X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
Odpowiedz

udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xxMiaxx wrote:
    Dziewczyny jeszcze odnośnie RD , nie potrafię trafić z rozszerzaniem diety odpowiednio w okno aktywności mojego dziecka , na początku jak zaczynaliśmy z cukinią czy brokoulem taty na kolanach to się cieszył a później już jakoś nie bardzo , ja wiem że wystarczą dwie łyżeczki ale jedyne na co on się cieszy go na gryzienie śliniaka, łyżeczki bądź miseczki , z łyczka stoję przy jego ustach i czekam aż otworzy by wogole coś z niej ściągnął , tak to ja bierze i włada na boki gryząc dziąsłami , jakby żadnej radości przy tym nie miał , od dwóch dni próbuje bez taty bo w pracy to na kolanach się wygina i nie chce , w krzesełku chciałam posadzić na czas karmienia a lekko odchylonym oparciem bo mamy z neno to też nie chce siedzieć i nie wiem jak dobrze trafić z tym posilkem . W jakich godzinach podajecie ? Ile od piersi czy butelki ?
    Ja patrzyłam tylko na jego humor dobry na początku . Wczoraj na przykład zjadł a dziś ten sam schemat godzinowy i zaczął wrzeszczeć. Teraz mamy mleko jakieś 4-5 razu dziennie to jak mija już 2-3 od jedzenia do próbuje coś dać. Na początku atrakcją był kolorowy fartuszek, kolana taty itd a teraz jak nie chce to wrzeszczy posadzony 😅

xxMiaxx lubi tę wiadomość

• Osa 🐝 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, a zarazem zagwostke.
    Chciałabym „normalnie” wrócić do pożycia małżeńskiego, gdzieś coś tam było, ale było więcej strachu jak przyjemności. Byłam już na wizycie u swojego prowadzącego, przepisał jakieś tab. Ale koniec końców ich nie wykupiłam, bo naczytałam się pierdol- wtedy jeszcze karmiłam.
    Zastanawiam się nad wkładka, ale jak ona się ma do późniejszych transferów ? Boję się bałaganu w organizmie jak już się zdecydujemy 🙂
    Ostatni raz taki strach miałam w wieku 20 lat. Wiem, że są inne sposoby anty. Ale jednak się boooje 🥵
    Może sprowadzicie mnie na ziemie 🙈
    U nas nigdy ciąży nie było, 5 lat bez zabezpieczeń.

event.png
    39+1 4000g 56cm ☀️
    👧🏻♡
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osa 🐝 wrote:
    Chciałabym „normalnie” wrócić do pożycia małżeńskiego, gdzieś coś tam było, ale było więcej strachu jak przyjemności. Byłam już na wizycie u swojego prowadzącego, przepisał jakieś tab. Ale koniec końców ich nie wykupiłam, bo naczytałam się pierdol- wtedy jeszcze karmiłam.
    Zastanawiam się nad wkładka, ale jak ona się ma do późniejszych transferów ? Boję się bałaganu w organizmie jak już się zdecydujemy 🙂
    Ostatni raz taki strach miałam w wieku 20 lat. Wiem, że są inne sposoby anty. Ale jednak się boooje 🥵

Totalnie rozumiem Twoje obawy. U nas też 5 lat współżycia bez zabezpieczeń i zero ciąż. My totalnie nie jesteśmy nastawieni na kolejne dziecko, ja póki co nie chcę faszerować się tabletkami anty, więc wróciliśmy do "startch (dobrych)" prezerwatyw. Natomiast jeśli chodzi o antykoncepcję to ja najlepiej/najwygodniej wspominam plastry Evra.

Osa 🐝 lubi tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • PatrycjaBbbbb Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Totalnie rozumiem Twoje obawy. U nas też 5 lat współżycia bez zabezpieczeń i zero ciąż. My totalnie nie jesteśmy nastawieni na kolejne dziecko, ja póki co nie chcę faszerować się tabletkami anty, więc wróciliśmy do "startch (dobrych)" prezerwatyw. Natomiast jeśli chodzi o antykoncepcję to ja najlepiej/najwygodniej wspominam plastry Evra.

