X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
Odpowiedz

udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakus wrote:
    Dziewczyny 7 miesiąc to jest czas kiedy te krótkie "słówka" jak u Miaxx w przykładzie powinny się pojawić, tak?
    Nasza fizjo stwierdziła, że skoro moja córka się tak szybko rozwija fizycznie ( nie skończyła jeszcze 7 mies a już siedzi, czworakuje, wstaje i stoi z oparciem) to może się później zacząć ta mowa rozwijać. I ja to w sumie wtedy uznalam za logiczne, skoro jej głowa procesuje ten rozwój fizyczny i 4 ząbki. Ale może to źle i po skończeniu 7 miesięcy dzieci już zaczynają coś mówic? Nie mam porównania 🤔 Jak było u Was?
    No mój nadaje non stop ale po swojemu - oczywiście da się w tym obecnie wyłapać dadadada ale żadne mamamamam nie bo to nie ten etap - są piski i śpiewy/czy nie wiem jak to nazwać. A najbardziej na topie jest plucie i robienie jakby brrrr/bzzzz. Myślę że twoja fizjo ma rację.

Krakus lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zabawek to spróbuj plastikowe butelki - daj jedna pusta, do drugiej nasyp ziaren kawy na przykład.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego, 15:04

Mimi09, Sernik lubią tę wiadomość

• Krakus Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Co do zabawek to spróbuj plastikowe butelki - daj jedna pusta, do drugiej nasyp ziaren kawy na przykład.
    U nas hitem są ziarna ciecierzycy wsypane do woreczka strunowego - do dotykania rączka i stopką, do przelewania między dłoniami :)

Mimi09 lubi tę wiadomość

* HyCoSy; CLO/Letrozol + Ovitrelle/Zivafert ❌; 3x IUI ❌
    * IVF - transfer 11.2023 -> 07.2024 córeczka na świecie <3
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakus wrote:
    U nas hitem są ziarna ciecierzycy wsypane do woreczka strunowego - do dotykania rączka i stopką, do przelewania między dłoniami :)
    Dzięki za pomysł !

• Krakus Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monster, jak interesują Cię takie sensoryczne zabawy, to polecam zerknąć na profil rozwojowy maluch na insta. Dość daleko trzeba się cofnąć, ale jest dużo propozycji dyi. U nas mała bawi sie też np. odklejaniem karteczek samoprzylepnych.
    Tutaj więcej tych woreczków sensorycznych jako inspiracja: https://www.instagram.com/p/Ca-VJlhMVom/?igsh=MTFlcmd4eGJ6eWJsOQ==

Edit: ja jeszcze obserwuję profil pani Basia, tam też się trzeba daleko cofnąć z postami, ale jest dużo pomysłów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego, 15:55

monester, izabelka90, Mimi09 lubią tę wiadomość

* HyCoSy; CLO/Letrozol + Ovitrelle/Zivafert ❌; 3x IUI ❌
    * IVF - transfer 11.2023 -> 07.2024 córeczka na świecie <3
  • Mimi09 Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja napisałam, że "więcej mówi", ale oczywiście miałam na mysli, że po swojemu, tak jak Monester pisze. Po prostu poszerzyła repertuar wydawanych dźwięków, i wydaje je częściej i głośniej.
    I z warga tak samo, również ją wciąga, aktualnie dolną, bo dolne ząbki idą.

Natomiast xxMiaxx jak coś Cie bardzo niepokoi to można skontrolowac, tylko nie wiem czy na NFZ jest logopeda.

O, nie przyszło mi do głowy nasypać coś do butelki plastikowej. Dzięki!
    Z takich zabaw to próbowałam tylko przyklejanie taśmy malarskiej do podłogi i faktycznie była uciecha, choć również trochę irytacji na poczatku 😁

🔹 Łącznie 4 stymulacje, 15 komórek, 15 zarodków, 0 blastek 💔
    🔹Tylko 1 transfer 2 zarodków 2-dniowych (2x4A❄️)
    7dpt-⏸️; 8dpt-33; 10dpt-114; 13dpt-296; 15dpt-869; 17 dpt-2136; 20dpt-6934; 24 dpt-19951
    6t1d - mamy ❤️🥹
    37t4d - po 5 latach walki zostałam mamą 🥰

age.png
  • Mimi09 Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monester, a masz jakieś barierki na łóżku? Bo ja często nawet z dostawki musialam brać Mała do łóżka nad ranem, ale teraz jak już czworakuje i jest bardziej ruchliwa to się boję, bo mamy wysokie łóżko i boję się że spadnie.

