki, mój mnie informuje że może się to skończyć ciąża mnoga także decyzja należy do mnie..
pierwsza inseminacje miałam w lipcu na 4 pęcherzykach z tego jeden nie pękł, teraz również miałam na 4 pęcherzykach wszystkie pekly za dwa dni testujeefta lubi tę wiadomość
19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
Ojej, coś forum zaszwankowało i wysłało tylko część postu.
To jeszcze raz: Dzięki i trzymam kciuki!
Na monitoring sama poszłam w 8dc ((bo 10 wypadał w niedzielę). Pęcherzyk miał 16mm. Byłam u babki, która robi tylko usg, więc raczej nic by mi i tak nie przepisała na pęknięcie. W 12dc wyszedł ten pęcherzyk 29,5 z zapadniętą ścianą. Na usg z 13dc (bo akurat miałam wizytę u mojej lekarki) mam napisane jajnik z zapadniętym pęcherzykiem/ciałkiem żółtym? I tyle. I więcej mi nie kazała robić usg. Dała tylko ten letrozol i duphaston oraz skierowanie na progesteron w przyszłym tygodniu (żeby sprawdzić czy owulacja była).
I tak się zastanawiam czy powinnam zrobić jeszcze teraz usg, żeby sprawdzić co tam się z tym pęcherzykiem stało, żeby przypadkiem nie zamienił się w torbiel. Może warto by było zanim zacznę przyjmować ten letrozol. Już mnie brzuch w dole pobolewa, ale to pewnie bardziej moja przewrażliwona psychika...
A jeśli chodzi o bliźniaki, to się nie boję, gorzej jakby się trafiła więcej niż dwójkaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2017, 19:16
Niepłodność idiopatyczna
-
Ciężko stwierdzić co lekarz miał na myśli hmm W sumie masz zlecony do zbadania progesteron po nim będzie wiadomo czy owu była czy nie. Bierzesz już Duphaston? Lamette dostałaś od nowego cyklu czy inny letrozol?
Ja również się nie boję nawet bym się cieszyła, marzy mi się trójka dzieciaczkow, jedno już mam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 09:18
19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
Nie biore teraz nic (oprocz polowki bromergonu ale to juz inna sprawa). Dostalam lek, ktory nazywa sie letrozol. Mam brac od nowego cyklu plus duphaston w drugiej polowie.
Niepłodność idiopatyczna
-
nick nieaktualnyCzy któraś brała letrozol od 5-9 dc po jednej tabletce dziennie ? Jak się po tym czułyscie i jakie mialyscie wyniki badań lh, e2, prg? Wynik progesteronu 5 dpo wyniósł 91,34 nmol/l.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 16:54
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMiałam dwa pęcherzyki. Jeden pękł a z drugiego zrobiła się torbiel, ale lekarz kazał się tym nie niepokoić tylko obserwować.
Aby wywołać owulacje dostałam dwa zastrzykiz gonapeptyl. Teraz czeka miesiączkę. Od 5-9 dc mam zacząć letrozol 1x1 tabletka...
Zastanawia mnie też skuteczność letrozolu. Nigdzie nie może znaleźć informacji o tym w ilu % działa. Pewnie dlatego ze na każdą działa inaczej... Po prostu ludzka ciekawość. I niecierpliwośćWiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 14:46