Ja brałam 12 lat Evre, miałam po niej taki bajzel w hormonach po odstawieniu, że mimo wszystko myślę że cząstka tej antykoncepcji zaprowadziła nas do ivf

Aktualnie czekam żeby założyć wkładkę 🍑

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 18:44

Osa 🐝 lubi tę wiadomość

age.png

age.png

15. 03.2023 FET 4AA🥳🥳🥳!!!
    5dpt ⏸️
    6dpt Bhcg 38.4 mlU/mL
    8dpt Bhcg 132.3 mlU/mL
    10dpt Bhcg 337.2 mlU/mL
    12dpt Bhcg 824.8 mlU/mL
    14dpt Bhcg 2152.3 mlU/mL
    16 dpt GS 6mm + YS
    21 dpt Bhcg 21472.3 mlU/mL
    6w5d CRL 7.92mm + ♥️ + krwiak
    8w0d CRL 1.71cm + ♥️
    10w0d CRL 3.22cm
    12w3d CRL 6.3cm, prenatalne okej, chłopiec 🚗💙
    20w3d prenatalne II, 380g 🤩
    20.11 CC, 55cm, 3340g, 38+3

04.2024 - naturals, rośnie mała Mikuszelka 🚺
    26.08.24 20w6d II prenatalne - 340g 🌸
    CC planowane na 29.12.2024 38+6
    Marcelka, 3380g, 52cm

Sprzedaje na Vinted rzeczy po maluszkach 🛍️🛍️🛍️🛒🛒🛒

https://www.vinted.pl/member/107424262-pattbbb
  • monester Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja jak dajesz radę z dziećmi sama w domu ?

• Mi_Lusia Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osa 🐝 wrote:
    Moje 3 bliskie koleżanki bardzo chwalą sobie wkładki, natomiast nie wiem jak to się ma do przyszłych transferów.

Osa 🐝 lubi tę wiadomość

05.2025 🩷
    preg.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xxMiaxx wrote:
    Dziewczyny jeszcze odnośnie RD , nie potrafię trafić z rozszerzaniem diety odpowiednio w okno aktywności mojego dziecka , na początku jak zaczynaliśmy z cukinią czy brokoulem taty na kolanach to się cieszył a później już jakoś nie bardzo , ja wiem że wystarczą dwie łyżeczki ale jedyne na co on się cieszy go na gryzienie śliniaka, łyżeczki bądź miseczki , z łyczka stoję przy jego ustach i czekam aż otworzy by wogole coś z niej ściągnął , tak to ja bierze i włada na boki gryząc dziąsłami , jakby żadnej radości przy tym nie miał , od dwóch dni próbuje bez taty bo w pracy to na kolanach się wygina i nie chce , w krzesełku chciałam posadzić na czas karmienia a lekko odchylonym oparciem bo mamy z neno to też nie chce siedzieć i nie wiem jak dobrze trafić z tym posilkem . W jakich godzinach podajecie ? Ile od piersi czy butelki ?
    Najpierw dawałam obiadek, około 13-16, właśnie różnie, min.godzinę po mleku, najlepiej 2 godziny. Jak widziałam, że na kolanach nie chce już siedzieć i jeść, yo brałam na ręce, mówiłam, że wynosimy do mycia miseczkę i w kuchni pytanie czy może jednak? I tak trzymając jednocześnie jeszcze trochę zjadł. Jak doszło śniadanie, to daję około 9-10, bo przed 11 często już śpi. I teraz po tej drzemce mamy obiad 13-14.

xxMiaxx lubi tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlotka90 wrote:
    A ja z innej beczki - w ilu stopniach pierzecie teraz ubranka waszych maluszków?

Izabelka ty chyba jesteś weteranka nosidła i kurtki. Mam kurtke softshell z greys i zastanawiam się jak ubrac mała pod nią do nosidła body na długi rękaw, rajstopki i cieplejszy pajacyk wystarczy?

Piorę w 40 stopniach.

Szarlotka90, Nowa na forum lubią tę wiadomość

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png
  • EBa Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam Was na bieżąco, zwykle wieczorami, ale zazwyczaj brak już czasu i sił aby pisać częściej.

Dzisiaj stuknęło nam 19 tygodni i chyba aby to uczcić mała przekręciła się samodzielnie z plecków na brzuszek. Najpierw na kanapie 2 razy w krótkim odstępie czasu, a po chwili daliśmy ją na matę i też dwa razy tam tak zrobiła. Ten ostatni raz, czwarty, udało nam się nagrać dla potomności 😉
    Już od jakiegoś czasu się zapowiadało, bo wszystkie składowe obrotu, o których mówiła i pokazywała fizjo widzieliśmy, brakowało połączenia w całość. Aż się zdziwiłam, że miała chęć i siłę dzisiaj na takie wygibasy bo od wczorajszego wieczora nie spała zbyt dobrze, dziś nie miała dlugiej drzemki w dzień, tylko tak po 30 minut drzemała. To i humor słaby i płaczki, ale jak się o tej 14:25 obróciła to dodałam dwa do dwóch i wyszło skąd ten cięższy dzień - oby to rzeczywiście było to i nocka minęła spokojnie, bo padła o 19:15 i jak na razie śpi najdłużej dzisiaj. Zobaczymy czy te dzisiejsze obroty zostaną już z nami i będzie doskonalić już, czy jednak to na razie za dużo dla jej rozumku i będzie musiała najpierw ogarnąć to umysłowo zanim dalej ruszy z wprawianiem się.

Z innych kwestii o których pisałyście, nasza mierzy okolo 68 cm teraz i waży pewnie okolo 7,5 kg (ważyliśmy tydzień temu to było 7,37 kg). Jest więc długa jak starsza siostra, ale za to sporo cięższa od niej w tym samym wieku. Nie widać po niej tego, jest proporcjonalnym, fajnym bobaskiem. Większość ubranek mamy 68, lub ten łamany 62/68. Nowe są idealne z komfortowym luzem, a te używane wcześniej przez starszą takie na styk, pewnie się pokurczyly. Pogoniłam już męża aby zdjął ze strychu worek na 74 do przejrzenia co jest, a co trzeba dokupić. My to team bodziak z długim plus półśpiochy/rajstopy, a na noc pajacyk. Innych typów ubranek właściwie nie używamy. Do pajacyka na noc śpiworek, na oko taki średni w grubości, jak kupowałam przed urodzeniem starszej to nie widziałam aby miał te oznaczenia tog. Myślę, że za jakiś miesiąc zmienimy na większy, mamy muślinowe od 6 mscy, w sypialni mamy ciepło więc raczej jej wystarczą. Najgorszą zimę prześpi jeszcze w tych cieplejszych.

Rozszerzanie diety - powiem Wam szczerze, że mi nie śpieszno do tego z racji, że mała przybiera nawet za dobrze. Ale wszyscy w kolo mi gadają, że już powinna zaczynać jeść. A wiecie co podają za argument? Że na słoiczkach jest, że od 4 miesiąca 😎 Specjaliści od siedmiu boleści. Planuję coś ruszyć od początku 6 miesiąca, czyli za jakieś 3 tygodnie. Ładnie otwiera buźkę na widok łyżeczki z witaminą C, patrzy zainteresowana jak jemy. Myślę, że trochę się ustabilizuje z pozycją półsiedzącą przez ten czas i na początku lutego zaczniemy powoli.