Swoją drogą dzisiaj miałam dłuższe wyjście tym Recaro i chyba jest nieźle jak na tego typu wózek, natomiast no ciężko się pokonuje krawężniki bo nie da się "podbić" ani nie ma żadnej belki z przodu, żeby się wspomóc w podbijaniu. Natomiast jestem zadowolona i tak, ale chyba dlatego że dałam 400 zł, nie wiem czy gdybym dała 1400 to byłoby tak samo 😅

monester lubi tę wiadomość

🔹 Łącznie 4 stymulacje, 15 komórek, 15 zarodków, 0 blastek 💔
    🔹Tylko 1 transfer 2 zarodków 2-dniowych (2x4A❄️)
    7dpt-⏸️; 8dpt-33; 10dpt-114; 13dpt-296; 15dpt-869; 17 dpt-2136; 20dpt-6934; 24 dpt-19951
    6t1d - mamy ❤️🥹
    37t4d - po 5 latach walki zostałam mamą 🥰

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi09 wrote:
    Ja napisałam, że "więcej mówi", ale oczywiście miałam na mysli, że po swojemu, tak jak Monester pisze. Po prostu poszerzyła repertuar wydawanych dźwięków, i wydaje je częściej i głośniej.
    I z warga tak samo, również ją wciąga, aktualnie dolną, bo dolne ząbki idą.

Natomiast xxMiaxx jak coś Cie bardzo niepokoi to można skontrolowac, tylko nie wiem czy na NFZ jest logopeda.

O, nie przyszło mi do głowy nasypać coś do butelki plastikowej. Dzięki!
    Z takich zabaw to próbowałam tylko przyklejanie taśmy malarskiej do podłogi i faktycznie była uciecha, choć również trochę irytacji na poczatku 😁
    Mój goni te butelki po całym domu 😆 można potrząsać albo nią rzucać, można gryzc korek - super zabawa.

Mimi09 lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi09 wrote:
    Monester, a masz jakieś barierki na łóżku? Bo ja często nawet z dostawki musialam brać Mała do łóżka nad ranem, ale teraz jak już czworakuje i jest bardziej ruchliwa to się boję, bo mamy wysokie łóżko i boję się że spadnie.

Swoją drogą dzisiaj miałam dłuższe wyjście tym Recaro i chyba jest nieźle jak na tego typu wózek, natomiast no ciężko się pokonuje krawężniki bo nie da się "podbić" ani nie ma żadnej belki z przodu, żeby się wspomóc w podbijaniu. Natomiast jestem zadowolona i tak, ale chyba dlatego że dałam 400 zł, nie wiem czy gdybym dała 1400 to byłoby tak samo 😅
    Z jednej strony mam łóżeczko / dostawke - z drugiej chłopa. Też myślę nad barierkami. No możliwe że jak przełożysz przód na tył w wózku e sensie kierunek jazdy to będzie inaczej podbijać krawężniki. W sensie tak myślę że to kwestia trochę fizyki jest.

Mimi09 lubi tę wiadomość

• Szarlotka90 Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nadal śpimy w baby hug, niestety ponioslysmy klęskę podczas próby przenoszenia do łóżeczka docelowego, mała nie odnalazła się w takiej wielkiej przestrzeni.
    Widziałam na allegro "oddychające" ochraniacze na szczebelki ale co w nich oddychającego to nie wyczytałam w opisie. Macie coś w tym stylu? Czy na tym etapie to już "przesada" i montować normalne ochraniacze?
    Ciesze się że napisałyście o sposobach komunikacji waszych pociech, bo chyba mam w swoim otoczeniu osobę która niby mimochodem wbija małe szpileczki. Staram się na codzień nie czytać jakie etapy rozwoju teraz co powinno umieć dziecko a co nie a ta osoba jakoś ciągle mi podbija jakąś zlota myślą typu "no co ty a u was jeszcze nie?! ... itp". U nas piski, agu, plucie i zabawy ustami. Czasem też bezzebne zabawy ustami :)

age.png
  • kasia12323 Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała ostatnio często zgrzyta zębami a ja aż nie mogę wytrzymać tego odgłosu🫣

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlotka90 wrote:
    My nadal śpimy w baby hug, niestety ponioslysmy klęskę podczas próby przenoszenia do łóżeczka docelowego, mała nie odnalazła się w takiej wielkiej przestrzeni.
    Widziałam na allegro "oddychające" ochraniacze na szczebelki ale co w nich oddychającego to nie wyczytałam w opisie. Macie coś w tym stylu? Czy na tym etapie to już "przesada" i montować normalne ochraniacze?
    Ciesze się że napisałyście o sposobach komunikacji waszych pociech, bo chyba mam w swoim otoczeniu osobę która niby mimochodem wbija małe szpileczki. Staram się na codzień nie czytać jakie etapy rozwoju teraz co powinno umieć dziecko a co nie a ta osoba jakoś ciągle mi podbija jakąś zlota myślą typu "no co ty a u was jeszcze nie?! ... itp". U nas piski, agu, plucie i zabawy ustami. Czasem też bezzebne zabawy ustami :)
    Bo bo wy macie dokładnie teraz etap agugugu i grhhh o ile pamiętam. No następnym razem powiedz tej osobie, ze Twoje dziecko się nauczylo już jeść pałeczkami. Dlatego ja też nie lubię pisać, co już robi a czego nie moja dziecko bo potem ktoś przeczyta i pomysli, że jego też już powinno, a ktoś inny napisze że jego jest już kilka poziomów wyżej i wtedy ja się będę zastanawiać. Każde dziecko ma swój czas. W rd tak samo ;)