Tyle mi się skojarzyło z tego co chciałam Wam napisać 🙂 Spokojnej nocy dla nas wszystkich 😉

Szarlotka90, Rosa_13, AnkaSłomianka, izabelka90, Nowa na forum lubią tę wiadomość

Córka, ciąża naturalna, 02.2019
    Aniołek, ciąża naturalna, 04.2021 13 tc
    Córka, in-vitro, urodzona 09.2024
  • PatrycjaBbbbb Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Patrycja jak dajesz radę z dziećmi sama w domu ?

No daje jakos :) w dzien bawimy sie z Mikusiem dużo u niego w pokoju, Marcelinka w tym czasie jest w babyhugu, u mnie na rękach, albo w chuście. W międzyczasie ogarniam jeszcze laktator i posiłki dla starszaka, więc można się rozdwoić jak przychodzi potrzeba 😜 zobaczymy jak dalej

Monita, monester, AnkaSłomianka, izabelka90, WiosnyFanka, Nowa na forum lubią tę wiadomość

age.png

age.png

15. 03.2023 FET 4AA🥳🥳🥳!!!
    5dpt ⏸️
    6dpt Bhcg 38.4 mlU/mL
    8dpt Bhcg 132.3 mlU/mL
    10dpt Bhcg 337.2 mlU/mL
    12dpt Bhcg 824.8 mlU/mL
    14dpt Bhcg 2152.3 mlU/mL
    16 dpt GS 6mm + YS
    21 dpt Bhcg 21472.3 mlU/mL
    6w5d CRL 7.92mm + ♥️ + krwiak
    8w0d CRL 1.71cm + ♥️
    10w0d CRL 3.22cm
    12w3d CRL 6.3cm, prenatalne okej, chłopiec 🚗💙
    20w3d prenatalne II, 380g 🤩
    20.11 CC, 55cm, 3340g, 38+3

04.2024 - naturals, rośnie mała Mikuszelka 🚺
    26.08.24 20w6d II prenatalne - 340g 🌸
    CC planowane na 29.12.2024 38+6
    Marcelka, 3380g, 52cm

Sprzedaje na Vinted rzeczy po maluszkach 🛍️🛍️🛍️🛒🛒🛒

https://www.vinted.pl/member/107424262-pattbbb
  • xxMiaxx Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj osiągnęliśmy kolejne sukcesy ☺️
    Mały naprawdę szybko pojął że pierś jest teraz już do jedzenia a nie spania i już nie ma z niej smoczka . Karmie go na siedząco i jak się naje to sam się odgina , odkładam na bok , są przytulasy , smoczek i zasypia ☺️i największe złoto z dzisiaj , ponownie zaakceptował tatę do usypiania na drzemki czy najważniejsze sen nocny ♥️ ja nakarmiłam , odłożyłam, chwilę poleżałam , przyszedł tata i zaczęli się usypiać na sen nocny i bez problemu maluch poszedł spać ♥️
    Wcześniej jak cyc był smoczkiem to przy tacie był płacz w niebogłosy, aż się zanosił póki nie przyszłam i nie dałam piersi także dla nas to ogromny sukces☺️
    Udało też się przełożyć sen nocy z 22.30 na 20.30 ♥️ dzisiaj jak zasnął to raz się przebudził bo z brzuszka na plecy nie mógł wrócić to tata zaraz poszedł i pomógł i śpi do tej pory takze jak narazie same plus ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 23:19

AnkaSłomianka, izabelka90, WiosnyFanka, Monita, EBa, Nowa na forum lubią tę wiadomość