Szarlotka90, Mimi09, izabelka90, AnkaSłomianka, Monita lubią tę wiadomość

• Annn90 Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlotka90 wrote:
    Jeśli chodzi o ochraniacze do łóżeczka to my może nie mamy oddychających ale modułowe - bardzo polecam.

Szarlotka90 lubi tę wiadomość

InviMed Wrocław 🍀
    9.02.2021 - punkcja: pobrane 22 oocyty z czego 18 dojrzałych
    12.02.2021 - transfer 3 dniowych Maluszków ❤️❤️
    7 dpt - beta 23,6 U/l, 10 dpt - beta 186,6 U/l, 12 dpt - 443,4 U/l, 14 dpt - 928,6 U/l, 20 dpt - 7497 U/l
    28 dpt - zarodek 5mm z ♥️
    25.03 - Maleństwo 1,8 cm
    28.04 - prenatalne - będzie Synuś 💙
    29.10 Oliwier przyszedł na świat 👶🏻👩🏻‍🍼
    Podejście nr 2 ♥️
    5.12.2023 - transfer ❄️🍀
    6dptw - beta 35,7 U/l, 8dpt - beta 140,3 U/l, 10dpt - beta 417,1 U/l, 13dpt - beta 1633,2 U/l, 17dpt - beta 9944,7U/l, 22dpt - beta 38817,3 U/l, 28dpt - 8mm Malucha z bijącym ♥️
    Mamy ❄️
    event.png
    age.png
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Bo bo wy macie dokładnie teraz etap agugugu i grhhh o ile pamiętam. No następnym razem powiedz tej osobie, ze Twoje dziecko się nauczylo już jeść pałeczkami. Dlatego ja też nie lubię pisać, co już robi a czego nie moja dziecko bo potem ktoś przeczyta i pomysli, że jego też już powinno, a ktoś inny napisze że jego jest już kilka poziomów wyżej i wtedy ja się będę zastanawiać. Każde dziecko ma swój czas. W rd tak samo ;)
    To jak w tych rolkach fejsbukowych - powinno już myć po sobie butelki i talerzyk po obiadki wstawiać do zmywarki 🙈

monester, Mimi09 lubią tę wiadomość

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Szarlotka90 Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annn90 wrote:
    Jeśli chodzi o ochraniacze do łóżeczka to my może nie mamy oddychających ale modułowe - bardzo polecam.

Chodzi o taki jak baby mam na każdy szczebel oddzielnie? Dzięki, nie pomyślałam o czymś takim to faktycznie bezpieczniejsze rozwiązanie :)

age.png
  • Szarlotka90 Autorytet

Wysłany: 24 lutego, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:

Trochę się podsmiewalam z koleżanką że jak zapyta następnym razem co teraz już robi nowego to powiem że teraz zmywa podłogę, a później bierze się za obiad ;) Na codzien człowiek stara się łapać dystans ale czasem taki tekst trafi na podatny grunt czy gorszy dzień i zaczyna się spirala niepokoju czy napewno wszystko w porządku.

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 05:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ostatnio koleżanka, z którą kiedyś się trzymałam ale już od kilku lat kontakt się urwał, napisała do mnie czy mały jest zdrowy i czy mnie coś niepokoi w jego rozwoju 😳😅 Tak wiecie, pytania z dupy, bo ona go nawet na oczy nie widziała, a my też nie publikujemy jego zdjęć w SM. Cóż po takim czasie tylko to ją zainteresowało 🤣

• Annn90 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlotka90 wrote:
    Chodzi o taki jak baby mam na każdy szczebel oddzielnie? Dzięki, nie pomyślałam o czymś takim to faktycznie bezpieczniejsze rozwiązanie :)
    Dokładnie taki mamy
    31ea2eb60c9a7.jpghttps://zapodaj.net/plik-g0X5GQOXoG

Szarlotka90 lubi tę wiadomość

InviMed Wrocław 🍀
    9.02.2021 - punkcja: pobrane 22 oocyty z czego 18 dojrzałych
    12.02.2021 - transfer 3 dniowych Maluszków ❤️❤️
    7 dpt - beta 23,6 U/l, 10 dpt - beta 186,6 U/l, 12 dpt - 443,4 U/l, 14 dpt - 928,6 U/l, 20 dpt - 7497 U/l
    28 dpt - zarodek 5mm z ♥️
    25.03 - Maleństwo 1,8 cm
    28.04 - prenatalne - będzie Synuś 💙
    29.10 Oliwier przyszedł na świat 👶🏻👩🏻‍🍼
    Podejście nr 2 ♥️
    5.12.2023 - transfer ❄️🍀
    6dptw - beta 35,7 U/l, 8dpt - beta 140,3 U/l, 10dpt - beta 417,1 U/l, 13dpt - beta 1633,2 U/l, 17dpt - beta 9944,7U/l, 22dpt - beta 38817,3 U/l, 28dpt - 8mm Malucha z bijącym ♥️
    Mamy ❄️
    event.png
    age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się wygadać, bo zaraz eksploduję. Na ostatnim szczepieniu poprosiłam o rozdzielenie 5w1, rota i pnemo jako że odstawienie od piersi i ogólnie problemy z napięciem zaczęły się bezpośrednio po 1 dawce. No i na początku pielęgniarka, że absolutnie, że muszę wystąpić gdzieś tam o zgodę bla bla bla. Jak powiedziałam, że ok to już zmiana że no dobrze, to rozdzielimy bo 5w1 rzeczywiście mogło mieć wpływ. Dzisiaj przychodzimy, rozebrałam małego. Nawet nie wzięła od nas książeczki a już szczepionkę szykuje i mówi że najpierw na tężca będzie szczepić. I ja mówię jakiego tężca? Dzisiaj tylko rotawirus III dawka i pneumokoki. Że przecież ustaliłysmy na poprzednim szczepieniu a ona, że nic takiego nie było, zaczęła się wypierać że nic takiego nie mówiła. I mówię jak nie. I przypominam jej tę sytuację i że nawet w książeczce wpisała tylko te dwa szczepienia a ona że ja pewno nie, że mam jej nie wmawiać. I no tak mnie tym rozwścieczyła że aż mały zaczął płakać. Później żałowałam że dałam się zaciągnąć w tę gierkę, ale no kurde... I mówię ale pani kłamie w tym momencie. Chyba powinnam zacząć panią nagrywać i się zamknęła. Z nią co wizytę jest problem. Przy pierwszym źle wyliczyła termin, przy drugim przyszła z opryszczką gdzie wiadomo że przy takich maluchach to jest niebezpieczne. I teraz znowu... I przepraszam jaką szczepionkę chciała mu zrobić skoro nawet nie mieliśmy wykupionej?

• monester Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Muszę się wygadać, bo zaraz eksploduję. Na ostatnim szczepieniu poprosiłam o rozdzielenie 5w1, rota i pnemo jako że odstawienie od piersi i ogólnie problemy z napięciem zaczęły się bezpośrednio po 1 dawce. No i na początku pielęgniarka, że absolutnie, że muszę wystąpić gdzieś tam o zgodę bla bla bla. Jak powiedziałam, że ok to już zmiana że no dobrze, to rozdzielimy bo 5w1 rzeczywiście mogło mieć wpływ. Dzisiaj przychodzimy, rozebrałam małego. Nawet nie wzięła od nas książeczki a już szczepionkę szykuje i mówi że najpierw na tężca będzie szczepić. I ja mówię jakiego tężca? Dzisiaj tylko rotawirus III dawka i pneumokoki. Że przecież ustaliłysmy na poprzednim szczepieniu a ona, że nic takiego nie było, zaczęła się wypierać że nic takiego nie mówiła. I mówię jak nie. I przypominam jej tę sytuację i że nawet w książeczce wpisała tylko te dwa szczepienia a ona że ja pewno nie, że mam jej nie wmawiać. I no tak mnie tym rozwścieczyła że aż mały zaczął płakać. Później żałowałam że dałam się zaciągnąć w tę gierkę, ale no kurde... I mówię ale pani kłamie w tym momencie. Chyba powinnam zacząć panią nagrywać i się zamknęła. Z nią co wizytę jest problem. Przy pierwszym źle wyliczyła termin, przy drugim przyszła z opryszczką gdzie wiadomo że przy takich maluchach to jest niebezpieczne. I teraz znowu... I przepraszam jaką szczepionkę chciała mu zrobić skoro nawet nie mieliśmy wykupionej?
    A ja się zapytam a co na pielęgniarka do tego czy rozdzielane czy nie jak to jest decyzja lekarza/rodzica ? Chyba się jej coś pomyliło

‹‹ 1428 1429 1430 1431 1432 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