Starania naturalne od 06.2019.
    12.22r start w klinice niepłodności
    22.09.23 Start Stymulacji
    2.10 Punkcja 🥚🥚
    7.10 transfer ET😊 7dpt beta 0.16
    4.11 transfer FET, cykl naturalny, 10dpt bhcg 250,2:' 12dpt bhcg 742,4:' 18dpt pęcherzyk ciąży z żółtkowym, 25dpt❤️,26dpt❤️i krwiak, 6t5t CRL 0. 96cm, 8t1dCRL 2,15cm, 9t 2,86cm, 11tc 4,93cm
    11.01 12tc I prenatalne - wszystko ok, prawdopodobnie Chłopiec ❤️Papp-a ryzyka niskie
    19.03 21+5 II prenatalne, wszystko ok, synek 498g💙26t4d 924g 💙3 prenatalne ok, 29t 1400g, 35t3d 2300g💙
    36t4d B 2730g 53cm💙
    Mamy ❄️❄️
    1.04 7t2d ciąży naturalnej ☺️
    38+1 N 2500g 48 cm 🩷
    age.png
    age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 02:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie żelazo nie powoduje u Waszych maluszków zaparć ? Dzisiaj mamy szczepienie i możliwe, że ten temat powróci to wolę być przygotowana

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Jakie żelazo nie powoduje u Waszych maluszków zaparć ? Dzisiaj mamy szczepienie i możliwe, że ten temat powróci to wolę być przygotowana

U nas Actiferol Start. Sideral Gocce reż zaparć nie powodował, ale u nas nie zdał egzaminu, bo słabo podwyższył parametry.

My zapisaliśmy się na meningokoki i już zaczynam się stresować jak to będzie.

Jenny93 lubi tę wiadomość

Starania od 2019.

age.png
  • Mi_Lusia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Mamy sideral gocce i u małej morfologie trzyma, ale słabo podnosi ferrytynę. Skończę zapasy i spróbujemy wrócić do actiferolu. Sideral nie powoduje bólu brzuszka, dlatego tak się go trzymam.

Jenny93, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

05.2025 🩷
    preg.png
  • Mi_Lusia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    U nas Actiferol Start. Sideral Gocce reż zaparć nie powodował, ale u nas nie zdał egzaminu, bo słabo podwyższył parametry.

My zapisaliśmy się na meningokoki i już zaczynam się stresować jak to będzie.

Też się bałam menigokoków, ale ostatecznie nie było tak źle. Dałam małej dwie dawki paracetamolu, ta drugą była trochę na wyrost. U małej za to długo utrzymywał się niewielki odczyn w miejscu iniekcji.

05.2025 🩷
    preg.png
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy meningokoki we wtorek też. Jaka u Was cena za szczepionkę? 🙈

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • EBa Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kessa my w grudniu, przy pierwszej dawce, płaciliśmy 400 zł za bexsero, ale to w przychodni braliśmy. Możliwe, że w aptece byłoby taniej.

Córka, ciąża naturalna, 02.2019
    Aniołek, ciąża naturalna, 04.2021 13 tc
    Córka, in-vitro, urodzona 09.2024
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi_Lusia wrote:
    Też się bałam menigokoków, ale ostatecznie nie było tak źle. Dałam małej dwie dawki paracetamolu, ta drugą była trochę na wyrost. U małej za to długo utrzymywał się niewielki odczyn w miejscu iniekcji.

Jedną dawkę paracetamolu dawałaś przed szczepieniem, a drugą po?

Starania od 2019.

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kessa wrote:
    My mamy meningokoki we wtorek też. Jaka u Was cena za szczepionkę? 🙈

U nas w przychodni 400zł za Bexsero.

Starania od 2019.

age.png
  • Mi_Lusia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Jedną dawkę paracetamolu dawałaś przed szczepieniem, a drugą po?
    Ostatecznie pierwszą dawkę dałam zaraz po, bo przed szczepieniem miałam w domu tylko pedicetamol i jak zaczęliśmy podawać to wymiotowała i pluła jak wściekła. Drugą dawkę podałam na noc.

U mnie bexero kosztowało 390 albo 420 już nie pamiętam 🙈

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

05.2025 🩷
    preg.png
‹‹ 1374 1375 1376 1377 1378 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